2022-04-06 1312 views
Zaks位於愉景灣海邊落船行前少少就會見到呢間最大嘅餐廳加埋附近嘅沙灘🏖️棕櫚樹🌴飲杯Corona Cocktail 吹下海風望住藍天白雲與海輕鬆下好似去咗旅行咁 😌Salads, Burgers, Seafood, Chicken, Steak, Pizza, Pasta, Noodles & Rice……多國菜式總有款啱你每份食物份量好大同朋友share食就啱哂 😉✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍹Corona Cocktails $92易入口 帶有香甜嘅果味 🥭🍓平時唔太飲酒嘅人都可以飲🦑椒鹽魷魚Salt & Pepper Calamari $160魷魚好新鮮 炸得啱啱好 彈牙嫩滑薄薄嘅脆皮 一啲都唔油膩加上酸辣汁 他他醬 更加惹味🥩烤牛柳配大蝦 Surf & Turf 🦐 $3358oz 牛柳肉質鮮嫩多汁 肉味濃郁兩隻大蝦鮮味爽口 啖啖肉配菜有大啡菇 車厘茄 火箭菜🍝白酒大蜆扁意粉Linguine Vongole $160用上蒜片、橄欖油、辣椒為基底醬汁味道微辣 用上扁意粉非常掛汁蜆肉新鮮 份量好多 起碼有30隻 🤩🍨心太軟Chocolate Pudding $90流心朱古力醬 加埋
Zaks位於愉景灣海邊

8oz 牛柳肉質鮮嫩多汁 肉味濃郁
兩隻大蝦鮮味爽口 啖啖肉
配菜有大啡菇 車厘茄 火箭菜

🍝白酒大蜆扁意粉Linguine Vongole $160
用上蒜片、橄欖油、辣椒為基底醬汁
味道微辣 用上扁意粉非常掛汁

✨用餐兩小時 餐廳keep住都full house
建議要預先預約
仲要request outdoor seat 😉
2022-04-03
$500 (Lunch)
Celebration
Birthday
Salt & Pepper Calamari
Surf and Turf
Chocolate Pudding
感覺太耐沒有去過旅行,今次就來到愉景灣放鬆一下心情💕這間餐廳位於海邊,餐廳設計充滿異國風情,在餐廳內用膳時,會給人一種置身於外國的感覺。❤️Strawberry Corona cocktail $92雖然本人不喜好酒精類飲品,但這杯飲品用到味道比較中清新的啤酒,再配上香甜的士多啤梨汁,比較適合不愛喝有苦澀味酒的人了。❤️椒鹽魷魚 Salt & Pepper Calamari $160魷魚的份量毫不吝嗇,而且每1件魷魚都是一口size,好容易入口,加上魷魚的炸粉很薄,魷魚的質感也很柔軟,食落毫不費牙力,另外分別可配上泰式辣醬及Wasabi沙律醬,味道更佳。❤️特式烤雞(鐵板上)Chicken Tikka Sizzle Plate $180足足有2大塊雞扒,雖然用到雞胸肉,但肉質並不乾柴,配上印度橘子色的香料,上菜時的色澤已經吸引眼球,食用時配搭印度薄餅,更添異國情懷。❤️烤牛柳配大蝦 Surf & Turf $335一上碟有點嚇到我,因為份量真的很大,有2隻大蝦及一塊手心大小、足足有3隻手指厚的牛柳,還有一塊大啡菇及很多沙律菜;大蝦肉質爽口,加上廚師已經把牠一分為二,所以食得好方便;而牛柳的質感
感覺太耐沒有去過旅行,今次就來到愉景灣放鬆一下心情💕

Strawberry Corona cocktail

椒鹽魷魚

特式烤雞(鐵板上)

❤️烤牛柳配大蝦 Surf & Turf $335
一上碟有點嚇到我,因為份量真的很大,有2隻大蝦及一塊手心大小、足足有3隻手指厚的牛柳,還有一塊大啡菇及很多沙律菜;大蝦肉質爽口,加上廚師已經把牠一分為二,所以食得好方便;而牛柳的質感厚實,配上蘑菇汁,令人食得好滿足,而大啡菇好多汁,質感像肉,予人感覺一道菜中有3款肉食般。
烤牛柳配大蝦

❤️Mango Smoothie $55
很喜歡這杯飲品,原本以為只是純粹的芒果汁,這個芒果Smoothie比我感覺好像在食流質版的芒果奶雪糕,這樣有一種在吃甜品的感覺。
Mango Smoothie

