2017-07-06 7601 views
上網搵下澳門有咩上海野食,搵到有人介紹呢間有幾廿年歷史既上海菜館。走黎澳門,一於去試下。下午茶時間,其實冇下午茶價錢。伙記帶位後即刻幫我開茶,茶到伙記又馬上斟禮貌茶。之後點野食,我點左花膠䲝魚腸粉 - 以為好特別,原來冇料到,真係冇咩料魚翅竹生灌湯餃 - 呢個湯好飲足料,灌湯餃夠料除左魚翅小籠包 - 不過不失,比較普通甜品食左豆沙窩餅同楊枝甘露。豆沙窩餅炸得好脆好唔油,好多豆沙餡,厚厚一層~如果邊位再填滿d餡就更加好喇!呢碗楊枝甘露我比滿分呀!椰奶同淡奶比例好好,再加左芒果入去打,充滿果香,好滑!碌柚一粒粒咁拆開左,充分咁浸住椰奶,芒果好甜又無根!三個點心,兩個甜品,埋單$219 連加一茶介。

之後點野食,我點左
花膠䲝魚腸粉 - 以為好特別,原來冇料到,真係冇咩料

魚翅竹生灌湯餃 - 呢個湯好飲足料,灌湯餃夠料除左魚翅

小籠包 - 不過不失,比較普通

甜品食左豆沙窩餅同楊枝甘露。

呢碗楊枝甘露我比滿分呀!

三個點心,兩個甜品,埋單$219 連加一茶介。
Other Info. : 估唔到葡京酒店咁大,搵呢間野真係好難搵,酒店指示牌唔清唔楚,問左幾次職員先搵到。大家小心盪失路
2017-06-24
$110 (Tea)
  • 楊枝甘露