好想食火煱,係openrice上搜尋了這家從未留意的火煱館,一於今晚出發~首先地方很寬敞, 環境舒適, 每枱的空間都很足夠, 2-4人的卡位非常方便大家一面進食一面閒談. 整體感覺服務很好很體貼, 相信未來一定會encore喔~
2012-03-27
紫菜豬骨鍋, 洋溢骨膠原
好晶瑩~
本地手切牛
有酸汁跟, 似食緊炸雲吞呀~
半價象拔蚌刺身, 新鮮~
菜菜子,但很甜!
  • 除海蝦較普通外
  • 其餘都頗新鮮
  • 好味道~
2012-03-20 440 views
天氣漸漸回暖, 不過一向喜歡打邊爐既我,火鍋係無分季節既....今次黎既係元朗開張無幾耐既火鍋店, 佢地主打大, 坐得舒服, 同埋用料夠新鮮.其實黎過幾次, 水準都keep得到, 不過無影到相,所以無分享...今次為左咩去食, 咪為左佢半價象拔蚌, 之前食開要原條, 夷家佢地做緊半價-半條&原條...抵食, 因為我得2個人, 開半條都係190, 你睇幾有份量...真係好新鮮!!炸響鈴真係唔使講, 特別既炸法, 係即叫即炸, 仲有獨特既甜酸醬(唔記得影)...可以即食又可以滾黎食....豚肉餃子...有泡菜係裡面, 仲有原隻蝦仔....幾特別, 第1次食-- 不過唔夠泡菜味湯底夠濃, 絶對唔同出面果d"希希"的沙爹湯底呢隻野無乜特別,無驚喜, 不過都算係新鮮... 2個人食左4百幾, 都抵食...原因為有象拔蚌刺身嘛....之前好似要成800蚊先有一條....哇....過多2日又凍, 又去食先

抵食...
真係好新鮮!!

保持水準,有特色
新嘗試
湯底夠濃, 絶對唔同出面果d"希希"的沙爹湯底
未試過咁濃既沙爹湯底

呢隻野無乜特別,無驚喜, 不過都算係新鮮...
沒有驚喜
ok新鮮
Other Info. : 佢地有一個包房, 我睇過都幾大...電視音響齊全....不過要最抵消費, 要集齊朋友先可以一試....
2012-03-19
  • 象拔蚌
  • 豚肉餃子
  • 炸響鈴
2012-01-31 354 views
在上一年在元朗區開設的火鍋專門店一間接一間!先是名人,再而就是這次光顧的優豪方.趁年初四來個開年鍋!住在元朗區擔心選擇困難症好了!兩家店紮根同一幢大廈之內,位置一地鋪一樓上,要吃火鍋不愁沒地方!同行友人有VIP優惠,不用想!直指YOHO去了!還好先致電確認到初四經己營業,去到之時亦不用等位!方便方便!店鋪佔了整整座大廈的一樓,走上幾級梯級,在上下層的交接處看到一幅大得誇張的油畫及大盞吊燈!氣勢攝人!室內除了其他各種大小的油畫及小裝飾外,幾近沒有額外的裝修.一眼可以望到高樓底內各種喉管.不過不用擔心,坐位都刻意安排成貼窗,以卡位式的彷皮大椅間隔成很多小小私人空間!連電視的角度都調較到坐在卡位的那一邊都可以清楚看到.要與朋友談天說地,或以電視伴飯都照顧周到!入座之前店方早己齊備了食具.幾貼心的是,還一并預備了獨立夾生料的筷子及撇除面層油脂的篩子NICE!二人點了湯底後,店員先送上醬料.一般生蒜,金蒜,芫茜,蔥,刴椒,麻醬,豉油等火鍋老朋友必定到齊,不設自助醬料.要添醬雖然有點麻煩...可是這樣每次經店員手才端出來,感覺又會衛生一點.湯底選擇了花膠魚肚鮮雞鍋,湯底配料甚豐,表面大量綿花肚及粟
趁年初四來個開年鍋!

