2024-01-14 4766 views
澳門陸軍俱樂部(Clube Militar de Macau)建於1870年,歷史悠久🤩昔日只開放給會員,現在已經對外開放啦~👏🏻建築物粉紅色的外牆非常吸晴😍 打卡位!📸 (如果只是經過的話應該不知道是間餐廳吧?🙈)而內部的裝潢亦很有格調,帶點復古的感覺~而且座位與座位都有一定的距離呢👍🏻💛炸馬介休球來澳門必吃的菜式😏炸得酥脆香口,外酥內軟~🤤❤️燒葡國腸伴蒜油多士外皮香脆,帶有濃厚的炭香味,配搭蒜油多士吃口感好豐富!🤩🤍蒸鱸魚伴檸檬蜆飯鱸魚肉質嫩滑,檸檬蜆令整個感覺非常清新,不會太膩,好好吃!推薦!👍🏻整體來說,澳門陸軍俱樂部的食物質素很高,價錢也非常相宜,加上優雅的環境,很值得來~👏🏻 最後,建議要預先訂座喔!😗澳門陸軍俱樂部 (Clube Militar de Macau)地址: 新口岸南灣街975號
昔日只開放給會員,現在已經對外開放啦~👏🏻

而內部的裝潢亦很有格調,帶點復古的感覺~
而且座位與座位都有一定的距離呢👍🏻

💛炸馬介休球
來澳門必吃的菜式😏
炸得酥脆香口,外酥內軟~🤤

❤️燒葡國腸伴蒜油多士
外皮香脆,帶有濃厚的炭香味,配搭蒜油多士吃口感好豐富!🤩
炸馬介休球、燒葡國腸伴蒜油多士

🤍蒸鱸魚伴檸檬蜆飯
蒸鱸魚伴檸檬蜆飯

最後,建議要預先訂座喔!😗

地址: 新口岸南灣街975號

炸馬介休球、燒葡國腸伴蒜油多士
蒸鱸魚伴檸檬蜆飯
2023-10-29 6164 views
每次來到澳門,都好想揾到間食正宗嘅萄國菜。於是上網揾到呢間澳門陸軍俱樂部,原是只開放比會員的,因為推廣萄國傳統文化,依家可以開放公衆訂座,就算係遊客,都可以食到正宗萄國菜。我地點左個蟹肉湯:服務員先放蟹肉,用瓶子盛著熱辣辣的南瓜湯。在你面前倒進碟內。蟹肉鮮甜,清甜又濃郁嘅南瓜湯,超正。焗鴨飯:份量十足,飯面上有幾片薄薄的香腸和煙肉,鴨肉全放在飯內,香腸嘅咸香味滲滿飯粒,惹味好食。燒乳豬:乳豬外皮好脆,食到肉香味又有口感。千層蛋忌廉酥伴肉桂雪糕:千層口感酥脆,肉桂雪糕,微甜,入口即溶。
每次來到澳門,都好想揾到間食正宗嘅萄國菜。

燒乳豬:乳豬外皮好脆,食到肉香味又有口感。

2023-10-25 3766 views
好開心,今日可以同屋企人一齊去澳門2天遊。阿女帶我哋到這間餐廳食葡國菜,原來佢一早已經訂咗枱,6:30我哋就到咗陸軍俱樂部。這間俱樂部超過百年歷史,建於1870年,榮獲美食大獎,以前是沒有對外開放的。餐廳環境清靜,設計典雅。✨蟹肉湯:新鮮蟹肉加濃縮南瓜湯,清甜,好味。✨燒乳豬配蕃薯片:乳豬皮脆肉嫩,番薯片酥脆。✨牛油果扇貝沙律:扇貝鮮甜,沙律菜新鮮。✨葡萄牙焗鴨飯:鴨肉絲非常多,份量足夠。✨水煮馬介休:馬介休不是一般魚肉的軟滑,質地非常實,有口感。食完主菜叫多三個甜品✨萄式蛋布甸伴香橙✨傳統葡式甜米布甸伴芒果✨千層蛋忌廉酥伴肉桂雪糕布甸煙煙靭靭,不是太甜,飯後甜品的確唔錯。
好開心,今日可以同屋企人一齊去澳門2天遊。
餐廳環境清靜,設計典雅。

✨蟹肉湯:新鮮蟹肉加濃縮南瓜湯,清甜,好味。
✨燒乳豬配蕃薯片:乳豬皮脆肉嫩,番薯片酥脆。
✨牛油果扇貝沙律:扇貝鮮甜,沙律菜新鮮。
✨葡萄牙焗鴨飯:鴨肉絲非常多,份量足夠。

