2014-05-15 5520 views
爸媽同我係信教既, 成日都想試呢間基督徒同天主教徒主理的餐廳, 是的, 大家相信的也是一樣的, 就無分彼此, 因為我們都是神的兒女7點鐘到左, 入到去, 餐廳不停播聖詩, 不會太大聲, 很舒服。呢度有2人餐, 收費$298 可任揀一個沙律, 一個PIZZA, 一個主菜, 同包2杯餐飲, 但我地一行3人, 爸爸決定散叫, 估不到很有驚喜。我們點了黑松露磨菇湯, 推介, 很香草菇味, 飲得出是用了很多雜菇打碎而成的, 配黑松露原來係咁夾, 很甘香, 一口接一口飲下去, 一碗很快就給我們消滅了一個墨魚汁帶子飯, 超級好味, 帶子很大隻, 不過只有2只, 有淡淡的檸檬味和煎得很香口, 不會太生或大熟, 剛剛好, 飯雖然不是意大利飯, 但每粒都給濃濃的墨魚汁包著, 軟軟的, 不太乾, 很好吃, 我就是不太喜歡硬硬的飯 飯配一個蒜蓉包, 還是暖暖的, 不過比較硬, 我就沒吃了!蟹肉釀磨菇配焗薯蓉, 又好驚喜, 蟹肉磨菇上放左少少芝士碎去焗, 蟹肉很鮮, 配上新鮮的磨菇, 不用太多調味已經好好味, 十分推介。最後我們點了合一咖啡, 很特別, 不太苦, 上面放了焦糖, 然後用火槍燒熔, 所以面頭有少少

飯配一個蒜蓉包, 還是暖暖的, 不過比較硬, 我就沒吃了!

最後我們點了合一咖啡, 很特別, 不太苦, 上面放了焦糖, 然後用火槍燒熔, 所以面頭有少少濃左黑色一點點, 飲下去才感覺是甜甜的焦糖, 很新奇!

不過因為不是點餐散叫, 所以呢餐有點貴, 每人要$2XX
帶子墨魚汁飯
2014-04-24
帶子墨魚汁飯
經過一個禮拜工作既洗禮, 時候食番餐勁既.女友話想試呢間餐廳好耐,唔講唔知合一咖啡屋已經放在Wish List 已有兩年了。叫了一個二人套餐,等了十五分鐘,首先上了雜菜湯和忌廉湯,急不及待試試,味道還可以。然後上了頭盆,我們叫了一個三文魚César Salad, 三文魚跟素菜都好新鮮,量都幾多,我自己覺​​得個麵包非常好味, 脆卜卜咁, 女友不太舒服,於是乎一個人差不多食左四分三碟。接著等了大概20-30 分鐘,便上了雞胸白汁意粉, 個汁整得很入味,雞胸六片, 算是幾多,貌似裝飾的蒜蓉包依然很好吃。最後等了另外20分鐘,先上Prama Ham Pizza, 幸好今次個Pizza不太濃味,Prama Ham也不太鹹, 味道剛好,我覺得可以更Chessy, 薄批底都算幾脆。整體來說,合一咖啡屋的食物水準都不錯, 美中不足的是等候時間過長, 每個菜而且座位比較狹窄。
2014-04-11
不得不讚的餐廳「合一咖啡屋」,我和朋友都好滿意!原來是教會開的餐廳,是晚叫了晚餐B(2人用),叫了以下食物:〜 2 x 雜菜湯(或 青口忌廉湯)〜 芝士蟹肉釀磨菇伴薯蓉(自選)〜 烤雞胸肉忌廉汁意大利粉(自選)〜 千島海鮮pizza(細size)(自選)〜 包飲品2杯    我們另外加錢改了下面2杯飲品~ 凍抹茶椰子鮮奶~ 熱鮮奶咖啡     另收$20要了一件(紐約芝士蛋糕)「雜菜湯」,偏甜,味道都ok. 「芝士蟹肉釀磨菇伴薯蓉」(自選),芝士蟹肉籽配合,磨菇及薯蓉軟硬適中,味道不錯,有6粒,每人3粒,剛剛好。「烤雞胸肉忌廉汁意大利粉」,雞肉烤得剛剛好,不太硬,意粉軟硬度適中,個忌廉汁好好味,份量也幾多下。「千島海鮮pizza」(細size),係簿批,個人比較鍾意厚批。好足料!味道不錯!另收$20一件「紐約芝士蛋糕」!這個我和朋友都覺得有驚喜!好味到不得了!上面的忌廉和芝士cake 好match! 批底也好好味!讚!「熱鮮奶咖啡」 ,咖啡味好夠!朋友好鐘意!good 「凍抹茶椰子鮮奶」,這個不太覺有椰子味,但抹茶和鮮奶混合得好好,子錯!Menu 另有一推介,生果latte! 好特別!