同行友人有VIP優惠,不用想!直指YOHO去了!
走廊盡處掛的一幅跨越上下層的油畫

都可以清楚看到.要與朋友談天說地,或以電視伴飯都照顧周到!
餐具齊備
九宮格醬料盤
花膠魚肚鮮雞鍋
湯底選擇了花膠魚肚鮮雞鍋,湯底配料甚豐,表面大量綿花肚及粟米甚為搶眼.花膠小塊要細心打撈才能發現

紅白蘿蔔己有一定份量,有點後悔為何不多選一款蔬菜及而追加額外白蘿蔔
隨鍋還有幾隻雞腳,大根豬骨筒及小豬腳.
那麼多重膠質的食材慢熬,黏黏口感隨住時間流逝而遞增呢
隨湯底的雞肉!
鮮雞鍋又點少得鮮雞呢!雞肉飄著酒香,煮熟後依然頗俱雞味
火鍋吃得多紅肉偶爾來個雞肉轉轉口味都很不差!
海蝦串($48)
用上比一般同類火鍋店較大隻的蝦,雖鮮度未算最好.不過比較多肉,份量亦不少!愛蝦者也能吃得盡興而回呢!
珊瑚蚌($78)
珊瑚蚌切開小段小段,清理得乾乾淨淨沒有沙!GOOD!滾熟後當然吃得口爽心也爽呢!
不過想不到這個縮水情況都不弱!
白蘿蔔($28)
額外多加了一份白蘿蔔,還有未有拍照的靈芝菇及唐生菜,成為當晚的主要菜類.靈芝菇一下子全下到鍋中成為菇海!
除了壯觀外還很美味呢!白蘿蔔早在開鍋煮到尾聲,又入味又清甜.火鍋豈可缺了蔬菜呢!
西班牙極上黑豚肉($68)
這處亦有黑豚肉,無論價錢,份量都與日式超市相若.看似出外用饍以這個價錢很是超值.但質素比那些超市買回來的差很遠!
肉味未及內地豬肉,以黑豚肉來說幾乎可以例為沒有味.失望!
手打蝦丸拼墨魚丸($68)
手打墨魚丸給蝦丸比下去呢!蝦丸又彈又爽!意外地蝦味爆燈呢!
墨魚丸還是夠鮮的,混入了馬碲顆粒外滑內爽嫩,還都不差!
扇貝(@$18)
要注意一點,這店很多海產類都沒有優惠的.這扇貝亦然.這個扇貝清理得極乾淨!不吃得的早己清埋掉了.幸好送來的還不算太細隻,
煮熟後還有點份量...但單價$18來說感覺上不是太值.表現未叫特別鮮甜,有機會的話,還是選擇花甲穩陣!
整體來說還是一間很有私人空間,可以給人舒舒服服吃火鍋的店.始終租金所限,不是太多火鍋店可以提供免卻被其他顧客看你吃什麼,
可以無忌憚地談天,不用與其他佰生人眼望眼的空間.
2012-01-26
花膠魚肚鮮雞鍋
隨湯底的雞肉!
白蘿蔔($28)
珊瑚蚌($78)
海蝦串($48)
手打蝦丸拼墨魚丸($68)
扇貝(@$18)
九宮格醬料盤
走廊盡處掛的一幅跨越上下層的油畫
餐具齊備
2011-12-15 235 views
屋企樓下開左間火鍋店,個名同我住屋苑一樣叫yoho..hihi,前兩日我放假同屋企人去試下間新野,一上到間火鍋店環境感到好舒適,裝修好有特色比樓下名人火鍋舒適好多.坐低叫左好多野食,有手切肥牛,響鈴,象拔螃,魚腐,黑豚肉,仲有和牛拚盤一D菜等...........這裏響鈴是即叫即炸不可不試的,因為我成家人都好鍾意食牛肉,就點左個和牛拼盤,食齋晒咁多款牛肉,D安格斯肥牛同和牛都好正,黑豚肉和手切肥牛入口好滑.象拔螃好新鮮,重點要提個青班鍋底,非常值得一試198元仲有九折成條班起肉上.

