2023-04-10 459 views
有朋友到香港一遊,想惠顧中環老店沾仔記,星期六中午沾仔記未滿坐亦不需等位,就可入店內就坐,店內都滿3分之2食客,我們入坐後亦陸續有客入坐,店內不算大,坐得有點迫。我們點了至尊三寶湯麵及三寶撈麵,三寶有鮮蝦雲吞、鯪魚球、鮮牛肉,雲吞大大粒,雲吞內有原隻鮮蝦,皮簿餡靚,鯪魚球超大粒,唔腥彈牙無骨有魚味,鮮牛肉反倒失色,無乜肉味比較淡又唔鮮,但算淋滑。最出色是麵彈牙爽口有蛋味,湯底清甜可口,撈麵亦會跟一碗湯~唔錯👍觀察店內佔遊客多,反本地香港人少,而星期六我光顧那天多外籍遊客到來,同我地搭枱2位食客都係外籍人事,言談中知他們都是睇旅遊節目推介此店。店員出餐亦勤快有禮,亦無老店的黑臉。個人覺得是可以,但未至於極出色。
至尊三寶湯麵

店員出餐亦勤快有禮,亦無老店的黑臉。

個人覺得是可以,
但未至於極出色。
至尊三寶撈麵
2023-04-09 380 views
男友好想試下沾仔記既雲吞麵,原以為要等位先內進,始終公眾假期嘛,又要下午3點幾tea time, 怎知又不用,於是即刻入去食返碗啦。招牌雲吞麵 - $38內裡有3大粒雲吞,算幾足料有蝦和豬肉,有咬口和彈牙。合格🆗 但係咪應該係4粒會balance 些呢?麵底食第一口,會感覺彈牙,但食食下又不似如期。🙄 其實幾硬身⋯而湯底味道唔夠,欠缺鮮甜大地魚味😐 並非預期中的味道😐米芝蓮食店,會有它可取之處,人人口味不一嘛。咁店店內職員普遍態度和藹,有禮貌的。😉😇

招牌雲吞麵 - $38
招牌雲吞麵

2023-04-07
Type of Meal
Tea
2023-03-28 284 views
一間位於中環的懷舊麵店,選擇一共有雲吞、鯪魚球及鮮牛肉三款餸,勝在貴精不貴多。裝修極具懷舊中式飯館氣氛,除了香港人之外,還有不少外國人捧場!___招牌雲吞麵 HKD $ 38以中環地段來說38元一碗麵的確性價比高,更曾獲得米芝蓮推介,難怪門口排著長龍。一碗細蓉有三粒大大雲吞,雲吞包內蝦肉飽滿,非常足料,味道不俗。麵的質地不會過淋,保留了一定的口感,湯底清甜,整個組合可說是不錯不錯。___評價:💵 性價比不錯🏠 懷舊麵館👌🏻 快食之選推介指數:❤️❤️❤️(五個心心為滿分)___地址:中環威靈頓街98號地舖

招牌雲吞麵 HKD $ 38

評價:

💵 性價比不錯
🏠 懷舊麵館
👌🏻 快食之選

推介指數:❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)

地址:中環威靈頓街98號地舖
2022-11-04
2023-03-17 338 views
沾仔記 (威靈頓街) 因為係附近返工,收工已經夠哂攰想快d食飽就返屋企..經過呢到係門口見到好多外國人都係入面所以入去試下一坐低其實餐牌選擇唔係好多,見到個個人都叫三寶所以叫多一碟菜。門口都貼左好多話呢間係米芝蓮麵店、啲人黎得快又食得快咁、店員做野速道都好快手。三寶份量都其實唔係叫好多,面頭有少量牛肉、2粒雲吞同一大舊鯪魚,望落都唔係啲好特別,牛肉都嫰身唔會係硬,不過無乜牛味。雲吞都係有好大隻鮮蝦包係入面,鯪魚肉我個人覺得比較好食,食到有陳皮味同埋都新鮮打出黎。 清湯都唔會太鹹。不過係中環黎講佢價錢已經唔算貴 平民價錢親民既
沾仔記 (威靈頓街)
2023-03-09 286 views
傍晚有事要去中環辦事。處理完已經七時多正值晚餐時間。其實不肚餓但為食也想念久違的乒乓波般巨型的雲吞。所以就走去沾仔記聚舊一下。不用等位直入。樓面很有禮貌, 我心中已決定吃雲吞河便立即下單。不消5分鐘, 雲吞河便奉上可是已經也不是之前常吃的巨型雲吞。咬一口是大約一只蝦加一些豬肉。明白通脹關係食材上漲,其他都是雲吞皮感覺一般滿足, 可幸河粉尚算爽滑還是堂食比外賣好。很快吃完後便離開完成今晚中式的快餐。味道還是回憶好。

