【#飲食】C+搵食團 || 海邊邊走邊食 - 中環白鬍子炸魚薯條 ------------------------------每逢假日,中環海濱活動空間都有不少放假活動。早些日子,和閨密sss坐天星小輪,去「賞想文創節」,未行之前有點肚餓,經過位於天星碼頭出入口(中環7號碼頭)的白鬍子炸魚薯條 | White Beard Fish n Chips,眼見有不少外籍人士光顧,ms.C和和閨密sss買了幾份邊走邊食。------------------------------白鬍子炸魚薯條是外賣店,都是即叫即炸的。Menu上炸物薯條為主,有炸魚、芝士薯條、炸蝦、炸蠔等等選擇,主打是fish and chips,ms.C和和閨密sss點了幾款不同的食物。店舖旁邊設有枱櫈,大家可以坐在一邊慢慢歎。------------------------------經典炸魚薯條﹝$68﹞拿上手即叫即炸炸魚薯條熱辣辣,而且分量亦都十分之多。魚塊表皮炸至金黃色,肉質保持鬆軟嫩滑,配上沙拉醬吃,入口香口。薯條亦都非常脆口,不知不覺大口大口食。------------------------------洋蔥圈籃

白鬍子炸魚薯條是外賣店,都是即叫即炸的。

經典炸魚薯條﹝$68﹞

洋蔥圈籃 ﹝$35/6個﹞& 魷魚圈籃﹝$48﹞
洋蔥圈 & 魷魚圈外皮酥脆,魷魚圈較為鮮味有咬口,洋蔥圈亦都好入味。

買走去海邊吹吹海風,邊走邊食。

地址: 中環7號碼頭地舖
電話: 23860022
網址: https://s.openrice.com/QrbS0Hyw100
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿
2018-09-24
2018-10-14 101 views
今日成班人去完坐摩天輪搭船去尖沙咀,喺碼頭見到呢間小店,外觀好有英國嘅炸魚薯條感覺,所以決定試一試。其實對呢啲外賣小食都冇乜太大期望,點知原來佢哋係即叫即炸,我哋叫咗炸鱈魚薯條、檸檬黑椒炸魚薯條、白啤酒炸生蠔同炸蝦,老實講,個炸鱈魚薯條同炸蝦ok 啦,但檸檬黑椒炸魚薯條真係有驚喜,啲胡椒味好香,再試啤酒炸生蠔...真係好好好好食,開頭怕佢唔好食,只叫左三隻,好後悔,其實叫六隻仲抵,下次一定要叫六隻!
檸檬胡椒炸魚薯條
炸蠔
檸檬特飲
2018-10-14
$50 (Tea)
檸檬胡椒炸魚薯條
炸蠔
  • 檸檬黑椒炸魚薯條
2018-10-14 50 views
講到食炸魚薯條,必定會諗到白鬍子!之從以前黎食過佢既冬陰公炸魚柳,就深深愛上了!🤤可惜今日諗著再食既時候,已經無左喇~唔個係米分店唔同,款式都有唔同呢!?最後唯有轉下口味,食左個香辣魚柳!香辣魚柳辣度唔算勁,幸好揀左個酸辣醬,迎合我呢個辣妹既口味,perfect呢!😬魚柳一如既往炸粉很薄很脆,魚柳唔會有雪味,正!💕💕💕不過,No.1️⃣最愛都係冬陰公味炸魚柳啊!碼頭呢間分店可以對住海景慢慢吃,別有一番風味。Honey 叫左個招牌原味炸魚柳薯條。雖然係原味但其實加左鹽同醋後再炸,味道幾特別!每份炸魚薯條都可自選醬汁,若然想多試一款口味+$5就ok了!

講到食炸魚薯條,必定會諗到白鬍子!
之從以前黎食過佢既冬陰公炸魚柳,就深深愛上了!🤤

最後唯有轉下口味,食左個香辣魚柳!
魚柳一如既往炸粉很薄很脆,魚柳唔會有雪味,正!💕💕💕
不過,No.1️⃣最愛都係冬陰公味炸魚柳啊!