總括而言,這裏的食物份量很足,吃完一頓後都可以飽足一整天,而且看着海景吃飯,有一種在渡假的感覺,心情也會特別愉悅,值得一試。

2022-03-30
$500 (Lunch)
椒鹽魷魚
烤牛柳配大蝦
Mango Smoothie
  • MANGO SMOOTHIES
2022-03-28 450 views
一個非常舒服既環境,面向沙灘,環境清幽,仲有戶外位可以坐,適合三五知己,食物質素高,款式多樣,份量都算大,一班人傾吓計就最好,啤酒大大杯大杯,打卡一流,強烈推薦。
2022-03-26 318 views
本身book mark呢間餐廳 食下午嘅 不過出發前喺屋企附近食咗早餐 所以都只能Hea下時間 食一樣野見到評語大部份好多話侍應服務差 所以踏入門口嗰陣都心諗會有幾差呢揀個靚位就坐低 中午時間都唔算多人實在唔係好肚餓 所以淨係揀咗一個雞沙律配啤酒慢慢嘆😛呢個沙律有8.5/10雞完全唔鞋 好似慢煮雞👍🏼👍🏼牛油果沙律菜 蕃茄仔都份量都幾多如果隻蛋再做靚啲就更加完美😂如果下次嚟都會再過嚟 食呢一間 不過嚟之前就唔好食嘢啦🥴(我覺得啲侍應服務正常 )
本身book mark呢間餐廳 食下午嘅

牛油果沙律菜 蕃茄仔都份量都幾多
如果隻蛋再做靚啲就更加完美😂

如果下次嚟都會再過嚟 食呢一間
不過嚟之前就唔好食嘢啦🥴

(我覺得啲侍應服務正常 )

ZAK’S 係海邊餐廳,我地揀咗入一排嘅座位,望住個海又唔會曬住🙈 我本身好鍾意呢啲睇風景餐廳,er但呢間就真係食風景系列😹👨🏻‍🍳🤳🏻 ZAKS Roast Chicken 招牌烤雞半份 $175“Roasted chicken infused with rosemary,roast garlic& olive oil”, 見係招牌所以叫咗,半份都好大份,👦🏻唔鍾意佢嘅調味,我覺得佢有種見人見智嘅煙燻香,我唔抗拒但唔係特別鍾意。成個烤雞偏乾🙁,但薯條幾好食,凍食都好味。👨🏻‍🍳🤳🏻 Wild Mushroom Risotto 蘑菇黑松露意大利飯 $160超大份。佢呢款米好似大粒啲,煮得超軟身,但risotto 應該要硬翻少少(?) 😹 我地一向都覺得所有嘢食配黑松露係唔會死,所以呢個飯係有正常發揮,但唔係好好食嘅risotto。我之後上網睇返見啲人話佢嘅carbonara 唔錯,👦🏻本身有啲想試ribs ,早知唔嗌個雞啦!! 總括嚟講覺得係一間地段好好、食物用份量取勝、而味道就普普通通嘅餐廳~ 學隔離枱嗌杯啤酒同一份薯條坐喺度chill 下應該仲爽 🌊🕶

ZAKS  Roasted  Chicken  招牌烤雞伴粉

Wild mushroom risotto 蘑菇黑松露意大利飯

西餐環境 但其實有賣唔同國家嘅菜 基本上search愉景灣有咩玩有咩食都會彈呢間出嚟 成功令我好想試下到底何方神聖pub到咁Ok其實整體質素真係十分普通 勝在啲嘢好大份🤍𝗧𝘂𝗻𝗮 𝗖𝗵𝘂𝗻𝗸𝘀($𝟭𝟳𝟯) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴:𝟳/𝟭𝟬見佢中間仲係粉色 其實大概係medium well嘅狀態所以入口係食緊嚿厚實嘅熟拿吞魚 比較鞋口 但做法就幾特別 外圍裹上芝麻就香口得多 有番茄蓉令厚實嘅魚食落冇咁飽濟🤍𝗠𝗮𝗿𝗱𝗶 𝗚𝗿𝗮𝘀($𝟭𝟱𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴:𝟳/𝟭𝟬叫咗薄批底 焗得有少少硬 但還可以接受味道普通 雖然幾鍾意佢地中海風落咗yogurt 但有落到啲類似泰式辣醬嘅嘢(?)就咁淋上去而唔係喺批面搽完拎去焗 個人not prefer🤍𝗖𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵𝘆 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻, 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗲𝘀𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱($𝟭𝟰𝟬) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴:𝟲.𝟱/𝟭𝟬上面似係芝士撈咗雞肉 食落口感都係偏乾同硬沙律就係普通嘅沙律 dressing係橄欖油同少少羅勒葉醬only冇其他調味 所以啲菜其實係冇味連埋嚿芝士一齊塞落口先叫平衡翻個味/🤍𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗦𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵𝗶𝗲($𝟱𝟱) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴:𝟳.𝟱/𝟭𝟬🤍V𝗶

