2023-09-04 219 views
記得每次去澳門必須吃的餐廳不過以後都唔需要,今次去食。。想像唔到可以差過m記d炸雞我鐘意佢以前用籃,闊身講下野食先D炸雞炸到好深色,而且外面脆皮好硬,入面d肉都仲可以,但係以前食皮係脆口而且色澤係金黃色加上無咁乾身,好香雞味。薯條最離譜係,d薯仔有兩件 疊住左,炸個個無理照炸。。。但我係食個個,重疊位未熟透。。。基於太失望唔打算叫店員。。。以前食,你會食到外脆口而且仲食到薯皮口感,但今次佢係炸到完全無曬口感,一堆油淋淋既薯條,完全同之前食係兩回事。
記得每次去澳門必須吃的餐廳
不過以後都唔需要,今次去食。。想像唔到可以差過m記d炸雞
我鐘意佢以前用籃,闊身講下野食先
大堂街喺大三巴行過去8分鐘左右。炸雞同薯條都即叫即炸!除咗炸雞,仲有飯同小食。。雞翼餐 $34炸雞可以揀雞翼或雞腿,餐飲可以揀涼茶好搞笑。驚太飽,所以揀咗雞翼餐試吓,炸粉好薄好酥脆,雞肉好滑好Juicy,可以encore。重點有蒜粉同辣椒粉任落,落完更重口味😋。有皮薯條 $11跟餐可以加小食,$11蚊份量好足。薯條係原個薯仔連皮切,切到好厚,啖啖薯仔蓉。薯條嘅炸粉冇炸雞咁薄,有啲位稍微厚左少少,但可接受。又係可以自己落粉😋😋當日兩點左右都full house,好彩唔洗排隊。炸雞有跟手套,唔怕整污糟。唯一缺點無冷氣,唔知夏天有無,驚夏天太熱。

。雞翼餐 $34
雞翼

。有皮薯條 $11
有皮薯條

• 炸雞翼
2021-04-03 845 views
還不錯,澳門獨特風味的炸雞!具體位置算是在郵政局後面,不難找,炸雞的皮是特色,感覺像是穿了薄紗的外皮,非常酥脆,香味很特別,可惜偏油,可能是粉衣比較會吸油的原因。雞肉部分則是保持得很不錯,肉質保持得很滑嫩,多汁不膩!沙拉就差強人意,像是剛剛從冷凍庫拿出來一樣,很冰很冰,口感不佳;另外附上的涼茶,確實成功解膩(外皮的油膩 哈哈)。環境寬敞,廚房看起來很乾淨整潔,用餐區還算舒服(可能是充斥著炸物香味),推薦雞翼(翅)肉量適中,比較不膩口!
還不錯,澳門獨特風味的炸雞!

2021-04-03
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
  • 炸雞翼
2018-10-02 2640 views
呢兩舊望落普普通通嘅炸雞,真係一試難忘即叫即整嘅野食係特別好味嘅,但唔好咁心急一黎就拎上手,因為真係好熱Counter有d調味粉比客人因應自己口味落落d雞到,但我哋唔想蓋過佢本身嘅味道所以只係落咗少少。一手撕開舊雞就feel到塊雞皮超級脆,d肉汁係咁滴出黎,舊雞肉亦都好嫩滑,佢用嘅香料都同平時食到嘅好唔同,令人忍唔住一啖又一啖咁放入口,係有一種會令人上癮嘅味道一啖熱辣辣嘅炸雞,一啖凍冰冰嘅可樂,真係一種享受~
呢兩舊望落普普通通嘅炸雞,真係一試難忘

一啖熱辣辣嘅炸雞,一啖凍冰冰嘅可樂,真係一種享受~
2016-10-07 4379 views
大堂街炸雞專門店~ 地址: 新馬路大堂街14號A,B舖地下 星期一至日:11:00-21:00 這裡以前只出售炸雞,現在多了很多款式的食物供大家選購,大家可當餐後小食或下午茶。 這裡的炸雞貌似香港的, 但味道及口感卻大有不同。 余媽媽當然比較喜歡這裡的口味, 因為覺得較新鮮香口。 新鮮出爐,很嫩滑啊! 還可以加入辣粉調味! 炸雞套餐(1隻雞+1杯飲品:酸梅湯或汽水), $66 不過這裡的雞不會很大隻, 所以就算點這個套餐也不會太飽! 套餐另加$10可點薯角,這個是余媽媽大愛, 因為真的是又香又脆,薯仔的味道香甜! (很久之前是套餐送埋,不過現在物價通漲,要另外點)
大堂街炸雞專門店~

地址: 新馬路大堂街14號A,B舖地下

星期一至日:11:00-21:00

這裡以前只出售炸雞,

現在多了很多款式的食物供大家選購,

大家可當餐後小食或下午茶。

這裡的炸雞貌似香港的,

但味道及口感卻大有不同。

余媽媽當然比較喜歡這裡的口味,

因為覺得較新鮮香口。

新鮮出爐,很嫩滑啊!

還可以加入辣粉調味!

炸雞套餐(1隻雞+1杯飲品:酸梅湯或汽水), $66

不過這裡的雞不會很大隻,

所以就算點這個套餐也不會太飽!