〜 2 x 雜菜湯(或 青口忌廉湯)
〜 芝士蟹肉釀磨菇伴薯蓉(自選)
〜 烤雞胸肉忌廉汁意大利粉(自選)
〜 千島海鮮pizza(細size)(自選)
〜 包飲品2杯
    我們另外加錢改了下面2杯飲品
~ 凍抹茶椰子鮮奶
~ 熱鮮奶咖啡
    另收$20要了一件(紐約芝士蛋糕)
「雜菜湯」,偏甜,味道都ok.

「熱鮮奶咖啡」 ,咖啡味好夠!朋友好鐘意!good

Menu 另有一推介,生果latte! 好特別!

我們問問題時,服務員都好有禮貌,及很有耐性詳細地回答,這方面,很難得!讚!
  • 紐約芝士蛋糕
  • 烤雞胸肉忌廉汁意大利粉
2014-02-17 6949 views
因為情人節已預先BOOK位,本來期望可以即時入座,但店內略為淺窄,故仍需排隊5分鐘,等候安排才能入座,但問題不大。店內氣氛唔錯,就算坐門口位都唔會特別覺滋擾或嘈雜。WAITERS醒目反應快上菜時間一碟接一碟。食物每碟份量睇落唔多,但食到最後都好飽,差D食唔落甜品。南瓜龍蝦肉湯足料好味,頭盤帶子配魚子醬味道鮮甜,所以一開始已食慾大增,感覺良好。略嫌主菜肉眼扒火侯不均,有D好好食,有D比較韌,可能趕住起菜。但其他都幾好食,主菜肉眼扒之外,海蝦菠菜扁意粉的醬汁幾好味,仲好足料好多蘑菇。最後甜品係Chocolate cake加蘋果批,兩件都好高水准,但Chocolate cake比較濃味可能未必個個岩,蘋果批就係新鮮焗起,皮好薄餡甜度適中,一向對蘋果批有好感嘅人會特別鍾意。情人節出街食飯就預左會被殺一頸血,但呢間價錢未係天價,仲有唔錯的食物水准,味道、賣相都比預期好,實在值得推介,日後會再考慮黎食多次。

,實在值得推介,日後會再考慮黎食多次。
前菜南瓜湯、帶子
海蝦、磨菇、菠菜扁意粉
朱古力CAKE、蘋果批
2014-02-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Valentine's Day
前菜南瓜湯、帶子
海蝦、磨菇、菠菜扁意粉
朱古力CAKE、蘋果批
佐敦, 果然是一個美食小天堂! 雖然麥文記, 合一咖啡屋等都是人氣食府, 但我都是最近才有機會踏足..  餐廳細小, 位置狹窄, 餐牌殘舊...但這些也不損我對食物的期待!二人餐, 有餐湯, 小食, 意粉, PIZZA和餐飲, 才$258!(用Citibank信用卡還九折, 即免了加一!)Order的時候, 我和朋友都以菜式的號碼落單, 但專業的侍應一聽號碼就把整個菜名背了出來!   蕃茄雜菜湯香濃, 夠酸, 開胃, 雜菜豐富, 如果有點辣會更棒!  雜菌忌廉湯誒? 有冬菇呢~! 很香啊!是真正用雜菌打碎加忌廉煮的誠意之作!不是"奶粉"味<-暫時想不到更好的形容詞..   蟹肉釀白蘑菇薯蓉Wow~ 好大顆的蘑菇耶!釀了蟹肉, 上面鋪了芝士, 樣子好讚!吃上去, 蟹肉是蠻多的, 但味道不算濃, 雖然我本身也喜歡吃生蘑菇, 但如果烤乾多一點會更香的說~薯蓉固之然也是真正的馬鈴薯加牛油牛奶做的了, 不是開粉, 薯蓉不會太濃牛油和牛奶的味道, 還能吃到馬鈴薯本身的香味, 不錯!  白酒煮蜆意大利粉 <-推薦!一上菜就有股濃濃的白酒香撲鼻而來!通常白酒煮蜆要不就是蒜
佐敦, 果然是一個美食小天堂!
雖然麥文記, 合一咖啡屋等都是人氣食府,
但我都是最近才有機會踏足..