碼頭呢間分店可以對住海景慢慢吃,別有一番風味。

2018-10-11 48 views
聽講中環碼頭有好味嘅炸魚薯條好耐,行過碼頭終於有時間食下。喺正中環七號碼頭,位置方便,買咗可以喺附近吹下海風食下嘢,不失為一件樂事。款式都幾多,除咗炸魚薯條仲有其他海鮮小食,仲有嘢飲同酒買,一應俱全😼嗌咗檸檬黑椒炸魚薯條,薯條就轉咗辣椒芝士薯條,份量超多。醬汁揀咗蜜糖芥末醬,甜蜜滋味又有芥末香😋薯條香口有薯香,炸魚新鮮,炸皮又薄又酥香,魚肉結實,啖啖魚肉點埋醬真係好味😝另外仲點咗檸檬汁,唔好甜嘅我仲驚會好甜,但飲落一啲都唔會,啱啱好嘅酸甜度真係深得我心😍如果係碼頭經過值得一試😏

如果係碼頭經過值得一試😏
放假日程編到密密麻麻,由尖沙咀到中環,搭幾分鐘渡輪就得,快靚正!風和日麗,有點點秋意,落船就聽到有外國節日音樂,還有他們民族跳舞表演,不算嘈吵,大家在休閒的下午都自然放慢腳步,買點小吃和飲品去觀賞。我地都唔例外,見到碼頭有間Fish & chips,就跟隊買一份黎邊吃邊外呢間White beard 係小店式經營外賣,幾種炸魚柳和薯條口味的配搭,加杯野飲,都係附近遊人小休或三五成群吹著海風的常做的事。雖然話就秋涼,但有杯凍野就真係透心涼都係必須,今次食signature 招牌炸魚薯條Stella Artois,同行就再叫冰凍菠蘿特飲炸魚薯條即叫即做,熱辣辣,仲有七種醬可以揀,今次就試下mustard 芥末醬炸魚粉醬唔算厚,啖啖肉,加埋調味,所以去掉任何腥味,仲有嫩滑口感,咁啱加埋附近的音樂和氣氛,幾有去左外國旅行的感覺冰菠蘿原片好似雪條咁,真係夠晒終極涼快總結:係西式快餐車的旅遊回憶,平時就算拮開咖哩魚蛋,趁旺角舞王舞后未進駐時,點都要試多幾次

冰菠蘿原片好似雪條咁,真係夠晒終極涼快

2018-10-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
平時係中環碼頭搭船去尖沙咀, 總會經過一間傳來香味撲鼻的食店, 早前終於有機會一試這間白鬍子炸魚薯條. 我點了炸鱈魚薯條, 美式熱狗和芒果檸檬汁. 由於係即叫即整, 所以就要等一陣. 炸鱈魚薯條, 醬汁選了蜜糖芥末醬. 第一時間試下個鱈魚. 魚肉夠嫩滑, 完全唔會覺得乾和硬, 而炸漿厚薄適中. 單食味道偏向淡, 但可以食到魚本身的味道. 點了醬汁就濃味一點, 兩者各有不同. 雖然薯條唔係粗身, 但口感也不錯. 美式熱狗. 外層係炸咗的麵包, 內裡包着香腸. 這個同平日食的熱狗口感有所不同, 這個也幾好味. 飲品少不了, 點了芒果檸檬汁. 帶有甜甜酸酸, 幾醒胃, 又清新, 同炸嘢一齊食好夾.

我點了炸鱈魚薯條, 美式熱狗和芒果檸檬汁.

由於係即叫即整, 所以就要等一陣.

炸鱈魚薯條, 醬汁選了蜜糖芥末醬.

第一時間試下個鱈魚.

炸鱈魚薯條

魚肉夠嫩滑, 完全唔會覺得乾和硬, 而炸漿厚薄適中.

單食味道偏向淡, 但可以食到魚本身的味道.

點了醬汁就濃味一點, 兩者各有不同.

雖然薯條唔係粗身, 但口感也不錯.

美式熱狗.