Other Info. : 地方大,人手不足加多幾個侍應就good啦!
2011-12-11
Anniversary
  • 響鈴
  • 手切肥牛
  • 手打四寶丸
  • 竹蔗水.
2011-12-08 240 views
今日路過元朗鳳群街,見到一個大招牌,上面寫著「火鍋料理」,又寫著「新張期內九折」,我哋就膽粗粗,走上去試吓。行到招牌下面,才知道呢間新開嘅火鍋店,叫「優豪方」,中文名就冇咩特別,英文名叫YOHO FONG,原來係食YOHO TOWN嗰名,哈哈,又幾有噱頭,其實佢嘅位置同YOHO TOWN又真係幾近,徒步行過去,都唔駛三分鐘,快過淥杯麵。優豪方有一個獨立樓梯出入,大量射燈和光管,照射在兩邊白色嘅牆身上,非常光猛,牆身刻意造成凹凸粗糙表面,地下則鋪上深啡色木紋地磗,再加上少量生鐵雕花裝飾,有一份優雅嘅感覺;再行入d,就會見到一幅大油畫和一盞大吊燈,吊燈喺三層二十一頭,可以想象到樓梯喺何等闊落,樓底喺何等高。上咗樓梯轉右,就係優豪方所在,感覺與剛剛條樓梯截然不同,一室深啡色裝潢,天花掛滿不同大細嘅吊燈,除咗廚房及魚缸位置外,全店都是採用黃色燈光,氣氛頗有情調,與樓梯的光猛白色截然不同;而且優豪方用上大量卡位,只有中間幾張圓枱,不論卡位梳化,還是餐櫈,都採用深啡色彷皮窩釘款式,非常歐洲風格,加上牆身上的掛畫裝飾,有如置身西餐廳,而非火鍋店。湯底選擇不少,特色鍋底有象拔蚌、青班、豬骨、花甲魚頭、
新張期內九折

吊燈喺三層二十一頭,可以想象到樓梯喺何等闊落,樓底喺何等高
上咗樓梯轉右,就係優豪方所在,感覺與剛剛條樓梯截然不同
全店都是採用黃色燈光,氣氛頗有情調
湯底選擇不少
,特色鍋底有象拔蚌、青班、豬骨、花甲魚頭、花膠魚肚、陳皮老鴨、花雕醉雞、麻辣雞或海鮮等等,索價由$108至$198不等,至於普通鍋底,有清湯、芫茜皮蛋、粟米、蕃茄薯仔、沙嗲、豬肚等等,索價由$48至$68,另加$10則可選擇雙拼;至於麻辣湯底,亦可選擇大、中、小辣。
我當然選擇
花膠魚肚雞鍋啦,湯呈奶白色,相信是豬骨湯底,非清雞湯底,與樓下的名人火鍋不同,湯料亦較名人豐富
,除咗魚肚和雞件外,仲有豬筒骨、豬手仔、煲得極腍的雞腳、粟米和紅蘿蔔,雞件則另碟上,足有半隻雞之多,至於花膠,哈哈
,幾經辛苦,才搯到一小件,係細細隻嘅花膠筒,相信份量唔多;湯料雖豐富,但味道並不濃郁,亦唔覺膠,普普通通,我則比較喜歡名人嘅湯底多一點
花膠魚肚雞鍋,有豬筒骨、豬手仔、煲得極腍的雞腳、魚肚,雞件則另碟上
但優豪方有一點做得比較細心
,就係加多一塊不銹鋼墊,放喺鍋底,避免湯料黐底,抵讚;至於隔油舀就更加係必備之一
多一塊不銹鋼墊,放喺鍋底,避免湯料黐底,抵讚
醤料嘅選擇,一盤放下,有九個膠杯,滿以為有九個選擇之多
,原來生蒜和辣椒絲喺重履嘅
,所以只係得七種醬料,除咗生蒜和辣椒絲外,仲有熟蒜、蔥花、芫茜、沙茶醬和花生醬,我至愛嘅XO醬和麻油都欠奉,比較失望
,而且醬料每位需$10,以這樣的選擇,覺得有點不值
除咗生蒜和辣椒絲外,仲有熟蒜、蔥花、芫茜、沙茶醬和花生醬
火鍋配料嘅選擇不少,亦有海鮮可以選擇,不過今晚只得一條紅瓜子,索價需七佰多
,而且今晚我哋只得兩人,所以冇揀紅瓜子,至於青班,亦非我所好,所以只點了半碟生魚片;牛肉方面,我哋點了特選和牛拼盤,雖然索價$468
,但可一次過品嚐四款牛肉
,所以我哋都忍痛叫了一客;另外再點了兩碟丸,一碟蝦丸拼墨魚丸和一碟土魷豬肉丸,再加上鍋內的雞件、豬骨和粟米,相信我哋兩個人都未必食得哂

