2019-03-06 393 views
位於銅鑼灣怡東酒店嘅 Cammino意大利餐廳食物水準一流 以酒店黎講價錢一d都吾貴 portion 亦吾會話好似某某西餐廳咁太細 我2人點左caesar salad, margarita pizza, 和牛肉醬寬條麵 及 西班牙豬扒。 和牛同豬扒最好食。可惜月尾就結業。2人 $950
位於銅鑼灣怡東酒店嘅 Cammino意大利餐廳
2018-09-15 3071 views
今日趁上堂之間有3個鐘時間 黎佐呢間係怡東既意大利餐廳。 記得之前係semi buffet咁,但依家就轉佐頭盤+湯+主菜+甜品+餐茶,價錢就328加1。今日係星期6既 12點 冇乜人 環境幾好 又好靜第一道其實係頭盤 但係食佐都唔記得影 我地今日都選佐水牛蕃茄沙津 幾新鮮 但略嫌油得濟 呢個係餐湯 fix佐既 個味濃縮版羅宋湯 有d橄欖油香 個味唔會好重 但係唔好就係得幾啖囉主菜都係每人一樣燴羊肉 有d失望係粒粒 不過佢都有同我講佐先 味道就普普通通啦 唔係唔好食 份量就4 5粒肉倒啦 牛肝菌燴飯 呢個好食d 不過又係每人3 4 啖 甜品每人叫1樣生果拼盤 新鮮 甜既 竟然最滿意係佢??!!!tiramisu 又係好食既野 甜度剛剛好 又唔會太硬 我媽媽就話成餐呢個最好食conclusion: 服務環境都係好 但野食方面 所有野就唔係唔好食 不過俾得300幾 份量又咁少 我expect 會係達到好味 呢個level 可能因為我之前都黎食過2次 今次有d失望喇 呢個價錢同區都幾多選擇嫁 應該就唔會再黎喇評語: 有改善先會再黎

今日係星期6既 12點 冇乜人 環境幾好 又好靜

主菜都係每人一樣

燴羊肉

牛肝菌燴飯
呢個好食d 不過又係每人3 4 啖

甜品每人叫1樣

生果拼盤 新鮮 甜既 竟然最滿意係佢??!!!

評語: 有改善先會再黎
2018-09-15
$350 (Lunch)
2018-04-06 3269 views
今晚同靚太去左Excelsior Hotel裏的西餐廳Cammino撑枱腳!平時在此多數係食半buffet Lunch, 第一次在此食dinner,我order左個龍蝦set, $688, 靚太order左另一個dinner set$438Lobster salad~用好薄的青瓜包住龍蝦,希靈魚,牛油果,芒果,三文魚子配紅桑子油醋汁,好清新,口感又豐富,好味龍蝦濃湯~好濃的龍蝦味,龍蝦好鮮,肉質好爽,正!焗龍蝦配火箭菜salad配檸檬牛油醬!龍蝦鮮甜唔使講,再沾埋啲醬汁一齊食,好好味呀!士多啤梨檸檬撻~檸檬啫喱和白朱古力cream, 個人覺得太甜,食左少少就無食!燒雞胸Caesar salad~估唔到D雞胸唔鞋!仲幾滑!燴羊膝,薯蓉,法邊豆意大利红酒汁~羊膝肉好林好入味香焗梨撻,糖煑草莓配朱古力咖啡醬~個梨焗完後好爽甜,幾好味!整體食物質素好好,好滿意!service 環境又好!食得好開心

龍蝦濃湯~好濃的龍蝦味,龍蝦好鮮,肉質好爽,正!

燒雞胸Caesar salad~估唔到D雞胸唔鞋!仲幾滑!

