2023-11-16 2256 views
是日蕉媽約咗日語小組嘅好朋友飯聚朋友話好耐冇食韓燒蕉媽提議去好多韓國餐廳嘅尖沙咀搵食我哋決定食韓國菜老字號新羅寶餐廳喺銅鑼灣同埋尖沙咀都有分店㗎蕉媽和MM爸拍拖嘅時候已經好鍾意去銅鑼灣新羅寶食韓燒㗎啦!反而尖沙咀呢間就比較少嚟尖沙咀分店寬敞舒適可以同時間容納很多人商務午餐亦有好多選擇例如鐵板烤肉、炆牛排骨、人蔘雞湯等等20多款套餐有選擇困難症嘅朋友就要小心啦商務套餐價格非常相宜價錢由$78-$115 不等除咗商務套餐,仲有1人BBQ Set價錢由$115-148不等真係好抵食呀😍我和朋友一人揀咗一個BBQ Set✅烤牛排骨肉、豬肉雞肉套餐($148)✅烤鮮大蝦、帶子套餐($135)燒嘢食之前首先食幾碟前菜醫肚,五款前菜分別係兩款不同辣度和口感的泡菜、一碟醃豆腐卜、菠菜豆芽及醃銀魚仔。其實有碗白飯已經可以當一餐😂。講返個BBQ Set❤️食韓燒最重要係食材要夠新鮮❤️醃製過的牛排骨肉、豬肉和雞肉,肉質非常鮮嫩,再經過蕉媽巧手烹調😂,更加可口大蝦和大帶子都夠晒份量,而且鮮味十足套餐包括包菜和包飯醬,配上燒肉和燒海鮮,另一種吃法,另一種口感。BBQ套餐還可選迷你版泡菜豬肉湯和豆腐湯跟白飯。兩款湯
是日蕉媽約咗日語小組嘅好朋友飯聚
朋友話好耐冇食韓燒
蕉媽提議去好多韓國餐廳嘅尖沙咀搵食
我哋決定食韓國菜老字號新羅寶
餐廳喺銅鑼灣同埋尖沙咀都有分店㗎
蕉媽和MM爸拍拖嘅時候已經好鍾意
去銅鑼灣新羅寶食韓燒㗎啦!

反而尖沙咀呢間就比較少嚟

除咗商務套餐,仲有1人BBQ Set
價錢由$115-148不等
真係好抵食呀😍

我和朋友一人揀咗一個BBQ Set
✅烤牛排骨肉、豬肉雞肉套餐($148)
✅烤鮮大蝦、帶子套餐($135)

講返個BBQ Set
❤️食韓燒最重要係食材要夠新鮮❤️

大蝦和大帶子都夠晒份量,而且鮮味十足

BBQ套餐還可選迷你版泡菜豬肉湯和豆腐湯跟白飯。兩款湯最大分別是泡菜豬肉湯,有大量泡菜味道比較濃郁鹹香。如果不想吃味道濃的,可以選擇豆腐湯😀。大胃王則可以選擇吃大碗雜錦飯。

餐廳能夠喺香港餐飲業屹立多年
原來佢哋今年已經係30周年啦
質素當然有保證啦😊

新羅寶韓國餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期食四方4樓403號舖
  • 1人BBQ  Set  午餐
3 day(s) ago 0 views
前排喺尖沙咀行街,去咗美麗華嗰度食晚飯,小編同朋友叫咗個二人bbq 餐share,當然仲有餐前泡菜啦,相當豐富,當中包括咗:牛排骨肉/烤五花肉/烤雞肉三種肉類,牛排骨肉:牛排骨肉肉質鮮嫩多汁,每一啖咬下去都能感受到肉的豐富口感和濃郁的牛肉風味烤五花肉:肉質變得酥軟多汁,外層烤至金黃酥脆。每一塊五花肉都融化在口中,韓式辣醬加咗上去之後,更加提升整道菜的風味烤雞肉:外層烤至金黃色,每一口咬下去,都能感受到肉的鮮美和口感的豐富南瓜粥:質感非常綿密,有淡淡的南瓜香,so yummy 😋 炒雜菜粉絲:韓式粉絲雜菜粉絲又好味又健康,好有韓國嘅風味豆醬雜錦煲:多種蔬菜粒同滑嫩豆腐,再配上韓式辣醬嘅獨特風味,呈現出濃郁的口感和豐富的層次。每一口湯讓人回味無窮。石鍋雜錦飯:韓式嘅石頭鍋飯再配上韓式嘅辣椒醬,用石頭鍋上,仲可以令到飯有飯焦香,再加埋韓式辣椒醬,同牛柳絲,好似返咗去韓國咁😛