西餐環境 但其實有賣唔同國家嘅菜

外圍裹上芝麻就香口得多
有番茄蓉令厚實嘅魚食落冇咁飽濟

叫咗薄批底 焗得有少少硬 但還可以接受
味道普通 雖然幾鍾意佢地中海風落咗yogurt
但有落到啲類似泰式辣醬嘅嘢(?)
就咁淋上去而唔係喺批面搽完拎去焗 個人not prefer

上面似係芝士撈咗雞肉 食落口感都係偏乾同硬
冇其他調味 所以啲菜其實係冇味
連埋嚿芝士一齊塞落口先叫平衡翻個味
🤍V𝗶𝗿𝗴𝗶𝗻 𝗗𝗮𝗶𝗾𝘂𝗶𝗿𝗶($𝟳𝟬) | 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴:𝟳.𝟱/𝟭𝟬
Zaks Nachos分量驚人,建議有三人或以上才點。第一次吃到料比粟米片多的Nachos,吃到最後,還有剩酸忌廉和牛油果醬。唯一缺點是芝士太快冷卻,而且芝士味不突出。Zaks Roast Chicken (Half)不過不失的一道菜,如果再來,應該不會再點,雞肉偏乾柴。食物質素不至驚豔,但風景一流,且服務態度好,如果到訪愉景灣,可以一試。
Zaks Nachos

Zaks Roast Chicken (Half)
不過不失的一道菜,如果再來,應該不會再點,雞肉偏乾柴。

2022-01-23
來愉景灣咩餐廳🍴好味都唔識就揀人最多個間好多小朋友家庭、朋友聚會在這裡侍應好細心特別講聲:「我地的食物好大碟的」.點了份三文治🥪塊包焊得好乾🤣可能食唔慣再碗一個炸魷魚🦑幾有驚喜😍係好味的但其實好熱氣😝.在這悠閑的地方人人都是嘆一個用餐時間最有趣係有百鴿及麻雀在找吃的#Relax《funny.eat.the.world評價😜》🇭🇰價錢:$380😋味道:🎈🎈🎈😍再吃:🎈🎈🎈funny最高指數😜:🎈🎈🎈🎈
來愉景灣
咩餐廳🍴好味都唔識
就揀人最多個間
好多小朋友家庭、朋友聚會在這裡
侍應好細心特別講聲:「我地的食物好大碟的」
點了份三文治🥪塊包焊得好乾🤣可能食唔慣

😋味道:🎈🎈🎈
😍再吃:🎈🎈🎈
funny最高指數😜:🎈🎈🎈🎈

2021-12-22
$190 (Tea)
2022-01-01 431 views
I went to Discovery Bay for staycation and stopped at Zaks for dinner with my friends. It was my first time eating at Zaks. The staff were friendly and the food was served in large portions and the food was great. Everyone was very full after the dinner.
Mac  and  cheese
French  fries
Zaks  house  special
2021-12-30
Mac  and  cheese
French  fries
Zaks  house  special
2021-12-29 451 views
今日和老婆往愉景灣Zaks食午餐, 我們點了咖啡奶昔, 凱撒沙律、烤雞和煙肉芝士闊面。凱撒沙律好足料, 有沙律菜, 面包多士、煙肉粒和芝士。沙律菜食落新鮮爽口, 面包多士和煙肉粒食落香脆惹味, 芝士味道香濃, 整份凱撒沙律材料豐富, 口感滿足;烤雞我們選了半隻,雞肉肉質鮮嫩, 皮脆肉滑, 食落啖啖肉, 口感豐富, 配上醬汁食落惹味, 配菜沙律菜食落開胃, 薯條炸得金黃香脆, 整份烤雞食落惹味, 口感十足;煙肉芝士闊面份量十足,忌廉味香濃, 闊面食落爽口, 煙肉鹹度適中, 整份煙肉芝士闊面食落美味, 口感一流;最後咖啡奶昔味道香濃, 奶味香滑。餐廳座位舒適, 食物價錢合理, 份量十足, 適合情侶和三五知己聚會, 我和老婆食了一頓豐富悠閒午餐。
烤雞
咖啡奶昔
凱撒沙律
2021-12-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$284 (Lunch)
2021-12-09 727 views
甘大個女第一次去愉景灣🙊原來愉景灣係咁舒服,有d似去左外國渡假🏖喺愉景灣周圍參觀,一定要去海濱玻璃白教堂⛪️打下卡📸周圍仲有好多聖誕🎄裝飾,好有聖誕氣氛🥳Lunch 就去左愉景灣D Deck, 果度是全港最大的臨海露天美食區,有多間提供各國料理的餐廳. 我哋揀咗一間叫 ZAKS 的多國菜西餐廳🤤揀咗一個望住海景嘅位置,非常舒服😌呢餐🍽我哋叫咗兩碟嘢食兩杯嘢飲🍴黑白芝麻吞拿魚捲 Sesame-Crusted Tuna Chunks🔸新鮮吞拿魚肉,外層鋪滿日本黑白芝麻,配埋芥末沙律醬,吞拿魚用非常鮮味,口感一流❤️🍴泰式炒麵Phad Thai🔸用咗好幼的河粉,配料有蛋,魚片,鮮蝦🍤五顏六色嘅椒🌶🫑炒成既,熱辣辣香噴噴, 好夠鑊氣😋🍹芒果🥭沙冰Mango Smoothie芒果汁好香濃,完全唔覺得有冰,好似芒果汁一樣,不過當然襟飲好多啦😆🍹士多啤梨🍓雞尾酒Corona Daiquiri雞尾酒外型一流,啱晒我打卡📸 士多啤梨🍓汁味道唔太濃,溝淡咗啤酒🍻嘅酒精濃度,非常適合我唔係成日飲酒嘅人😚一面望住海景,一邊食住美食,簡直係享受人生💃🏼💃🏼💃🏼 夜晚呢度應該氣氛仲好,下次我都要夜晚過嚟聽音樂聊天 c
甘大個女第一次去愉景灣🙊
原來愉景灣係咁舒服,有d似去左外國渡假🏖