燴羊膝,薯蓉,法邊豆意大利红酒汁~羊膝肉好林好入味

2018-04-05
  • 龍蝦濃湯
2018-02-25 3707 views
寫開 SKYE,不差把過年前在相距不遠的 Cammino 意式午餐也一併記錄下來,說起來,這也是香港經典意大利菜館之一,環境溫馨舒適,食物也傳統正宗而美味吸引!Cammino 位於 香港怡東酒店 一樓,採用當代托斯卡尼室內裝飾風格,暖色調的家具和裝飾處處流露出溫馨的意大利風情。座位不多只 50 個,在午餐及晚餐提供 cozy 用餐環境。 多年前曾光顧這裡的午市半自助午餐,地方雖小,頭盤選擇還是挺不錯;這天則嘗試一下散點菜單,結果也同樣美味。 以熱暖麵包籃,配上美味意式油醋開一開胃後,首先品嚐素食的 Burrata, Ripe Tomatoes, Balsamic Vinegar 水牛芝士, 番茄, 陳醋 ($138);Burrata 軟心芝士越來越盛行了,但質素參差不齊,這裡的夠奶香又滑溜,很好吃,配上清爽的不同色番茄及甜椒,更添清新及健康。 吃過健康頭盤,接著才享用 Pan-seared Foie Gras, Figs, Toasted Brioche, Blood Orange Puree 輕煎鵝肝, 無花果, 奶油多士, 血橙果醬 ($168),心理上也好過一點~XD 鵝肝煎

鵝肝煎得香馥脆口而不會太油,襯上清甜無花果、青蘋果條、火箭菜及血橙果醬,更大大減低了膩滯感,顯得不太邪惡,可以更盡情的大快朵頤!一客有兩件,情侶大可點一份共享。

接著又有 Italian Bresaola, Parmigiano Reggiano, Kalamata Olives, Pinenuts 意大利風乾牛肉, 巴馬臣芝士, 橄欖, 松子仁 ($168),風乾牛肉在添上芝士、橄欖、松子、火箭菜及清甜車厘茄點綴後,滋味豐富美妙,不輸高質素的風乾火腿呢~

餐湯環節,我選了 Lobster Bisque 龍蝦濃湯 ($118),成品濃而不稠,很愛湯中淡淡酒香,以及足料的龍蝦鮮肉。也分享了友人的 Porcini Broth, Parma Ham Fagottini 野菌清湯, 風乾火腿雲吞 中一隻意大利雲吞,超級足料好吃,但飽肚感十足,又是那句:情侶不妨共享~

開始主食環節,首先有組合非常誘人的 Handmade Tagliatelle, Crab Meat, Crispy Pancetta, Warm Egg, Parmigiano Reggiano 手製闊麵, 蟹肉, 脆煙肉, 溫泉蛋, 巴馬臣芝士 ($238),一道添加了蟹鮮及酒香的卡拜尼意粉,滋味極曼妙,加上手製闊麵的獨特鮮滑感,令人一試難忘!

另一款 Handmade Truffle Fettuccine, Alfredo Sauce, Shaved Italian Black Truffle 手製黑松露闊麵, 芝士忌廉汁, 黑松露片 ($248) 的香氣更加濃凝,讓我愛到不行不行的,不過或有朋友受不了那麼濃郁的口味。

接著是自家焗製的 Margherita 意大利番茄芝士薄餅 ($168),最簡單的配搭,只因薄餅質感對辦,香鬆脆綿有致,就是好吃,一定要趁熱品嚐的美食。

也一起分享了兩份主菜,這是 Hazelnut-crusted Cod Fillet Zucchini Fettuccine, Black Truffle, White Wine Cream Sauce 榛子脆焗鱈魚, 意大利青瓜闊麵, 黑松露, 白酒忌廉汁 ($328),外脆內嫩滑的鱈魚,配以黑松露及白酒忌廉汁滋味一流,又有意大利青瓜闊麵墊底,一清一濃帶來巧妙平衡感。

另一款是份量甚巨的 Grilled T-Bone Steak, Roasted Vine Ripe Tomatoes, New Potatoes, Rocket Salad 烤T骨扒, 烤番茄, 馬鈴薯, 火箭菜沙律 ($468),巨大的T骨扒肉香味濃,同上的烤番茄、薯仔及火箭菜沙律也是新鮮靚貨,這個中午吃得好滿足啊!