套餐另加$10可點薯角,這個是余媽媽大愛,

因為真的是又香又脆,薯仔的味道香甜!

(很久之前是套餐送埋,不過現在物價通漲,要另外點)
2014-04-04
$35 (Tea)
  • 炸雞
Also posted on
2016-07-05 2995 views
今日買2隻雞比外買。好咸。炸粉多而硬。可能咸就令雞件保存久些卦。我覺得肯德基会好食些。起碼炸粉和咸味不会過火。食過一次好了。反正又沒有優惠券。只是未食過。而我弟弟的老婆話澳門出名所以試下而己。
TakeAway
2016-01-12 3328 views
兩翼餐$40佢雖然外觀唔太討好,而且店舖都好細,幸好我地5點左右去都唔太多人,唔需要等位。佢即叫即整,雞翼香脆熱辣辣,炸粉厚度剛剛好,唔會只係食炸粉。味道方面唔會好鹹,雞肉都好滑。 可惜汽水唔夠汽,就比較差。但估唔到澳門有咁好味炸雞,下次一定推薦比朋友!
兩翼餐$40

但估唔到澳門有咁好味炸雞,下次一定推薦比朋友!
2015-11-25 2543 views
呢間野晏晝去到嗰陣時已經有八九成坐滿,點左雞件同埋一隻雞翼再加左杯五花茶⋯都係$52咋,而且件雞件大大舊超厚肉。呢度啲雞好似係事先已經醃好,然後至拎去炸⋯雖則佢隔主層炸漿D雞肉都好入味,但佢一大堆炸漿都炸唔透⋯食個陣時會食到一層漿糊咁樣,呢度完全敗筆之作。而佢呢度有埋涼茶叫,不過你唔使旨意佢會好濃好好飲⋯呢一間係我飲過最淡口既涼茶。
炸雞件、炸雞翼、五花茶。
炸雞件
炸雞翼
一大堆炸漿。
2015-11-25
Type of Meal
Lunch
2015-05-13 2577 views
我們來到大堂街,這裡有一間很有名的炸雞店,店名也很簡單,就叫「大堂街炸雞」,這店非常多人,去到時都沒有位子呢。不過幸好剛巧有人走,所以都沒有等很久。我們點了「腿翼餐」,餐飲當然要選涼茶,很新奇!另加連皮薯條 (其實是薯角...)。這裡的炸雞配涼茶非常有名,相信很多女生聽到都很感興趣吧?沒錯,吃完非常上火的炸雞後,然後喝口涼茶,不單消膩而且感覺下火了!炸雞的Size非常大,而且味道很好味,是人生中吃過最好吃的炸雞!雖然涼茶感覺很稀啦,但是食完炸雞再喝真的頓時感到很下火。這裡的炸雞是秘方炸雞喔,個人覺得一個餐都夠2人吃了,來到澳門一定要試!超美味超推介!
我們來到大堂街,這裡有一間很有名的炸雞店,

不過幸好剛巧有人走,所以都沒有等很久。
腿翼餐配涼茶+連皮薯條

這裡的炸雞配涼茶非常有名,相信很多女生聽到都很感興趣吧?

雖然涼茶感覺很稀啦,但是食完炸雞再喝真的頓時感到很下火。

這裡的炸雞是秘方炸雞喔,個人覺得一個餐都夠2人吃了,

來到澳門一定要試!超美味超推介!
2015-04-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$63 (Tea)
腿翼餐配涼茶+連皮薯條
2014-08-30 1941 views
今敞第一次到大堂街,雖然是沿著噴水池一條斜路直上,但也找到一點時間。門面好細,如果不是見到門口的公仔,很易錯過。店內只有兩名員工,非常不夠人手,而店內衛生情況亦好差。食物清單在 counter 上,一目了然。由入門口到叫餐也要等上 10 分鐘。我點了炸雞翼和炸薯仔。約 10 分鐘後店員叫號,到 counter 取。炸雞翼有點辣,聽說是新鮮炸的,所以很熱。炸薯仔連皮炸,原汁原味,外脆內軟,比起 KxC 還炸得好。,炸物用的香料重要,這裡用的香料很獨特,味道好重但又不會太咸,香而又不會太辣,讚!為怕熱氣,叫了五花茶,$12 杯,味道很淡,比鑵裝王老吉還要差。如果不是怕熱氣,不建議叫。

店內只有兩名員工,非常不夠人手,而店內衛生情況亦好差。

炸雞和炸薯仔
五花菜
2014-08-26
$50 (Lunch)
炸雞和炸薯仔
2014-03-01 2448 views
偶爾在澳門旅游時遇到,點了炸雞排,非常好食!炸的非常脆,似乎放了專門的調料,但不油膩非常棒!一塊炸雞排兩個人食都OK,因為油炸食品啦,少食健康!另外還有鴨舌可以嘗試。
偶爾在澳門旅游時遇到,點了炸雞排,非常好食!

炸的非常脆,似乎放了專門的調料,但不油膩非常棒!

一塊炸雞排兩個人食都OK,因為油炸食品啦,少食健康!

