Restaurant: Chong Fat Chiu Chow Restaurant
Info:

2024-03-30 127 views
入到去,冇餐牌,冇價錢,諗住都係一般潮州嘢,於是叫咗一隻最細嘅凍蟹,同埋幾碟餸,味道一般,份量比其他店少,埋單睇一睇張單,$1340,差少少以為自己睇錯。再睇清楚,原來嗰隻細細隻嘅凍蟹,居然收$800 ,仲要行出櫃位見佢喺原有價錢外邊貼咗另一個價錢,寫住每兩$70。店員聽到我對凍蟹既價錢有疑惑,繼續同我講$800已經係最細最平嗰隻,如果大少少,要$2000至到$2500。我想講$2500係差唔多可以食到一隻大大隻嘅阿拉斯加長腳蟹。雖然冇得比較,唯有比大家參考參考。搞掂。

2023-12-26 896 views
行入九龍城,估唔到竟然搵到呢間咁古老滋味嘅潮州菜館。坐低才發現,呢度嘅食客都有講究,食起嚟個個都寫意。第一啖功夫茶入口,已經覺得係喝啦起步 🍵。四小碟頭盤,每樣都細心炮製,尤其係炸獅子魚,滋味真係正!主菜方面,炸豆腐外皮香脆,一咬落去嘅豆腐卻又嫩滑。胡椒豬肚湯暖笠笠嘅,雖然我會鍾意再重口啲,但湯底真材實料,豬肚嘅嚼勁亦剛好。蠔餅真係畀讚,啖啖鮮味充滿口腔!過嚟講講芋頭、蘿蔔同埋墨魚卷,呢個炸三拼我一向挑剔。但佢地每樣嘢食都係酥脆得黎唔油膩,特別係墨魚卷,彈牙得來又唔會太實,完美結合。韮菜粿同鹵水鵝,兩者齊讚!鹵水香港味仲啱我口味啲。而川椒雞辣勁就啱晒食辣嘅朋友,而糖醋麵雖然唔算出眾,但都過得去。完場飲品,清心丸荳爽同芋泥都係正宗潮州風格,不過唔會過分甜膩,可以輕鬆收尾。總之,今次嚟到呢間老字號,就算飽到走唔開都覺得值得!👍🥢

2023-11-25 927 views
叫平嘢會同你話冇,然後就只會推介貴嘅嘢食,第一次聽去潮州餐廳話冇鵝片,仲要係晚餐黃金時間七點幾話冇,推介個鵝髀起肉不特止,隔咗10分鐘隔籬枱嗌鵝片無啦啦又有返,為咗呃嗰幾十蚊真係去到好盡!更加唔好講豉椒花甲一碟得八隻收$150 ,墨魚伽鵝髀起肉就差唔多$250,咁唔誠實嘅生意,會做得越嚟越差唔係冇理由!特別認得短頭髮個阿姐,落單時藉口多多,廚房都唔去check吓就乜都同你話冇,然後只會推介餐單上面冇嘅嘢食價錢都冇,大家一定要小心!

2023-11-25
Type of Meal
Dinner
2023-11-05 699 views
又係我,上篇食評唔記得講,只好多加一篇補充。一入餐廳坐低已見枱上有前菜小食,我哋知一定要收錢,所以話唔要,叫侍應收走。其實佢哋擺晒前菜喺各張吉枱度極不衛生,我見到周圍嘅吉枱上嘅前菜有好多烏蠅飛上去食的,你夠唔夠膽食呢?另外,我聽到隔離枱位女客人同侍應講佢想要水唔要茶。個女侍應即刻好清晰咁問:你唔要幾多杯茶?個客人話:我要3杯水。跟住我見到(係我親眼見到)個女侍應收走咗佢枱上3杯茶,然後倒返入個銀色茶壼入面(環保回收茶!)我有理由相信我哋剛才用嚟洗杯嘅茶,佢都攞返入去環保回收!呢間店劏客咁叻,環保又咁叻,我唯一可以講嘅係:一定無下次。
又係我,上篇食評唔記得講,只好多加一篇補充。

