2014-11-06 1827 views
在W Square新開張, 聽講海南雞飯幾得, 於是乎同同事去試下, lunch set一律$72加一, 我地4個點海南雞飯另一個點海鮮焗飯海南雞飯幾差下, 飯好爛, 雞好淡無味, 湯好重莞茜唔好飲, 聽講海鮮焗飯都幾唔好食, 偏甜.....lunch set包咖啡或茶, 我另加$5轉飲紅豆冰, 但好甜呀, 紅豆又未煮淋所以幾硬下, 至於服務就一般啦 大部分都係泰國人但係咩笑容 加一後$85, 其實算幾高價, 我本身覺得幾失望 唔會再幫襯
海南雞飯
2014-09-12 1011 views
同事提議午飯吃泰國菜,一行三人來到新泰。雖然餐廳無論店名或佈置都是一間不折不扣的泰國菜館,提供的卻原來有著各式東南亞菜式,可供客人選擇。環境方面,檯與檯之間有著一定距離,坐得頗舒服。午餐要了喇沙及海南雞飯套餐。海鮮喇沙看樣子紅紅的,吃起來感覺就是甜,是下得太多椰漿的原故?加了辣椒對食味也毫無幫助,不太合小人的口味。兩個同事都選擇的海南雞飯無甚驚喜,雞件尚算嫩滑,是過份油膩了一點; 然而最有印象的反而是飯和配菜都是超硬的。馬拉盞炒通菜夠味夠鑊氣,通菜仍保持幼嫩,超級好吃。套餐的甜品完全不行,紅豆糕上層並非椰汁糕,而是無味的大菜糕,底層的紅豆糕質感實的的,超級難吃。整體來說,各樣菜式的水準有高有低,幸好服務員很有禮貌,結賬$288,未到不可接受的地步。

馬拉盞炒通菜夠味夠鑊氣,通菜仍保持幼嫩,超級好吃。
Type of Meal
Lunch
2014-08-16 1073 views
每逢星期五,公主我就唔做慳妹,唔帶飯同同事出街食。今朝一早,公主我已經突然好想食海南雞飯,同事竟然咁啱提議去食新泰海南雞飯,真係夾都冇咁啱。其實我地已經一早打咗電話book,但去到都係爆晒,都係要等左一陣先有位。等位嘅時候,侍應俾咗餐牌我哋睇,除咗海南雞飯外,其他嘅巴東牛腩、泰式濕炒河公主都好似好好味,所以同事個個都轉晒肽唔食海南雞飯。不過,因為公主我一早已經諗住食海南雞飯,咁其他嘅留番下次先試啦。公主我冇特別要求㗎,佢都俾咗雞脾我。見到隔離枱嘅姐姐們,係雞胸同雞背,公主我就覺得So lucky!雞煮得幾好,剛剛熟,所以都算好滑唔會乾爭爭硬骨骨。不過雞皮好厚,好多肥膏,如果佢薄薄地又爽又脆嘅話,公主我都會食嘅,呢間就免喇。同埋雞嘅鮮味就唔太濃郁,就咁食嘅話都ok。如果點埋醬,就簡直唔係好覺得有雞味。另外,公主我個人偏好海南雞飯要有齊3種醬:老抽、薑蓉、蒜蓉辣椒醬。但泰式唔似南洋風咁有老抽。佢而家爭咁樣老抽令公主我硬係覺得唔圓滿,硬係爭咁啲嘢。仲有個湯入面嘅係冬瓜,但公主我個人偏好蘿蔔多啲,還好個湯尚算清唔肥膩。而油飯就煮得都可以接受,唔太咸唔太油,不過又唔算話有咩特別。雖則彈咗佢咁多其

雖則彈咗佢咁多其實都有啲嘢係好嘅,佢嘅份量都幾足,食完都好飽(但男仔可能爭啲喇)。而且亦有配蒜蓉炒蔬菜,唔會淨係得肉肉肉,感覺健康啲,平衡番成件事。

另外呢度都有個好處,唔飲凍嘢嘅公主我,除咗咖啡奶茶之外都可以飲熱華田。唔係間間泰國餐廳都有華田㗎!