美式熱狗

外層係炸咗的麵包, 內裡包着香腸.

這個同平日食的熱狗口感有所不同, 這個也幾好味.

飲品少不了, 點了芒果檸檬汁.

帶有甜甜酸酸, 幾醒胃, 又清新, 同炸嘢一齊食好夾.
Type of Meal
Lunch
炸鱈魚薯條
美式熱狗
中環海濱活動空間近年成為不少大型活動的集中地,BeautySearch 也不時前來這兒參與其中,而早前,剛巧在活動前來到碼頭一帶溜躂,原兒只為吹吹海風,卻無意中發現了一間 Fish and Chips 小店。坦白說,平常很少選吃這種小吃,主要原因是煎炸小吃太熱氣了,BeautySearch 是個易上火的人,吃多了怕會生痱滋;其次,自從早年英國旅遊後,總覺得香港的炸魚薯條水準實在太低了,實在不想吃太多垃圾食物...... 不過,這家《白鬍子炸魚薯條》卻引來食客排隊,相信一定有其個人之處! 炸魚薯條是一道源自英國的熱食,魚裹上麵糊油炸,搭配炸薯條,吃的時候還會配上不同口味的調味醬,屬於街邊小吃,亦是當地一道很常見的外帶食物。《白鬍子炸魚薯條》對炸魚也相當講究,簡簡單單的炸魚薯條已有數款可選擇。 BeautySearch 今次就選擇了炸鱈魚薯條 (HK$77)。 炸魚的份量相當大,漲卜卜的,即叫即製,揣出來時熱烘烘的,相當吸睛。咬落外脆內軟,十分滋味。大大件的魚肉,肉厚嫩滑又唔腥,個人覺得,就算不蘸醬汁已相當味美。薯條更是相當脆口,每一條的表面都散上了點點 作調味,蠻不錯喔! 除了炸

除了炸魚薯條,BeautySearch 還多點了一客蒜香炸蝦籃 (HK$48),好喜歡這外賣盒了,既有中國色彩,設計也相當別緻。 炸蝦一盒有 條,蝦肉爽口彈牙,搭配恰到好處的脆漿,入口時份外有口感。

大熱天吃炸魚薯條又怎可不喝一杯解解渴,白鬍子炸魚薯條有不少特色飲品,而 BeautySearch 就點選了番石榴汁(HK$28) 當然,在不少英國人心中,啤酒才是炸魚薯條是絕配,請放心,《白鬍子炸魚薯條》也有提供數款啤酒給你揀選呢!

1K
下班後來到中環碼頭乘船過尖沙咀,等船期間就被這間白鬍子炸魚薯條的香氣所吸引。餐牌貴精不貴多,主打炸魚薯條和炸物小食。點了兩款炸魚薯條外賣,想不到份量都頗多。每款炸魚薯條選配一款醬料,這次就分別選了英式棕醬及蒜蓉蛋黃醬。招牌炸魚薯條 $68炸魚脆漿加入啤酒,因為啤酒是充滿氣泡的液體,可以讓粉漿變膨鬆,炸起來就會特別鬆脆。從橫切面也可看到金黃的外皮十分輕薄,咬下去口感特別酥脆,裡面包著嫩滑雪白而又相當豐厚的魚肉。厚切薯條連著薯皮炸得外脆內軟,邪惡又美味,完全吃到停不了口!檸檬黑椒炸魚薯條 $77這款和原味的分別在於灑上黑椒提味,雖然是炸物,卻沒有過份油膩感。吃前滴上檸檬汁,口感會更清爽也能消除滯膩,與黑椒搭配在一起,更是完美的平衡,特別醒胃。大大塊魚柳和原味的招牌炸魚薯條稍有分別,額外加了香料再醃,所以亦更加香口惹味。