我哋揀咗一間叫 ZAKS 的多國菜西餐廳🤤
揀咗一個望住海景嘅位置,非常舒服😌

呢餐🍽我哋叫咗兩碟嘢食兩杯嘢飲

🍴黑白芝麻吞拿魚捲
Sesame-Crusted Tuna Chunks

🍴泰式炒麵Phad Thai

🍹芒果🥭沙冰Mango Smoothie

🍹士多啤梨🍓雞尾酒Corona Daiquiri

一面望住海景,一邊食住美食,簡直係享受人生💃🏼💃🏼💃🏼 夜晚呢度應該氣氛仲好,下次我都要夜晚過嚟聽音樂聊天 chill 一下😚
Type of Meal
Lunch
2021-11-30 720 views
愉景灣一日遊,輕鬆哋周圍行下,到了晚上又係揾食既時候,係網上搜尋咗一些餐廳,最後決定zaks,主要因為環堷境比較浪漫,坐在室外可以一邊食嘢,一邊享受愉景灣的夜景。Zaks House Special 招牌特色薄餅: 薄批都好香脆, 有辣肉腸,洋蔥,菠蘿,火腿, 三色椒,蘑菇,大約13吋,傳統pizza醬都幾好味。Fettuccine Carbonara煙肉芝士闊麵: 煙肉份量充足,加上double cream ,食落去啲意粉都好多芝士醬汁。Aks cob Salad招牌沙律: 混合生菜,蛋,牛油果,麵包丁,蕃茄仔,再夾雜少少三色椒同青瓜,足料沙律大大份,另加錢有煙三文魚,完全好滿足。每一碟份量都好多,我哋二人都食唔晒,最後Pizza要打包拎走。可能我哋坐係外面食,食物都比較快變凍。最搞笑係我們共換了3次座位,因為待應想安排最靚的位置比我們。

• 招牌沙律
  • carbonara
2021-11-23 3700 views
行山終點係愉景灣,做完運動又有籍口食食食啦!餐廳位於海旁,好受外籍人士歡迎,極有異國風情feel,真係chill爆~Zaks Nachos可選雞、牛或海鮮,我地揀左雞!上碟時好震撼好多熱辣辣嘅nachos! 配芝士、雞粒、厚厚嘅sour creme同牛油果醬真係冇得輸!KFC wings又係一個令人驚艷嘅菜式!雞翼炸得個皮crispy得嚟又唔乾,肉質juicy而且仲辣辣地,超韓式風味同惹味!Linguine Vongole白酒大硯扁意粉,大硯好多好鮮甜,略嫌食到個底有d油膩。我地坐嘅位置好近個烤爐,睇住個House Special Pizza啱啱焗完出嚟好過癮,每塊都大過手板,極cheesy cheesy 意式風情同餡料十足!追加嘅NZ Mussel離遠已經比濃郁嘅白洒牛油蒜香吸引住,個汁簡直係重點,令你不得不將青口浸滿個汁再大啖大啖enjoy!點少得甜品丫~Pavlova鮮果蛋白蛋糕入口輕型,甜度適中,仲有雲呢拿雪糕share啱啱好。Banoffi Pie賣相有d似Tiramisu,香蕉十分足料,如果個tart皮再鬆軟d就再好!兩款蛋糕都可能放左雪櫃好耐,蛋糕中心有d冰硬,但尚可接受