其實食到一半,侍應姐姐已經攞咗啲甜品出來,使唔使咁趕呀?
不過佢個椰汁珍多冰糕真係好香椰汁味,食落感覺似大菜糕,比較挺身。如果佢食落個質地似啫喱咁林滋滋,咬兩下就溶晒啲汁響個口到,公主我就唔會食。

其實佢個海南雞飯真係唔算特別好食,又唔係平,加埋一成七十幾蚊,雖則以灣仔嚟講個價錢算係咁。如果下次再去嘅話,就試吓其他嘢(因為同事叫嘅巴東牛腩同炒粉絲好似都唔錯咁)。

p.s. 食完呢餐之後,公主我突然好掛住新加坡嘅雞飯(啲飯係搓到一粒粒㗎),但唔知香港有無得食呢?
2014-08-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Lunch)
2014-06-23 1262 views
每月一聚,輪到C做搞手,揀了謝斐道的新泰東南亞餐廳。呢一段的謝斐道離公司較遠,小妹較少出沒,故一直未發現有這一間的餐廳。餐廳內外佈置均洋溢著東南亞的風情,座位頗為闊落舒適,服務也到位,食物更是價廉物美,聚會一流也。參峇炒羊角豆$68是星洲一種傳統的家庭菜式,參峇乃馬來西亞辣椒醬料,羊角豆即「秋葵」也,其黏液可用來治糖尿病。秋葵天婦羅常吃,然炒羊角豆還是第一次品嚐。炒羊角豆質感有點滑潺潺的、爽脆的,蠻特別。不過,羊角豆中間白色的粒粒有點澀,友人Y表示吃罷,味蕾彷彿麻痺了。此外,不太察覺參峇的踪迹,故香辣惹味度稍遜,偏向小妹喜歡的清淡之作。一客有八件的越式香芒軟殼蟹米紙卷$68也是清新淡口之作,薄薄而煙韌度稍弱的米卷內,包著未算十分香脆可口的炸軟殼蟹、少量香甜芒果粒、鮮爽生菜、紅蘿蔔絲和具嚼勁的米粉,蘸上自家調製的酸甜醬汁同吃,夠晒醒神開胃。再來一客極其惹味,卻又邪惡的蒜茸越南牛油雞翼$58。雞翼以牛油炮製,再灑上濃香的蒜茸,其香無比,其肉又極其嫩滑入味,啖啖美味滿足﹗若要在雞蛋內挑骨頭,就稍嫌雞翼較細隻和油膩了少許。小妹素來不好辛辣,微辣而帶甜的馬沙拉咖哩雞$68最適合不過了﹗咖哩夠香滑
小妹素來不好辛辣,微辣而帶甜的馬沙拉咖哩雞$68最適合不過了﹗咖哩夠香滑,且香料眾多,故味道層次頗豐富,故人回味無窮﹗雞件數量也不賴,又夠晒嫩滑入味,水準不錯,配上不太油膩的鬆軟香口的印度酥餅$28同吃,絕配也﹗
日本南瓜焗海鮮飯$88
不但賣相精緻,味道也甚佳﹗原隻日本南瓜切去頂部,再挖空中間的南瓜肉,然後放入以雜豆同炒的魷魚、鮮蝦和南瓜粒炒飯,色香味俱全之餘,更是健康營養之必選也。吃罷,還可挖出南瓜邊的鮮甜南瓜肉吃。
小妹一翻開餐牌,就直接去甜品那一頁了。甫見到頗花功夫的南瓜布甸,就嚷著要吃,友人瞪了小妹一眼,搖了搖頭。可惜,天不從人願,侍應表示是日沒有供應。
我們只能退而求其次,要了芒果糯米飯。

