2012-01-31 15 views
ഀ㰊⁡慮敭∽瑟灯㸢⼼㹡 其實來到starbuck 一般都係借個地方來打稿﹐而對於食物﹐又真的好少可會叫來吃。今次因為要找編輯朋友幫手﹐於是叫了杯伯爵茶﹐味濃比zambra好,鬆餅加了果仁﹐叫做唔難吃﹐過橋抽板既人唔少, 謝謝朋友幫忙。
ഀ㰊⁡慮敭∽瑟灯㸢⼼㹡
2012-01-22 8 views
逛年宵市場前喝杯熱飲增添溫暖,星巴克咖啡是好選擇。世貿中心的分店人不算特別多,很快便有座位,可惜店員未有收拾,桌上留有之前顧客的紙杯。我喝了意式橙香鮮奶咖啡,咖啡十分香濃、幼滑,入口後有淡淡的橙味,好味道!
意式橙香鮮奶咖啡
2012-01-21
$39 (Other)
意式橙香鮮奶咖啡
2012-01-10 13 views
一向鍾情星巴克既雞肉蘑菇批。放完大假返工,要食返個豐富既早餐振奮一下!就諗到星巴克既雞肉蘑菇批加多杯暖暖既Mocha,成個人都醒神晒!店主很nice咁主動幫我烘熱蘑菇雞肉批,態度很好。雞肉蘑菇批熱食好好味,酥皮鬆脆而帶牛油香,外面脆脆,裡面熱辣辣!雞肉多唔會淨係得雞皮,蘑菇都好多呀,味道唔會太咸, 而且個批都好脆好好味,加埋茄汁食既話,正啊~~~Mocha更加唔洗講,依舊保持水準,咖啡濃郁,依舊好味。呢一餐早餐,我好滿意呢!
蘑菇雞肉批
一向鍾情星巴克既雞肉蘑菇批。
Mocha更加唔洗講,依舊保持水準,咖啡濃郁,依舊好味。
呢一餐早餐,我好滿意呢!
蘑菇雞肉批
  • 雞肉蘑菇批(Chicken and Mushroom Pie)
上星期見o岩o岩出糧,天氣又突然轉涼,連平時唔太好coffee o既我都突然心血來潮想嘆番杯starbucks~咁岩同事想試下佢地x'mas o既新野,我們一齊食完lunch就去左就近的世貿買!!!去到時見到門口有poster寫住今個月2至8號都有promo做緊!o個日2-5pm惠顧中杯x'mas promo drink,享有"買一送一"優惠!!抵好多呢~原本鍾情starbucks o既鮮奶抹茶o既我今次都決定同同事一齊試新野~我叫左杯熱薑汁鮮奶咖啡,第一次飲有薑汁味o既coffee,覺得都幾match~飲落去好似特別warm咁~但同事試左一啖,話覺得好重"薑餅"味,佢接受唔到~所以若果唔like薑o既朋友仔就最好試另外兩隻味~~同事仔叫了紅莓白朱古力咖啡,佢覺得好好味呢~~因為真係好香濃紅莓味&好甜,但相對coffee味就冇咁濃~我試左一啖都覺得真係幾好飲~可能我地兩都未算coffee迷每人廿蚊就可以嘆暖笠笠o既starbucks,真係既滿足又超值呀!!!哈哈哈哈~~

抵好多呢~

同事仔叫了紅莓白朱古力咖啡,佢覺得好好味呢~~
因為真係好香濃紅莓味&好甜,但相對coffee味就冇咁濃~
我試左一啖都覺得真係幾好飲~可能我地兩都未算coffee迷

2011-12-02
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$20 (Other)
Dining Offer
Others
  • 薑汁鮮奶咖啡
  • 紅莓白朱古力咖啡
2011-11-01 3 views
喜歡星星克的咖啡,一來店子隨處可見,想喝就可以喝;二來常有新口味,適合喜歡嘗新的我。其中我比較常喝的是Lattle, Mocha 及 Green Tea Lattle。Lattle有奶中和咖啡的苦味,較易入口又不太甜。Mocha是當我是吃甜時的恩物,既有咖啡香,又有朱古力的甜美。喝凍時還可吃上層的cream呢!Green Tea Lattle 是當我感到熱氣時就會喝,始終沒有咖啡因。而為覺得熱的比凍的香濃有奶味。除了飲品外,我更愛星星克的麵包。始終上班買不切早餐,公司樓下的星星克就是我的早餐供應商。雞肉蘑菇批,料很足,大大個,很飽肚。拌上附送的茄醬,又不會大滯。批皮是酥皮,不是牛油皮,是我的最愛哦!芥末香腸卷,焗熱了,麵包軟熟,腸仔滲出肉香,加上點點芥末子,有點惹味,正!下次到星星克,不妨叫多個包包,一口咖啡,一口麵包,人生一樂事!
Lattle有奶中和咖啡的苦味,較易入口又不太甜。