另外還有鴨舌可以嘗試。
2014-02-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2013-01-19 1375 views
自從食過第一次之後,我次次去澳門都要吃大堂炸雞。秘制炸雞似乎比KFC更好味,有涼茶飲,不過一入口就知係王老吉,下次剩係點返炸雞好了!薯角係新鮮炸起,熱到要攤一陣先放到入口。店內有洗水盤,食炸雞都有膠手套提供,很細心
自從食過第一次之後,我次次去澳門都要吃大堂炸雞。
薯角係新鮮炸起,熱到要攤一陣先放到入口。
店內有洗水盤,食炸雞都有膠手套提供,很細心
2013-01-16
2011-03-10 1085 views
二月十四日 (星期一)早前六月小姐推介過澳門的大堂炸雞今天專程一試門面比想像中的較舊式售賣的款式不多,就是炸雞脾,炸雞翼,甚至有原隻炸雞我們因要吃其他的美食,所以”慳慳地”點了炸雞脾和炸薯角即叫即炸的,熱辣辣是肯定的了味道真的不錯,雞肉仍能相當程度的嫩滑唯獨賣相不太討好,靠質素取勝肚子有空間的,建議吃原隻(或半隻)炸雞原汁原味,更為享受怕熱氣的,也可以一試這裡的五花茶(雖然有點掃興)
二月十四日 (星期一)

早前六月小姐推介過澳門的大堂炸雞
今天專程一試
門面比想像中的較舊式
售賣的款式不多,就是炸雞脾,炸雞翼,甚至有原隻炸雞
我們因要吃其他的美食,所以”慳慳地”點了炸雞脾和炸薯角
炸雞脾,炸薯角
即叫即炸的,熱辣辣是肯定的了
味道真的不錯,雞肉仍能相當程度的嫩滑
唯獨賣相不太討好,靠質素取勝

肚子有空間的,建議吃原隻(或半隻)炸雞
原汁原味,更為享受
怕熱氣的,也可以一試這裡的五花茶(雖然有點掃興)
2011-02-14
$28 (Lunch)
炸雞脾,炸薯角
2011-02-13 854 views
跟著旅遊書的介紹來到這裡...3點幾都幾多人喎...一心來到就係要試下佢的大大塊炸雞扒同涼茶。開頭我同男友都覺得這諗頭幾好,賣炸物又賣涼茶,咁食客就會覺得無咁熱氣,罪疚感無咁強。快餐店形式,有點像kfc,賣雞為主。一塊大雞扒$28,一杯涼茶$6。雞扒即叫即炸,等左5-8分鐘,睇落好大件,熱辣辣。先飲一啖涼茶,五花茶,好淡。屋企呀媽煲成大煲都無咁淡呀,所以涼茶並不能化解熱氣。食炸雞啦,塊大大的炸雞用左好多炸粉,好多脆脆,但係D脆脆同肉分開曬,一拉就好易掉下。塊肉本身比較頹,唔JUICY。由於太熱氣,我地一邊食一邊撕走炸粉漿。結果撕剩的雞扒得番原本2/3大,仲要唔係啖啖肉,有骨,又唔係厚肉。真失望。NO NEXT TIME。

炸雞扒
2011-01-09
$20 (Other)
澳門天主教蓬勃,地域分區,亦會取其區內天主教教堂之名,如「大堂區」就是由俗稱「大堂」的聖堂而來,「大堂」聖堂充滿中西交融的殖民地特色,是旅遊勝景,遊景完畢,旅客都懂得去附近的大堂街吃炸雞,歇腳醫肚,小店子的名字就直接叫「大堂街炸雞」。「大堂街炸雞」初開業時,正值流行肯德基家鄉雞,以為它是趕潮流。店子不當眼,卻以其味美炸雞,打出名堂,縱然店子小而且桌子地板也被炸油燻得油膩,人流卻不絕,透過落地玻璃都可看到各人都戴著膠手套吃得津津有味!在公司與同事想起下午茶可叫「大堂街炸雞」外賣,同事們都會興奮起來一致讚成,繼而滿心期待。店子後發展起來,知道自己炸雞翼、炸雞脾、炸粗薯條熱氣,買下鄰舖賣涼茶雞骨草,相當有心,現已開設更多只做外賣的分店。今天去總店叫了一隻雞翼、一隻雞脾及一罐可樂,盛惠39元。雞翼是全翼,大大隻的,炸得深金黃色,戴上手套撕開,一團煙輕飄出來,熱騰騰的,正所謂新鮮熱辣。脆脆的炸醬下肉卻嫩滑,汁都流到盛雞的籃子上。從前的炸皮沒有現在的硬脆,是一種帶軟糯的脆,味道側沒變,香料帶甜討好,醃料的味道比從前更深入皮肉,不會只是脆皮帶味。喜辣者可自取辣粉加味。再吃雞脾只能啃下半隻,實在飽肚。
臨離去前在店內洗手處去將手和嘴沖洗一下,便又可舒舒服服的繼續去拍照觀光了。

2010-09-22
$40 (Lunch)
  • 炸雞翼、炸雞脾、炸粗薯條