餐牌貴精不貴多,主打炸魚薯條和炸物小食。

點了兩款炸魚薯條外賣,想不到份量都頗多。
招牌炸魚薯條 & 檸檬黑椒炸魚薯條

英式棕醬 & 蒜蓉蛋黃醬

招牌炸魚薯條 $68

檸檬黑椒炸魚薯條 $77

2018-10-02
TakeAway
2018-10-02 108 views
呢個星期日係尖沙咀行完街之後,買左戲飛係中環睇戲,於是就搭天星小輪去中環果邊,一落船就聞到好香既薯條味,即刻就搵到薯條味係呢間white beard 傳出尼喇。white beard 主要做grab & go, 所以位置得幾個bar 枱位。menu 選擇都幾多,有單叫都有set, 仲有埋飲品。最新出仲有D特飲,手工啤酒等等,主打應該係外國人生意。我地叫左一份ling cod fish & chips,sauce 係有幾款可以揀既,我地揀左garlic ,薯條本身有落鹽調味,但加埋sauce都唔會過鹹,份量都幾多,一定要同人share.cheese chicken, 雞肉好滑,芝士醬有鹹香,可惜得6件,有少少唔夠喉。同埋柚子特飲,似柚子蜜加雪碧,柚子落得幾多,甜度個人覺得岩岩好。
呢個星期日係尖沙咀行完街之後,
買左戲飛係中環睇戲,於是就搭天星小輪去中環果邊,

menu 選擇都幾多,有單叫都有set, 仲有埋飲品。

最新出仲有D特飲,手工啤酒等等,主打應該係外國人生意。

我地叫左一份ling cod fish & chips,
sauce 係有幾款可以揀既,我地揀左garlic ,
薯條本身有落鹽調味,但加埋sauce都唔會過鹹,
份量都幾多,一定要同人share.

cheese chicken, 雞肉好滑,芝士醬有鹹香,
可惜得6件,有少少唔夠喉。

同埋柚子特飲,似柚子蜜加雪碧,
柚子落得幾多,甜度個人覺得岩岩好。
2018-09-23
$70 (Tea)
一向好鍾意搭小輪,好喜歡個一種靜靜吹下海風既感覺,經常經過這家主打炸魚薯條的食店食店的炸物選擇頗多的外面會有些枱子椅子可坐下,食下野好多時我經過都會買少許野食,今次亦不例外先點必定係招牌炸魚薯條HKD68炸魚外香脆,內的魚肉好鮮好味薯條亦好夠香脆,自己可自選當中一款醬汁,不過我個人還是喜歡泰式辣醬,酸酸辣辣夠惹味點了炸魚薯條,可加HKD15點了個冰凍檸寧,入口真的充滿檸檬清香及酸味,加上鮮蜜糖,好解膩又清新平時大多吃炸魷魚,今次點了個炸洋蔥圈HKD35/6pcs真的炸得好香脆入口香脆加上內里軟軟的洋蔥,味道口感不錯幾年間,每當我經過都會買來食下,味道還依舊好吃呢!

食店的炸物選擇頗多的

外面會有些枱子椅子可坐下,食下野

好多時我經過都會買少許野食,今次亦不例外

先點必定係招牌炸魚薯條HKD68

炸魚外香脆,內的魚肉好鮮好味

平時大多吃炸魷魚,今次點了個炸洋蔥圈HKD35/6pcs

真的炸得好香脆

入口香脆加上內里軟軟的洋蔥,味道口感不錯

幾年間,每當我經過都會買來食下,味道還依舊好吃呢!
  • 招牌炸魚薯條
  • Signature Fish n Chips
平時行經中環都好想試下呢間Fish & Chips, 因為都好似幾多人識呢間餐廳, 所以今日滿懷希望咁去試佢地既Fish & Chips! 天氣有啲熱, 所以一定要配返杯凍飲。# Fish & Chips # typical – 經典炸魚薯條 **** $68份量好大, 如果係女仔一個人肯定食唔晒, 可以選2種醬, 我要左mustard芥辣 同埋 hot chili 辣椒醬。其實我想食鱈魚多啲, 識食梗係食鱈魚啦, 啲肉實啲又甜啲, 雖然係貴啲。無計, 賣晒咁我唯有食普通既Fish & Chips。先講個炸魚, 份好大塊, 啱啱打開個盒我 「嘩」左一聲,炸得夠脆, 但其實條魚既肉好薄, 有少少似龍脷柳 (唔肯定係唔係), 啲肉唔算甜, 如果好味既 炸魚, 就咁落少少鹽, 再滴啲檸檬汁已經好好味, 不過呢個炸魚, 我要點 mustard 先覺得好味, 個mustard 甜甜地, 幾好。Hot chili sauce 有啲似辣椒仔既味, 太辣…薯條…好多, 但係炸得過左火, 薯條咬落裡面已經乾左, 乾爭爭, 食多幾條會咬到啲牙好酸軟, 外面唔夠脆…. 麻麻地….總括而言, 炸魚同薯條都