其實已經很飽,但最後還是一起分享了 Tiramisu 意大利芝士慕絲 ($98),細滑的質感及柔柔的酒香都非常迷人,是很易吃不停口的美食,還好份量不少,一定吃得滿足~

另一款 Gelato Mixed Berries, Raspberry Balsamic Reduction 意大利雪糕伴雜莓, 紅桑子意大利陳醋汁 ($88) 也有驚喜,沒想到白色的 Cappuccino 意式雪糕味道那麼芳醇可口,吃完超滿足的~

重訪意大利的計劃還未成真前,Cammino 真是一處感受溫馨醉人意大利風情的上佳之選啊!邊寫文邊想起很久沒聯繫的可愛舊食友,又是另一話題了....
2018-02-14
2017-11-18 3631 views
這裡的set lunch原來是半自助餐,即頭盤是以自助形式的沙律,主菜有五款選擇,而甜品則有三款選擇,包湯以及咖啡或茶。也許是因爲酒店有各國不同的食客(雖然其實是本地人居多),餐牌列明了「含豬肉」、「含果仁」等,以防有敏感及個別宗教的食客。自助沙律吧的選擇不算少,我拿了點火箭菜加菠菜的沙律,一點Parma ham、紅菜頭沙律、麵包和芝士。是日餐湯是蕃茄椰菜菜,味道不過不失。我的主菜是意式烤雞肉串配烤雜菜,賣相精美,雞肉很滑,調味也很好。朋友點了藍芝士意大利飯伴啤梨和合桃,因為藍芝士的關係,味濃,想不到這種組合幾好味,而這也是一道適合素食者的食物。甜品方面,我們都選了Panna Cotta,配上雜莓,酸甜平衡了甜味,不錯。

是日餐湯是蕃茄椰菜菜,味道不過不失。

2017-11-17
$300 (Lunch)
2017-10-29 2631 views
食西餐就要斯斯文文呢個道理我係唔buy 嘅,食嘢最緊要開心同舒服。呢間意大利餐廳雖然位於酒店,但格調隨和,食物水準亦高,只是酒水較貴,要成$110一杯白酒。侍應非常有禮,細心解釋菜式做法。我點了晚餐套餐,三道菜,主菜選了檸檬焗三文魚柳。甜品選了tiramisu,每層材料非常均勻,口感幼滑(不會有白糖糕嗰種氣孔和質地),如酒味重一點就好了~如前所說,點了一杯白酒,Goldwater sauvignon blanc。$110杯是有點貴⋯⋯三個人埋單16xx(信用咭八折後),酒店意大利餐廳嚟講叫合理啦。

我點了晚餐套餐,三道菜,主菜選了檸檬焗三文魚柳。

2017-06-20 3204 views
怡東酒店內的餐廳,大家又聽到多少,去過多少,可能大家都將焦點放在Dickens Bar、怡東軒或Tott’s到,但其實還有幾間餐廳的,其中一間正是以意大利菜作招徠,雖妳地方不大,但勝在優閒舒適,三五知己一邊吃,一邊聊天,實在開心。 大家坐下不久,即送來一籃熱辣辣的麵包,並附上燒大蒜及香草醬,感覺與別不同,加點大蒜變成了蒜蓉包,再塗點香草醬,確是不錯。 始終天氣開始炎熱,大家胃口不佳,還是來點開胃的前菜吧!先是水牛芝士蕃茄沙律,水牛芝士奶香味重,配合火箭菜、新鮮蕃茄及陳醋,清新開胃。接著的是風乾火腿配無花果沙律,絕對是非常傳統的做法,以帶有咸香的火腿包著甜美的蜜瓜,甜味中和了咸香,令人不自覺愛上。 兩款頭盤都較傳統,可是友人所點的一道真是估不到,就是愛情涼拌天使麵。送來的時候,侍應更特地介紹,原來這道是酒店前陣子的一個食譜比賽的得獎作品。以酸酸甜甜的菠蘿汁來帶出蝦肉的鮮甜,再配合滑溜的凍天使麵,清新怡人,而且配料的顏色更是吸引,有黃色的菠蘿、綠色的牛油果及黑色的魚子醬。 一輪冷盤後,要來一個熱辣辣的薄餅,今次揀選了意式辣肉腸薄餅。以拿波里式的做法,批底薄身而香脆,批邊帶