芒果糯米飯$45
一上枱,小妹便知龍與鳳了﹗
白瓷碟一旁,放有鮮黃嬌艷的鮮芒果切片,以及一朵鮮泰國蘭花,靚;另一邊,是一大團被濃稠的椰漿覆蓋著的糯米飯,醜。用匙撥開一看,厚厚椰漿下的黑白糯米飯黏黏濕濕的,明顯椰漿多於糯米飯。搯一小口淡嚐,椰漿徒有黏稠之感,毫無椰香可言,糯米飯口感又一般。
小結:
餐廳侍應殷勤且有禮,加水又勤快,加一服務費,也比得心悅誠服。
2014-06-19
2014-04-04 1713 views
就没见过这样坑人的餐厅 由于家就住在隔壁 有时候下午饿了 常常过来买个套餐 今天晚上过去 发现客满 我就选择外带 点好餐 问好时间 我就上楼了 第一次下来 店员说没做好 再等十分钟 第二次下来 说再等 好没好 我说再不来 我就不要了 瞬间两分钟之后打包完成 上楼打开 一看 气死我了 我点的是冬阴功虾汤 78元 汤里捞了半天 只有两个虾头和不到10瓣草菇 这样太骗人了吧 味道也没有以前好吃了 其他两个还好 这样的店家 以后再也不去了!
2014-04-04
Waiting Time
35 Minutes (TakeAway)
2014-02-24 1566 views
地點位於灣仔杜誌台....唔熟灣仔既朋友可能連聽都無聽過杜誌台究竟係邊...佢既正確位置係RED MR隔離,FUSHION對面...集成向海邊行..及新隆基中心下面..門外設有一張有輪的台...如果天氣好的話~都可以選擇坐呢張SPECIAL TABLE用餐...不過一般情況下呢張台都是供員工抽煙之用~串燒:$60雞牛豬各2串...串燒的肉質都幾厚...燒得好香~雞同豬既味道好似~~雞串是連雞皮的~所以會帶點脂肪~豬都是用半肥瘦的部分~所以做到入口溶化的感覺...牛肉是比較欣賞的串燒..肉一D都唔難咬~而且口感彈牙~脂肪比較比其餘2款少~是最出色的一款缺點:佢SET左一定要雞牛豬各2串,唔食某種肉既朋友要留意呢點啦~咖哩麵包軟殼蟹:$158材料分別有:咖哩汁,蛋,軟殼蟹,面包,青椒及洋蔥這裡的咖哩味道是偏淡的...不太辣亦不太甜~~話雖如此..不過咖哩味道是香的...要讚的是~咖哩汁的份量好多~多到滿瀉.....用來伴飯/面包味道不錯~不但包肚又價錢化算..軟殼蟹我相信只有一隻....總共有4舊軟殼蟹,雖然浸淫在咖哩汁中~不過依然保持香脆~掛上咖哩汁的味道很不錯又香又脆.....不過份量
串燒
串燒:$60
雞串是連雞皮的~所以會帶點脂肪~
豬都是用半肥瘦的部分~所以做到入口溶化的感覺...
咖哩麵包軟殼蟹
咖哩麵包軟殼蟹:$158
材料分別有:咖哩汁,蛋,軟殼蟹,面包,青椒及洋蔥
軟殼蟹我相信只有一隻....總共有4舊軟殼蟹,雖然浸淫在咖哩汁中~不過依然保持香脆~掛上咖哩汁的味道很不錯又香又脆.....不過份量偏少~咖哩汁跟軟殼蟹的比例不合適..
至於配料..青椒跟洋蔥只有數條...蛋的份量都不足夠...
面包:份量很多的..外脆內軟~溫度曖曖的....