總括而言, 炸魚同薯條都令到感到失望, 唔算好食。

# Fried Oysters # 炸生蠔 ********* $48 for 3pcs
出奇地, 炸生蠔好好味, 啲蠔好大隻, 好滑, 而個炸粉炸得夠脆, 蠔又好鮮甜, 同樣只係落左少少檸檬汁, 但而經好好味, 配埋杯凍飲好正。

# Mango Lemonade # ***** $28
酸酸甜甜, 夠凍, 價錢相宜, 配炸魚薯條同炸生蠔都是ok的。

值得一提, 某位店員既服務態度唔係幾好, 我問啲炸魚係咪都有跟檸檬, 佢用諷刺既語氣同冷笑既態度同我講 「我地所有都有跟檸檬」, 我都係多口問一句啫…. 我坐低食左幾分鐘果位女店員就放左工, 唔通我阻住左佢收工?

我記得在英國既時候食過Whitney既炸魚薯條, 當地既英國人聲稱果度既Fish & Chips 係全英國最好味, 無錯, 至今我仍然揾唔返果種咁好味既炸魚薯條...

小提示,在店員面前讚好餐廳Facebook可獲贈free onion rings!
Chips
  • 炸蠔
六日假期中環海濱活動空間都有大型活動與好友出中環撐朋友的攤位在碼頭附近發現這間快食店有炸魚、芝士薯條、炸蝦、炸蠔等等都是以炸物薯條為主因為是即叫即炸所以都要等大約10分鐘店舖側邊設有枱櫈方便大家邊聽海浪聲邊用餐較為肚餓關係 點了兩款小食一杯飲品招牌炸魚薯條白啤酒炸生蠔3件(未訓醒睇唔到有炸蠔店員很好 見未炸起即時幫我轉小食)鮮榨檸檬汁招牌炸魚薯條$68Signature Fish N Chips即叫即炸熱辣辣魚塊表皮炸至金黃色卜卜脆內裡肉質鬆軟嫩滑 外脆內軟配上檸檬汁及沙拉醬 入口清新滋味而薯條的份量頗多 非常脆口白啤酒炸生蠔3件$48Beer battered oysters其實不太食到白啤酒味炸生蠔大大件 外皮脆卜卜咬下去蠔超級juicy美味 口感豐富真心推介!朋友都說轉得岩!鮮榨檸檬汁$22Fresh Presed Lemonade夏天食炸野配上一杯酸味十足既檸檬汁消暑解膩!一流!推介!
六日假期中環海濱活動空間都有大型活動
與好友出中環撐朋友的攤位
在碼頭附近發現這間快食店

有炸魚、芝士薯條、炸蝦、炸蠔等等
都是以炸物薯條為主

因為是即叫即炸所以都要等大約10分鐘
店舖側邊設有枱櫈
方便大家邊聽海浪聲邊用餐

較為肚餓關係 點了兩款小食一杯飲品
白啤酒炸生蠔3件
(未訓醒睇唔到有炸蠔
店員很好 見未炸起即時幫我轉小食)
鮮榨檸檬汁

Beer battered oysters

其實不太食到白啤酒味
炸生蠔大大件 外皮脆卜卜

咬下去蠔超級juicy美味 口感豐富
真心推介!朋友都說轉得岩!