KFC wings

House Special Pizza

NZ Mussel

點少得甜品丫~Pavlova鮮果蛋白蛋糕入口輕型,甜度適中,仲有雲呢拿雪糕share啱啱好。Banoffi Pie賣相有d似Tiramisu,香蕉十分足料,如果個tart皮再鬆軟d就再好!兩款蛋糕都可能放左雪櫃好耐,蛋糕中心有d冰硬,但尚可接受。
Pavlova
Banoffi Pie

我地都order左 smoothie (Mango、Lychee、Banana、Strawberry)、Caramel milkshake 同 Apple Juice,大家都對smoothie 表示滿意,smooth得嚟果味重而唔太甜,真材實料!Yummy!
Mango  smoothie

Zaks環境一流,食物portion多又有驚喜,飲品smoothie同milkshake好味而唔太甜,性價比極高,六個人都係每人around $250(末計船飛rebate)!係Revisit之選!

(P.S. 係餐廳消費滿$120可憑正本收據換領由愉景灣到中環嘅單程渡輪票一張。話說我地發生左單據離奇失蹤嘅段小插曲,好彩Zaks店員非常幫忙地將餐廳存根嘅正本單據比左我地,五個人都慳返成$2xx!太感動啦!)
2021-11-21
  • MANGO SMOOTHIES
  • NZ  Mussel
  • KFC  Wings
2021-11-22 898 views
同朋友嚟慶祝birthday,成個用餐感受都好好👍🏽因為有reservation,所以好快就有位坐,入座都跟返book枱時嘅要求有outdoor seat坐我哋3個人order咗1個starters (nachos) 2樣mains (pizza & carbonara) 一個甜品,仲有2L draft beer tower好夠食,差啲飽到食唔晒😂店員都好nice好友善因為Oktoberfest啤酒節,所以埋單後有遊戲玩雖然我哋同行幾個都輸咗,但店員見我哋有人生日,最後都送咗大獎——$500voucher比我哋成個用餐感受都好好,個vibes好chill n relax😚

好夠食,差啲飽到食唔晒😂

店員都好nice好友善
因為Oktoberfest啤酒節,所以埋單後有遊戲玩
Fettuccine Carbonara (left side)
Pepperoni
Banoffee Pie
2021-11-13
Celebration
Birthday
Pepperoni
Banoffee Pie
  • Fettuccine Carbonara
周末入愉景灣走走,享受一下假日的寧靜、悠閒。本身逛完愉景灣打算夜晚出番去市區食。但見到消費滿百多元可以有免費程船票,而且愉景灣好日都唔入去一次,所以就決定逗留此地吃一頓晚餐。沿住愉景灣海邊的餐廳為數不算多,而呢間Zak's 應該係裡邊最大間的西餐廳。而且戶外座位挺多,暗暗地再加上蠟燭型燈光擺設,氣氛都幾浪漫,OK,二話不說就揀呢間。甫進餐廳後,等待侍應安排座位。餐廳侍應好多都係外籍人士。侍應首先帶我地去坐一個比較偏向中間的戶外座位 (近室內,唔近海徬),坐低後我地就睇睇menu,無耐見靠近海徬少少的座位吉左出黎,帶我地入座的侍應又示意我地可以坐過去;無耐,最近海徬邊的座位吉了,侍應再次示意我地坐過去,至少當下我覺得侍應服務好足到位,起碼唔會只係黎手叫我坐底就等我地點菜。我地點左三度菜,招牌沙律、招牌薄餅同埋芝士闊麵。之前在op睇了評價話D野食大大份,不以為然,當我地點菜之後,先知道此言非虛,真係好大份,樣樣野都好足料。野食食唔哂,結果要打包。二人用餐的話,建議點兩道菜都夠了。野食都有一定水準,不過天氣開始冷,在戶外座位食,野食好快凍,所以要趁熱食! 環境和氣氛又夠好,把酒談心一流。略嫌

環境和氣氛又夠好,把酒談心一流。略嫌價錢偏高,但野食份量大兼足料,打個和吧。
芝士闊麵
招牌沙律
招牌薄餅
2021-11-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
芝士闊麵
招牌沙律