牛排骨肉/烤五花肉/烤雞肉三種肉類,

牛排骨肉:

烤五花肉:

烤雞肉:

南瓜粥:
質感非常綿密,有淡淡的南瓜香,so yummy 😋

炒雜菜粉絲:
韓式粉絲雜菜粉絲又好味又健康,好有韓國嘅風味

豆醬雜錦煲:

石鍋雜錦飯:
4 day(s) ago 0 views
一入美麗華商場就見到有可以直到食四方,方便到不得了。地方枱面非常寬敞,一睇餐牌心思思選擇困難症究竟揀燒烤定係精選菜式好呢,黎到咁多年老字號就試各式各樣喇。5小碟前菜當中,我都係一如以往最愛芽菜,我鐘意韓式調味好香。醬炒八爪魚(3 條辣椒仔)炒年糕(2條辣椒仔)2隻辣味各有不同,1隻會比較刺激啲又濃味啲,好滿足到我地掛念辣嘅口癮。紫菜包飯,冷麵都係飽肚系列,冷麵係好有驚喜, 賣關子碗麵有雪梨片呀,推介! 食到最尾仲決定入會做埋會員,之後帶朋友嚟食都有折扣
一入美麗華商場就見到有可以直到食四方,方便到不得了。

醬炒八爪魚(3 條辣椒仔)
炒年糕(2條辣椒仔)

食到最尾仲決定入會做埋會員,之後帶朋友嚟食都有折扣
4 day(s) ago 0 views
跟好友共聚,相約在尖沙咀美麗華商場,4樓的新羅寶韓國料理,這是一間正宗的韓國餐廳,裝修都是傳統韓國風,環境闊落枱跟枱的間隔十足。食物選擇十分之豐富,當下單後店員便會送上前菜,包括有2款不同辣度的泡菜,西蘭花🥦、菠菜、芽菜同青瓜🥒,另外有個試食區可自行取泡菜味蘿蔔,款款都有水準。節瓜韮菜餅,韮菜本身都好香,加入節瓜麵粉一併煎,口感煙靭彈牙十分好!蒸雞蛋,蒸蛋脹卜卜,口感柔嫩軟綿綿,用上石鍋更令保持熱度,唔怕佢凍左,可慢慢享用。牛排骨湯麵,牛排骨堅得,好腍又入味,帶上少少肥肉好好食,麵條清爽滑口,湯清淡得黎都唔錯。石鍋雜錦拌飯,拌飯色彩繽紛配料豐富,有牛肉、雞蛋、紫菜、紅蘿蔔絲、菠菜同芽菜,加上辣醬更加惹味可口,食到最後仲有脆口飯焦添架。
跟好友共聚,相約在尖沙咀美麗華商場,4樓的新羅寶韓國料理,

2024-05-07
Type of Meal
Dinner
6 day(s) ago 0 views
再次造訪尖沙咀韓國料理🇰🇷新羅寶,點了一系列美味的韓式料理,包括生牛肉🐮、牛肋骨肉🐮、薄切牛肉🐮、牛舌🐮、蝦🦐和蔬菜🥗,還有多款精緻的韓式小食!韓式生牛肉🐮:最緊要新鮮,生牛肉鮮嫩,配以特製的醬料及水果,散發著濃郁的牛肉風味🌟🌟🌟牛肋骨肉🐮:肉質鮮嫩,口感豐富🌟薄切牛肉🐮:輕量醃製,牛肉入口即化,肉質鮮美🌟🌟牛舌🐮:口感柔軟🌟🌟各款肉類配合新鮮蔬菜(特別推介:紫蘇葉🐨)🥗及白飯🍚帶來了豐富的層次感👍🏻一如以往,遮遮的服務態度帶着原始人的粗獷‼️,本地員工服務值得嘉許👍🏻🌟食評指數:8/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD300🗺️ 地址:尖沙咀美麗華商場4樓👀想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_ 🤍#tstfood #tstjollyfoodie #JKHK