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2011-10-19 7 views
知道STARBUCKS出左新野之後一直都無時間試今日終於搵到機會同個FD去試焦糖布丁咖啡啦!!!第一次黎世貿間Starbucks唔係話太多人排隊, 唔駛等太耐環境感覺都ok見天氣涼涼地, 選左個熱既焦糖布丁咖啡黎飲個fd就飲熱mocha, 個mocha同平時差唔多不過重點都係個焦爆布丁咖啡做咁打開個蓋見到有唔同花紋好特別聞落都幾香飲落真係有焦糖布丁味=]開頭驚會好甜, 但飲落又ok甜度剛剛好, 同埋唔會話遮左d咖啡味雖然未試過凍飲, 但感覺應該都係熱飲會好味D如果佢無咁快轉餐牌既話都可以再飲
知道STARBUCKS出左新野之後一直都無時間試

今日終於搵到機會同個FD去試焦糖布丁咖啡啦!!!
第一次黎世貿間Starbucks
唔係話太多人排隊, 唔駛等太耐
環境感覺都ok

見天氣涼涼地, 選左個熱既焦糖布丁咖啡黎飲
個fd就飲熱mocha, 個mocha同平時差唔多

不過重點都係個焦爆布丁咖啡
做咁打開個蓋見到有唔同花紋好特別
聞落都幾香
飲落真係有焦糖布丁味=]
開頭驚會好甜, 但飲落又ok
甜度剛剛好, 同埋唔會話遮左d咖啡味
雖然未試過凍飲, 但感覺應該都係熱飲會好味D

如果佢無咁快轉餐牌既話都可以再飲
好味道=]
TakeAway
$40 (Other)
好味道=]
2011-05-10 9 views
今個五月新出左自選Frappucino, 逢星期5 3-5pm happy hour時段Frappucino都係買一送一 好抵!!! 不過自己就唔岩時間但係就想試下新野 死死氣都買左一杯黎解渴新出3款 都可以揀脫脂奶 咖啡濃度 仲可以加cream等等試左杯mocha 唔知係咪因為skim milk,所以佢加好多糖水呢?不過試體都幾好ge 有待改善!下次飲我識點叫la 唔知士多啤梨豆奶frappucino係點呢?
但係就想試下新野 死死氣都買左一杯黎解渴

新出3款 都可以揀脫脂奶 咖啡濃度 仲可以加cream等等
不過試體都幾好ge 有待改善!
2011-05-06
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
2010-10-14 2 views
平時行街行到累都會去STARBUCKS都坐下飲下野, 今日就去左銅鑼灣, 行到世貿見累就同個FD兩個人入去, 個時都成5點幾, 都唔知點解O甘多人, 好多人係度等位, 好多學生明明都無野飲/食都唔走等左10分鐘終於有得坐, 兩個人, 我就叫左GREEN TEA LATTE, 個FD就叫左MOCHA, 唔知點今日個GREEN LATTE唔係好夠味, 可能係因為多人啦, 我地仲要左個BLUE BERRY CHEESE CAKE SHARE, 加埋都成100蚊, 雖然杯野有少少失準, 但個CAKE幾好食, 有CHEESE味得黎就唔係太甜, D BLUE BERRY都幾新鮮

