2007-06-29 42 views
噚日同朋友係太子飲完happy hour, 就一齊轉出街口搵地方食晚飯, 又唔想去麗都酒樓, 好彩比我見到呢間酒家o既招牌, 我對這些酒家一般都比較有好感, 絕不交行貨, 果然無錯!星期四晚8:30後去到, 居然無乜人, 唔通過晒晚巿時間!只見有一圍大客食海鮮, 另外一邊就間了大房作麻雀耍樂! 我們一行3人乖乖坐低, 大家都急不及待各自點了一款餸....1) 金菇肥牛煲: 上枱嚇一跳, 個煲真係幾大, 唔係一般日本城賣$10個的瓦煲, 十分足份量, 可惜肥牛不是靚貨, 較趙口! 非常濃烈花生醬味道, 如放多些菠蘿味沖淡中和番,味道更加好!2) 腐乳炒通菜: 幼款通菜, 又係夠大碟, 我自己就嫌腐乳味唔夠重, 但都幾好味!3)羅漢齋燒豆腐: 落足料, 有好多款菇,豆腐夠滑又夠熱, 食落辣口, 又有菜心墊底, 正!飯後還有糖水及西瓜送! 現在係旺角同太子能夠搵到達咁舒服唔嘈又唔多人, 又唔太偏離鬧巿o既地方食餐\飯, 真係好難呀! 埋單仲覺得物超所值! 共$180! 大排檔都唔得啦!

2007-05-27 58 views
上一次和四位同事去食飯,因為我之前同朋友去過一次,很懷念那裡的糯米飯,椒鹽瀨尿蝦,及自家製芒果布甸了...今次我地叫左:椒鹽瀨尿蝦(蝦很肥美,和上次食的一樣咁美味,必食)蒜蓉蒸象拔蚌(超鮮甜,都係必食)菜心(味道香甜啦!還可以啦)西檸軟雞(雞:食落口很鬆軟,汁:酸酸甜甜好醒胃)清蒸魚(唔記得咩魚,不過蒸得好啱火喉,好滑)水餃(皮薄,材料很足,味道唔錯)福建炒飯(材料十足,直得一試)最後更係要食芒果布甸啦!*最喜愛的糯米飯...可惜買晒!!!

椒鹽瀨尿蝦(蝦很肥美,和上次食的一樣咁美味,必食)
蒜蓉蒸象拔蚌(超鮮甜,都係必食)
菜心(味道香甜啦!還可以啦)
西檸軟雞(雞:食落口很鬆軟,汁:酸酸甜甜好醒胃)
清蒸魚(唔記得咩魚,不過蒸得好啱火喉,好滑)
水餃(皮薄,材料很足,味道唔錯)
福建炒飯(材料十足,直得一試)
最後更係要食芒果布甸啦!

*最喜愛的糯米飯...可惜買晒!!!
2006-12-17 38 views
這家酒樓是我和同事們聚會的必選,午市有特價茶點,我們必叫是流沙包,女孩子們都愛它的滑流口感.侍應中有一位大叔很好人,招呼周到.如果禁煙實行後環境會更佳!
這家酒樓是我和同事們聚會的必選,午市有特價茶點,
我們必叫是流沙包,女孩子們都愛它的滑流口感.
侍應中有一位大叔很好人,招呼周到.
如果禁煙實行後環境會更佳!
2006-12-05 35 views
和父母來這裡食午飯,叫了一個午市自選套餐,食飯包括:例湯、五柳石班塊、海味什菜煲和魚香茄子炆米。例湯- 忘記了是什麼湯了,只記得幾好飲,飲完之後也不會太口喝。五柳石班塊- 相信是返炸的,外皮好韌,魚肉又死實實,真係幾難食。海味什菜煲- 味道唔算太濃,菜還算新鮮,不過不失啦。魚香茄子炆米- 茄子唔算多,可以說偏少,好在味道也不會太淡,算是合格啦。只為食飽,沒有什麼要求的選擇。
海味什菜煲- 味道唔算太濃,菜還算新鮮,不過不失啦。