食完主菜叫多三個甜品
✨萄式蛋布甸伴香橙
✨傳統葡式甜米布甸伴芒果
✨千層蛋忌廉酥伴肉桂雪糕
布甸煙煙靭靭,不是太甜,飯後甜品的確唔錯。

2023-10-22
2023-08-30 4050 views
晚餐於澳門陸軍俱樂部,那兒充滿葡國的裝飾,環境優美,價錢不算太貴,墨魚好好味、葡式乳豬很有口感,焗鴨飯份量也不少、馬介休球都唔錯,大家齊齊飲咗一樽碼頭老鼠,酒精成份11 %,幾好味!不過,我不太喜歡他的甜品太甜了!

葡式乳豬、墨魚、鴨肉飯
葡式乳豬、墨魚、鴨肉飯
2023-06-11 5834 views
多得老公推介來這裡吃葡國菜,因為要趕船返香港,我們未夠6pm便到達俱樂部。由於事前沒有訂位,俱樂部負責人便給了我們Waiting 1籌號牌。餐廳6:30pm才開始晚市,我和老公便趁等候時間在俱樂部打卡。6:30pm餐廳終於開門,我們亦很快被安排了座位入座。餐廳設計典雅,空間感夠。我們點了廚師蟹湯、傳統葡式焗鴨飯及特式烤乳豬伴蕃薯片。每樣食物都份量十足,味道中上。焗鴨飯的飯吸收了鴨的鮮味,而蟹湯亦鮮甜可口。服務生的服務都殷勤親切,值得一讚。
2023-06-07 3848 views
好幾年前食過一次,疫情後再次光臨,風味依然。叫左一個非洲雞伴薯仔及沙律、一個俱樂部海鮮飯、慢煮馬介休配南瓜汁及一個青提汁煎石斑杉。餐前嘅麵包有啲失色,又硬又凍,但牛油好香,又有橄欖蓉同油,比較特別。食物一次過上枱,非洲雞少少辣,雞肉鮮嫩多汁,薯仔煎得香脆,配以炸脆左嘅煙肉非常咸香。慢煮馬介休同平時嘅炸馬介休球好唔同,原來馬介休好有魚鮮味,少少咸,肉質結實,行不錯。青提汁煎石斑好大塊魚肉,肉厚皮亦厚,好有膠質,滿滿嘅膠原蛋白。最出色係海鮮飯,有蝦、青口、蜆、魷魚、帶子粒,最驚喜係有一舊龍蝦肉,飯以湯煮成,似湯飯,但好好味,凍左都唔覺腥。整體感覺好值得去,下次都要再嚟P.S.男士記得要着長褲,同埋記得要打電話黎訂枱
好幾年前食過一次,疫情後再次光臨,風味依然。

整體感覺好值得去,下次都要再嚟

P.S.男士記得要着長褲,同埋記得要打電話黎訂枱
俱樂部海鮮飯
非洲雞
慢煮馬介休
青提汁香煎石斑柳
2023-05-31 2921 views
睇門口其實一啲都唔似食肆😂唔做research真係搵唔到呢間正野見啲人講晚市成日full,未開晚市已經去拎籌!開前15分鐘去前台已經話預約唒要等第五張,好彩一開門其實都入得😋餐廳內部超有格調💕入面大部份侍應都係講英文嘅點完菜會有麵包跟~麵包唔乾,好軟熟👍🏻必試嘅馬介休!由於唔想食炸嘢,所以叫咗呢個馬介休層😂醃製過嘅鱈魚帶啲焦香超好食😍中間嘅菜都有用上湯處理過嘅感覺,冇諗過成件事會咁夾咁出色🥹見好多人推介,又真係幾好食😍飯底下好多鴨肉,鴨香味超出😍而且帶啲飯焦,超正!但係上面嘅ham就有啲鹹外皮好脆👍🏻肉好濕潤軟熟,而且好入味🥹好味👍🏻.再去澳門應該會encore🥹❤️