牛肋骨肉🐮:肉質鮮嫩,口感豐富🌟

薄切牛肉🐮:輕量醃製,牛肉入口即化,肉質鮮美🌟🌟

牛舌🐮:口感柔軟🌟🌟

各款肉類配合新鮮蔬菜(特別推介:紫蘇葉🐨)
🥗及白飯🍚帶來了豐富的層次感👍🏻

🌟食評指數:8/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD300

🗺️ 地址:尖沙咀美麗華商場4樓

• 生牛肉
2024-04-27 0 views
星期六去咗食午市。見佢餐牌話自己係米之蓮推介,諗住唔會太差啦,點知出晒事…一行入去個地板黐立立已經心知不妙…我哋兩個人,一個叫咗個醬燒豚肉,另一個就叫牛肉湯飯。前菜已經好麻麻,菠菜豆芽都冇味,泡菜得個辣字,唯一係個魚皮好食啲。醬燒豚肉:個豚肉勁簿勁乾,好似食紙咁,仲要有陣雪藏味,啲泡菜醬咁濃味都蓋唔住,好唔新鮮,食咗一半已經食唔落…牛肉湯飯:牛肉湯勁淡,啲牛肉好似湯渣咁,乾爭爭,碎切切,入面有啲湯麵爛晒一pat pat咁…唔會再幫襯
一行入去個地板黐立立已經心知不妙…
我哋兩個人,一個叫咗個醬燒豚肉,另一個就叫牛肉湯飯。
唔會再幫襯
2024-04-26 0 views
朋友介紹我食係香港既正宗韓國菜好高質既一餐環境同服務都好滿意,適合一家大細或朋友聚會店員好有禮貌每次回應都好快,環境好舒服又有泡菜任食我地叫既每一樣食物都好高質好好食,份量都好足料,仲有幾款韓式前菜,款款都好食,最鐘意一款豆角同肉的小食,前菜有辣有唔辣炒雜菜粉絲推薦的一道菜,我自己好鐘意,韓式粉絲本身好食,口感唔幼身又煙靭彈牙,同平時食開既粉絲大有不同,口感十分好節瓜韭菜餅香香脆脆好有嚼勁,韭菜好香口,煎得有水準韓式煎餃子好脆,餡料都多,唔辣的可點醬汁食石鍋雜錦飯趁熱撈勻所有材料,有海鮮同牛肉,蛋味濃郁紫菜包飯飯中有肉,有醬汁點更好食,適合小朋友食,賣相好看係美麗華商場環境好又方便,黎到尖沙咀唔好錯過既一間正宗韓國菜
朋友介紹我食係香港既正宗韓國菜

好高質既一餐環境同服務都好滿意,適合一家大細或朋友聚會

店員好有禮貌每次回應都好快,環境好舒服又有泡菜任食

前菜

炒雜菜粉絲

雜菜炒粉絲

節瓜韭菜餅
香香脆脆好有嚼勁,韭菜好香口,煎得有水準

韓式煎餃子
好脆,餡料都多,唔辣的可點醬汁食

石鍋雜錦飯
趁熱撈勻所有材料,有海鮮同牛肉,蛋味濃郁

紫菜包飯
飯中有肉,有醬汁點更好食,適合小朋友食,賣相好看

2024-04-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
前菜
雜菜炒粉絲
  • 炒雜菜粉絲
2024-04-26 49 views
Yachae salad 雜菜沙律🥗 $88呢一款清新嘅雜菜沙律係素食者都啱食,醬汁方面用咗相當特別嘅粟米汁,裏面有清甜嘅羅馬生菜🥬、脹卜卜嘅蕃茄仔🍅、紫椰菜絲、橙🍊等,超級健康,而且夠晒大兜,份量好多Noon nengmyun 水冷麵🍜 $105大大碗嘅水冷麵性價比好高,冷麵嘅口感超級彈牙,湯底但有微微酸甜食落去開胃,配料就有醃得好入味嘅青瓜🥒、韓國蘿蔔🥕同埋fresh 嘅雪梨片,成碗麵食落去冰涼,真係好適合依家嘅天氣!Ginseng chicken soup 人蔘雞湯 🥣🐔$220矜貴又滋潤嘅人蔘雞湯絕對係食韓國菜必叫食物嚟,裏面用咗一整隻嘅雞🐓,十分足料,仲有手掌咁大條嘅人蔘、大量蔥花🌿、少少米熬製而成,味道清甜同natural,雞肉仲可以點岩鹽一齊食,食完相當飽肚餐廳係米芝蓮餐廳✨,好受歡迎又係正宗韓國菜,座位寬敞,絕對適合一家人或者朋友聚餐嚟食啊👍🏻
Yachae salad 雜菜沙律🥗 $88