只為食飽,沒有什麼要求的選擇。
2006-11-27 42 views
之前見openrice飯局去此店食過橙花骨, 心思思就決定星期六晚上同傻鬼一家人去試下...一枱7個人叫左椒鹽賴尿蝦- 都算新鮮同大隻鮮鮑魚- 好一般用果皮去蒸都算唔錯, 不過唔算好好味橙花骨- 一般啦豆豉鯪魚炒油麥菜- 菜唔甜同埋太油啦..唔多得豆腐蒸帶子- 最唔掂, d帶子好似d假帶子, 自己在家煮仲正過佢地煮...腊味煲仔飯- 全場至正d腊味夠靚, 飯夠香...不過此店試一次都已經好夠...地方好迫...
椒鹽賴尿蝦- 都算新鮮同大隻
鮮鮑魚- 好一般用果皮去蒸都算唔錯, 不過唔算好好味
橙花骨- 一般啦
豆豉鯪魚炒油麥菜- 菜唔甜同埋太油啦..唔多得
腊味煲仔飯- 全場至正d腊味夠靚, 飯夠香...
不過此店試一次都已經好夠...地方好迫...
2006-11-24 36 views
真係唔睇專題都唔記得呢間小館我grandmother住係樓上, 所以成日都有機會落去飲茶.我早午晚都食過..早:點心ok, 又唔貴, 而且唔嘈ma..幾好.午:食過栗米肉粒炒飯, 福建炒飯, 仲有星洲炒米(幾spicy)晚: 橙香骨, 最好味同回味既"蜜汁燒風鱔" (而家好似無lu),又脆又香..一流, 之前食過清蒸象拔膀, 好甜呀..仲有好多小炒..多到唔記得啦, 不過真係幾好食, 最緊要食完唔口喝. 我覺得佢地d seafood真係好新鮮.係太子黎講, 係靜中帶旺的酒樓, 算唔錯呀啦.^^"
真係唔睇專題都唔記得呢間小館
我早午晚都食過..
早:點心ok, 又唔貴, 而且唔嘈ma..幾好.

係太子黎講, 係靜中帶旺的酒樓, 算唔錯呀啦.
^^"
2006-11-18 34 views
到這間酒樓享用晚飯,覺得待應們態度親切,像回家吃飯的感覺...我們四個女孩子吃了~~椒鹽瀨尿蝦<---好食乳鴿<---鹹d京都骨<---肥d泰式煲仔翅<---好食沙爹肥牛粉絲煲<---沙爹味不夠,不是肥牛,而是普通薄牛肉蒜蓉白菜仔<---好新鮮,白菜好爽蒜蓉粉絲蒸扇貝<---夠哂大隻,正!吃完飯仲有橙食,甜品及糖水送!!**廁所好乾淨,唔會濕淋淋!!

我們四個女孩子吃了~~
椒鹽瀨尿蝦<---好食
乳鴿<---鹹d
京都骨<---肥d
泰式煲仔翅<---好食
沙爹肥牛粉絲煲<---沙爹味不夠,不是肥牛,而是普通薄牛肉
蒜蓉白菜仔<---好新鮮,白菜好爽
蒜蓉粉絲蒸扇貝<---夠哂大隻,正!

吃完飯仲有橙食,甜品糖水送!!

**廁所好乾淨,唔會濕淋淋!!
2005-08-18 45 views
上星期六早了出九龍,和父母到這裏食午飯。我們叫了一個迷你福建炒飯、黃金海皇炒飯和蠔皇灼時菜。迷你福建炒飯- 炒得好香,唔會太乾又唔會太濕,味道香濃,口感唔錯。黃金海皇炒飯- 炒得太乾身,但味道都唔錯。蠔皇灼時菜- 時菜很新鮮,蠔油只是一般貨色,淨食更好。雖然住得近,但很少來這裏食,食物都算唔錯,但也不是太好,當午飯食還是可以的。
上星期六早了出九龍,和父母到這裏食午飯。

我們叫了一個迷你福建炒飯、黃金海皇炒飯和蠔皇灼時菜。
黃金海皇炒飯- 炒得太乾身,但味道都唔錯。
蠔皇灼時菜- 時菜很新鮮,蠔油只是一般貨色,淨食更好。