呢間店劏客咁叻,環保又咁叻,我唯一可以講嘅係:一定無下次。
2023-11-05 443 views
一入餐廳問個阿姐侍應取餐牌,佢話無餐牌,叫我睇下牆上的菜。我想食卤水鵝,但見唔到牆上有寫,就問佢幾錢,佢答我例牌$150,其實有少少貴,但我鍾意食,所以就叫啦!一食,覺得好咸,同埋卤水鵝點解無皮嘅?d皮去咗邊?蠔餅又係牆上無寫明的,問佢先答我$80。我去其他地方食有莞茜和胡椒粉,香好多,這裡的蠔餅,無乜特別人。我見到牆上有個炸拼盤$120,問佢咩嚟?佢話有蝦棗、蟹棗和蘿蔔糕,ok咁試下啦。我見到個阿姐在雪櫃攞了6粒東西,然後拿入廚房處理。上碟共有6粒東西,沒有賣相可言,味道都正常,但數量少,都算貴。飯後不斷問我哋食唔食甜品?我哋話唔洗,因為諗住去九龍城另一間甜品店食。好彩咋!睇返呢度食評先知呢度原來甜品要$30-40。埋單$350,可能我哋係全日最低消費額嘅客人。點菜一定要問幾錢。各位如想試下俾人劏係咩滋味,即管試下。

一食,覺得好咸,同埋卤水鵝點解無皮嘅?d皮去咗邊?

埋單$350,可能我哋係全日最低消費額嘅客人。

點菜一定要問幾錢。

各位如想試下俾人劏係咩滋味,即管試下。

2023-11-05
2023-09-30 1115 views
一心諗住食響螺,所以先來到這間潮洲老店,雖然見近年大部份食評都差劣,但心想叫隻響螺啫,-両$80,講咗要白灼,然後頭尾取走回家煲湯,我話想要一隻約兩斤的螺,心想佢總會拿隻螺出嚟坪,點知伙記只是口說會找一隻約2⃣️斤,並會去叫老闆去坪喇,好,於是叫埋其他餸,埋位等老闆攞隻螺,點知不用2分鈡,老闆已拿了一盒用發泡膠盛著已開螺頭、螺肉,但又不給我看,然後就放在冰櫃內,說是我們的螺,當時我嚇咗一跳,吓老闆你唔係要拿隻螺過來坪比我睇幾多斤両嘅咩?你居然開咗隻螺先,然後先話我聽約幾重,於是我走出去魚缸,見D螺根本就冇攞走過,於是我搵返頭先個伙記,佢夠膽死話你見唔到頭先係個缸底大隻個隻就係,而事實上頭先我見到甘多隻就係甘多隻,根本冇比人攞走過。真係當我白痴!唉,我終於知道騙人手法真係可以去到咁⋯咁當然碟螺片嚟到斤両固之然唔似有兩斤,最慘係冇咗個種新鮮即劏嘅質素…一間老店做生意做到甘,人客願意付出甘嘅價錢,你應該明碼實價比返人哋要嘅嘢囉,而唔係用呢種手法,我終於知點解D人要blacklist佢啦!!!
2023-06-29 1801 views
幾年冇去呢間老字號,估唔到而家變成咁!諗住開開心心同屋企人去慶祝生日,因為屋企人鍾意食潮州菜,但換來一肚氣,佢哋擺明劏客,仲要超級難食,及服務態度勁差,終於我哋全家人都頂唔順全部要轉去另外一間餐廳食 😤係每一樣嘢都好難食,而且好細碟,我們10個人,其中3個小朋友,佢upsell我哋要 [例半]嘅份量,因為驚我哋唔夠食,但結果出嚟嘅份量,少得驚人。- 川椒雞得九少件而且冇味,呢個係「例半」份量- 潮州魚麵同seven嘅2個營多撈麵差唔多size,咸都佛祖都開眼,待應呀姐堅稱話呢個係「例半」份量- 滷水鵝片拼鵝腸,數埋唔夠七塊鵝片,跟三四舊有骨鵝肉,及五六條濕水鵝腸,個滷水汁係豉油汁,唔係滷水汁,記住呢個一定唔係滷水汁!- 鹽水豆腐變咗炸鮮奶咁,一啲豆腐味都食唔到,鹽水冇落鹽,係清水豆腐- 蠔餅更加唔使講,例半份量仲少過我用兩隻蛋炒嘅size,仲要好難食- 小食要收錢都唔緊要,但係竟然最經典嘅鹹酸菜同花生都可以好難食,勁- 侍應中段已經開始力sell糖水, 問佢係咪免費送, 佢話要收錢之後black face, 原來要成$30/$40一碗- 潮式炒飯,變咗雞蛋炒飯,我諗我個工人姐姐仲炒得都
幾年冇去呢間老字號,估唔到而家變成咁!