味道還是回憶好。
2023-02-14 420 views
冇諗到依家米芝蓮餐廳服務態度都可以咁差排開食物質素唔講,侍應嘅服務態度直情趕緊客我同屋企人兩個複診完諗住食碗麵就返屋企黎到餐廳坐低,餐牌寫得比較簡單,諗住叫兩份雲吞撈粗麵,就叫個侍應過黎落order我:唔該兩碗雲吞撈粗麵阿叔:冇粗麵我:咁有咩麵啊阿叔: 幼麵 生麵當刻嘅我都未反應過黎兩隻係同一款麵就話:咁就生麵啦,個阿叔已經唔出聲,就咁睥住我,咁我先醒起,幼麵係生麵嘅一種,但係點解佢用兩個詞去形容同一款麵呢,又點解唔加多少少描述話只有幼嘅生麵呢,點解會expect人地知道呢兩款麵係一樣㗎呢,唔通外國遊客黎到佢都係咁樣招呼?(事實聽到佢同另一臺客落order都係咁款)我就話:哦,咁幼麵啦咁阿叔就寫order啦,我見佢淨係落左一碗,咁就提返佢話:兩碗啊唔該阿叔即時又睥住我話:兩碟!X你個X,兩碗同兩碟有咩分別啊,係咪都係兩份咁解啊,洗唔洗捉埋我字蝨啊我都算,改口話:ok兩碟。之後話加多碟油菜,阿叔又睥住我問:蠔油?菜心? 咁我以為佢問我係咪要菜心啦,咁就話係啊菜心啦,佢又好嫐咁講:蠔油定上湯啊哇我當刻真係愕然,原來蠔油菜心呢個短語仲包括埋上湯浸嘅方法,咁唔通有蠔油嘅菜心係生食嘅,唔係上湯浸
冇諗到依家米芝蓮餐廳服務態度都可以咁差
排開食物質素唔講,侍應嘅服務態度直情趕緊客
我同屋企人兩個複診完諗住食碗麵就返屋企
我:唔該兩碗雲吞撈粗麵
阿叔:冇粗麵
我:咁有咩麵啊
阿叔: 幼麵 生麵

我就話:哦,咁幼麵啦
阿叔即時又睥住我話:兩碟!

哇我當刻真係愕然,原來蠔油菜心呢個短語仲包括埋上湯浸嘅方法,咁唔通有蠔油嘅菜心係生食嘅,唔係上湯浸熟嘅,而我又會可以係蠔油菜心呢四個字入面get到你叫我揀蠔油定上湯嘅

可能有人會話呢啲係香港用語,系人都識,或者話黎得呢啲地方唔通食態度咩點點點。但我想講我就系唔識,而你點可以expect客人全部都識,係咪應該畀少少耐性好好咁解釋呢,我又唔係聽唔明廣東話。又好彩我識得廣東話咋,我聽到呢個阿叔同後面個張臺嘅客人落order個陣,人地明明識講中文,佢好冇耐性咁叫人地睇番英文餐牌。俗啲講句今時今日呢度服務態度真係唔得lor,永遠冇下次