總結:
地點:位置不方便,灣仔跟銅鑼灣站中間
環境:環境很好~很寧靜~適合傾計及談情
價錢:價錢偏貴...2埋單$250...
食物:比較淡口味
同類比較:總統隔離的泰X單食物味道會突出一點,價錢亦差唔多,地點亦都比呢間方便....新泰唯一佔優的環境寧靜~有大量的卡位~...
2014-02-18
串燒
2013-11-27 1268 views
假日與朋友在尖沙咀分別后自己坐渡海小輪來到灣仔,沿途心裡讚歎著這景色是我們在很多餐廳或天臺酒吧都看不到的美景!于碼頭下船后原本想去銅鑼灣找吃的,原因是一向覺得灣仔的食物通常又貴又不是十分好味。但一位住在灣仔的法國朋友,提議我們去一家他每天經過但從未試過的餐廳。這家位於謝斐道的餐廳有著灰褐色的裝修與微弱的橙色燈光。最吸引人的莫過於門口的鞦韆位。整所餐廳只有那麼一桌,可惜一早已被佔據,人家還開紅酒呢!我被那滿載精美圖片的餐牌吸引了,很多選擇呢~當天下午已tea 的我晚上想少吃一點。於是就點了一個餐牌上寫有推介的 越式軟殼蟹米紙卷一碟共有8塊,用越式米紙皮包裹粉絲,青瓜,蘿蔔絲,主角軟殼蟹,與特別登場的芒果。個人覺得那一小片芒果很重要,它帶出了整個香軟的口感。蟹不脆的,也沒有濃濃的鮮味,不過加上酸辣汁后覺得還不錯,水準只比觀塘apm的泰國餐廳稍遜。 焗海鮮南瓜飯不知道什麽時候開始我迷上南瓜的香氣,無論是南瓜湯還是烤南瓜沙律,都令我有一種吃薯條的感覺,粉粉的質地,有著薯仔的香氣。最重要的是南瓜是一種熱量低而且健康的碳水化合物。平日我因為太懶惰豬,無買一個南瓜回家做焗飯~既然出街食,就食自己在家
假日與朋友在尖沙咀分別后自己坐渡海小輪來到灣仔,

這家位於謝斐道的餐廳有著灰褐色的裝修與微弱的橙色燈光。

越式軟殼蟹米紙卷
越式軟殼蟹紙卷
焗海鮮南瓜飯
都令我有一種吃薯條的感覺,粉粉的質地,有著薯仔的香氣。
最重要的是南瓜是一種熱量低而且健康的碳水化合物。
平日我因為太懶惰豬,無買一個南瓜回家做焗飯~
既然出街食,就食自己在家不會煮的!
南瓜造型固然是亮點,但我卻最喜歡那咖喱芝士汁!
海鮮主要是魷魚,配上香濃且微辣的醬汁,使最上層的飯變得非常好吃!!
美中不足的汁太少,無流到底層的炒飯~而且盛載用的南瓜肉還沒烤透,有點生,
所以我刮它們出來時有點吃力。
激贊此飯的原因還因為它價錢相宜!$88 有焗得如此出色的飯真的好抵哦!
(記起X王之王都有一個類似的要$98~)
炒飯分量大概為一碗半飯,兩個人分可能不夠飽,幸好我太喜歡南瓜,把南瓜都弄出來填肚了~
而且濃郁芳香的汁令平時不太愛吃飯的我一口接一口地放進口裡~太好食!
觀察其他人點的菜,發現這裡一碟剛好夠一個女仔Only,建議二人可叫多碟~

飯後準備回家的途中竟遇上價值不菲的 McLaren 跑車。紅色的一輛停泊在灣仔路上,
吸引了不少遊客拍照留念,我當然沒有錯過!去銅鑼灣的路上見到兌換LINE 公仔的廣告,便立刻拿出其中一隻畢業公仔~
我會記著銅鑼灣與灣仔之間應有不少餐廳可發掘!
意想不到自己今天巧遇‘南瓜’‘車’呢!
下次再吃吧~~
2013-11-16
越式軟殼蟹紙卷
2013-10-14 1028 views
這間泰莱店是同事介紹·老實說不是介紹·很難知道它的存在·因它位處灣仔謝菲道·那是一條比較人煙少的街道·侍應帶我和内子入坐·那是角落位·蠻好的·夠幽靜·餐廳裝修很美·暗黄燈光很有情調·點了:小食拼盤·有蝦餅和魚餅·魚餅較蝦餅優·魚餅味道好·但蝦饼内蝦的成份少·主要成份是魚膠·但味道可以($68)蝦肉炒貴刁($78)味道可以·蝦是雪藏货·無甜味·青咖喱海鮮炒飯($68)味道好·饭炒得乾身·有小粒青口魷魚和蝦·综合整體味道不是非常好·又比合格好少少·七十分·因為銅鑼灣旺區的泰莱水準下降·已很少吃泰莱了·(有些份量減少·吃得不過隱·有些材料偷減·有些味道急降·大不如前)如果吃泰莱·都是首選九龍城·
謝菲道·那是一條比較人煙少的街道·