一輪冷盤後,要來一個熱辣辣的薄餅,今次揀選了意式辣肉腸薄餅。以拿波里式的做法,批底薄身而香脆,批邊帶少許燶邊,簡簡單單而帶出食味來。
這兒的意粉是自家製的,所以點來兩個意粉。先是香草大蝦手製墨汁扁意粉,紅紅大蝦放在黑色意粉上,再伴有紅黃綠的車厘茄、風乾魚子及露筍,形象鮮明。輕輕咬一下,麵條煙煙韌韌,味道鮮濃,還帶點點辣香,美味。
另一款是黑松露芝士忌廉手製黑松露闊麵,上枱時已被那松露香噴噴的香氣所吸引,滿腔是濃郁的松露香,配合膩而不滯的松露忌廉汁,真是邪惡又美味,值得一試。
本來不想吃主菜,可是最後也點了榛子脆焗鱈魚。鱈魚烹調得恰到好處,鮮嫩滑溜,並灑以香脆的榛子碎,口感獨特,蘸上同樣是松露忌廉汁,確是有點膩滯。不過,分開來吃,兩者都很美味的。

來到甜品時間,必推軟朱古力蛋糕,內裡雖然不算流心,但可可味香濃,甜度適中,配合凍冰冰的雪糕,一冷一熱確是享受。還有Tiramisu紅桑子焦糖燉蛋,兩者都做得不錯,只是小弟對甜品的需求越來越低,只是小口嚐嚐吧了。
2016-05-05 7419 views
為紀念一週年點選了酒店意大利餐廳晚餐,喜歡其環境舒適。今晚點選了3道菜凱薩沙律有一片片薄薄的芝士配搭意大利羅馬菜,清新口感汁醬和芝士與生菜同吃很醒胃薄餅是手造,口感香脆。最後和牛面頬肉扁意粉,汁醬很用心,食得出用左很多牛去煮。
為紀念一週年點選了酒店意大利餐廳晚餐,喜歡其環境舒適。
今晚點選了3道菜
凱薩沙律
薄餅是手造,口感香脆。

最後和牛面頬肉扁意粉,汁醬很用心,食得出用左很多牛去煮。
Pizza
和牛面額肉扁意粉
Pizza
和牛面額肉扁意粉
2015-05-18 8077 views
兩個人食既話,龍蝦餐可叫一份,湯可分開上,甜品兩份食都夠,幾抵只要再叫多份main course, 就夠飽。龍蝦好鮮甜,上既時候一隻反轉一隻正常,可能係想幫佢保溫,好細心。
只要再叫多份main course, 就夠飽。

2015-01-28 8668 views
最近食得多自助餐,今次轉下口味,食半自助餐先.選址係怡東酒店既Cammino.第一次試呢個意式既半自助餐,看看有咩分別先$278 一位,任食部份沙律,Ham同埋意式既小食.呢度既Ham好好味,夠哂咸同香,哈蜜瓜又夠甜,真係食唔停.個蛋批就唔太識欣賞,因為入面既配料總係突出唔到個蛋味,反而係覆蓋左.主菜海鱸又夠嫩同多肉,最愛佢個外皮,煎得夠脆!下面塊珍寶菇又係爆汁之選.但呢餐最令我驚喜係個餐湯,唔係味道問題,而係個碟,真係好大隻,顯得o的湯好少.當然個湯好清甜,飲出蔬菜既原味我好欣賞喔最後既Creme Brulee亦都唔馬虎,面頭糖夠脆,入面夠滑唔太甜!雖然唔算便宜,但換取到良好食物質素和服務態度,還是值得的

雖然唔算便宜,但換取到良好食物質素和服務態度,還是值得的
2014-12-16
$300 (Lunch)
2014-03-28 9090 views
今日同老婆浪漫一下, 去左呢度食意菜, 前幾日已打去訂位了.原來呢度的星期日只有DINNER SET, 無平時食到的那個MENU. 睇左陣就ORDER左香煎海鱸魚伴意式燴海鮮同埋意式香草包糠焗帶子, 然後就去拎頭盤食下先.頭盤有:凍蝦 - 麻麻地, D肉有D梅不同的HAM - 全部都好好味, 好味過5星級酒店個D自助餐既HAM凱撒沙律 - D菜都好新鮮好乾淨食左幾轉頭盤就停下來, 個WAITER見我地停低左, 就過來問我地係咪可以上個湯了.周打海鮮湯 - 麻麻地, 渣太多, 湯太少, 味道亦唔覺特出.意式香草包糠焗帶子 - 個配搭幾特別, 面包糠炸到脆脆地, 面頭唧左D唔知咩醬, 味道幾好, 帶子亦不會過熟, 所以咬口一D都唔硬;香煎海鱸魚伴意式燴海鮮 - 魚皮煎到脆脆地, 肉質好滑, 口感唔錯, 味道非常GOOD!甜品方面, 我老婆選了朱古力脆餅, 佢話個餅底好好味;我就要左個意大利雪糕, OK丫, 無咩特別.埋單既時候, 個經理仲會主動問我有無匯豐白金卡, 話會有85折優惠, 值得一讚!結論: 味道好, 環境舒服, 服務非常細心!