餐廳內部超有格調💕
入面大部份侍應都係講英文嘅

點完菜會有麵包跟~麵包唔乾,好軟熟👍🏻
馬介休層

必試嘅馬介休!由於唔想食炸嘢,所以叫咗呢個馬介休層😂
傳統葡式焗鴨飯

'Bairrada" 式烤乳豬伴番薯片炒青菜

外皮好脆👍🏻肉好濕潤軟熟,而且好入味🥹好味👍🏻
再去澳門應該會encore🥹❤️
馬介休層
傳統葡式焗鴨飯
'Bairrada" 式烤乳豬伴番薯片炒青菜
2023-05-04 3070 views
陸軍俱樂部餐廳曾經只開放比會員,而家終於對外開放,餐廳充滿格調,性價比高,是慶祝和約會不二之選,記得提前至少一星期訂座,無論午餐和晚餐都同樣時常滿座。▪️sᴀᴜᴛᴇᴇᴅ ᴄʟᴀᴍs ᴘᴏʀᴛ sᴛʏʟ 𝟾𝟾 ᴍᴏᴘ檸檬蜆加埋芫荽味道混合得非常好,檸檬嘅酸味非常之醒胃,完全係食唔停口🤤蜆肉亦非常新鮮,美中不足嘅係有少量蜆有少少沙粒♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌘▪️ᴄᴏᴅғɪsʜ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs 𝟼𝟾 ᴍᴏᴘ馬介休球比好多地方都做得咁出色,炸到外脆內軟,一咬落去就食到被薯蓉包住嘅鱈魚,散發出淡淡的鹹香味♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑▪️ᴡᴇᴛ sᴇᴀғᴏᴏᴅ ʀɪᴄᴇ ᴄʟᴜʙ 𝟸𝟶𝟶 ᴍᴏᴘ海鮮配料十足,但味道略嫌較淡,再濃味啲就好啦♡好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑
♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌘
▪️ᴄᴏᴅғɪsʜ ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢs 𝟼𝟾 ᴍᴏᴘ
♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑
海鮮配料十足,但味道略嫌較淡,再濃味啲就好啦
♡好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑
2023-04-13 11704 views
無得輸去完橫琴經過澳門食晚餐,的士大哥問有無訂位,離開的時候司機同一個問題,我地去到,裡面大概60%full,但都話已經fully book, 最後等了15分鐘至有,好奇怪?好在環境好,無所謂。總之大家去食最好都系book左先去。優點系食過的澳門葡萄牙餐廳,最好的。- 內部裝修雖然系有小小殘舊,就不失一份歷史感覺,原來陸軍俱樂部大樓是一座位於澳門半島大堂區南灣大馬路的新古典平房式建築物,屬南歐建築風格,建成於1870年。好grand,好寬敞。無得輸。- 所以侍應服裝,餐具,禮貌,無得輸。- 食物味道,擺碟,無得輸。- 性價比無得輸。改善點- 吾收香港alipay 或者wechat。why?香港人都系主要客源之一啊!大陸商店都有起碼1/2人收啊!今晚食一種食物,系Bairrada style, 食物真系太好食啦,所以上網查系乜野系Bairrada。原來巴哈达(Bairrada)系葡萄牙临大西洋西岸的一个产区,在斗罗河入海口的Porto的南面,位于Douro与Tagus之间的中部地区。Roasted suckling pig Portuguese Bairrada style,wow!!!
無得輸

優點
系食過的澳門葡萄牙餐廳,最好的。
- 所以侍應服裝,餐具,禮貌,無得輸。
- 食物味道,擺碟,無得輸。
- 性價比無得輸。

改善點

Roasted suckling pig Portuguese Bairrada style,wow!!!($228)5分
- 有6大塊熱辣辣的豬,帶肥,肉厚有口感,皮薄而脆。
- 吾鹹,食到肉香味。
- 跟蕃薯片又幾有特色。

Traditional Portuguese duck rice($178)5分
- 表面睇以為送錯,表面只有醃肉同葡萄牙腸,原來有好多好多好多鴨肉絲系飯裡面,真系估佢吾到
- 鴨香同肉味真系未食過咁好。

Sweet rice pudding with mango($58)4分
- 原來系凍的,但要等左20分鐘,哩個系扣分的主要原因。
-好似系西米,上面有好多好香的芒果。

