今天海外親戚訪港,本來抱著「旅遊大使」的心態,說好香港飲茶美食故事,結果體會到「沉浸式精彩體驗」。#1. 送餐延遲,趕客秒速 訂桌時候已獲知用餐時限90 分鐘,桌子只會保留15分鐘。 所以1130 準時到場,但是點了一些點心等了15 分鐘仍未送達。離還桌時剩下15分鐘時候,部長「親切」提醒要結帳,好的,我配合;離場時限剩下5分鐘,加點的點心突然奉上,OMG! 但當我們正要品嚐遲來的點心時,部長再說 「你們的時間到了,要交還桌子!」 - 翻桌效率厲害,部長比日本的火車還要準時👍#2. 服務員忙碌不知道是什麼原因,服務我桌的姐姐邊服務邊滑手機,手機事情真的這麼精彩嗎?這種體驗我也沒有在其他餐館體驗過🤗工作時還能滑手機,這神仙工作實叫人羨慕🤤#3. 催趕結帳,結果是找了隔壁桌子帳單!當我狼吞虎嚥地吃完遲來點心,按部長指示匆匆以信用卡結帳,準備離開時候,心想我總算趕上了部長瑞士火車般的準時美德。誰不知突然聽到服務姐姐氣急敗壞地叫嚷 「 先生,你沒有找數啊!」 細問一下,原來我剛才是替鄰桌子結帳了 。這次體驗讓明白了除了守時,還須應付隨機帳單 。服務姐姐還要我留下來補差價。(不是應把我該付的帳
1. 送餐延遲,趕客秒速
2. 服務員忙碌
#
3. 催趕結帳,結果是找了隔壁桌子帳單!
細問一下,原來我剛才是替鄰桌子結帳了 。這次體驗讓明白了除了守時,還須應付隨機帳單 。服務姐姐還要我留下來補差價。(不是應把我該付的帳單給我嗎?)也好,反正餐廳教會的這麼多美德,我也虛心的配合了 。
#
在責任上,給錯帳單客戶是 客戶責任還是餐館責任?雖然我很配合完成差價結算,但是我在想 - 如果剛才的帳單多收了錢,她會追出來退款嗎?🧐
#
由於整個「沉浸式體驗服務」實在太震撼了,點心好不好吃,也精彩到忘記和美食拍照🤗
#
從另一角度,我也學到本餐廳用餐的一課- 用餐要點是準時叫完,趕快吃完,有時候會幫別桌結帳🤓
#
最後我的海外親戚給的意見是 「怪不得香港飲食業生意比之前我到訪時候差了」🫠
#
Hello Hong Kong, Add Oil Lei Garden (Elements) 💪🏻
2024-04-13
$240 (Lunch)
2024-03-30 109 views
2月23日因女兒 在附近酒店擺婚宴 ,所以中午就走到這間圓方利苑酒家飲茶,一個半小時 要交還枱 ,食物遲上, 夥記態度極差,一放下最後一碟食物,未食即叫你要埋單, 食物都未食完就趕客走, 寧願你取消單都要你埋單走, 從未試過飲茶飲到要鬧人 這間店以後都唔會再去,所以禁多人北上消費,就是有原因,浪費香港政府的宣傳振興香港
2023-12-28 1274 views
12月初,星期三,晚上,與親友聚餐,訂枱時已規定只可6點或8點,好啦,食6點,一到8點,已俾張單你叫你埋單,好喇,埋咗單,等親友去洗手間,即刻有侍應埋嚟話“我哋要攞返張枱”,我哋冇同佢嘈,免勞氣兼有失斯文,當時個埸有幾張空枱,心諗真係好好生意?好多客等咩?,去到門口,只有幾個知客係度掃電話,一個客都冇!平日夜晚圓方都好靜,揸車去,入停車埸已知個埸冇人啦!所以,唔好話餐廳酒樓冇生意,係你哋自己整死自己㗎!8點鬆d, 又冇客等,都要趕客走??以後都唔會幫襯利園!
2023-11-19 1509 views
乘搭高鐵從內地回到香港已是中午,選擇在圓方內吃午餐。很久未飲茶及是假日中午,因此選擇了中式的利苑。叫了包括蝦餃、羅漢齋煲和牛肉腸粉,整體來說味道合乎口味。蝦餃的餡料新鮮,蝦肉鮮嫩,皮薄餡足,但在味道上缺少了獨特性,未能帶來驚艷的感受。羅漢齋煲中的蔬菜燉煮得相當軟嫩,雖然口感不錯,但整體風味顯得稍嫌平淡,缺乏一些調味上的巧思。至於牛肉腸粉,肉質煮熟恰到好處,但粉皮稍嫌厚重。總的來說,這些菜色都表現平穩,味道合乎口味,但未能帶來令人難忘的印象。若能在菜色創新和風味調控上有所突破,相信能提升整體用餐體驗。
乘搭高鐵從內地回到香港已是中午,選擇在圓方內吃午餐。