頭盤有:
凍蝦 - 麻麻地, D肉有D梅
凱撒沙律 - D菜都好新鮮好乾淨
甜品方面, 我老婆選了朱古力脆餅, 佢話個餅底好好味;
我就要左個意大利雪糕, OK丫, 無咩特別.

結論: 味道好, 環境舒服, 服務非常細心!
2014-03-16
Celebration
Anniversary
Dining Offer
Credit Card Offers
2014-02-18 7003 views
久違了意大利餐,已一,二年没有來,因今次是朋友極力推介說這裹轉了食物及Menu,我們二人訂了19:00準時入座而帶我們是面帶笑容的男waiter。當我们坐下除直給我們水及餐包並介绍桌面上roasted garlic, pesto, olive oil & balsamico同包一起吃並介紹餐酒及Menu,待我慢慢細看發覺很多特式食物例如:Lamb meat pasta, homemade ravioli及porterhouse steak(以我所知除了吃扒的地方外很少有餐廳供應)等等…………但最後我朋友較喜歡鱼及蝦,所以叫了男waiter介绍:他介绍了頭盤sautee garlic prawn with martini及主菜Baked seabass with clam and vegetable而我叫了homemade vegetable ravioli and table wine。頭盤到來份量適中而share是不二之選,我試了蝦又爽又煮得剛剛好及脆多士dip上汁非常香濃而野味吃不停,最好是多士可refill不會浪費汁精華。主菜到來魚包著纸很特別又散發出香味我的朋友吃了都說鱼不太乾
主菜到來魚包著纸很特別又散發出香味我的朋友吃了都說鱼不太乾剛剛好及配了clam一起很鮮美。而我吃的vegetable ravioli非常有口感及配上黑松露忌廉汁很匹配一谈一濃。
到了尾聲,男waiter介绍了幾乎甜品有Lemiocillo mousse, vanilla & white chocolate panna cotta及triple chocolate mousse 等等…………
最後揀選了triple chocolate mousse颜色及層次分明我還以為只得朱古力味原來還有passion fruit及脆餅底。
值得一讚是服務細心及每道菜都逐一上及時不時refill水及問下你還有無其它需要及食物味道非常出色……!
當結脹時经理還細問意見以作改善!
2014-02-11
Type of Meal
Dinner
2014-02-07 5552 views
突然同友人想食Sunday Brunch, 就上openrice做下research...奈何尖咀某幾間的價錢比Dinner Buffet 還要貴, 要不是就FULL了!之後友人想起Cammino, 說不錯的, 就訂了檯去試試! 入門口就有外藉侍應安排入座, 餐廳不是很大, 當日大約有5,6檯客人!侍應安排了我們到餐廳最後的六人檯, 其實都見到還有很多4人檯, 有少少奇怪...但六人檯的位置自成一角的, 比較靜, 所以就不加理會了! 坐底之後給我們menu, 先點main course 就可以開始享用Antipasti Buffet!Antipasti Buffet, 即是意大利菜的前菜...有我至愛的parma ham, 咸香味很夠, 有哈密瓜在旁可以自己夾, 而且都refill得好快!還有各式芝士, 醃物, 冷盤菜果, 亦可以自己mix salad...我就mix了Caesar Salad^^食了兩三轉前菜後, 侍應們見我們開始停下來就上餐湯 - 忌廉蘑菇湯。是自家磨制的, 雖不是很濃, 但味道很不錯, 不會很稀而且份量剛好。突然高級的老外部長走過來跟我道歉, 說帶位的搞錯了訂檯的
之後友人想起Cammino, 說不錯的, 就訂了檯去試試!