和牛拼盤,賣相非常精緻,用上兩層嘅不銹鋼茶點碟,用紫色生菜墊底,再將四式肥牛放上去,非常西化,與裝修環境非常相襯;放於上層嘅,喺
美國安格斯肥牛,一眼望落去,白色多過紅色,的確係肥牛,哈哈哈
,灼一灼,入口果然肥美,油脂十足,但不覺膩,牛味唔重,ok
;下層則有澳洲M4和牛、本地手切肥牛和牛肩胛肥牛,先嚐
澳洲M4和牛,雪花均勻,紅白有序,賣相已攞滿分,入口不及美國安格斯肥郁,但牛味稍濃且滑,唔錯
,但索價$188一碟,唔知份量有幾多,而美國安格斯肥牛則為$158一碟,細size更只需$108,相比之下,美國安格斯比較抵食
;至於
本地手切肥牛,味道最濃郁
,價錢亦最貴
,大嘅$238,細嘅$168,唔多抵;
牛肩胛就最平,大嘅$128,細嘅$88,牛味當然不及另外三款,油脂亦不及美國安格斯及澳洲M4,但唔韌,唔騷,可以一嚐
;試勻四款牛肉,始終都覺得美國安格斯肥牛最抵食
,而且事後諗吓,呢個和牛拼盤索價$468,其實都唔平,若果叫齊四款牛肉(只叫細碟),都只需$552,但份量相信會比拼盤多,笨咗添
和牛拼盤,賣相非常精緻,一次過品嚐四款牛肉
至於
生魚片,份量唔少,雖然厚切,但都有十多片,大大片,新鮮,爽口,甜美
,魚皮更是煙韌彈牙,魚頭魚尾亦有跟隨上碟,絶無欺場,$68一碟非常抵
$68半條生魚,新鮮,爽口,非常抵
蝦丸、墨魚丸皆是手打,兩者味道皆偏淡,而且打得唔太膠,咬感略削
,唔夠彈牙
,老闆卻說這是因應客人要求,因為有些客人比較喜歡散身,唔喜歡太實,但我個人則比較喜歡彈牙
,不過優豪方嘅蝦丸和墨魚丸都混入了馬蹄粒,食落有d爽口,索索聲,增加咬感,幾好

土魷豬肉丸,丸身一樣唔夠彈牙,但比蝦丸和墨魚丸好少少,豬肉新鮮,土魷味濃,有嚼頭,但唔會過份韌,唔錯
,但印象中,似乎名人嘅土魷豬肉丸比較出色
土魷豬肉丸、蝦丸、墨魚丸皆是手打
至於湯底食材,
豬筒骨最正,確實喺筒骨,非一般嘅豬骨,夠粗夠大,內裡骨髓自然多,絶對喺極品
粟米亦非常鮮甜
;但
雞件雖多,但雞味欠奉,已且唔夠滑,比較失望

埋單折實$860,每人$430,所謂九折,其實是加一後再九折,簡單而言,就等同免加一,似乎比名人火鍋貴,但主要是由於碟和牛拼盤比較貴,否則每人約$300已可食得飽飽