- 川椒雞得九少件而且冇味,呢個係「例半」份量

- 潮式炒飯,變咗雞蛋炒飯,我諗我個工人姐姐仲炒得都好食過佢,叫佢攞支匙羹,佢又black face

- 一路食一路受氣,又唔夠飽,終於要轉場

埋單要$2600

好彩冇俾佢sell到凍蟹,原來要$2400

真係差到講唔晒,總之四個字[不知所謂]😡

2023-05-23 1568 views
去九龍城買茶葉又俾我泊到咪錶位于是去創發食個妟。入到去見到枱面有兩碟咸酸菜及魚仔就知是未叫菜已先俾人打三十大板,盛惠60大元,味道太咸,送粥還可以。先有四杯仔潮洲茶醒吓晨先,都好濃味。問完條大烏頭要成二百八十就即刻唔感亂叫嘢!是關食咗早餐又不太饿,所以叫了二人份的一窩蠔仔粥。蠔仔大隻新鮮,但加埋各樣料就略咸。九菜豬紅好香,但食多幾件都覺得太咸。食完雖然又送上功夫茶,但不貪心冇要怕今晚瞓唔著。不過後悔冇飲,因為咸到好頸渴要走去七仔買支水隊晒佢!目測其他客都過六十歲,似遊客,食得豪氣。可能為咗老人家啲口味先咁重手,其實為健康也不應咁重鈉!再者,哩啲舊式老舖的洗手間必定要經後面好濕的地方,至惨是踎廁,真的不是我杯茶。埋單兩嚿有啲不值!
2023-05-22
2023-04-30 1675 views
作為香港人一盡地主之宜,特登帶一班因為疫情關係三年無來香港既台灣朋友,一共6大2小來食啲地道香港名店,點知比人劏。唔知係咪因為我哋成枱都講普通話,又撞正五一黃金週,所以有特別待遇,覺得我哋似水魚。 老公先喺門口魚缸睇住海鮮點菜,點咗兩隻響螺切片生食,坐到埋餐枱侍應同我報重量,一隻三斤幾,好彩老公多口問句幾錢,阿姐報價$80一両,計計數即刻O咗咀,成三千幾蚊一隻,我哋即刻話唔要,轉過頭阿姐又過來報另一隻響螺是2斤,都要二千幾蚊隻,咁貴梗係唔要啦,然後阿姐就話已經劏咗,無得唔要!點解啲劇情咁熟面口,咁似警訊啲騙案既? 夾硬將啲藥材切碎磨粉就成日聽,夾硬話劏咗海鮮,局我哋食咗佢喎,真係靠創發見識到呀!阿姐你咁講唯有照要,碟生切螺片出到來只夠6個大人分,細路都無食過,張單收我$25xx ,即係一片螺片平均要$4xx!我真係唔知自己食咗啲咩……老實講,食物質素是對得起這老店的招牌,食到尾聲阿姐問我哋要唔要糖水,佢話有兩款,所以我就話一樣一半啦,因為我覺得阿姐咁問得,糖水應該係送既。到糖水上枱,我哋又係多口問句,先知道糖水都係要收錢,睇返收據,分別係$40/$30一碗。咁講真,你要收錢我就未必要咁

老實講,食物質素是對得起這老店的招牌,食到尾聲阿姐問我哋要唔要糖水,佢話有兩款,所以我就話一樣一半啦,因為我覺得阿姐咁問得,糖水應該係送既。到糖水上枱,我哋又係多口問句,先知道糖水都係要收錢,睇返收據,分別係$40/$30一碗。咁講真,你要收錢我就未必要咁多碗啦,然後我同阿姐講,要收錢我哋唔要啦,阿姐又用同一個理由話啲糖水出來無得退,嗰吓真係著著地。

香港酒樓慣例糖水果盤都係送既,你如果要另計錢唔緊要,打開門做生意個個手法可以不同,既然同行規唔同係咪應該同個客講明糖水唔係送既,避免誤會,等個客自行決定。最後阿姐聲稱老板請我哋食,真心我唔係要R糖水食先嘈你架。

食一餐飯點既菜有2項都靠生米煮成熟飯既騙徒手法昆個客埋單,個客唔問就唔講打算瞞天過海,真係點可以唔登特為你打篇食評阻止下枱客中伏先得?

