2014-02-05 144 views
上晝十一點半黎到信德中心,見大部份餐廳都爆人,就去吉野家食個快晏,可能因為佢喺三樓,比較少客叫咗個芝士牛肉野菜飯,賣相幾好,但係啲芝士同牛肉好似唔太夾,聞落有種怪怪嘅感覺牛肉仍有一貫嘅水準,不過因為有芝士,所以牛肉嘅味道唔係好食到
2013-08-23 76 views
終於可以一家參與活動,兩位囝囝好幾晚興奮得睡不著,為免節外生枝,早早跑到信德中心,在吉野家安頓好,是時候醫肚。以$26.5一份早餐,有炒蛋、漢堡扒、午餐肉、茄汁豆及薯茸再加一杯咖啡,已經比想像中要好。不過炒蛋過了火,口感有點死實而且蛋汁欠奉,漢堡扒最正常味道,而午餐肉只得半片,有點小家,反而茄汁豆伴入薯茸吃,是另有一番滋味;慢慢地喝咖啡,味道太淡,但飽著肚子坐船,恐怕會反胃,吃少少剛剛好。
$26.5
2012-12-10 81 views
在10月27日,我走到上環信德中心「林寶堅尼」購物,然後,往 IFC 的方向行,見到 <吉野家> 剛剛10月26日下午3:00 結業!即將搬到 3 樓新舖!直至,12月3日早上,返工經過上環往信德中心的天橋,有位吉野家店員派傳單給我!不妨拿來看看! 一問女店員之下,得知12月3日中午12:00 開張! 對面是 Turbo Jet 售票處,相信更方便前往澳門旅客! 但聽到鄰桌一對老夫婦問女店員,這間是否新舖?女店員回答由於2 樓舊舖租約期滿,所以,搬新舖!舊食客知道由下層搬到 3 樓新舖,陌生食客卻不知道;後者寧願幫襯 2 樓的餐廳較穩陣!我以為搬到 3 樓更方便往澳門旅客,反而少咗食客! <吉野家> 向來給我良好印象!店員有禮!地方衛生!價錢合理!新舖裝潢貫徹以鮮橙色為主,令人零舍醒神!店內企理衛生!有次我下午經過 <吉野家>,見到有粟米濃湯烏冬 下午茶,還是不容錯過!粟米濃湯烏冬 配煎雞 $23.5另可選配牛肉!粟米濃湯質感濃稠,甜度媲美罐頭粟米湯! 美味之選!粟米只有表面見到那些,份量剛好!用上讚岐烏冬,入口彈牙!煎雞有3 件,雞皮香
搬到 3 樓新舖

一問女店員之下,得知12月3日中午12:00 開張!
<吉野家>

新舖裝潢貫徹以鮮橙色為主,令人零舍醒神!店內企理衛生!
有次我下午經過 <吉野家>,見到有粟米濃湯烏冬
下午茶,還是不容錯過!

粟米濃湯烏冬 配煎雞 $23.5
另可選配牛肉!
美味之選!
粟米只有表面見到那些,份量剛好!
用上讚岐烏冬,入口彈牙!

煎雞有3 件,雞皮香口,雞肉則嫩滑!
兩條蟹棒烚得火喉恰到好處,不會過腍而缺乏口感!
粟米濃湯烏冬 配煎雞
抹茶紅豆 (熱) +$5.5
抹茶味道不突出!似飲抹茶奶!紅豆大粒但超甜!
就算兩者味道中和了卻不太夾!
抹茶紅豆 (熱)
早餐

芝士蘑菇炒蛋 + 和風牛肉 $22.5
芝士蘑菇炒蛋混合粟米、蘑菇一起炒,炒蛋嫰滑之餘,食起來更滋味!灑上 芝士粉來提升味道!

和風牛肉軟腍富肉汁!水準依然!

香腸烚得剛好!幸好不是腍到無口感的貨色!

迷你米粉 + $3
口感爽滑! 份量算幾多!不算迷你!
+ $3 絕對超值!
湯底清而無油又夠味!倒入牛肉汁,即時惹味起來!

日本茶
熱辣辣!
日本茶清清地又可解膩!
芝士蘑菇炒蛋 + 和風牛肉 + 迷你米粉 + 日本茶
迷你米粉

食完豐富早餐認真飽!

2012-12-07
$29 (Tea)
粟米濃湯烏冬 配煎雞
搬到 3 樓新舖