2011-11-28
全店都是採用黃色燈光,氣氛頗有情調
$68半條生魚,新鮮,爽口,非常抵
新張期內九折
多一塊不銹鋼墊,放喺鍋底,避免湯料黐底,抵讚
吊燈喺三層二十一頭,可以想象到樓梯喺何等闊落,樓底喺何等高
2011-11-26 86 views
聽朋友講..元朗開左間火鍋.都幾好食.又大間..米約埋幾個朋友去試試囉...咁我地叫左個豬骨鍋..黎到既時候..俾我心目中還要多料得很!!跟住我地叫左肥牛la..新鮮鮑魚.手打墨魚丸.醉雞..珊瑚蚌..皇帝菜.豬肚..等..我都唔係好記得啦.我就覺得d食物幾新鮮..多花樣..地方又好坐..傾計一流.最緊要係足炓!價位方便我覺得接受到..一分$..一分貨.其實都睇你會叫d咩食..有時我都會出去牛陣到食牛..但我覺得無咩好食..得肥牛囉..但人家yoho fong..d牛又好食..仲有其他食物..但唔會去返牛陣食lu.,,價錢又幾俾咁多..幾百蚊又可以食到其他野..會開心d囉!因為朋友有張85%咭.所以都會keep住去食..計埋今次..以經係第3次去食..本人係一個極愛打邊佬既人..搵到好野食..絕不手軟..基本上..佢一半既餐單..我都食過曬..大多數都好味..最開心既係..佢地既竹蔗茅根水..令我喜出望外..太太太好味同落足料正..唔似出邊個d sweet到爆-.-!好似飲糖水一樣..本人係家中煮開飯,,一飲就知!最衰我地次次去都太肚餓..無影低相片..等我下次再去食po返俾大家睇啦
...咁我地叫左個豬骨鍋..黎到既時候..
俾我心目中還要多料得很
!!跟住我地叫左
肥牛la..新鮮鮑魚
.手打墨魚丸
.醉雞
..珊瑚蚌..皇帝菜.豬肚..等..
.最緊要係足炓
!價位方便我覺得接受到..
!因為朋友有張85%咭.
好似飲糖水一樣.
.本人係家中煮開飯,,一飲就知
Other Info. : [b]十分推介..稻庭烏冬..竹蔗茅根水..肥牛..醉雞..[/b]
2011-11-18
Anniversary
  • 新鮮鮑魚.手打墨魚丸.醉雞.肥牛
  • 稻庭烏冬!!
2011-11-21 28 views
因朋友b day所以我地決定去呢間新開火鍋試下,因為我地訂左位所以唔洗等,好快我地就決定叫個yoho火鍋試下,上菜速都幾快,火鍋料十足,因十分餓既關係個煲好快就比我地ko左,係食既其間我地order左其他野食,有花甲,竹笙,珊瑚蚌,醉雞,黃沙豬潤,金菇,唐生菜(order左兩次),豆腐,粟米(其實煲內已有粟米但因好快比人ko左),響鈴我地都order左兩次,稻庭烏冬,仲有我最愛既安格斯肥牛(超美味)...........野飲方面我地叫左竹蔗茅根水同氣水....環境方面都唔錯,仲可以坐係電視機位,冷氣好夠唔會好焗,但不得不讚既係個鍋低佢地加左個網咁樣就唔會黐低仲有一個格油網,呢d都係我第一次打邊鍋見到有既野........服務都ok.......因為我地有張vip咭有85折所以我地埋單都唔算貴5個人食左$910......值得再食多次......
Other Info. : 有個帶眼鏡既員工好殷勤同攪笑.........
2011-11-18
Birthday
Dining Offer
Others
  • 響鈴
  • 豬潤
  • 安格斯肥牛
2011-11-20 10 views