2010-10-13
2010-10-02 9 views
今日叫佐杯Frappucino,一杯$32, 價錢其實都幾貴…但覺得都ok好飲係咖啡星冰樂裡都ok好飲架之後叫佐個cheese cake!cake…不過忘了叫全名係咩…超好食….完全唔會過火口. 很軟,又很濃cheese….一句講哂正不過聽fd講Dark Mocha Frappuccino 超好飲….好怕苦既佢都話ok…睇黎下次要試下Dark Mocha Frappuccino 先得
係咖啡星冰樂裡都ok好飲架
2010-09-15 10 views
今日好好彩~~竟然要開OT我返工咁耐,都未試過話要加班,真係好詭異呀~~今日返十點,本身可以放七點,咁放工就可以去同屋企人去打邊爐...我好愛嘅火鍋呀~~~呢晚會有好多好耐無見嘅表哥表姐,好掛住佢地呀不過要開OT,就真係無辦法,打工仔都係要接受現實!!!!但係三點幾先食完第一個正餐,但係食完呢餐好難頂到十點~~到左咁上下時間,大約八點就肚餓啦~~~要買野食啦...去左世貿間starbucks~~諗住買個批食下..去到望住左個熱櫃一陣都見唔到我想食嘅雞批,淨係得芝士菠菜批,有啲失望~~我一心想黎買雞批食架ma~~想食嘅時候竟然無得,唔係好甘心,所以就問下個staff,仲有無雞批~~佢有啲奇怪咁望下我,之後同我講~~小姐,我幫你睇下!!有呀!中間呢個咪係囉~~我一望,係喎,原來係自己眼大睇過龍,喺菠菜批隔離就係我想要嘅雞批~~wa~~好彩問下嗜啫,如果無問就走左就食唔到啦~~最後我當然就要左個雞批啦,個職員仲好nice咁問我要唔要整返熱個批俾我...咁我當然要啦,熱先好食架ma~~因為要開OT關係,所以要攞返公司食~~臨走前個STAFF仲話下次有咩想要,但係見唔到,就問下佢地,真係好人..
今日好好彩~~竟然要開OT
我返工咁耐,都未試過話要加班,真係好詭異呀~~
不過要開OT,就真係無辦法,打工仔都係要接受現實!!!!
但係三點幾先食完第一個正餐,但係食完呢餐好難頂到十點~~
到左咁上下時間,大約八點就肚餓啦~~~
要買野食啦...
去左世貿間starbucks~~諗住買個批食下..
我一心想黎買雞批食架ma~~
佢有啲奇怪咁望下我,
之後同我講~~小姐,我幫你睇下!!
有呀!中間呢個咪係囉~~
我一望,係喎,原來係自己眼大睇過龍,
喺菠菜批隔離就係我想要嘅雞批~~
wa~~好彩問下嗜啫,如果無問就走左就食唔到啦~~
咁我當然要啦,熱先好食架ma~~
因為要開OT關係,所以要攞返公司食~~
臨走前個STAFF仲話下次有咩想要,但係見唔到,就問下佢地,真係好人...
個批攞到返去都仲好熱,雖然個批喺途中俾我整爛左啲,但係一啲都無影響味道
首先我就原味咁食,唔落茄汁~~
個酥皮好好食呀,佢唔同其他雞批,個皮係牛油皮,酥皮一層一層咁,好鬆嘅口感,正~~
之後就要加茄汁食啦,加左茄汁之後,個味道濃郁好多,仲好食~~
總之點食都係咁正,good ar~~
今日如果唔係要開OT都唔會食雞批,好彩呢個OT都唔衰得哂~~haha...
題外話....
我個同事成日都買黎食當早餐,
我次次見到都好想食,因為好香好吸引呀!!
佢成日都引我食,但係我日日都食左早餐先返公司,
仲要佢明知我減緊肥,呢啲同事真係唔要得~~
正正雞批~~
茄汁加雞批~GOOD...
2010-09-11
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$20 (Other)
正正雞批~~
茄汁加雞批~GOOD...
  • 雞批
2010-07-28 21 views
今朝起身突然好肚餓...本來打算返公司前去翠華食個早餐先~可惜架車0係告士打道塞車塞左勁耐~結果趕唔切坐定定慢慢去嘆個早餐先返工....落車行經過世貿間Starbucks...講真,平時真係冇乜幾何0係Starbucks食早餐~但今朝0係飢餓+一陣咖啡飄香0既誘惑之下, 個人就不禁飄左入去~左望右望,最後買左個磨菇雞批再加杯Mocha攞走返公司食~磨菇雞批...第一次食...熱辣辣,餡料充足,都幾creamy~ 如果想唔咁"飽濟", 加d茄汁0係面絕對係上策~茄汁配白汁餡0既味道都唔會覺得太"詭異"~yummy~Mocha...係云云咖啡之中我0既"飛佛"~ Starbucks 出品,都冇乜可挑剔la~ 食完..飽哂~!有個Good Morning Good Breakfast 之後, 又係時候開始一日0既工作lu~!
結果趕唔切坐定定慢慢去嘆個早餐先返工....

