中文 | English
菜肉包
我是住在馬鞍山的菜肉包。我在沙田工作。我最常於旺角馬鞍山出沒,最鍾意港式日本菜迴轉壽司店雪糕/乳酪
食評會員 2次成為首位寫食評會員
我的推介食評 我推介的食評 0
菜肉包  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

類別 : 日本菜

黎漁人碼頭想食日本野,可以黎呢間充滿歐陸風情既日本北海道食品館。我地今次選擇左樓上既魚一丁,雖然香港都有,但朋友係第一次食,所以都好開心!
呢度既餐牌同香港差唔多,價錢亦相若,整體份量比香港多,變相係抵食啲既。
叫左以下食物:
1)一丁拉麵沙律(魚一丁最出名既食物,拉麵彈牙,生菜新鮮爽脆,配上酸甜芝麻醬汁,是夏日徍品)
2)滑蛋豬扒飯(普通既食物,冇咩特別,勝在熱辣辣,香氣撲鼻。不過飯量太多,最終都係食唔晒)
3)芝士炸雞土豆燒(鐵板上既炸雞舖滿厚厚既芝士,底層係薯仔,非常飽肚,食多件就開始膩喇mad而且呢度冷氣好凍,食物好快受涼變硬就唔好食喇sad)
可能俾樓下和花亭搶左好多生意,上黎食飯既人少之有少,繁忙時間都係得兩三枱客,啲侍應唯有企係度發呆,又或者不停幫你收碟同加茶,應該多啲宣傳先得喇!
以往日本餐廳都會用綠茶,但呢度竟然係中國紅茶,有少許奇怪!
其實呢度幾好坐,食物亦ok,大班朋友傾計仲一定唔會有人趕你走哩!

舖面

舖面

是次消費: 每人約$105 (晚餐)

共有1 人投票

類別 : 粵菜 (廣東)中菜館

如果有睇開旅遊特輯,都會聽過呢間係 氹仔至出名既食店,佢地最有名既係水蟹粥同炸墨魚丸鯪魚球。
小妹第一次食水蟹粥,見度成隻蟹浸係窩粥度真係幾得意!粥身唔算綿,清清地好易入口,蟹膏都落入粥度,幾有咬口。而蟹肉雖然唔多,只有一隻蟹既份量,但肉質好鮮甜,一啲都唔腥,係要拆蟹殼麻煩啲即!
正當我地猶豫食墨魚丸好定鯪魚球好時,侍應阿姐好細心咁提議我地叫一碟雙拼,咁就可以一次過滿足兩種口味喇!魚鯪球新鮮熱辣,而且超彈牙,冇骨又唔腥,而墨魚丸用料十足,係有少少硬,但食得出係鮮墨魚打出來的!不可不試!
呢度一窩細水蟹粥要成九十五蚊,係有啲貴,但人一世物一世都要試下既!
食完仲可以過對面鉅記買手信哩!

舖內一角

舖內一角

餐牌1頁

餐牌1頁

是次消費: 每人約$70 (午餐)

類別 : 葡國菜浪漫情調

聽人講船屋係澳門食葡菜必去既餐廳,所以就算地點比較僻都慕名而來。因為塞車,遲左預約時間半個鐘先到,好在都俾我地入去,不過個侍應好搞笑咁問我地做乜遲到,好似老師咁。
餐廳地方唔大,有唔少外國人同一家大細,全部都預先book位來,如果walk in既話好多時都被拒諸門外,就算當時有空位都冇人情講,認真有guts!
餐前每人有一個豬扒包質地既餐飽,都幾大個,建議唔好食晒先,如果唔係就食唔落主菜喇,不過好肚餓又另計!
人少少叫兩個主菜就夠喇:
1)西班牙汁燴蜆(蜆肉鮮味,蕃茄汁帶少少辣,非常惹味醒胃,用汁點餐飽更好食)
2)葡式海鮮燴飯(用煲仔上既飯唔單只可以keep住溫度,仲可以保持鮮味。燴飯濕濕地,非常入味,用料有好多蝦,兩件蟹同兩隻大青口。燴飯唔似焗飯咁膩,所以雖然份量多,但慢慢食都食得晒,仲回味無窮添)
3)餅乾碎牛奶忌廉布丁(其實即係木槺布丁,可能一向食開既都比較"實",呢度既布丁好似慕絲咁,只係比糊仔杰少少,質感麻麻,好似未雪硬咁,但味道係ok既)
呢度冇清水供應,如果需要就要用廿幾蚊買一枝,勁唔抵,所以最後我地都係叫可樂算。
總括黎講食物幾好,如果人多啲可以試埋葡國雞,都好出名的。
呢度既侍應大部分唔識講粵語,落order時要講英文,都幾high。
不過有一樣比較差,就係厠所塞左都冇人理,要扣少少分!
大大個餐包

大大個餐包

西班牙汁燴蜆

西班牙汁燴蜆

葡式海鮮燴飯

葡式海鮮燴飯

木槺布丁

木槺布丁

是次消費: 每人約$150 (晚餐)

類別 : 西式

平日既澳門漁人碼頭非常清靜,本來諗住去食下午茶,但幾乎所有食肆三點後都落場唔做生意,唯有去cafe hea下當食午餐啦。
呢度環境清靜舒適,食下cake,聽下音樂,傾下計,實在係非常寫意!
食物款式唔多,主要係sell巴西咖啡,我唔太好coffee,所以叫左一杯木瓜特飲。另外order左檸檬批同雜果批各一件。
木瓜特飲同木瓜奶差唔多,但飲落又好似唔只木瓜同奶咁簡單,味道唔錯,仲有瓜肉,喜歡木瓜又或者想補一補既姐妹可以試下!tongue
朋友既Mocha coffee賣相唔錯,偷飲左一口都幾好飲。
檸檬批好rich,檸檬味好濃,證明係落足料,酸味味的感覺清新。
雜果批就冇咩特別,普普通通啦!
佢地既批件頭幾大,直徑起碼10 cm,細食既最好同人分享喇!

是次消費: 每人約$50 (下午茶)

共有1 人投票