明白籃
Sweet rice pudding with mango
2023-04-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
明白籃
Sweet rice pudding with mango
2023-04-07 3136 views
鹽焗沙甸魚伴粟米包配甜椒蕃茄火箭菜沙律 $89沙甸魚以鹽焗的方式烹制,魚肉質鮮嫩,油脂豐富,口感細膩。在鹽焗的過程中,魚肉吸收了鹽分的精華,再搭配火箭菜和橄欖油調味,讓整道菜更加清爽。Algarvia式燒八爪魚沙律 $128以Algarvia風格的烹制方式,將八爪魚烤得金黃酥脆,但依然保持了魚肉的鮮嫩和汁液。這種烤法讓八爪魚的味道更加濃郁,口感更加豐富。沙律是用新鮮的生菜、番茄、洋蔥和橄欖油製成的,這些材料搭配在一起,清新爽口,讓整道菜品更加平衡。此外,沙律的醬汁是用橄欖油、檸檬汁和蒜泥製成的,味道非常獨特,讓整道菜品更加美味。蒸鱸魚伴檸檬蜆飯 Alvarniho白酒汁 $218新鮮的鱸魚,以蒸的方式烹制,讓魚肉鮮嫩多汁,搭配檸檬蜆飯,讓整道菜品的口感更加豐富,檸檬和蜆的味道非常清新,與鱸魚的鮮味相得益彰。Alvarniho白酒汁,是一種葡萄牙的傳統調味汁,具有獨特的風味,它是用白葡萄酒、洋蔥、大蒜、鮮奶油和香草等材料製成的,味道非常濃郁。Bairrada式燒乳豬伴番薯片炒青菜 $228以Bairrada風格的烹制方式,將乳豬烤得皮脆肉嫩,肉質鮮美,搭配上豐富的香料和調味料,味道非常濃
鹽焗沙甸魚伴粟米包配甜椒蕃茄火箭菜沙律 $89

鹽焗沙甸魚伴粟米包配甜椒蕃茄火箭菜沙律

Algarvia式燒八爪魚沙律 $128

Algarvia式燒八爪魚沙律

蒸鱸魚伴檸檬蜆飯 Alvarniho白酒汁 $218

蒸鱸魚伴檸檬蜆飯 Alvarniho白酒汁

Bairrada式燒乳豬伴番薯片炒青菜 $228
以Bairrada風格的烹制方式,將乳豬烤得皮脆肉嫩,肉質鮮美,搭配上豐富的香料和調味料,味道非常濃郁。此外番薯片非常酥脆,青菜則加入了蒜末和辣椒,讓整道菜品的味道更加豐富。

Bairrada式燒乳豬伴番薯片炒青菜

千層蛋忌廉酥伴肉桂雪糕 $58
千層蛋忌廉酥由多層的酥皮和忌廉夾層組成,口感酥脆,味道濃郁,絕對是一道讓人垂涎三尺的甜點。而肉桂雪糕入口即化,肉桂的香味則讓整道甜點更加有層次感。

千層蛋忌廉酥伴肉桂雪糕

焦糖菠蘿伴椰子雪糕 $48
用新鮮的菠蘿,經過烤制後,表面糖化成了焦糖,菠蘿的酸甜口感和焦糖的香氣完美結合,非常美味。而椰子雪糕口感柔滑,椰子的香味非常濃郁。

焦糖菠蘿伴椰子雪糕

2023-04-04
$150 (Lunch)
鹽焗沙甸魚伴粟米包配甜椒蕃茄火箭菜沙律
Algarvia式燒八爪魚沙律
蒸鱸魚伴檸檬蜆飯 Alvarniho白酒汁
Bairrada式燒乳豬伴番薯片炒青菜
千層蛋忌廉酥伴肉桂雪糕
焦糖菠蘿伴椰子雪糕
.°゚・ 🇲🇴 ᴄʟᴜʙᴇ ᴍɪʟɪᴛᴀʀ ᴅᴇ ᴍᴀᴄᴀᴜ 澳門陸軍俱樂部 •ᴘᴏʀᴛᴏ ᴇxᴛᴇʀɪᴏʀ//事隔三年再到澳門 好想食葡國菜又想試一間之前無食過的然後找到澳門陸軍俱樂部 創建於1870年 好有歷史價值的建築早兩星期訂座 星期六的晚上已經全full唯有選擇午餐時段 ヽ(́◕◞౪◟◕‵)ノ想說的是staff 的服務真的超級好午餐時段提供自助餐但跟朋友都是選擇à la carte 點了個蟹湯及南瓜湯 上湯的方式也太有誠意一份八爪魚沙律一份葡式焗鴨肉飯 鴨肉份量相當驚人! 一份葡式烤乳豬 還有黑朱古力雪流心蛋糕 這個也好吃 朱古力味十足 配rasberry雪芭 不會膩! 人址消費好相宜! 每人大概450 MOP //📍南灣街975號, Porto Exterior*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*#kafehopping2023 #kafehopping_macau
.°゚・

午餐時段提供自助餐
但跟朋友都是選擇à la carte

點了個蟹湯及南瓜湯 上湯的方式也太有誠意
一份八爪魚沙律

一份葡式焗鴨肉飯 鴨肉份量相當驚人!