大家過來食一定要問清楚價錢斤數,香港一斤是16両,創發阿姐話佢哋無菜單也沒有價錢牌,要來食既真係要睇路!
2023-04-30
2023-04-23 1143 views
正宗潮州味道。不過不失囉。不是天國的食物。係次正宗奶奶煮嗰啲潮州私房菜嗰d. 食物方便,蠔仔粥超好食!鵝片失望,出邊或者西環嗰啲係滑,呢啲係好耐擦子膠(呢個係潮州菜嘅呢間嘢嘅失敗)。菜什,春菜都正常。烏頭都正常。豬紅唔錯。除咗鵝片之外,其他都不過不失。都俾個正平嘅。負評嚟講:1)好多人話唔識得好唔好食?又或者唔識欣賞。其實明白,因為呢種係一種家鄉傳統味道。少少車仔麵嗰啲街坊嘢食。但係懷舊同埋睇吓你係咪潮汕人。如果唔係好難會欣賞凍嘅烏頭魚/普通一碟油浸菜。2)10分昂貴。其實食物都係普通材料。我哋三個人就食咗$1000囉。食物好細碟。食物款式都多嘅,同埋好飽。。當然會再去,不過會隔一排囉。今晚八點星期日,舖頭都冇座滿。。所以都大概知道乜嘢環境~不妨一試。。但大家未必覺得會好食:)
  • 蠔仔粥
  • 韭菜豬紅
  • 烏頭魚
2022-10-10 2927 views
🔸️創發潮州飯店 🌍 潮州菜📍九龍城城南道60-62號出左去成日夜晚想食餐好嘅就同朋友你識我想你好耐嘅潮州菜因為見到佢地擺盤放曬出嚟好特別亦都未試過咁就嚟試下啦九龍城都方便朋友泊車有耐性方便朋友泊車開飯前同飯後都提供功夫茶飲既~ 呢度好多都係時價,亦都冇餐牌提供,想食咩就同阿姐講或者這去樓下菜檔攤點餸,都係個幾特別嘅體驗。🗨️ 蠔仔粥呢個好味,足料,肉碎,蠔仔多同肥美,仲有咸魚,好夠味🗨️ 韭菜豬紅正常,份量少🗨️ 糖醋麵好期待既一味,因為成日見人叫,以為好特別,點知醋,糖,麵味非常獨立🗨️ 花生豬手唔多吸引,上到黎隻碗裂左,溜曬啲汁,同呀姐講要換隻碗,無理過我地🗨️ 春菜已煮好,正常🗨️ 蝦蟹雙棗蝦棗好食啲,兩三位友人話食蟹棗有vanilla 味?!🗨️ 反沙芋另一個好期待嘅甜品,因為手工繁複,唔喺度度有得食,今次終於得償所願,食後感係好甜!每人$220左右,可能我地唔識嗌餸,亦都唔係正宗潮州人,唔識欣賞,整體感覺麻麻!首先,唔覺得個味道非常之好。第二,沒有標明價錢,其實都唔知佢收左幾多錢/收得啱唔啱。第三,所有份量都係極細,適合二,三人食,細細份。
🔸️創發潮州飯店 🌍 潮州菜

📍九龍城城南道60-62號

🗨️ 蠔仔粥
呢個好味,足料,肉碎,蠔仔多同肥美,仲有咸魚,好夠味

🗨️ 韭菜豬紅
正常,份量少

🗨️ 糖醋麵

🗨️ 花生豬手

🗨️ 春菜
已煮好,正常

🗨️ 蝦蟹雙棗
蝦棗好食啲,兩三位友人話食蟹棗有vanilla 味?!

🗨️ 反沙芋

2022-10-04
2022-09-30 3600 views
久別重逢一班人食飯,朋友提議嚟九龍城食潮州嘢!原來呢一間嘢好出名我都係第一次識 第一次食🤣鄉下仔出城咁本身食之前我上網睇仲驚啲嘢好油膩唔啱食,點知全部師傅發板嘅餸都勁好食勁特色真係呢間底佢好出名,去完一次都真係返尋味!海鮮好新鮮,仲好過出海食!服務一流,估唔到呢啲小店嘅享受仲好過五星級酒店環境又好一嚟又凍龍蝦,有好多唔同嘅配搭,嗰啲醬汁唔太啱食,覺得就咁食或者點少少醋都已經唔錯!侍應姐姐介紹嘅每執就覺得好古怪,因為甜甜地好似唔係好夾🐒其實開飯之前仲有好多錢財,譬如喊主菜,豆乾賽寶等全部我哋都好鍾意!仲有一個類似臘腸感覺嘅嘢,朋友勁鍾意❤️就知道係同坊間整開嘅好唔同!非常大而且係真係大件唔係厚粉雖然好大件但係好快都俾我哋傾晒,因為做得好出色外脆內軟點埋啡色嘅醋簡直一流跟住就係潮州整發嘅魚,我以為今晚肯定係食魚飯,但係結果係食普寧豆醬蒸大黃花魚之前自己喺屋企有諗過整但係買唔到靚嘅普寧豆漿所以好古怪啲味, 喺呢度食好味勁多!而且條黃花魚超大,佢嘅花膠亦都勁大條,我哋share嚟食都覺得好滿足苦瓜炒蟶子,聖子超大條,就算炒完都唔會話好細仲好鮮味,甘甘地但係又唔會好苦,大家都好中意蘆筍就本身好好味