2023-02-13
2023-02-03 443 views
下單時服務員沒有聽清楚我們的訂單,我們更正他時他還凶神惡煞地問我們想點,態度惡劣。令我們吃了一驚,食慾大減,心情很差。同行是新加坡朋友,他們問我這是香港的接待態度嗎?我無言了!這樣的服務態度還能拿到連續幾年的米芝蓮星,真的莫明其妙!
工作日中午人声鼎沸,翻台率很高,要拼桌,上菜非常快,几年来价格没涨多少,还是那么大碗、料足,在寸土寸金的中环是那么平实温暖的存在·点了👉招牌云吞面 牛肉捞面 郊外油菜 ·这里的竹升面碱味浓重,很有辨识度,好像在快速拌面的时候都能感受到风味的张力,面条筋道弹牙,捞面尤其干爽,嗦起来毫不费力,但在齿间又散发出非同寻常的咀嚼感·捞面调味简单,好吃却表达得很明确,一开始觉得蚝油不够,请店员再加一些,结果满满一盘吃下来又有点咸,大片牛肉把表面铺满一半,软韧弹嫩·云吞和鲮鱼球都是完整的巨大颗,汤头肯定赶不上用贵食材熬出来的汤那种层层立体的鲜,但却是一口能熨帖心和胃的鲜·桌上有自助的辣椒油等几瓶调味,但既然都来了,不如吃个原汁原味,蔬菜也都新鲜脆甜
点了👉招牌云吞面 牛肉捞面 郊外油菜
2023-01-31
$50 (Lunch)
  • 云吞面
  • 鲮鱼球面
  • 腐乳通菜
  • 至尊三宝面
  • 鲜牛肉面
  • 油菜
2022-12-19 560 views
叫個雙拼先,試多一樣餸,一於揀雲吞鮮牛肉麵($44),抵食喎!雲吞大大粒,入邊有幾隻蝦,好新鮮彈牙😋 暫時係我覺得港島區最正嘅雲吞🙌🏻牛肉有牛味,係滑嘅!仲要有好多片👍🏻 鐘意食牛嘅朋友會覺得好滿足!幼麵都幾爽口,唔會太淋;配一啖湯食好正,因為啖湯好清甜,有鮮味,令人忍唔住會成碗飲晒🤓辣椒油都做得好有誠意,識食嘅食佢啲辣椒粒粒🌶 我一匙羹食一碗麵都夠總括嚟講,性價比係高嘅,經過中環一定要試吓

總括嚟講,性價比係高嘅,經過中環一定要試吓

2022-11-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$44 (Tea)
  • 雲吞麵
2022-12-04 433 views
入到去餐廳🍴啲姐姐態度好似好忙都唔得閒理我哋😅我叫咗鮮牛肉撈麵加一碟菜心😛 上菜嘅時間都算幾快 佢會配埋一碗上湯 撈麵嘅麵質都幾彈牙爽口 鮮牛肉嘅味道偏鹹 口感好淋 唔洗點用力都咬到🤣但個人意見唔好落咁多湯落個撈麵到 如果唔係鹼水味好重食完個牛肉會好口渴要即刻飲多幾啖水 唔知係唔係鹼水味重 定梳打粉味太重🤭 但如果下次再嚟嘅話 會試吓佢啲雲吞😆😛

2022-11-25 342 views
中環上班選擇有限難得有40$下的選擇-茶餐廳 貴精不貴多只要精益求精毋需以量取勝-只賣三款雲吞 鯪魚球 牛肉38$單拼點了雲吞麵屈指可數 三顆雲吞三顆大雲吞真心足料 而且大粒咬開見到大大隻蝦但僅此而已蝦鮮肉香欠奉緊緻但不彈牙-湯底味道正常偏稠不稀沒有蝦子味鹼水味-最後加了醋和辣椒油吊吊味-其實以其地段及價錢 已經算高質滿足了份量 就可能會犧牲味道魚與熊掌不能兼得這道理不僅套用於人生打工仔的午餐也如是-辣油和醋要自助 等外賣時可先去準備
中環上班選擇有限

