2019-02-16 1266 views
聞說三元粥店係澳門其中一間馳名粥店,最出名係豬肉同牛肉丸,據說以前係由「三」個「元」老級人馬經營,所以叫三元。由於未食過,連澳門當地人都推介,所以去試吓由於小本經營嘅關係,營業時間比較特別,係由朝早8至11點,然後中間落場,直至到晚上7點開到凌晨12點半左右打烊。所以,香港同內地的朋友要注意⚠️我朝早11點15分趕到去都已經落閘了,真係唔明點解午市唔做。縱觀中港兩地,從未見過一間粥店是咁的,只可以話呢個係澳門生活吧既然一場來到澳門🇲🇴,無理由空手而回,我地決定周圍行吓。澳門呢幾年變化好多,新馬路同花市一樣迫到水洩不通,好多物價都貴咗好多,好似巴士車費,以前三四蚊都有得搭,依家都變咗6蚊。希望三元嘅肉丸粥可以保持水準吧等到6:50左右,終於開門了,但係入面兩位姐姐完全當我地隱形咁,一啲招呼我地嘅意欲都無。湊巧有一對情侶踏入店門,勇敢地問煮粥姐姐請問開門未?但換來嘅係「入得,不過你有排都未有得食」😱姐姐嘅神級回答將嗰對情侶拒人於千里之外,聽到咁答我個心都有點寒。為免再度剌激煮粥嘅人(你懂的),我地就行一陣。到七點後,我地嘗試堂堂正正攻入,好在有個叔叔好熱情咁叫我地入來坐。一坐底,店面嘅異味撲

等到6:50左右,終於開門了,但係入面兩位姐姐完全當我地隱形咁,一啲招呼我地嘅意欲都無。湊巧有一對情侶踏入店門,勇敢地問煮粥姐姐請問開門未?但換來嘅係「入得,不過你有排都未有得食」😱姐姐嘅神級回答將嗰對情侶拒人於千里之外,聽到咁答我個心都有點寒。為免再度剌激煮粥嘅人(你懂的),我地就行一陣。到七點後,我地嘗試堂堂正正攻入,好在有個叔叔好熱情咁叫我地入來坐。一坐底,店面嘅異味撲鼻而來,以我嘅經驗所知,呢一種除咗係嗡味(發霉)之外,仲散發出一種蟑螂味,無錯係小強排洩物嘅味🤢而且聞說店面比以前髒了

叫了招牌菜金銀丸粥更雞蛋。聽講話以前係有個伯伯即叫即做,要等埋肉丸熟咗先再粥一齊煮,所以要等廿幾分鐘。但今次見到煮粥姐姐將已熟嘅肉丸放入粥一齊煮已經心知不妙,我估應該係上午賣剩的(因為我地係晚市第一枱客)、就算香港食碎牛粥都唔會煮定啲碎牛
。果然,試咗一粒豬肉丸覺得好唔新鮮,味道方面有少少怪,所以剩兩粒決定放棄唔食。食食吓聽到噹噹聲响,發覺煮粥姐姐將肉粒一次過大批咁煮,終於知道昔日嘅即叫即做煮法已經消失了。粥底雖然好綿,但係無米味;而油條又凍又軟,應該都係朝早嘅貨,千祈唔好試
$39一碗粥其實喺香港已經可以食到好高質素嘅粥,真係覺得物非所值👎🏻

老店轉手後失水準唔係第一次見
無咗即叫即煮肉丸,可能係為咗提高效率,但換來嘅係下降嘅質素。聽澳門人講以前係食完一碗再想食第二碗,但我就真係覺得「不可一、不可再」。希望老闆睇到後可以諗吓點樣將間一代名店留傳下去。

金銀丸粥加雞蛋
2019-02-15