2015-01-24 1336 views
心思思又試新餅店,灣仔區係餅店密集區,呢間網上搵到的!點知去到時都係餅店,但店名已經改了「喫茶店」舖名好日式,但格調好法式,兩間都未試過,都係賣餅!所以無所謂!門面唔似餅店,反而似間精品店!好多精緻嘅小飾物!入內先見到個雪櫃!餅款雖然唔係好多,但賣相精緻!女店員好親切,不停介紹自家出品,講明每日新鮮做,但個款式就未必日日相同!要撞手神!問下女店員邊款餅比較受歡迎,佢介紹「雜莓芝士餅」($45)我自己就想試「伯爵茶朱古力」($43)佢就將兩件餅入盒,欣賞盒有透明天窗,可以睇到件餅!佢仲介紹有一款「香橙朱古力,用朱古力包住橙皮,要十日先可以完成!因為要一層層慢慢包,不過我唔想食橙皮! 打開盒,無比叉,亦無問過我要唔要叉,個盒尺寸剛好,所以一定要撕破個盒先可以取出件餅!伯爵茶朱古力餅:賣相好精緻,尤其喜歡個朱古力皮帶金色,成個星體咁!邊緣又插咁咗啲脆片,味道好香伯爵茶味道,朱古力味反而唔濃!兩種味道好夾(好似平時食甜點配濃茶一樣)入面蛋糕鬆軟,每一啖都充滿茶香!好正!雜莓芝士餅:外表唔錯,店員話係人氣蛋糕!鮮紅色配水果搶眼!好似一個水果藍!不過用條唔食得嘅皮繩綁住個蛋糕就比較奇怪!我相信有
伯爵茶朱古力餅
雜莓芝士餅:外表唔錯,店員話係人氣蛋糕!鮮紅色配水果搶眼!好似一個水果藍!不過用條唔食得嘅皮繩綁住個蛋糕就比較奇怪!我相信有好多食得嘅材料可以代替!外面紅色蛋糕無莓味,厚身兼較乾同實,唔好味!中間藍莓芝士慕絲幾滑,充滿藍莓味!好味,水果三款(藍莓、士多啤梨、車厘子)爽口好味,如果外面圍邊嘅蛋糕鬆軟啲,呢個蛋糕就滿分!
雜莓芝士蛋糕
店員仲不停推薦自家訂製蛋糕,可送貨嘅服務!派晒卡片,好熱情!
2015-01-22
TakeAway
$44 (Last Night Supper)
Celebration
New Year's Eve