餐廳細小, 位置狹窄, 餐牌殘舊...
但這些也不損我對食物的期待!
(用Citibank信用卡還九折, 即免了加一!)

Order的時候, 我和朋友都以菜式的號碼落單,
但專業的侍應一聽號碼就把整個菜名背了出來!
餐湯
 蕃茄雜菜湯
香濃, 夠酸, 開胃, 雜菜豐富, 如果有點辣會更棒!

雜菌忌廉湯
誒? 有冬菇呢~! 很香啊!
是真正用雜菌打碎加忌廉煮的誠意之作!
不是"奶粉"味<-暫時想不到更好的形容詞..
 蟹肉釀白蘑菇薯蓉
Wow~ 好大顆的蘑菇耶!
釀了蟹肉, 上面鋪了芝士, 樣子好讚!
吃上去, 蟹肉是蠻多的, 但味道不算濃,
雖然我本身也喜歡吃生蘑菇, 但如果烤乾多一點會更香的說~
薯蓉固之然也是真正的馬鈴薯加牛油牛奶做的了, 不是開粉,
白酒煮蜆意大利糕
 白酒煮蜆意大利粉 <-推薦!
一上菜就有股濃濃的白酒香撲鼻而來!
通常白酒煮蜆要不就是蒜香, 要不就是牛油香作了主道,
這裡的白酒煮蜆的確是不一樣, 白酒主道!
我和朋友都是愛酒的人, 聞到這香味, 眼睛發亮了!
意粉軟硬度剛好, 不會太軟, 有點嚼勁, LIKE!
白酒, 香草, 蒜片, 牛油的這個湯, 我喜歡到一直在喝~
(但可惜... 這湯應該有味精...喝太多了...結果咳了好幾回....)
蜆肉也蠻鮮甜, 另外要讚一下放上面的麵包條..
那是烤的很乾很脆的那種, 但牛油蒜蓉塗很多, 很香口, 沾湯吃, 好味道!
 巴馬火腿芝士PIZZA
其實吃完意粉已經飽到撐的地步,
所以這PIZZA我們待了一下才吃,
還好, 它冷了也不錯吃~
餅底仍然很脆, 烤的蠻香.
芝士說是陳年, 以為會很濃, 但事實不然, 少許失望
巴馬火腿一點都不吝嗇, 四大片, 好吃~

本來加約$12, 便可轉餐牌上的任何咖啡飲料
但可惜我們都真的太撐了, 只能叫上熱檸茶... 下回再試!
P.S. 我們真的把所有東西清光光呢!!

2014-02-06
Credit Card Offers
餐湯
白酒煮蜆意大利糕
2013-08-03 4878 views
聽到合一呢個CONCEPT都幾有趣, 一直都有興趣睇下加上又係臨急抱佛腳約飯局訂檯, 所以就訂左呢度!本來係想叫SET, 但係朋友似乎對其他更有興趣, 所以就放棄左黑醋雜菜沙律 (7/10): 開胃! 份量都算幾多, 應該夠3-4人份炸芝士條 (3/10): 相當失望 ...因為我同朋友都係芝士愛好者...但係外面炸得好硬, 而且點左醬都無咩味蟹肉忌廉意粉 (7/10): 原本係想叫墨魚汁意粉但係無...都算唔錯, 但係比較漏千島海鮮薄餅 (8/10): 叫左個MINI SIZE, 相當好味, 而且底薄多料! 比PIZZA H**或者SHAK** PIZZA好食!P.S. I love you (8/10):唔錯既cocktail, 通常有baileys既都會調得偏甜,呢杯反而淡淡地, 有少少似牛奶沙冰!呢間合一咖啡室有2層, 我地坐左響上面,由18:45坐到22:15左右, 基本上係唔會俾人趕走所以絕對係吹水好地方! 唯一唔好就係比較嘈,而且同一層既人係會聽到哂你講咩埋單約$350 (無啦啦變左係我既生日飯   早左成個禮拜 哈哈哈!)2個人黎講唔算貴如果唔飲野應該$300
聽到合一呢個CONCEPT都幾有趣, 一直都有興趣睇下
加上又係臨急抱佛腳約飯局訂檯, 所以就訂左呢度!

