2010-07-07 12 views
天氣仍然好熱,熱到根本冇心機食o野... 一諗起仲要食d湯麵呀~ 河粉呀~ 完全要頭令令啦~ 好彩之前search過下有一間新開o既法式crepe o向灣仔... 即刻去試下~原諒本宮大鄉里crepe究竟係咩~ 食前我真係唔知,只係知道應該唔會係熱得去邊,睇到d食評話會好多人,一心諗住walk in o既我o地急急上電車,點知好衰唔衰遇到電車撞親人,去到都成12:30,一心打掟輸數,點知仲有位,仲有幾個位俾我o地揀tim~以航海為主題的裝修,但係d小二似犯人~ (黑白間ma~)~無痛苦一人一個set,然後share 食,首先食o既係,2個都係咸o野... 1個係有d海鮮,第1啖覺得好古怪,第2啖開始就接受到,不過有d咸~ 食食下發覺crepe原來係pen cake,之不過點解個底係深色呢??? 「好似話係用麥整~」 原來係咁~另一個係ham同cheese,一樣都係咸o左d,上面有d 有醋o既菜,放埋一齊好古怪,ham & cheese o既日式pencake,本宮好耐之前o向旺角食過 (已經執o左),當時覺得好好味,味蕾同本宮講,日式pencake好食過法式crepe,除冇咁咸之外,日

以航海為主題的裝修,但係d小二似犯人~ (黑白間ma~)~

另一個係ham同cheese,一樣都係咸o左d,上面有d 有醋o既菜,放埋一齊好古怪,ham & cheese o既日式pencake,本宮好耐之前o向旺角食過 (已經執o左),當時覺得好好味,味蕾同本宮講,日式pencake好食過法式crepe,除冇咁咸之外,日式果個皮仲有少少甜,好味~

之後等o左好耐好耐,差不多有半小時,先o黎2個甜crepe,本宮鐘意有蘋果o向面果個,因為有少少汁,冇咁乾,而友人就鐘意古古力,因為香d wow~

最後一杯咖啡,都ok~ 可以入口~

本宮同友人o既結論係︰e間o野好難o向中國人o既地方做,因為好似我o地2個已經好open mind,咩都試o既人,都等o左好耐先dick起心肝o黎試試,因為驚唔飽,但試完之後,雖然都ok,不過就冇咩想再o黎試多次... 不過如果西人整o既o野食 (仲唔係算係高檔o野~),佢都唔算差,因為去過外國生活o既人都知,西人整o野一係好咸,一係好甜。咸crepe係咸,但唔會入唔到口,而甜 crepe,本宮覺得唔算太甜... 不過如果係2個女仔,本宮認為叫1個set lunch share就夠飽,因為本宮同友人係o向好肚餓o既情況下,食到一半咸crepe已經覺得好飽。

最後西人做o野係好慢,本宮已經有2小時 lunch,都要遲到返工... 打工仔,都係weekend book位去試試啦~

2010-07-06
$120 (Lunch)
  • Stew Apple & Caramel