至於牛肉腸粉,肉質煮熟恰到好處,但粉皮稍嫌厚重。

2023-11-06 1040 views
服務態度十分差,唔知係唔係以為喺圓方利苑做就高人一等?絕對唔會再考慮光顧呢間咁不知所謂嘅餐廳。食物一般,仲要受氣。希望大家多啲上深圳消費,唔好再畀機會呢啲餐廳。
2023-10-07 1309 views
首先,我品嚐了蘿蔔絲酥餅。食得出用了新鮮嘅蘿蔔做餡料,酥皮10分鬆脆。冰燒三層肉,實際上係燒腩仔,配上芥辣醬,肥瘦比例恰到好處。跟住我品嚐了,我最期待嘅炒魚翅配金華火腿湯。魚翅炒得乾身,而且好入味。上湯更加係鮮甜無比。呢道菜有兩種食法:第一種方法,一啖魚翅,一啖高湯咁食。第二種方法係將上湯倒入魚翅中一起食。個人認為,第一種方法比較好。最後以五福汁作為結尾,五福意思係將五種蔬菜及水果混合。服務員服務態度殷勤有禮, 10分難得。

冰燒三層肉,實際上係燒腩仔,配上芥辣醬,肥瘦比例恰到好處。

最後以五福汁作為結尾,五福意思係將五種蔬菜及水果混合。

服務員服務態度殷勤有禮, 10分難得。

2023-04-06 3440 views
今曰放年假,去飲茶🫖♥️每次去圓方分店嘅利苑,必定叫蜂巢芋盒(連平時不吃熱氣嘢的爸爸也讚好食)濃湯泡腐皮卷(濃湯正)😋,呢間分店特別好食👍另外,鹵水花生豆腐,D豆腐好滑,花生都燜得好食😋😋😋😋😋
2023-03-28 2137 views
12点到了说没位子,让等到2点入店。到了2点准时到店,和我们说2点也不接待。不接待为何要说个时间让人白白等待?远道而来,却碰到这样的服务态度,实在让人无语。一开始也只是冲着利苑这个牌子来的,非常失望。
2023-02-12 2283 views
买单等了十五分钟;提前一个月预定的桌台,按时到了结果各种烧味全都没有,非常失望看到多年喜欢的餐厅服务质量下滑成这样,太可惜了,希望能够配得上米其林一星餐厅的质量
2022-10-28 3778 views
這間酒店一向都標榜要book 咗檯先會有位。這點已經知道了。這天是星期日,我就早三天預訂了檯。中午12:30。到了星期日,我未到12:30已去拎檯,但訂檯的說沒有記錄,而且態度很差好像我欺騙她,我無訂檯扮訂咗檯似的。我都當然不服氣。。。另一位知客就問會唔會打錯去其他分店訂檯,哪就提醒我,我睇番電話記錄,是星期三打出的記錄,明明是尖沙咀這間喎!亦俾佢睇。雖知第一個知客竟然說,你打咗電話遮唔等如你有訂檯呀!哈哈,我就是為了要到你這裡飲茶,要攪咁多嘢嗎。。。態度非常差,好像我是要欺騙訂了檯,非要到此飲茶不可。難道你這天免費不用付款嗎??我要做定咁多嘢嚟飲餐茶。以後也不會去,一間所謂高級酒樓是這樣招呼客人嗎😖
這天是星期日,我就早三天預訂了檯。中午12:30。
2022-06-23 4821 views
因為同客食飯所以嘗試包房,房間最低消費$4000,想知道$4000到底會比啲咩我食,食物質素都OK嘅,但$4000呢個價有啲貴得滯,可能飲茶會着數啲,最後買單係$4390比到係七個人食。整體嘅嘢食其實都OK嘅,不過手指一算呢個價錢expect會食啲更加貴嘅嘢,最貴只係得個帶子,我哋呢個價錢七個人應該可以食啲正啲嘅嘢,但係食完都唔會覺得好飽飽濟濟,應該冇乜味精,湯飯可以試吓,其他嘢其實都係正常水準,不過包房嘅服務幾好。
例湯
呢個幾好食
湯飯
最好食可能係啲水果
2022-04-04 3687 views
過年之後,因疫情關係寺廟擠逼,不敢去祈福,去商場走走,又揀圓方,貪佢人少,空間大,那次不選百樂潮洲,那處較逼,帶咗傲蛙去利苑,每次來唔訂枱,係不會有位,如我所料, 因疫情及限聚令,不用排隊,就有位。 喜歡飲茶,二人大大一張枱坐,自然客人與客人的距離遠咗,感染機會少咗,又有枱布, 手寢落去舒服,環境跟其他分店一樣有空間感。 秉乘上次經驗,點雲耳勝瓜餃,又係魚蛋細粒,上枱時, 瞳孔小小放太,以為切幾片勝瓜雲耳滚湯或包入餡,怎想用指甲度出的大小,每樣2片,睇相,清雞湯,味無問題,符合商標說明。 香橙金沙骨$48及葱花班片粥$58,都合付預期,不會失望,足料。 計續要點黄金豆腐,豆味無灣仔咁濃,可能一時時。 但要提,起菜有張枱,同時放咗食客用完碗碟茶杯,有相為証,我跟經理說,這樣會容易交差感染,感覺不雅,希望佢哋檢討。