一份葡式烤乳豬

還有黑朱古力雪流心蛋糕 這個也好吃
朱古力味十足 配rasberry雪芭 不會膩!

人址消費好相宜! 每人大概450 MOP

📍南灣街975號, Porto Exterior

*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
#kafehopping2023
#kafehopping_macau
2020-10-04 10677 views
平時經過都唔發現有間餐廳,仲以為係博物館或者政府部門,全靠朋友推薦先食到好嘢。一入到去充滿外國情懷,人客唔多,環境安靜,基本上都可以2個侍應服務1張枱,點咗3樣嘢都只係三百幾蚊落樓,抵!炸馬介休球:必點!即叫即炸,馬介休好多但唔鹹,香草調味啱啱好,最緊要係唔似出面扼遊客咁炸薯蓉。鴨飯:另一個傳統菜,鴨肉絲好多,唔會騷。唔好睇好似好平好少,佢係舖到好實,所以基本上3個人先食得晒。炒雜菜:食飯點都要有條菜,佢落蒜蓉炒,所以好香,清碟冇難道。

2018-04-02 25706 views
每次來澳門食葡國餐是必定的,今次同事推介老公一間附有正宗葡萄牙烹飪證書的餐廳,我們當然也不能放過啦這間名為澳門陸軍俱樂部,原為私人會所,午餐只給會員,如公眾欲嘗試便要於下午1:45到餐廳排隊,而晚飯則對外開放。今次我們預訂了7時晚餐,職員也可安排坐在靠窗位置,因時間尚早,故開始時客人不多。環境擺設全是歐陸式,客人又大多看似退休軍人,感覺真的坐在歐洲的餐廳內。因下午茶仍未消化,而同事特別推介烤乳豬和葡式鴨飯,所以我們沒有要套餐,只先要了一支餐前酒品嚐,才慢慢享受主菜。總括而言,我們對這裡非常滿意,下次一定會再來
。總括而言,我們對這裡非常滿意,下次一定會再來
1940 views
傳統葡式鴨飯
千層蛋忌廉伴玉桂雪榚
  • 烤乳豬
2016-07-30 32247 views
先講环境氣氛,清靜又優雅,一流食物有水準又有心思,是夜系点咗套餐+乳豬,套餐前菜,餐湯夠熱又味道濃郁,另一前菜,生鱼片+火箭菜,擺放精緻有心思,又美味可口,主菜鴨腿+菜飯,美味非常,甜品擺放精美非常,又美味可口乳豬皮脆肉嫩,值得一试再试,咖啡美味濃郁,有萄国風味,令一餐飯,譜上完美句號唯独侍应員全部木口木面,服務态度有待改善。
先講环境氣氛,清靜又優雅,一流

食物有水準又有心思,是夜系点咗套餐+乳豬,
套餐前菜,餐湯夠熱又味道濃郁,
另一前菜,生鱼片+火箭菜,擺放精緻有心思,又美味可口,
主菜鴨腿+菜飯,美味非常,
甜品擺放精美非常,又美味可口

乳豬皮脆肉嫩,值得一试再试,
咖啡美味濃郁,有萄国風味,令一餐飯,譜上完美句號

唯独侍应員全部木口木面,服務态度有待改善。
2016-07-27
Celebration
Birthday
2016-06-10 23029 views
今日放工, 跟同事去左澳門陸軍俱樂部食. 今次有訂枱, 所以唔使洗等就有位. 而且今次人數比較多, 可以試多幾樣野.黎葡國餐廳, 當然又係要叫例牌葡國菜式. 先黎個馬介休球, 水準之作, 好味.第二樣係非洲雞, 肉質唔鞋, 個汁好味.第三樣係葡式海鮮飯, 足料味濃, 好味.第四樣係烤乳豬, 皮脆肉嫩, 好味.最後係鴨飯, 又係勁多鴨肉, 水準之作, 好味.食物份量大, 枱同枱之間相距遠, 環境古典. 以呢個價錢, 係呢種環境氣氛, 食高質素的食物, 超值!!!

第二樣係非洲雞, 肉質唔鞋, 個汁好味.
第三樣係葡式海鮮飯, 足料味濃, 好味.
第四樣係烤乳豬, 皮脆肉嫩, 好味.
最後係鴨飯, 又係勁多鴨肉, 水準之作, 好味.