朋友8人聚會, 選了位於寶勒巷的金燕島潮州酒樓, 前身乃星光行金島燕窩海鮮酒家的原班人馬再起爐灶, 食物亦能保持水準。 甫坐下, 部長便來熱情寒喧一番,並向我們大派卡片,又推介其招牌菜式。 但因為我們午餐唔想太豪食, 所以主要食點心, 而且佢哋啲點心真喺抵食, $18 至 $24, 款式多, 潮州及廣東點心都有。 不過其招牌菜式又真喺唔少得嘅。滷水併盆: 計有鵝片、 豆腐、 大腸、 鵝腸;極之美味,鵝片鬆化無渣,豆腐入味滑溜,鵝腸爽脆,所有肥羔都括走晒,一點肥都沒有,大愛。芥菜排骨褒 - 個排骨湯底好夠火後火候,煮稔咗嘅芥菜吸收了上湯的鮮甜味道,無得彈。糖醋麵 (兩面黃) - 煎得香脆,又唔過火,配陳醋及少許砂糖,是上佳之作。羔燒四寶 - 此乃潮州最傳統的甜品,四寶有:杏銀、芋頭、薑薯、南瓜。杏銀又叫福果、番薯代表金,芋頭代表銀,寓有金有銀又有福。 因為身邊有很多襯朋戚友因年紀大,行動不便,或肢體不健全的,一律無緣幫襯一些好食又唔貴的樓上酒家, 所以我要特別一題的就是酒樓位於一樓,沒有電梯,但酒樓特別為行動不便的

不過其招牌菜式又真喺唔少得嘅。

因為身邊有很多襯朋戚友因年紀大,行動不便,或肢體不健全的,一律無緣幫襯一些好食又唔貴的樓上酒家, 所以我要特別一題的就是酒樓位於一樓,沒有電梯,但酒樓特別為行動不便的客人提供一部可爬上/落樓梯的電動輪椅,酒樓連這些少數弱勢社群都能照顧得到,實屬難得,不得在此與一眾家裡有需要的人士介紹這家食店。
可爬階梯的電動輪椅
2012-01-07
$140 (Lunch)
可爬階梯的電動輪椅
  • 滷水鵝