,每樣2片,睇相,清雞湯,味無問題,符合商標說明。

香橙金沙骨$48
及葱花班片粥$58
,都合付預期,不會失望,足料。

計續要點黄金豆腐,豆味無灣仔咁濃,可能一時時。

,希望佢哋檢討。
1958 views
勝瓜雲耳鲛
2022-02-06
Type of Meal
Lunch
2021-10-01 4513 views
無論幾時,去到呢間利苑,都十分佩服呢間,簡直係枉廢創辦人「陳校長」多年的心血,11:00開門,一開門就話冇位,眼見大把位就話唔接客。一定好好景,唔憂做。3個知客態度,一定要「旅遊發展局」學習一下。待客之道,最佳反面教材。食物幾好,環境幾靚,衛生幾正,都唔及知客「臭面」趕客,認識中創辦人陳樹杰先生,謙謙君子,一同飯聚時,聽他一席話,獲益良多,終身受用。但呢間「利苑」,係咁多間之中,歷來遇見最差服務態度的分店😡😡😡
2021-10-01
$350 (Lunch)
2021-08-01 4364 views
利苑一向食物都好有水準, 今次同一班朋友一齊慶祝生日諗住食好d, 即刻就諗起呢度。 先講佢嘅環境,高級中菜館嘅環境一定冇得輸,空間感十足, 而且整潔衛生, 絕對係食飯聚舊嘅好地方。 另外不得不讚佢嘅服務水準一樣咁高,侍應殷勤有禮, 上菜又快。 過橋象拔蚌 ( 龍蝦湯) 過橋象拔蚌顧名思義係有象拔蚌片喺裏面, 佢嘅象拔蚌片爽脆鮮味, 火喉較得剛剛好一啲都唔硬,配埋濃郁嘅龍蝦湯,真係可以飲幾碗。 露荀愉耳炒元貝, 元貝好鮮甜, 配埋新鮮露筍仲一d草青味都冇,而且好夠鑊氣。 上湯龍蝦伊麵, 好多地方都有上湯龍蝦伊麵食,但係佢嘅龍蝦除咗新鮮之外同上湯嘅味道亦都十分夾,而伊麵亦都吸收咗上湯同龍蝦嘅鮮味,十分好食。 蠔皇扣四頭鮑, 鵝掌炆到好淋入口即化,而且因為用鮑魚汁去淆製,所以鮮味十足。四頭鮑當然冇得輸 ,基本上淆煮鮑魚絕對係費時間同功夫,要好食同入味先唔會浪費咗隻靚鮑, 呢度絕對做到之餘仲要超水準。 片皮鴨二食, 冶味鍋巴炒鴨鬆, 脆卜卜嘅鍋巴上面配惹味嘅炒鴨鬆, 味道一流,口感豐富。 鄲關萬丈, 呢個名聽落好特別一開始唔知係咩,所以就問下侍應 佢哋好熱情咁介紹同推介,原來係一個菜上面有一個

鄲關萬丈, 呢個名聽落好特別一開始唔知係咩,所以就問下侍應 佢哋好熱情咁介紹同推介,原來係一個菜上面有一個去皮蕃茄仔, 而蕃茄仔就釀咗菇菌同白果, 絕對係手工菜, 師傅技術好好先煮到。

生日當然唔少得壽桃la, 可愛嘅壽桃配甜甜嘅蓮蓉, 絕對係一餐生日飯裏面最重要嘅主角。

最後又點少得甜品呢, 鮮果水晶球, 聽個名都好吸引,鮮甜嘅生果粒配透明果凍, 絕對係視覺同味覺嘅享受。
2021-06-25 3180 views
這是一個非常差的體驗, 原本高高興興的吃一個飯到中段發現有一大甲蟲在菜裏邊,女經理的回應好像是很平常會發生的一樣,這種情況也沒有作出什麼誠意的道歉, 在圓方的中菜館人均也600多, 真的是這樣的服務嗎?