黑醋雜菜沙律

炸芝士條
炸芝士條 (3/10):
相當失望
蟹肉忌廉意粉
千島海鮮薄餅
千島海鮮薄餅 (8/10):
叫左個MINI SIZE, 相當好味, 而且底薄多料!

比PIZZA H**或者SHAK** PIZZA好食!
P.S. I love you
P.S. I love you (8/10):
呢杯反而淡淡地, 有少少似牛奶沙冰!

呢間合一咖啡室有2層, 我地坐左響上面,
由18:45坐到22:15左右, 基本上係唔會俾人趕走
所以絕對係吹水好地方!

唯一唔好就係比較嘈,
而且同一層既人係會聽到哂你講咩

埋單約$350 (無啦啦變左係我既生日飯
 早左成個禮拜 哈哈哈!)
2個人黎講唔算貴

蟹肉忌廉意粉
千島海鮮薄餅
P.S. I love you
2013-07-10 3878 views
5時許來到,想不到還有下午茶。上次來的時候,餐飲叫了榛子巧克力,今次就叫了薄荷巧克力(特飲另加12),飲品感覺一般,薄荷味不重~可能是怕客人接受不了太重的薄荷味道吧^^黑松露炒蛋多士(46還是48元?忘了)。挺好的。當然,這個價格是應該有一定水準的。飲品拍得不好,也就不上圖了。只上一張炒蛋圖~捨棄舊ACC,以後就用這新的發文章了。要「的起心肝」多寫一點,也當作是自己的寫作練習吧!至於服務方面,還是一如既往的好~不過,感覺上下午茶比午餐還要貴啊……為什麼呢?
可能是怕客人接受不了太重的薄荷味道吧^^

黑松露炒蛋多士(46還是48元?忘了)。挺好的。
當然,這個價格是應該有一定水準的。

飲品拍得不好,也就不上圖了。只上一張炒蛋圖~

黑松露炒蛋
至於服務方面,還是一如既往的好~
不過,感覺上下午茶比午餐還要貴啊……為什麼呢?
2013-07-10
黑松露炒蛋
有天和朋友看度呢間cafe很多人排隊於是都入去試下, 果然很好味好正, 價錢合理又唔會話好貴!我地叫左個二人set 餐:一個paste& 一pizza with two soup,Coffee & TEA(轉其他餐飲加$10-12)Carbonara with Angel Hair~vvvvv creamy  ~good!!!雞胸蕃茄醬天使麵, 蕃茄醬唔太酸,甜酸度岩岩好。夠味‵推介忌廉煙肉焗薯皮,薯皮夠新鮮,唔會焗得太乾身,再點下茄汁食一流

我地叫左個二人set 餐:
Carbonara
 ~good!!!
雞胸蕃茄醬天使麵
雞胸蕃茄醬天使麵, 蕃茄醬唔太酸,甜酸度岩岩好。夠味‵推介
忌廉煙肉焗薯皮
2013-06-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Others
忌廉煙肉焗薯皮
2013-05-07 2683 views
今天突如其來的要去球會交點東西給老闆,順勢便到佐敦來一個下午茶。然而在下於漫無目的的頭緒下,看到一間咖啡屋餐廳,而且在廟街還有一間分店,於是軀身便去。走到合一咖啡屋餐廳,是一間咖啡屋混合了餐廳的店子,內裡有蛋糕咖啡等供應外,還有意粉和三文治及啤酒供應。而合一就是基督徒合一的意思,無論是天主教或基督教,甚至是聖公會,都是信奉耶穌基督的教會,因此餐廳以合一為名,其實就是要基督徒合一呢!身為教友的在下,也應該支持一下的。其實店舖不乏有基督教和天主教的氣氛,餐牌以致牆上的壁畫,都有聖經金句,在下一看金句和聖經章節,已經有十分親切的感覺,而且一看便知道是天主教和基督教合辦的餐廳。至於在下所點的是一個下午茶餐而言。意大利雜菜湯是一道味道較酸的菜式,湯底紅而不油,雖然味道是酸的,但卻帶有微弱的甜味,蔬菜份量適中,倘若多一點菜的話,可能會較好的。珍寶腸熱狗份量不少,有足七吋長,香腸也較粗,而且一邊已經鋪滿了青瓜和生菜,再加上芥末和茄醬,是必然的選擇。而熱狗因為太大了,在下還是要用刀叉切開來吃。麵包和香腸頗脆的,外脆內軟,蔬菜也算新鮮。沙律菜蘸上了黑醋後都是一般啦,沒有特別好味與不好味。走進餐廳,初時還