侍應帶我和内子入坐·那是角落位·蠻好的·夠幽靜·

餐廳裝修很美·暗黄燈光很有情調·

點了:

小食拼盤·有蝦餅和魚餅·魚餅較蝦餅優·
魚餅味道好·但蝦饼内蝦的成份少·主要成
份是魚膠·但味道可以($68)

蝦肉炒貴刁($78)味道可以·蝦是雪藏货·無
甜味·

青咖喱海鮮炒飯($68)味道好·饭炒得乾身·有小粒青口
魷魚和蝦·

综合整體味道不是非常好·又比合格好少少·七十分·

因為銅鑼灣旺區的泰莱水準下降·已很少吃泰莱了·
(有些份量減少·吃得不過隱·有些材料偷減·有
些味道急降·大不如前)

如果吃泰莱·都是首選九龍城·
2013-10-13
2013-02-18 770 views
原意到對面的西餐廳但還在CNY 休假中…走著走著,從同一條街中揀左呢間,雖然不是專門只做泰國菜怕不正宗,但又可以滿足貪心o既人。入座有7 成滿,座位唔太迫有足夠privacy 唔洗人貼人打開menu, 有齊東南亞菜,e.g. 有印尼巴東牛肉,新加坡肉骨茶,印度tandoori chicken,喇沙,越南檬等等心繫泰菜,從中揀左1) 咸魚炒芥蘭,2) 鹽燒鱸魚,3) 泰式酸辣海鮮湯,4) 越南蟹肉粉絲咸魚炒芥蘭: 味道正常,幸好不像一些餐廳的碟底過油泰式酸辣海鮮湯: 加辣後夠酸亦夠味,不會死咸,飲完無咩口渴。湯是足料的,$68 不能要求太高吧~~越南蟹肉粉絲: 這個夠不夠越南嘛…就不得而知了。但蟹肉很夠,不是假蟹柳 同樣,愛佢夠乾身唔油~~ 鹽燒鱸魚: 這個很正宗,味道跟o係泰國食o既差唔多,香矛味很夠而無搶走魚味,魚肉鮮甜,分量好夠。整體而言,餐廳服務唔錯,係地點偏一點,好難會特別過黎食。但食品種類夠多,而不會因為多而水準唔夠。餐廳幾衛生,唯一不足係餐廳外設有一張俾吸煙人士用o既枱。每次自動門一開,d 煙味全攻入黎 令入面o既人無路可走。

入座有7 成滿,座位唔太迫有足夠privacy 唔洗人貼人

咸魚炒芥蘭: 味道正常,幸好不像一些餐廳的碟底過油

同樣,愛佢夠乾身唔油~~

令入面o既人無路可走。

2013-02-16
2013-02-01 581 views
午飯時間, 來了新泰試試他們的Set Lunch! 送甜品,加埋$5的凍飲,大約$70一位!OK啦!Order 咗海鮮啦沙米線和海鮮炒粉絲set lunch. 加多個炸軟殼蟹芒果米卷!非常豐富啊! But....啦沙好味!讚!湯底香濃,有椰香味。蝦和魷魚新鮮,又有豆卜和半隻熟蛋!雖然不是好大碗米線,但味道搭夠!一定要飲埋D湯,如果唔系就唔會夠飽!如果可以辣多一點就perfect 啦!泰式海鮮炒粉絲都好ok! 炒得非常乾身, 粉絲也彈牙!!! 海鮮新鮮!!! 可惜味道就非常平淡!!! 雖然有一碟辣醬跟埋, 但個醬的味道跟碟粉絲不太夾!!! 有點失望!!! 芒果軟殼蟹米紙卷就好唔掂!!! 第一, 個主角軟殼蟹又淋又凍!!!! 肯定係好耐之前炸咗等係度!!!! 一D都唔脆!!!! 超級難食和失望!!!! 第二, 個醋汁得個酸字!!! 係有丁點辣, 但係無其他味道!!!! 甜品是大菜糕, 好似有菠蘿碎系裏面, 但真係不太肯定!!! 一般的大菜糕的口感和有少許甜!!!服務質素方面都麻麻地, waiters and waitresses 目無表情,又無禮貌! 大大力將D

But....