鮮榨檸檬汁$22
Fresh Presed Lemonade

夏天食炸野
配上一杯酸味十足既檸檬汁
消暑解膩!一流!推介!

2018-09-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
  • 白啤酒炸生蠔
  • 招牌炸魚薯條
2018-09-26 67 views
是夜在中環辦公後,與友人想著吃什麼,本應想坐渡輪回歸尖沙咀晚膳, 但在碼頭前看到白鬍子居然也在這裡開分店了,當然二話不說就來一個fish and chips 之夜啦我們點了主打檸檬黑椒炸魚薯條,當然等了15分鐘,熱騰騰的炸魚很滑,而且很多魚汁, 很好吃! 檸檬也給了兩塊大大的, 檸汁中和了油膩感,另外他們用的胡椒也很惹味 香香的再來還點了令人驚喜的小食: 白啤酒炸生蠔, 比想像中好吃多了, 蠔新鮮肥美, 沒想到炸蠔也用這種高質的蠔來炸, 加檸汁同樣少了油膩感,而且蠔炸得很適中,是很多蠔汁也鎖在蠔裡, 當一口咬下, 熱騰騰的蠔汁也一併在口裡! 高個很是驚喜呢貪吃關係再叫了半份芝士炸雞,同樣雞汁鎖在裡面,吃下口不會乾, 但又外脆! 同樣好食

再來還點了令人驚喜的小食: 白啤酒炸生蠔

2018-09-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2018-09-23 49 views
話說今日同女友玩摩天輪,去之前想搵個地方食午餐,我地發現一間價格較便宜既炸魚著條專門店,決定去試下!店鋪裝修好有外國特色食物飲品選擇算多,除炸魚薯條,仲有洋蔥圈,炸蝦,炸蠔,而且叫了主餐仲可加較平既價錢配搭。等了一會,食物就到啦,份量十足!炸魚十分大塊,成個手掌咁大,而肉質香滑,冇雪藏味薯條份量多,即炸既關係,夠熱夠脆!我地揀左蜜糖芥末醬同蛋黃醬,我最鍾意蜜糖芥末唔太辣,甜甜地,提升炸魚既味道。魷魚圈夠脆,炸粉唔厚,而魷魚都夠腍,唔錯。炸蝦大隻,蝦味夠,咁彈牙芒果檸檬汁唔會太甜太酸,岩岩好,解膩一流我地食左咁多野先$156,俾其他炸魚薯條專門店平,想過下口癮,絕對值得一試!
店鋪裝修好有外國特色

等了一會,食物就到啦,份量十足

炸魚十分大塊,成個手掌咁大
,而肉質香滑,冇雪藏味
薯條份量多,即炸既關係,夠熱夠脆!

魷魚圈夠脆,炸粉唔厚,而魷魚都夠腍,唔錯。

炸蝦大隻,蝦味夠,咁彈牙
芒果檸檬汁唔會太甜太酸,岩岩好,解膩一流

2018-09-22
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$78 (Other)
2018-09-21 55 views
每次經過中環7號碼頭,都是匆匆忙忙地往返尖沙咀天星小輪。每每都經過這間White Beard Fish & Chips HK總是想試試!食物的款式也多!而且有各國的手功啤酒可選,小店來說,也很少見Signature Fish & Chips 外皮酥脆,而且薄薄的一層。不會油膩,魚肉幼滑!極好味而且配上粗薯條,還可任意點自家製醬汁香辣魷魚鬚加炸洋蔥圈在碼頭旁等著等著,看著人人走來走去,覺得自己多relax 美味新鮮製造!是個很貼心服務!加上一個無敵黃昏海景!多麼美妙一餐

總是想試試!

Signature Fish & Chips
外皮酥脆,而且薄薄的一層。不會油膩,魚肉幼滑!極好味

而且配上粗薯條,還可任意點自家製醬汁

香辣魷魚鬚加炸洋蔥圈

在碼頭旁等著等著,看著人人走來走去,覺得自己多relax

美味

新鮮製造!是個很貼心服務!

加上一個無敵黃昏海景!多麼美妙一餐
2018-09-21
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$80 (Tea)