環境又好
就知道係同坊間整開嘅好唔同!非常大而且係真係大件唔係厚粉
雖然好大件但係好快都俾我哋傾晒,因為做得好出色
外脆內軟點埋啡色嘅醋簡直一流
苦瓜炒蟶子,聖子超大條,就算炒完都唔會話好細
仲好鮮味,甘甘地但係又唔會好苦,大家都好中意
蘆筍就本身好好味,呢度餸就當係食多少少菜,不過如果係炒得好就係頭先嗰啲炒蟶子比較出色!呢啲就多少少油!不過佢個蘿蔔好認真,見到係切咗蝴蝶型㗎
奄仔蟹都可以算係後來嘅重頭戲!有位朋友覺得呢樣係最好味嘅餸!的確係熱辣辣而且超多肉,又超又膏
完結嘅時候我哋諗住下一次再約佢主打食蟹
滷水鵝腸配鵝掌
呢個我嘅興趣就不大,如果係我想食有肉嘅部份多少少,
不過佢都整得好好味,滷水味幾入,而且鵝腸清好乾淨
最後仲有店金腿娃娃菜配蝦干,勁好甜!我發覺每一碟我哋都真係好快可以清晒🤣不過呢個娃娃菜整咗好多油,我都忍住口食
食到最後已經好飽,但係佢上年呢個反沙芋好吸引雖然好大粒,影相都睇唔出!不過我都食咗舊因為實在炒得太出色
入面冇戶口非常之勁香超正!而且個糖皮好薄又脆
完全係五星級水準
糖醋麵我試咗少少,朋友都大贊,我都覺得幾好味

最後老闆仲送咗少少污泥俾我哋一齊試吓,一人一啖好warm
😚☺️

全部嘢都滿分!有機會我一定會再嚟食
Type of Meal
Dinner
  • 反沙芋
  • 奄仔蟹
  • 普寧豆醬蒸魚
見到天氣越嚟越熱,係時候新鮮薄殼上市,為食根馬上人引領我去九龍城創發搵老闆及太子幫手,整返碗金不換新鮮薄殼,醬汁惹味又帶着薄殻嘅鮮味、跟住Pair 蠔仔粥、紅臘、黃花、短短1小時可以遠離繁囂,一樂也
2022-06-21 2509 views
功夫茶 (7.75/10): 醒胃的濃郁小杯鐵觀香,正規潮州菜必備。潮式前菜 (7.5/10): 潮州咸菜、菜脯豆乾、炸魚,很有傳統風味。春菜腩肉 (8/10): 腩肉肥到不能吃,卻完美中和了春菜的苦澀。花生炆豬尾 (8/10) :炆得入味,骨膠原豐富。反沙芋 (8.5/10): 即叫即炸,外層砂糖香脆,內裡芋頭香軟。蠔仔粥 (8/10): 蠔仔飽滿,有大地魚香,「粥」不會淋。韮菜粿(8/10): 外皮薄而煙韌。——————————————————————————⭕️總評:老牌傳統潮州菜館,食物質素出眾。已多次翻食 ✅ 💵Budget: $200 pp (dinner)
功夫茶

潮州前菜

春菜腩肉

花生炆豬尾 (8/10) :炆得入味,骨膠原豐富。
花生豬尾

蠔仔粥

韮菜粿(8/10): 外皮薄而煙韌。

——————————————————————————

⭕️總評:老牌傳統潮州菜館,食物質素出眾。已多次翻食 ✅

💵Budget: $200 pp (dinner)
功夫茶
潮州前菜
春菜腩肉
花生豬尾
蠔仔粥
  • 反沙芋
2022-06-19 1826 views
- 收碟速度快-未食完已收碟 連隔離枱都投訴 成日問收碟未 食完未- 每碟食物份量超少 簡直離晒譜- 態度超差- 請勿幫襯 -呢間野冇可能話讚好 簡直做咗30年人都未試過咁難食咁谷氣
- 收碟速度快
-未食完已收碟 連隔離枱都投訴 成日問收碟未 食完未