走進餐廳,初時還以為是基督教教友開的,後來才發覺到有別於單一教會人士開辦,這餐廳結合了天主教和基督教的教友開辦,是別具意義的餐廳。
Other Info. : 在下當然支持餐廳的食物,但是當走進這餐廳的時候,就更多了一份支持,就是基督徒的合一,既然大家都是信奉同一的主的話,那麼就很自然的想合一呢!
2013-05-07
$59 (Tea)
2013-03-27 2231 views
食openrice見到,係天主教徙同基督徒開,好特別~我的事奉伙伴請我同另一位朋友食。一入去個環保好舒服,大家靜靜地~~我們叫左一個398(好似咁既價錢)既set din,,,,食左以下既野︰煙三文魚沙律四個人岩岩好~~白汁雞扒意粉肉醬長通粉好鐘意佢樣樣都有條多士,好好味~加埋芝士粉,good~呢個好食...薯皮~~杯朱古力落左cream....好飲~~好鐘意佢既環境,,,,有不少的金句,又播詩歌純音樂~傾計一流呀~~一定再去...想試佢d野飲~~~
食openrice見到,係天主教徙同基督徒開,好特別~
我的事奉伙伴請我同另一位朋友食。

一入去個環保好舒服,大家靜靜地~~
我們叫左一個398(好似咁既價錢)既set din,,,,

食左以下既野︰
煙三文魚沙律
四個人岩岩好~~
白汁雞扒意粉
肉醬長通粉
好鐘意佢樣樣都有條多士,好好味~
加埋芝士粉,good~
呢個好食...薯皮~~
杯朱古力落左cream....好飲~~
好鐘意佢既環境,,,,有不少的金句,
又播詩歌純音樂~
傾計一流呀~~

一定再去...想試佢d野飲~~~
2013-02-18
Birthday
2012-12-02 1470 views
幾年前曾為朋友慶生幫襯過合一,想不到今天再有機會回來而且,今餐很滿意訂了8pm枱,全場只得數枱客人不過少客有少客的好,環境清靜,餐廳內風格浪漫,舒服選菜時發覺餐牌冇了煙三文魚天使面起初有些少失望,因為小妹記得對上一次對這個最深印象三文魚夠冰凍,份量多於一般餐廳,好評by the way, 我們order了dinner set for two 餐湯值得一讚椰菜花忌廉湯,有別於一般粗製濫造的加水溝粉形式飲時嘗到若隱若現的椰菜花蓉,有口感,實在讚正常先來沙律前文提到餐廳沒有了小妹想吃的煙三文魚天使面幸好還有個沙律補數煙三文魚排成玫瑰花的形狀蔬菜不太大不太散,而且沙律醬伴得很平均要注意的是沙律上加了脆煙肉碎,很少餐廳會如此認真制作又係一讚!扒雞胸車厘茄意粉女侍應上菜後,窩心地從廚房拎多隻碟,好讓我地易d切雞扒男朋友說驟看起來,以為份量唔多,但實質,兩個人也夠食呀!義式風情,材料有parma ham, 蕃茄, 芝士pizza上的時候有點呆眼!parma ham份量很多呀不單止原塊上,還有打了幾褶多到有點點過咸:)不過都ok接受到最後,打了個眼色,店員就遞上了先前order的甜品這間餐廳的特色是可
幾年前曾為朋友慶生幫襯過合一,想不到今天再有機會回來
而且,今餐很滿意