但六人檯的位置自成一角的, 比較靜, 所以就不加理會了!
Antipasti Buffet
Daily Soup
突然高級的老外部長走過來跟我道歉, 說帶位的搞錯了訂檯的名字...
所以才安排了六人檯給我們, 我就問需要我們轉去另一邊嗎?
他說不用, 剛巧那六位cancel booking, 但不停跟我say sorry! 當然不打緊啦!

之後就是2nd Course - 意式脆炸海鮮拼盤配檸檬蛋黃醬
拼盤中有蝦, 魚, 魷魚及軟嗀蟹...脆漿是薄薄的, 脆而不油膩!
蝦是連殼炸的, 初初不知道咬了落去, 哈哈...魚跟軟殼蟹都不錯, 唯獨魷魚過火了!
意式脆炸海鮮拼盤配檸檬蛋黃醬
下一道就是main course, 我點的是燴牛小排伴野菌意大利飯及紅酒乾蔥
牛小排煮得超軟, 輕輕力一切就鬆開了, 而且汁是另一亮點, 很配!
至於意大利飯是配另一款白汁, 跟牛小排的汁完全不同, 雙映成趣!
唯一不太好就是意大利飯的軟硬度不均勻, 紅酒乾蔥有點兒過酸呢~
燴牛小排伴野菌意大利飯及紅酒乾蔥
朋友的main course 是香煎紅鯛魚伴黑橄欖醬 新薯片及嫩菠菜
我都試了少少, 黑橄欖醬很不錯, 帶出魚的鮮味, 只是魚有點兒"鞋"...
未上菜前我一直很好奇什麼是新薯片, 我見解是新切的薯片...哈
香煎紅鯛魚伴黑橄欖醬 新薯片及嫩菠菜
這brunch雖有dessert buffet, 但包含了一款特定的甜品 - 意式窩夫配雲呢拿雪糕及朱古力汁
本身不是非常鍾愛窩夫的, 坊間做的大多不是太硬就是太軟, 有時還是硬而不脆...有時還是凍的!
之前有幸到窩夫之鄉 - 比利時, 那裡的窩夫外脆內軟, 暖暖的, 好味到不得了!
我想話Cammino的窩夫, 無法味道及質感暫時是我在香港最貼近比利時的~推介!!
意式窩夫配雲呢拿雪糕及朱古力汁
食完非常滿足的窩夫, 都要試試 Dessert buffet 的甜點...
款式都幾多, 有apple crumble, brownie, cheese cake, tiramisu 等等...
份量都是少少的, 那就可以試多幾款吧! 可能窩夫太好味, 這些都有少少比下去...

另外Brunch set 是包一杯飲品, 在一直用餐時侍應會不停斟鮮榨橙汁呢!
我不是咖啡愛好者, 突然又不想飲茶類, 侍應就推介了熱朱古力, 夠濃不甜!
Dessert Buffet
Other Info. : 用白金信用卡全單有8折, 但不知道優惠期, 最好先致電餐廳查詢吧!
2014-01-26
$325 (Lunch)
Dining Offer
Credit Card Offers
Antipasti Buffet
意式窩夫配雲呢拿雪糕及朱古力汁
9月5日同朋友又去怡東酒店食晚飯,今次食呢間西餐廳,仕應半咸半淡的廣東話好好笑,不過服務很好,好有禮貌. 我同朋友研究左一輪後,叫左兩個餐,一個貴,一個平.先俾左一些麵包我地食,麵包都軟綿綿好好味的呀!! 之後就開餐啦,餐湯椰菜花忌廉湯及白豆湯,我的白豆湯都好RICH,好多豆,幾好味,朋友的椰菜花忌廉味道都OK呀. 之後就係貓耳朶粉,個賣相都幾特別,有些蕃茄及豆做配料,份量唔係好多,貓耳朶爽爽地幾好味.燒鯖魚,好大件的魚呀!! 面頭有一些應該係鹽,咸咸地的,條魚煎得都唔會過熟,味道其實係幾好食的,不過我覺得上面D鹽太多,好或,所以我都會整走D鹽先食呀! 加左些檸檬汁中和一下就好好多. 有一些火箭菜配菜的.薄燒牛扒,有兩件的,好淋身,好容易入口,啱啱好唔會鞋,OK喎,配菜係蘆筍及薯角,蘆筍都好甜,薯角味道OK,幾香口. 食到好鬼飽,還有一份甜品,仕應問我們還需要再加多一份嗎,不用了,實在太飽,甜品應該係奶凍,不過唔係凍的,所以唔知係咪凍食,都好香好有奶味及滑身的,有些士多啤梨及士多啤梨醬.一路食飯一路傾計,環境真的好舒服. 朋友有會員咭又有COUPON所以今餐非常抵食.