Noon nengmyun 水冷麵🍜 $105

2024-04-25 37 views
Mira Mall 4樓食四方樓層有好多間食肆,搵咗呢間新羅寶韓國餐廳,係食正宗韓國菜,餐廳環境闊落,好多大枱,適合一家大細同家庭聚餐!餐牌選擇好多,唔想諗食咩可以叫套餐,二至四人餐都有。點完餐隨即送上多款經典韓式前菜🔥BBQ烤肉套餐共三款烤肉:牛排骨肉、烤五花肉、烤雞肉,牛肉色澤好靚,五花肉夠厚切,燒完用生菜包住,再點埋韓式辣醬食南瓜粥口感軟綿綿又甜甜地!豆醬雜錦煲熱辣辣,有金菇、雜菜、豆腐等配料!炒雜菜粉絲正常發揮,好惹味!石鍋雜錦飯夠熱,配料有好多,加入韓式辣醬拌勻食,食到底部有飯焦添,整體嚟講二人餐都好豐富,兩個人食絕對夠飽

點完餐隨即送上多款經典韓式前菜

🔥BBQ烤肉套餐

2024-04-25 14 views
▫️雜錦海鮮鍋海鮮鍋有鮑魚,青口,帶子,原隻八爪魚,金菇,蔬菜等,泡菜湯底少辣,配白飯/麵食會更惹味🐙▫️辣汁五花腩拌大蔥絲五花腩片同大蔥絲炒過後好濃味香口,腩片炒到邊邊微焦,蒜香同蔥味濃,雖然睇落紅卜卜但係調味不算辣,好邪惡😈▫️泡菜煎餅煎餅大大份,上台時仲熱辣辣,煎餅有一定厚度,煎到外脆內軟,沾啲秘製醬油食更香口🤩▫️白灼豬肉辣菜包白灼豬肉配埋幾款新鮮菜蔬, 配菜有韓式辣醬, 醃蘿蔔同香蔥絲可以包裹食用。豬肉灼得好軟腍, 一啲都唔嚡口,豬皮仲要有膠質,連埋蔬菜同啲配料一齊食好有咬口🐷
▫️雜錦海鮮鍋

▫️辣汁五花腩拌大蔥絲

▫️泡菜煎餅

▫️白灼豬肉辣菜包
2024-04-08 193 views
今晚在尖沙咀新羅寶韓國燒烤品嚐了二人套餐,餐廳已經開業3️⃣0️⃣年了!二人套餐包括了🐮牛肋骨肉、🐷豬肉、🪨🍚石頭飯、🍲粉絲、🥬菜籃連麪豉醬以及韓式前菜小食🥒韓式前菜提供韓式辣蘿蔔、泡菜、芽菜、波菜等,今天還有醬蟹🦀🐮牛肋骨經過醃製,肉質鮮嫩多汁🐷豬肉也經過醃製,烤至外酥內嫩,配合生菜、粉絲,泡菜、麵豉醬等,十分美味🪨🐠石頭飯則烹調得太過軟糯,雖然已經讓米飯底部變得香脆,但還是有改善空間🥬蔬菜籃大約有五至六款蔬菜,其中紫蘇葉配合着各種燒烤肉類及麵豉醬實在是不能錯過的體驗雖然餐廳的服務有待改善,總體而言,食物質素、地理位置、座位空間也是同區頗優秀的選擇🌟餐廳有會員Ⓜ️機制,一年大約有4張$300/$500 coupon以供 member飲食,令性價比更加高😉🌟食評指數:8/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD300🗺️ 地址:尖沙咀彌敦道118號美麗華廣場4樓想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_#tstfood #tstjollyfoodie #JKHK

🐮牛肋骨經過醃製,肉質鮮嫩多汁

🌟食評指數:8/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD300

🗺️ 地址:尖沙咀彌敦道118號美麗華廣場4樓

2024-02-28 418 views
同屋企人食飯1家6口,佢就最鍾意去尖沙咀美麗華嗰間新羅寶,食佢哋嘅醬油蝦同埋醬油蟹我呢個唔食牛嘅人,就揀咗個豆腐炒豬肉,正👍🏻呢度最正嘅就係你可以食韓燒都可以整個窩煲吓天氣凍冰冰,咁樣食真係一流佢出邊會有啲免費嘅泡菜試食,不過通常都係唔晒,去過咁多次都未曾成功攞過醬油蟹同埋醬油蝦都好好味,但係對我嚟講太甜如果要去嘅話,就記得一定要book枱,因為成日都好多人等位不過佢啲位置都仲叫闊落,一家人坐齊晒一張枱都仲可以擺下袋
同屋企人食飯1家6口,
佢就最鍾意去尖沙咀美麗華嗰間新羅寶,
食佢哋嘅醬油蝦同埋醬油蟹

