澳門哩個地方係香港人心目中究竟係🤔…可能係你嘅後花園,亦會有人講啲野悶夾貴。小妹係剛剛嘅佛誕假好好醜醜都叫去過一晚夜😎,止下舖旅行引啦下~關於由屋企到酒店大堂到check-in 用咗5、6個鐘頭嘅1000字就省去唔講喇🤐💬。成37度嘅難民體驗真係無乜食慾😵,稀稀地嘅粥湯羹類別都免強入到口,不如就落官也街食番兜翅啦~譚家魚翅係官也街一帶有3間分店,間間朝早開舖1個鐘後就要排隊。佢同澳門間添記瓷煲魚翅唔同,佢係用石鍋,相對地更滾熱辣(見相上枱時好似熔岩咁樣起曬泡架🫢),翅方面唔係一絲絲,係一舊舊,感覺成件事都好真實、實在😌。🐟🍵石窩中鮑翅($55), 有一大卷翅係到,湯底味濃偏結身有魚味,有少少芽菜伴碟,翅嘅口感好爽。🐟🍵花膠海參中鮑翅($68) ,會比前者多少少海味鮮甜味,湯底同樣咁結,因為一個石鍋中有3種配料,感覺上係飽少少。🥬乾貝津白($58),其實同想像係有少少出入,但都好在元貝仔夠鮮甜,娃娃菜加埋個鮑汁芡有恰到好處👍🏻$58有咁多粒元貝仔同菜都叫ok過香港茶記叫$6X炒時菜🤔哩次🙄難民式體驗,原本想藉着澳門之旅重拾出vlog 嘅想法隨即告吹,接着透不過氣嘅工作緊接而來。而家睇番碗
澳門哩個地方係香港人心目中究竟係🤔…

哩次🙄難民式體驗,原本想藉着澳門之旅重拾出vlog 嘅想法隨即告吹,接着透不過氣嘅工作緊接而來。而家睇番碗翅,其實都羨慕當時嘅自己🥹。

P.S. 嗰晚番到酒店好想叫room service…老老豆豆,因為個晚個人唔正常先魚翅當晚餐,奉勸各位落澳門嘅朋友,魚翅都係only 當tea 或者early 嘅消夜😅,正餐係唔多夠。
🐟🍵石窩中鮑翅
🐟🍵花膠海參中鮑翅