也如是
辣油和醋要自助 等外賣時可先去準備
TakeAway
2022-11-03 407 views
Two toppings noddle ($46)Michelin restaurant with fair and affordable prices and great quality.I chose wonton and fresh slied beef. Love the big and juicy shrimp wonton 🦐. Cannot finish it with one mouthful.😆😆 There are many tender beef on the top🥩. A fantastic bowl of noodle that gives you huge satisfaction.If you are looking for a affordable and delicious lunch in high-priced area Central, don’t hesitate to give it a try and I’m sure you won’t be disappointed 😎
Two toppings noddle ($46)

中環出名難搵平嘢食lunchtime 比平時行遠少少試下呢間雲吞麵就係中環街市附近 唔難搵價錢勁貼地雲吞麵38 3粒雲吞咁圖嘅三併面都係48鯪魚肉好彈牙 招牌鮮蝦雲吞同鮮牛肉好掂加菜 18可惜冇試到睇落去好大碟紙巾 3蚊一包中午就預咗要排一陣隊不過都算快入到座味道勁正不論係餸定面 都正返工lunch食到即刻晏畫開心晒

中環出名難搵平嘢食
即刻晏畫開心晒

三併麵
三併麵
2022-10-17 520 views
今次去了試米芝蓮香港推介餐廳沾仔記,佢厲害在由2009年連續獲獎至今,吃完後必定會再encore的餐廳!1. 至尊三寶麵($46) 餸菜麵量充足,絕對值得一試必食雲吞入邊餡料豐富、蝦肉彈牙、皮薄餡靚!鯪魚球大大粒、口感彈牙、魚肉偏淡,加醋食風味更佳。牛肉淋得黎無筋,牛味略嫌偏淡,亦是加醋更好。另外,雲吞麵嘅精粹就係湯同麵,雲吞湯清淡易入口,吃完後第一次整碗湯喝光了雲吞麵無可挑剔,無鹼水味、麵質彈牙。另加了飲品 豆漿($10)香港製造、無添加劑,不會太甜,甜度剛剛好,健康解渴之選。2. 腐乳通菜 ($18)出街食飯都想食得健康少少,加咗碟菜,可以揀不同種類嘅菜/ 醬分開上,亦有清湯選擇。腐乳不會太鹹,健康嘅味道3. 餐廳舖面星期日中午有一兩枱空位,餐廳不大但乾淨企理。要大讚餐廳侍應姨姨態度良好、笑容滿面,值得加分

1. 至尊三寶麵($46) 餸菜麵量充足,絕對值得一試
雲吞麵無可挑剔,無鹼水味、麵質彈牙。

至尊三寶麵

腐乳通菜

3. 餐廳舖面

2022-10-16
$62 (Lunch)
至尊三寶麵
腐乳通菜
2022-10-07 304 views
喺港島想食一間好嘅雲吞麵,呢度都算係一個非常好嘅選擇佢嘅性價比好高,價錢唔係好貴,但相當有水準食完一次你會再想返嚟食!佢嘅雲吞大大粒,非常足料,有幾隻蝦喺入面,咬落去好爽口彈牙,令人想再叫一碗淨雲吞牛肉係手切靚牛嗰種,好香牛肉味,啖啖肉,感覺好新鮮加少少辣椒油,唔算太辣,不過好香口,唔係好食得辣嘅朋友都應該頂得住佢嘅麵底好彈牙,唔會太淋,煮得啱啱好!個湯底先至係精粹,入口非常鮮甜,每次食完都會飲晒佢,一滴不留
喺港島想食一間好嘅雲吞麵,呢度都算係一個非常好嘅選擇
佢嘅性價比好高,價錢唔係好貴,但相當有水準
食完一次你會再想返嚟食!

牛肉係手切靚牛嗰種,好香牛肉味,啖啖肉,感覺好新鮮
2022-09-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
  • 牛肉雲吞麵