訂了8pm枱,全場只得數枱客人
不過少客有少客的好,環境清靜,餐廳內風格浪漫,舒服

選菜時發覺餐牌冇了煙三文魚天使面
起初有些少失望,因為小妹記得對上一次對這個最深印象
三文魚夠冰凍,份量多於一般餐廳,好評

餐湯值得一讚
真材實料
椰菜花忌廉湯,有別於一般粗製濫造的加水溝粉形式
飲時嘗到若隱若現的椰菜花蓉,有口感,實在讚
正常
水準高
先來沙律
前文提到餐廳沒有了小妹想吃的煙三文魚天使面
幸好還有個沙律補數

煙三文魚排成玫瑰花的形狀
蔬菜不太大不太散,而且沙律醬伴得很平均
要注意的是沙律上加了脆煙肉碎,很少餐廳會如此認真制作

又係一讚!
賣相靚,味道佳
扒雞胸車厘茄意粉
侍應上菜後,窩心地從廚房拎多隻碟,好讓我地易d切雞扒

男朋友說驟看起來,以為份量唔多,但實質,兩個人也夠食呀!
多料
義式風情,材料有parma ham, 蕃茄, 芝士
pizza上的時候有點呆眼!parma ham份量很多呀
不單止原塊上,還有打了幾褶

多到有點點過咸:)不過都ok接受到

最後,打了個眼色,店員就遞上了先前order的甜品
這間餐廳的特色是可以要求他們在甜品碟上寫字
增加氣氛

至於甜品,特濃朱古力cake食落感覺很rich

不錯

Other Info. : 這店的侍應給我感覺態度都是十分好,細心 會關心到客人需要 令整個用餐感覺舒服 另外,侍應都就會我地既進食速度上菜 食完一道接一道 感覺很體貼,讚:) 現時很少餐廳可以在各方面都做得如此滿意 我會再幫襯:)
2012-12-01
Anniversary
真材實料
水準高
賣相靚,味道佳
多料
  • 煙三文魚沙律,扒雞胸車厘茄意粉
2012-09-03 988 views
行街行得累想下午茶時份要在連鎖咖啡店找個位置坐坐並不客易,反而來這類小店碰碰運氣機會更佳.入到來坐下才發現這裡的格局像一間餐廳多過咖啡屋.香蕉朱古力----面層的奶泡綿滑細密,香蕉糖漿份量下得剛好!喝起來的味道自然沒有香精的感覺.朱古力味道有點淡反而一般.香辣炸雞翼----外皮尚算香脆但內裡肉質是沒甚水份及有點嚡,是炸得過熟了!本身的調味亦甚淡,辣味主要來自那下了大量tabasco的蘸汁.味道偏酸而攻鼻效果是不甚討好,何況以此價錢來計的話是有點物非所值.看見餐牌上各款食物的價錢也頗進取!(以這區來計)不知晚餐真正水準如何或有機會改天來一試.
入到來坐下才發現這裡的格局像一間餐廳多過咖啡屋.
香辣炸雞----外皮尚算香脆但內裡肉質是沒甚水份及有點嚡,是炸得過熟了!本身的調味亦甚淡,辣味主要來自那下了大量tabasco的蘸汁.味道偏酸而攻鼻效果是不甚討好,何況以此價錢來計的話是有點物非所值.

$50 (Tea)
2012-08-06 721 views
話說上星期六約了朋友到佐敦廟街吃中午點心,早到了廿分鐘。剛好見到點心店外有間咖啡店「United Café Bistro」,即管入內試試。店內裝潢頗有悠閒的感覺,各項咖啡由$30起。點了一杯即磨冰咖啡 ($30),未飲已聞到很濃的咖啡香,以$30 來說我覺得味道質素是不比大型連鎖的咖啡店失色。值得推介!
店內裝潢頗有悠閒的感覺,各項咖啡由$30起。
2012-08-04
2012-06-07 332 views
近住九龍公園,要揾個舒服地方坐低,都有D難度。。。呢間舖個名咁得意。。。原來係天主教同基督教徒一齊開,咁就試吓佢la!! 要讚佢款款上枱食品都賣相吸引,唔知味道如何呢? 鮮茄露荀天使麪,用料十足,露荀冇渣 蔬菜千層麪,個麪好厚身,雖然好多醬在面,但兩者好難混合,好一般 見到杯榛子咖啡,賣相咁靚,仲有榛子仁在面,以為好好飲,點知。。。咖啡好似混水咁,冇味,最慘係泡面的榛子仁好像已過期咁,"益"真係要俾十個dislike!! 點賣咖啡ar!!!環境都幾好坐, 不過禮拜六的晚餐都咁靜市, 唔知係咪因為附近有太多選擇?服務都可以,有禮貌;佢地個餐牌好有心思,講解餐廳宗旨,咖啡來源味道係好抵食,每人都係HK$70幾蚊左右[不計飲品];但味道都係要俾低分,因為連杯咖啡要搞唔掂。。。

要讚佢款款上枱食品都賣相吸引,唔知味道如何呢?