泰式海鮮炒粉絲都好ok!

服務質素方面都麻麻地, waiters and waitresses 目無表情,又無禮貌! 大大力將D碟放在枱上,食到咁上下又拿拿林比張單你,要你埋單!我知道係lunch time, 但都唔駛咁呱!

2013-01-29
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2012-11-08 422 views
我同兩個同事去食呢度食飯, 一開始已經同waitress話3位d waitress都set左3個位俾我地我地3個人都係細食, 所以叫左兩個餐share食到我地食完飯, 上甜品時有個waiter走黎, 同我地講:3個人要叫3個餐我話: 你地一開始冇講話要3個餐跟住個男人就話: 你地一開始黎左兩個人, 第3個先後尾加入我話: 我地一開始就話3位, 你地d 同事都set左3個位俾我地跟住, 個男人話: 你地下次唔好黎, 呢度唔係麥當奴我話: 係你話呢度係麥當奴, 我下次真係唔黎!!!如果你一開始落單時講到明係3個人要叫3個餐, 我ok, 但唔係到食完飯先同我講要3個餐囉!
d waitress都set左3個位俾我地
我地3個人都係細食, 所以叫左兩個餐share食
到我地食完飯, 上甜品
有個waiter走黎, 同我地講:3個人要叫3個餐
我話: 你地一開始冇講話要3個餐
跟住個男人就話: 你地一開始黎左兩個人, 第3個先後尾加入
跟住, 個男人話: 你地下次唔好黎, 呢度唔係麥當奴
我話: 係你話呢度係麥當奴, 我下次真係唔黎!!!

2012-11-08
2012-01-28 600 views
Just had a good afternoon tea today at there.Living in Wanchai and walked along Jaffe road for a late lunch with my husband.Since we both like spicy food, we decided to try this Thal restaurant.Its 3:15pm and only a few tables were occupied.We ordered 2 afternoon tea sets:1) Tung Yum Soup noodle with pork chop (set $28)2) Green curry chicken with Pita (set $30)2 milk tea with the set.Turn out all food served are good.Its the first time I have Tung Yum Soup noodle and it taste good.The green curr

2 milk tea with the set.

The green curry chicken is also yummy, not too spicy and rich in favor.

The milk tea is 'cha charn ting' style and good.

The bill turned out is just $64, very good value for money.
I appreciated that they didn't reduced the food quality because of the low price.
2012-01-28
$33 (Tea)
  • Tung Yum Soup Noodle
  • Green curry chicken
2011-10-19 228 views
本來訂左7:00,我地早到左半個鐘,暫時未有食客係度,好似我地兩公婆包場咁。一路聽住泰文歌,一路揀野食,樣樣都想叫啊,咁當然要就住自己既食量既,最終就係叫左以下四樣,都食到我地飽飽喇!鮮蝦魷魚柚子沙律:好多柚子,食左兩碟仔好開胃啊!蝦彈牙,魷魚爽口.冬蔭公湯(例):酸甜夾雜在一起,唔太辣,勁好飲.泰式蝦炒金邊粉:賣相已經好吸引,食落口更見真章,正!香芒軟殼蟹米紙券:芒果有少少酸,軟殼蟹就少鹹,咁樣既配塔又係好開胃.

鮮蝦魷魚柚子沙律
好多柚子,食左兩碟仔好開胃啊!蝦彈牙,魷魚爽口.

冬蔭公湯(例)
酸甜夾雜在一起,唔太辣,勁好飲.

泰式蝦炒金邊粉
賣相已經好吸引,食落口更見真章,正!