這裏裝修有特色,歐陸味重的深紅色厚重皮坐椅,牆身以一幅幅巨型油畫,天花懸掛的西式吊燈燈光籠罩下,真有點似走進歐洲古堡。 平時吃豬骨鍋,總有人抱怨豬骨太少或熬得未夠軟腍,這裏的 YOHO海鮮豬骨鍋卻用料十足得多,單一個煲,就有本地花甲、元貝和新西蘭青口豬筒骨、豬手和雞腳,湯底肯定鮮甜。」喝口湯,膠質濃得似有甚麼糊住喉嚨,單吃鍋料其實已經很飽肚。愛海鮮的話,可點叫原條青斑海鮮鍋,約一斤重青斑⋯⋯原條起肉,配魚湯底,魚肉既可當刺身,也可放湯灼,鮮上加鮮。 黑豚肉油份豐腴 同樣地,牛肉最宜配海鮮湯底,這裏的和牛拼盤相當不俗,一盤四種牛,當中以澳洲 M4和牛頸脊最美味,「無疑澳洲 M5和牛最靚,但其油份太重,當火鍋配料吃只會令湯底變得油膩, M4和牛就剛剛好了,灼三四下,油份即溶於口,但又不會覺得肥膩。」澳洲和牛肩胛肉也是招牌貨,同樣灼四五下即吃,肉味豐富,灼老了反而不美;美國頂級安格斯牛取頸脊位,油份充足肉味甘香;本地手切牛取頸脊位肉眼邊,邊位有少許油份,則極重牛味。 不愛牛愛豬的話,可考慮特級黑豚肉,西班牙極上黑豚肉極豐腴,浸湯五分鐘油份仍在,味道似超班五花腩。若愛海鮮,可點一客紅瓜子斑刺身,魚身大紅夠搶眼,約一斤重大小肉質最好,鮮味得無可抗拒。手打蝦丸、墨魚丸、牛丸和豬肉丸,粒粒彈牙夠濃味,絕非一般機製貨色可比。
2011-11-19
Birthday
  • YOHO特選和牛拼盤/海鮮豬骨鍋
2011-11-12 35 views
天氣啱啱轉涼, 諗住同老婆同埋兩個家姐一行4人去打邊爐, 順便去試埋新開呢間優豪方啦, 返正元朗的火鍋店都試得八八九九..我同老婆就係西鐵站行過去, 都算幾近, 唔使10分鐘就行到. 我家姐就揸車去, 因為知道果度門口有個錶位停車場, 所以泊車都算OK.因為訂咗枱的關係, 去到唔使等位, 我地4個人就安排咗張卡位俾我地坐. 間舖的裝修同平時去開D火鍋店唔同, 睇嚟呢度的老細都係刻意搞D花樣, 俾D新鮮感俾客人.一上到去門口有張大枱, 側邊一排卡位~~ 可能我地都算早到, 仲未坐滿人,咁我就行入去, 原來入面仲有個幾大的地方, 枱都算唔少.返轉頭坐底即刻睇吓有咩嘢食, 原來佢除咗夜晚有得打邊爐, 中午仲有LUNCH , 不過講返正題先!滔滔話打邊爐最重要個爐, 我就話最重要係個湯底喇! 即刻睇吓有咩特別湯底揀啦~ 呢個時候突然有個四眼男人笑騎騎走埋嚟, 話介紹個正嘢"濃湯花甲大魚頭鍋"湯底俾我地試, 仲話D湯好好飲. 咁我地都OK, 就試吓啦!睇埋D火鍋配料, 嘩...唔野小喎, 又和牛, 又黑豚肉又有D刺身咁.我家姐突然興起仲叫個龍蝦刺身試吓! 呢個龍蝦刺身一攞到上枱, 真係火速被消

優豪方

我家姐突然興起仲叫個龍蝦刺身試吓! 呢個龍蝦刺身一攞到上枱, 真係火速被消滅. 正!!
龍蝦刺身~正!
龍蝦慘死後... 個煲都出煙喇~ 打邊爐!
一開個蓋, 睇吓咩料啦, 真係好多料....D湯又白, 心諗個老闆果然無老點. 飲啖湯先, D魚湯真係夠濃.
跟住其他嘢食都好快咁陸續上枱, 呢個時候我都唔記得影相LU....食嘢要緊!
菊花露
打邊爐的過程中, 我地都真係輪住飲D魚湯, 堅正! D侍應可能見我地D湯無得咁快, 佢地都加湯加得好密.
D嘢食都幾新鮮, 上配料速度快, 唔使追幾次單先有.
D雪花肥牛粒, 黑豚豬同埋手打蟹皇鮮蝦丸都好正~

我坐果張枱幾面都有電視, 啱晒D電視送飯的人啦!

整體呢間嘢服務同食物質素都幾好, 一定再嚟試埋另外D湯底!
2011-11-11
優豪方