2011-05-26 20 views
以前係團購網以半價買左肉骨茶一人套餐,今晚就同男友一齊去食回味我地一年前的星馬之旅。星加坡的肉骨茶胡椒味較重,多骨少肉。馬拉的藥材味重,肉多骨少。我自己就鍾意星加坡的胡椒多些,同時又喜歡馬拉的肉多骨少。這裡的肉骨茶是改良了的馬來西亞風味。沒有胡椒味,只有藥材味。不過沒有馬拉的那麼重,而且甘甘地,容易入口,適合香港人的口味。肉骨選用肉排,不過有少少鞋口,可能煲得耐掛。另外,配有油炸鬼同白飯,可以伴肉骨茶。這個套餐還有一杯薏米水,很清淡,不過就有好多薏米粒粒。我地兩個人食一個餐當然唔夠啦,於是再點多兩樣餸試下。雜錦沙嗲串燒(6串$78), 有牛,豬,雞各兩串。沙嗲汁不辣,少許甜,有些花生粒,好香。串燒不會燒到過火,肉質不靭不鞋口,不錯。另外,知道麥皮蝦係另一星加坡過江龍無招牌的招牌菜,就諗試下麥皮蝦($98),等下次去無招牌可以比較一下。有五隻,一上枱已經聞到好香。食落口...嗯...好奇怪...又鹹...又甜咁...而且仲有溜。不過蝦幾靚,又大隻,又有膏。其實味道都幾好,不過這個口味不是太習慣。小店資料: 只有約三十個座位,最好預定。但店主好有性格,星期六日及假期不設電話訂座,而且未運作

小店資料: 只有約三十個座位,最好預定。但店主好有性格,星期六日及假期不設電話訂座,而且未運作係唔俾顧客入。
menu
肉骨茶
薏米水
雜錦沙嗲串燒
麥皮蝦
2011-05-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
menu
肉骨茶