香芒軟殼蟹米紙券
芒果有少少酸,軟殼蟹就少鹹,咁樣既配塔又係好開胃.
2011-10-18
Celebration
Birthday
2011-07-16 133 views
灣仔午飯時間到到都係人多擠迫,到到都排長龍。今日見呢間餐廳比較少人排,於是決定試下。 入到去都要等位。但個侍應好幫忙,叫d食完吹緊水未走嘅人坐迫d,空番兩個位比我地。同女友各自叫左個Lunch Set ,$62 要加一。我叫左叫椰汁海鮮焗飯,因為即叫即焗,所以要等下。熱辣辣,味道甜甜地,食得出d椰汁係新鮮嘅椰汁,OK.女友叫左個泰式海鮮炒粉絲,幾好味,幾有泰味,不過唔算太特出啦。飯後有甜品送,甜品麻麻地。令人驚喜嘅係杯奶茶,估唔到泰國餐廳可以沖得比好多茶餐廳好。總括來講,以餐廳的環境,服務同食物水準,係物有所值。
灣仔午飯時間到到都係人多擠迫,到到都排長龍。

同女友各自叫左個Lunch Set ,$62 要加一。

飯後有甜品送,甜品麻麻地。
令人驚喜嘅係杯奶茶,估唔到泰國餐廳可以沖得比好多茶餐廳好。
總括來講,以餐廳的環境,服務同食物水準,係物有所值。
2011-07-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$69 (Lunch)
2011-07-05 82 views
想係灣仔食東南亞野,發現左呢到,其實都成日行過呢條街,不過唔知係太早定太夜先行過關係,每次行過都冇開門,真係唔多覺呢間野。睇見d食評評價都唔錯,是日唔煮飯,就黎呢到食。睇睇menu都幾多野食,剩係小食都有好幾款想食,都真係唔考慮主菜果d野咁多,叫哂想食既先。先黎要豬頸肉,肉較為乾身,不過就幾香口,係切得薄得滯,冇咩咬口,個汁都係果d酸酸甜甜唔知係咩既醬,唔點都冇咩損失,不過都ok既豬頸肉。燒魷魚,個鬚位固然吸引,夠哂咬口,不過個身都係軟軟的,醬汁唔會蓋過魷魚本身既鮮味,都幾好食。蜜糖豬肋骨,冇想過係呢到食豬肋骨,好重bbq既味,聞落蜜糖味強勁,食落軟腍有肉香,係幾驚喜係泰式菜館食到這水準既豬肋骨。燒雞,雞肉嫩滑,本身醃得都好唔錯,真係一個人獨食一隻都唔過份。蝦魷魚柚子沙律,辣味完全蓋過所有味,蝦就唔多爽,魷魚都係ok,個人喜歡和泰居果個凍到牙都震埋既柚子沙律多d。貴妃苗,好青的感覺,好食,而家唔係到到見到有得食,到到都係果d馬拉盞炒菜,要叫菜的話,真係要叫呢個貴妃苗。娃娃菜,係純粹想食多一點菜,正正常常咁樣。咖喱軟殼蟹麵包,咖哩配包係好搭配,所以成兜野最好的係個麵包,最後係成個食哂。軟

豬頸肉
燒魷魚
蜜糖豬肋骨
泰式燒雞
蝦魷魚柚子沙律
貴妃苗
娃娃菜
咖喱軟殼蟹麵包,咖哩配包係好搭配,所以成兜野最好的係個麵包,最後係成個食哂。軟殼蟹都唔錯,幾香口,浸左落d咖哩到,減輕左炸野既油膩,不過又無咩浸腍到,都真係幾好食。印度薄餅,叫咖哩少不了叫這個,軟身似麵包,夠鬆軟,拎上手唔油,唯一想講就係熱d會更好。
咖喱軟殼蟹麵包
印度薄餅
南瓜焗咖喱海鮮,海鮮係幾唔錯,個飯帶有南瓜既甜味,不過個飯對我黎講就太濕潤,好似食緊咖哩risotto,濕濕的,好似飲緊咖哩汁黎肚,這款唔多岩我。
南瓜焗咖喱海鮮
芒果沙冰,天時暑熱既好選擇,唔係果d溝糖水死糖既沙冰,都幾好。
芒果沙冰
其實仲有食沙爹果d,都係幾唔錯,整體食物水準我覺得幾好,地唔地道我真係唔知,不過就真係幾好食。服務環境都係正正常常,係灣仔區一個唔錯既選擇。
地方不錯