鮮茄露荀天使麪,用料十足,露荀冇渣

都幾好坐,
不過禮拜六的晚餐都咁靜市, 唔知係咪因為附近有太多選擇?

都可以,有禮貌
;佢地個餐牌好有心思,講解餐廳宗旨,咖啡來源

鮮茄露荀天使麪,好!
蔬菜千層麪,一般
賣相靚的榛子咖啡, 但榛子"益"味
環境舒服
名為"合一"說出天主教徒同基督教徒的心意
餐牌, 有好多款式
2012-04-07
鮮茄露荀天使麪,好!
環境舒服
名為"合一"說出天主教徒同基督教徒的心意
餐牌, 有好多款式
2012-03-08 274 views
7.9.2011友人的家人都在外國, 知道他要一個人孤零零過中秋, 所以提早和他慶祝中秋節, 順道鼓勵和支持他一把.選擇來這裡食飯, 是由於久仰餐廳的大名, 但未曾有機會來試試. 這裡的環境比想像中細, 牆上的掛畫都有聖經金句, 再加上四周富有宗教色彩的擺設, 的確給人一種和諧舒適的感覺.我們點了一個意粉, 一個薄餅和兩客心太軟.先來鮮茄忌簾汁煙三文魚意粉. 煙三文魚夠凍, 鮮美, 有少少咸, 擺放為花形的放在意粉之上, 賣相尚算精美 而當蕃茄片, 洋蔥粒, 香草與鮮茄忌簾汁伴著意粉來吃的時候, 就感到每條意粉也沾上了鮮茄忌簾汁, 甜甜酸酸, 很醒胃. 意粉沒有煮到過份腍, 不錯.隨後而來的千島夏威夷薄餅是薄脆批. 材料有火腿, 菠蘿和千島醬. 一上枱時, 真估不到size是這麼大薄餅面層鋪滿厚厚的芝士, 也鋪滿了我最喜愛的菠蘿粒. 有很多甜甜的菠蘿呀, 正!!! 更難得是菠蘿沒有焗到乾水. 火腿粒的份量也不少, 埋藏了在芝士層裡面, 火腿粒也沒有焗到乾水. 整個薄餅因著千島醬而甜甜酸酸, 就算是薄餅的邊緣也沾了千島醬, 可令到薄餅邊緣不會那麼乾. 至於餅底, 真的又薄又脆又香, 這
7.9.2011

桌上的擺設
有金句的掛畫
我們點了一個意粉, 一個薄餅和兩客心太軟.

至於餅底, 真的又薄又脆又香, 這才是正宗的意大利薄餅哩.
最後來的心太軟, 我特地叫侍應幫我們在每客心太軟的碟上寫上Be joyful. Joyful 有喜樂的意思, 喜樂是發自內心, 比Happy 的快樂來得更全面. 友人見到這一客心太軟時都好驚喜哩. 心太軟的外層較硬, 要叉多幾叉才可令裡面的朱古力流出來. 熱熱的朱古力漿流得好快, 好甜好甜, 雖然朱古力漿不是很滑, 但味道就十分純, 又香又濃. 而伴在一旁的雲呢拿雪糕球就因為朱古力漿流出來後開始溶化, 雪糕很重奶味, 但相比起朱古力漿, 當然沒有朱古力漿那麼甜喇.
每次吃完心太軟也會覺得很甜, 很開心. 但這種開心和快樂的感覺都是短暫的, 可能幾小時後或幾天後便會消失. 要時常保持開心快樂, 就要有一顆喜樂的心才可做到.

這一餐食得好滿足, 好味又抵食, 會再來.
Other Info. : 用DBS白金卡找數有九折優惠呀.
2011-09-07
Credit Card Offers