我呢個唔食牛嘅人,就揀咗個豆腐炒豬肉,正👍🏻
呢度最正嘅就係你可以食韓燒都可以整個窩煲吓
天氣凍冰冰,咁樣食真係一流

佢出邊會有啲免費嘅泡菜試食,
不過通常都係唔晒,
去過咁多次都未曾成功攞過

醬油蟹同埋醬油蝦都好好味,
但係對我嚟講太甜
如果要去嘅話,就記得一定要book枱,
因為成日都好多人等位

不過佢啲位置都仲叫闊落,
一家人坐齊晒一張枱都仲可以擺下袋

2024-02-08
Celebration
Chinese New Year
尖沙咀元祖級米芝蓮推薦韓式料理餐廳,人參雞湯牛尾湯燒肉一應俱全🔻牛尾湯飯套餐 💰93有4-5塊牛尾骨,牛尾骨煲得好軟爛,湯底係奶白色嘅,牛味都相當濃郁,不過成份牛肉湯都好似冇落過鹽,所以隔離有一份鹽可以自己落🙈每份套餐都送幾款小菜,有菠菜、芽菜、魚糕、泡菜等🔻人參雞湯套餐(半隻) 💰118人參雞湯內有紅棗、糯米、人參等,湯底濃厚,不過一樣冇落鹽咁,要自己落🙈有半隻雞咁多,超級多肉,兩個人share都食得好飽😋係前幾年有攞過米芝蓮,最近都冇了,食物味道冇好驚艷嘅感覺,係比較家常嘅味道🤔店內裝潢傳統韓國傳統嘅感覺,座位相當寬敞,坐得好舒服☺️整體而言,性價比都算高👍🏻

🔻牛尾湯飯套餐 💰93

🔻人參雞湯套餐(半隻) 💰118

炆宮中牛排骨 $235: 招牌菜式燉牛排骨🥰 醬汁係傳統韓式 鹹甜口味,配上蘿蔔年糕及紅蘿蔔炆煮,令牛排骨非常入味,肉質好嫩 一咬即散,最鍾意近骨帶根嘅部位特別爽口👍🏼🍲海鮮刀削麵 $108: 刀削麵質感煙韌,帶麵粉香氣🥰 海鮮有蝦、魷魚及蜆肉,湯底充滿海鮮鮮味 而且無味精,一鍋可以分到4碗 食完暖粒粒😋🤌🏼白灼豬肉辣菜包 $280: 白灼豬肉係五花腩😆 新鮮五花腩 配上韓式辣醬及醃蘿蔔絲,用生菜或紫蘇葉包住,爽脆內嫩🙌🏼烤多春魚 $88: 傳統韓國菜必有烤魚🐟 多春魚烤至皮脆肉嫩,簡單用檸檬汁更突出鮮味!高興柚子茶:比坊間一般唔同會帶點柚子果皮及果肉,口感豐富,酸甜開胃🍊
炆宮中牛排骨 $235

🍲海鮮刀削麵 $108

🤌🏼白灼豬肉辣菜包 $280

烤多春魚 $88

高興柚子茶
:比坊間一般唔同會帶點柚子果皮及果肉,口感豐富,酸甜開胃🍊
前所未有最差體驗,一直幫襯咁多年,第一次去美麗華分店。當日晚上大約6:30分,我去到門口等入座,等左10分鐘先有個抽住外賣袋嘅員工行埋嚟,我當時講緊電話所以俾個電話截屏佢睇,係openrice嘅訂座紀錄,該位女員工態度極其惡劣,一開口就話「咩呀?咩嚟架?」我話訂左檯6:30, 之後問我姓乜電話號碼係乜,訂座紀錄上大約有6個客嘅紀錄,而我個電話號碼排第二,佢竟然睇唔到然後話無,我話係第二個,佢先帶我入座。入座後大概15分鐘,完全無人理,無餐牌,檯上有一份套餐餐牌同飲品餐牌,我同朋友睇完就諗住落單,之後有個男員工過嚟話今晚無做套餐,俾個餐牌我睇,當時我先知原來係有餐牌只係一路無人理過我地,之後就點餐,啲生肉嚟到,又無俾工具,無鉗無較剪,之後問佢拎都等左5分鐘,食物質素簡直係比小區韓國餐廳還要差,前菜唔新鮮,完全見到都唔會想食,求其拿拿聲未食飽都想走,舉手想搵個員工攞醬油,舉左10分鐘都係無人理,扮睇唔到,所以放棄了,最後賣單,又係一開始果位女員工,俾張單我之後話唔好意思唔記得收燒酒錢,之後又俾過第二張單我賣,食到一肚氣,真心不知所謂的新羅寶,一定唔會再去,希望管理層見到呢個review可以正視一下,幾十年口碑就咁摧毀了。這是實名評論,絕對真人真事。
2024-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary