為食ANDY

為食ANDY

我喜歡吃任何好吃的食物,不分國界,不分種類,上天下海,無所不食.我是無國界為食一族.
訊息
正顯示第 110 篇(共 442 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
茶果
JAN 09

行過咗街市沿石仔埗街兩旁有唔少石屋,呢檔茶果好隱蔽又無招牌,檔主阿財叔坐咗響對面士多打牙骹,如果唔係佢話有茶果賣差D過咗龍。本來分咸甜兩款,咸嘅餡係眉豆而甜嘅餡係花生,賣剩三個甜嘅$10賣埋俾我地就收工。拎住D茶果一路行到街尾有個碼頭,望住個大海吹吓海風,然後排排坐食茶果,別有一番滋味。至於茶果嘅味道都唔錯,餡料十分多而個糯米皮又幾煙靱。昂平大澳美食一天遊隨著太陽緩緩消失於水平線下而告終。
雞旦仔
JAN 09

離開永安街過咗橋去到石仔埗街,呢度有幾檔賣海鮮,買完拎去酒樓食,價錢唔貴,呢段路有幾檔小販,最旺係呢位阿伯嘅雞旦仔,成日都排長龍,阿伯好有心機慢工出細貨,唔會好生意就求其,整完會先放響到揾把大葵扇“put put”先。一路等一路睇海鮮檔生劏十斤重大海鱸,既殘忍又剌激。睇完劏魚show就有得食。如果北角個D夠脆口而牛頭角個D有內涵的話,阿伯呢檔就兩者俱備。 另外,有一檔燒魷魚乾都係由一位阿伯處理,燒得好香,燒好後阿伯仲會好有技巧咁剪咗燒燶咗嘅部位出嚟,呢兩位阿伯個種處事認真嘅態度,時下年青人好應該學吓。
牛油曲奇餅
JAN 09

食完豆腐花行過隔籬嘅餅鋪,見到成盤牛油曲奇餅新鮮出爐,聞到好香,買番幾個試吓,食落唔係好甜仲有少少咸味幾特別,入口十分之鬆脆。當然同食開藍色罐果隻牌子截然不同,唔可以話邊D好食D,口味各有不同,但呢D地度風味確有佢嘅特色。
豆腐花
合桃露
每人約$8
JAN 09

食完飯沿海濱長廊行番去大澳,一路景色怡人,見到唔少候鳥在荒廢的鹽田上悽息,另一面又有一望無際嘅大海,心境都開朗晒,乜嘢金融海嘯都可以暫時忘記先。行入永安街有好幾檔豆腐花,但係一早就預咗嚟呢間,老板娘好好客,有食客想借洗手間,雖然無得借用但都好熱心教佢行條捷徑。食咗豆腐花($7)同合桃露(10),豆腐花的確好滑,加埋薑汁糖水,簡直係絕配,合桃露都好正,真材實料兼磨得好滑,真估唔到大澳都有咁出色的甜品。
生炒骨、荔茸酥卷
是次消費
每人約$60 (午餐)
JAN 09

原來坐巴士落大澳都好快,只需十零分鐘,不過班次疏落一個小時得一班車,去到大澳就先去醫肚,由巴士站行去南涌村都幾遠,不過天氣好條路又直都幾好行,行到村口有箭咀指示都好易揾。外邊睇唔知係餐廳,去到都幾full不過都揾到位。好多食客響大澳買咗海鮮拎嚟煮,不知收費如何? 人數少只叫咗生炒骨、荔茸酥卷同八寶佛湯,生炒骨D排骨係即炸入口仲熱辣辣同脆口,水準算高,荔茸酥卷一樣係係即,雖然幾多油但係夠晒香口,八寶佛湯裡面有好多材料,個湯好清甜,無落味精飲完唔會口渴。地方較為偏僻但價錢與一般食肆無異,不過水準就比起市...
每人約$20
JAN 09

假期到昂平大澳一遊,先坐昂平360到昂平市集,話雖車費不菲但坐咗廿幾分鐘而沿途又咁多風景睇都抵喇!上到昂平市集,全部都係呃鬼佬嘢,連食物都係,不如行過隔籬寶蓮寺食番D齋點心。小賣部都幾多嘢食,叫咗齋滷味,只得酸齋同齋鴨腎,味道普通但係熱熱地都算OK,又食咗幾件甜點,砵仔糕、西米餅同糯米糍全部都唔係好得,好彩只係當小食,好戲在後頭。
牛腩
牛筋
爽腩
每人約$24
DEC 08

聖假期去行工展會見到咁多人買嘢,差D唔記得有金融海嘯,究竟個浪重未到抑或趁早入定貨積谷防飢?行完就過嚟食番碗牛腩,非繁忙時間都好多人要排隊,就算識得華姐都要排,好彩唔係等咗好耐。叫咗幾碗唔同款嘅粉麵,分別係牛腩、牛筋同爽腩,牛腩好瘦但唔會“un”,牛筋夠淋,爽腩雖然帶一點肥膏但食落一D都唔會覺得肥。最正當然係佢地嘅清湯,好好味又唔會太咸,成碗飲晒,河粉夠滑但麵就好重鹼水味。雖然$24碗係比其他貴咗D,但係一分錢一分貨,食到好嘢就唔會嫌貴。
這篇是 [非食評]
排骨飯
是次消費
每人約$18 (早餐)
DEC 08

天氣轉涼朝早最好係食番D暖胃嘢,糯米雞係一個唔錯嘅選擇但係晨早就食到咁飽,唔係好啱我。見到呢度有細細盅嘅排骨飯又幾好噃,加埋飲品都只係$18又算幾抵食。真係幾的色,但排骨都唔少鋪滿飯面,豉油係獨立包裝,不過淘大出品向來麻麻,唔落仲好,本來相當唔錯但可惜D飯唔夠熱只係微暖,美中不足,如果熱辣辣食就正晒。
豆沙窩餅
北京餡餅
每人約$14
DEC 08

食完拉麵行過呢間老字號,雖然已經肚飽但仍想食番個豆沙窩餅($7)當甜品,呢度D豆沙窩餅同其他上海鋪好唔同,個餅又圓又扁,預先整好再響鐵板度翻熱,再剪開幾塊,食落好香口,豆沙唔會太甜,最好係唔會多油。食完見到D北京餡餅($7)好似幾正又叫個嚟食,果然餡料豐富,韭菜好香,一句講晒,正!
拉麵
炸餃子
是次消費
每人約$47 (午餐)
DEC 08

星期六下午路過佐敦,沿百加士街行近佐敦道一截仍然熱鬧但越行越冷清,原來有不少鋪位空置,在現今經濟勢頭下,呢間食肆都算生不逢時。鋪位不大,採用開放式厨房,厨師預備食物可以一目了然。點了八王子拉麵($43)、胡椒拉麵($39)、味增拉麵($38)同炸餃子($19)。全部配料都差唔多,都係义燒同半隻溏心旦,標榜牛骨湯底但牛味並未想象中濃,胡椒味更把牛味完全蓋過,味增湯反而唔錯,不過可以肯定係無落味精,飲晒D湯都唔會口渴。最欣賞並不是湯底而係拉麵,不知是自製還是來貨,麵質爽口彈牙,可以學日本人咁食到聲。炸餃...
Top