先俾左一些麵包我地食,麵包都軟綿綿好好味的呀!!

2012-09-05
2012-06-06 3685 views
A semi-buffet Italian lunch couldn't be a more better thing to do to spend an afternoon leisurely. Located at the Excelsior Hotel, this place has timber shuttered windows and terracotta tiling, which gives a genuine Tuscan atmosphere and makes a perfect place for a leisure meal. The place is actually not very big, but it does give a really cozy ambience.As we sat down, we were given the bread basket.The bread was slightly warm. It included grissini, foccacia and ciabatta. They were all pretty fl
The bread was slightly warm. It included grissini, foccacia and ciabatta. They were all pretty fluffy and slightly aromatic. When dipped with balsamic vinegar and olive oil, it's quite an enjoyable and satisfying sensation.
Then we went to enjoy our antipasto buffet. There were quite a lot to choose from, such as seafood, salads, cold cuts and cheeses.
The antipasto was pretty refreshing and appetizing. Seafood included mussels, shrimps, mini lobsters and so on. They were all very nice and fresh. As for cheeses and cold cuts, there were quite a variety to choose from and all are okay. It was overall good and nice but not wowing or stunning.
As we finished the antipasto, we were served with soup.
The soup of the day was Lobster Bisque. Its texture was kind of rich, with a really nice consistency. There's a mild and distinct taste of lobster yet I think the flavor could have been stronger.
Then the mains arrived. There were around four to five mains to choose from and I had the Clams and Saffron Risotto while my companion chose the Italian Seafood Stew.
The risotto was served in a relatively small size. There were many clams on top, and they tasted very fresh and savory. The risotto had a creamy and rich texture. It was really great, but I really feel like it's not enough. I felt like I finished it merely in several spoons. If I had to pick on something, I would say I would expect the flavor of saffron to be more distinct.
The Italian Seafood Stew was also served in a relatively small size too. It was a dish of seafood, including mussels, fish, clams, prawns and squid, stewed together with tomato, onions, bell peppers and herbs. The mild tomato aroma and flavor was really appetizing while the onion, bell peppers and herbs contributed to make it a really savory dish. The seafood was fresh and welly cooked. It was overall a great dish either yet not really enough.
The lunch included desserts and drinks as well. Again, there were several options to choose from for the desserts. We picked the Lemon Creme Brulee and the Tiramisu in the end.
The tiramisu apparently did not look exactly like the tiramisu cakes we normally see. It was a scoop of tiramisu cake instead, with drizzles of strawberry sauce. I was expecting it to taste special as it has a special appearance. Nonetheless, it just tasted like any normal tiramisu, nothing flabbergasting. It's sort of creamy but the taste of liquor wasn't really distinct.
The creme brulee was served in a traditional shallow dish, topped with raspberry. It looked authentic but, to my dismay, wasn't exactly stunning either. The burnt sugar layer could have been more crispy. The inside was very rich and both the creaminess and the flavor of lemon were distinct. However, it felt like the lemon was not completely blended into the creamy custard. I hoped the lemon could contribute to a hint of lightness and refreshing sensation from the heavy custard.
To wrap up the whole lunch, we get to have a cup of Italian coffee.
I ordered a cappuccino and it tasted nice, with a pretty rich texture. Nevertheless, I hoped they could do a bit of latte art in order to fulfill such details to make decent Italian coffee.
The best thing here is that the ambience is cozy and comfortable, and it's easy to spend much time here leisurely. Nevertheless, it seems to me that everything here wasn't exactly committed to perfection. Perhaps because it's merely lunch hour but it still have let me sort of disappointed. It feels like just a but more attention to some sort of details and they could have brought the quality to the next level. Perhaps a little bit more commitment, it can totally turn things flabbergasting and satisfying.

2012-02-28