左望右望,最後買左個磨菇雞批再加杯Mocha攞走返公司食~
yummy~

磨菇雞批
2010-07-28
Type of Meal
Breakfast
磨菇雞批
2010-05-17 4 views
一到星期五,公司d file又堆到成座山咁!!忙左成個上晝,d野都仲係好似做極都做唔完咁...冇嘜胃口食飯,只好去公司附近間starbucks歇一歇~呼~~~雖然星期五多人d..但都好好彩比我搵到個靜靜地gei位,感動~!點左我最愛的極配---”特濃朱古力蛋糕 + 鮮奶抺茶”厚厚香香gei朱古力粉,加上咬上去鬆軟無比,而且甜味適中gei香滑朱古力蛋糕,真係好好好好好味~~!仲好感動添~~!!對於品嚐特濃朱古力蛋糕要求甚為挑剔gei我,真係覺得starbucks這款cake gei水準對比好多出名的連鎖餅店仲要高!難怪我真係一試難忘~~>w<人地話食朱古力可以帶比人戀愛gei開心感覺,我除左同意這點之外,亦覺得o個種陶醉享受的感覺,真係令人忘卻左不少煩憂~~咁sweet gei蛋糕,加埋我gei至愛--香滑的鮮奶抺茶,真係為這個下午加番特多正能量呢~!!嘆完這簡單+完美gei一餐,又要再努力啦!!
一到星期五,公司d file又堆到成座山咁!!
忙左成個上晝,d野都仲係好似做極都做唔完咁...

點左我最愛的極配---”特濃朱古力蛋糕 + 鮮奶抺茶”
難怪我真係一試難忘~~>w<

嘆完這簡單+完美gei一餐,又要再努力啦!!
2010-05-14
  • 特濃朱古力蛋糕
  • 鮮奶抺茶
2010-03-22 18 views
美心的「Angel Cake」一早已試過了, 但身為Starbucks 迷的我, 一直都想食Starbuck出品的Crunchy Chiffon Cake( 其實是一塊很鬆軟的蛋糕,外面有一層奶油,上面再放一些薄脆 )但時常都售罄, 今天下午茶時間,終於一嘗蛋糕淡淡的甜度及鬆軟的口感,連同焦糖味脆脆一起吃,味道非常配合再加一杯我的至愛焦糖咖啡,這個下午茶真是極之完美呢
再加一杯我的至愛焦糖咖啡,這個下午茶真是極之完美呢

Crunchy Chiffon Cake
焦糖咖啡
2010-03-21
$46 (Tea)
Crunchy Chiffon Cake
焦糖咖啡
2010-02-17 4 views
正月初三‧寒冷 農曆新年,絕對比平日是忙幾倍。要為幾餐「大飯」張羅,練跑也不能停下來,難得是日在約了食友們吃烤牛之前,有點空檔,就來悠閒的喝杯咖啡。 要了杯Orange Honey Latte,喝起來甜甜的,暖暖的。磨了一點橙皮在上面的,增添香氣。是日九度,喝這款咖啡,真不錯。 進佔了沙發的位置,拿出手提電腦,「追」幾個食評,是舒適的好時光。
正月初三‧寒冷

舒適的好地方
$32 (Other)
舒適的好地方
2010-02-02 2 views
今日因著得唔夠衫,所以整天都覺得一點不舒服。琴日又好熱,今日又落雨,這種天氣,都唔知著咩衫好!!不過,好在今日男友唔洗見可以早d接我收工。 正當我想攞袋走個時,男友打比我叫去世貿中心個間 starbucks 見佢。一路行一路一路冧又唔知佢今次攪咩鬼呢。 點知......原來佢知我今日著唔夠衫,己經買了我最鐘意的 hazelnut latte 及 chocolate chunk cookie 放在枱面等收工!!!!!! 當我望到佢個樣同d食物的時候,我忽然間覺得自己好幸福。而且佢仲坐係可以望到街景個位等我,我以為自己拍緊戲!!Starbucks 的 hazelnut latte 一直都是我最喜愛的飲品,自問不是咖啡的中實粉絲,但自從好多年前有好友向我推仲介這款熱飲之後,就愛上了它和他..Starbucks 這款咖啡很香及有很重的奶味,而 chocolate chunk cookie 味道不是很甜 。那一刻的我很滿足。 男友咁錫我,我當然留番d 曲奇比佢,但係話想我一個人食晒!!最我,我地坐多陣就上埋去 6/f 影貼紙相,02/02/2010 是令我難忘的一天!
今日因著得唔夠衫,所以整天都覺得一點不舒服。
琴日又好熱,今日又落雨,這種天氣,都唔知著咩衫好!!

不過,好在今日男友唔洗見可以早d接我收工。
一路行一路一路冧又唔知佢今次攪咩鬼呢。 點知......

當我望到佢個樣同d食物的時候,我忽然間覺得自己好幸福。
而且佢仲坐係可以望到街景個位等我,我以為自己拍緊戲!!

chocolate chunk 曲奇,配咖啡一流!!
最好的 hazelnut latte~
2010-02-02
chocolate chunk 曲奇,配咖啡一流!!
最好的 hazelnut latte~
  • hazelnut latte