2015-10-28 523 views
星期四day off,同朋友去上水dinner,食左間未試過嘅日本野—漁匠。鋪頭7點幾倒已經坐滿左人,之後都一直有人黎,雖然人多但冷氣都好夠。果到環境唔錯,幾有日本風味,除左有日本風情畫做裝飾之外,亦都放左好多清酒樽。我地2個人食左珍寶三文魚壽司、油甘魚壽司、鮮帶子壽司、珍寶赤海蝦壽司,刺身,又食左串燒加埋野飲同甜品都只係300幾,真係好抵。啲壽司全部都好新鮮,尤其帶子壽司,因為新鮮所以好鮮甜,而且肉夠厚,啖啖肉真係好正。燒物方面就有煙肉蕃茄串、牛舌、帆立貝同雞翼。我就鍾意食牛舌,因為真係好食夾大份。其中有個大根鵝肝最有驚喜。一黎個食材配搭好特別,係冬菇、白蘿蔔配鵝肝。二黎就係出黎個效果好好,夾埋之後個口感好豐富之餘,蘿蔔仲中和左鵝肝嘅油膩。咁因為我鍾意飲咖啡,所以就嗌左雪糕咖啡,我朋友就鍾意綠茶,嗌左抹茶紅豆冰。雪糕咖啡都幾唔錯,咖啡味夠濃,唔會話冰溶左就好淡。最後就係個甜品,北海道風溫室蜜瓜紅豆芭菲。個份量真心超大,我地2個人都食唔曬。溫室蜜瓜原隻上,好香甜,紅豆亦好稔,加埋雪糕真係世界級。Overall黎講真係好好,夠抵,而且係日本菜黎講真係有驚喜。
我地2個人食左珍寶三文魚壽司、油甘魚壽司、鮮帶子壽司、珍寶赤海蝦壽司刺身,又食左串燒加埋野飲同甜品都只係300幾,真係好抵。
2015-10-22
  • 珍寶三文魚壽司