2020-07-12 715 views
同個住附近嘅朋友黎左呢度食野,因為佢有折,所以都算抵食。兩個人叫左六樣野,蘆筍味道就正正常常,上面有少少糖粉幾得意,果pat醬幾好味,唔知係咩醬呢~帶子都係正正常常,都係個汁比較突出,烟肉都好薄,但唔夠脆。呢個飯係甘多道餸裡面最好味嘅,雖然d飯有dd鞋,但黑松露味好濃,d蜆都好滑,再襯托埋d芝士,成個飯都好濃味。叫左個七成熟羊鞍唔係話唔好食,但又唔係話好好味,香料味好濃,好似太田胃散嘅味。😂😂服務員話夾埋d薄荷葉同毛豆蘆筍一齊食會冇甘漏,雖然係,但味道好似怪怪地。😅😅甜品叫左個Tiramisu同心太軟,Tiramisu好味,心太軟好味,但心唔太軟,可能唔夠熱。😅😅兩個人食左一千蚊,但都唔太飽。大食怪黎。😂😂
同個住附近嘅朋友黎左呢度食野,因為佢有折,所以都算抵食。

帶子都係正正常常,都係個汁比較突出,烟肉都好薄,但唔夠脆。

黑松露海鮮飯

叫左個七成熟羊鞍
唔係話唔好食,但又唔係話好好味,
香料味好濃,好似太田胃散嘅味。😂😂
慢煮羊鞍

甜品叫左個Tiramisu同心太軟,
兩個人食左一千蚊,但都唔太飽。大食怪黎。😂😂
Tiramisu
心太軟
黑松露海鮮飯
Tiramisu
心太軟
2020-06-28 758 views
💛呢間餐廳絕對係驚喜😁 一黎到已經感覺好好,外面係玻璃屋既設計,而入面環境又好靚🌿 今次試左既三樣主菜都好滿意:.1.炭燒西班牙伊比利亞黑毛豬豬鞍 ($188)店員推介8成熟度,豬鞍中間微微粉紅,肉質岩岩好仲鎖得住d肉汁好juicy🐷 配埋甜洋蒽同薯蓉好好味!.2.野菌64度蛋配手製Gnocchi ($88)Gnocchi其實係薯仔加麵粉混合而成🥔 麵粉落得較少所以口感好軟滑,野菌芝士令到味道好濃郁,配埋半熟蛋 正👍🏻.3.炭燒低溫慢煮八爪魚配胡椒柚子汁($138)一入口係好開胃既柚子酸味,之後就滲出八瓜魚既鮮味🐙 低溫慢煮保持住佢既彈牙口感,炭燒過就更加香🤤.見到隔離枱叫既炒紐西蘭托托蜆好鬼吸引🤪 估唔到係粉嶺都有咁高質既西餐廳,下次一定會再黎🚗!.📍 Pezzi Bistro🎗️粉嶺聯和墟聯和道1號地舖
1.炭燒西班牙伊比利亞黑毛豬豬鞍 ($188)
2.野菌64度蛋配手製Gnocchi ($88)
3.炭燒低溫慢煮八爪魚配胡椒柚子汁($138)
📍 Pezzi Bistro🎗️
炭燒西班牙伊比利亞黑毛豬豬鞍
野菌64度蛋配手製Gnocchi
炭燒低溫慢煮八爪魚配胡椒柚子汁
2020-06-27 397 views
粉嶺食到滿意意大利菜😚💛💛💛💛💛唔洗搭車出九龍Weekend lunch 大約100-200蚊都有有意粉 意大利飯 pizza 或者main course比起平日晚餐平好多 今次試左個煎牛柳連餐包 湯 份量幾大雖然一個人食係幾飽不過之前試過幾好食掛住佢個柚子mousse cake就照加加埋個dessert refresh又圓滿餐廳環境唔錯 坐得舒服Staff 有禮貌又細心 除左一入座會量體溫提供酒精搓手液仲不時fill 水
粉嶺食到滿意意大利菜😚

除左一入座會量體溫
提供酒精搓手液
仲不時fill 水
2020-06-06
$150 (Lunch)
前幾天,我和太太二人去食過晚餐慶祝結婚週年紀念日,感覺非常好,能夠在聯和墟竟然有一間很不錯的意大利餐廳,食品好味,服務員有禮熱情,地方衞生乾淨清潔,下次有機會會再去。
2020-05-11 852 views
質素差咗好多.....之前都有嚟過,印象中都唔錯嘅。今個母親節帶媽咪嚟粉嶺呢間算比較靚啲嘅餐廳,價錢係港島市區價,但係質素唔係。叫咗海膽汁墨魚麵,我都唔期望有海膽味,分量超細,而且好大浸白酒味,好似上碟前到咗一杯白酒上去,根本冇炒過令酒揮發,第一啖入口就想嘔返出嚟。牛扒$300大銀,叫五成熟,但係welldone嘅口感,咬都咬唔開,因為塊扒食得出係超平低質牛肉,我自己煎都冇咁難食。慢煮豬肋骨,呢個算係正常啲,但係亦都食唔出有咩特別。仲叫咗杯Summer longIsland cocktail,係我最憎嘅藥水味,可唔可以俾少少誠意唔好落即用糖漿水。
質素差咗好多.....之前都有嚟過,印象中都唔錯嘅。

慢煮豬肋骨,呢個算係正常啲,但係亦都食唔出有咩特別。

海膽醬墨汁意粉
慢煮豬肋骨
Summer  Long  Island
2020-05-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
2020-04-18 899 views
員工口罩戴不好,可以不時見到口及鼻,然後照幫你倒水送餐及說話。客人之間距離不足,部分餐桌很貼近!多人接觸過的餐牌會放在客人餐具上,跟食物上的餐具又直接放在桌上,沒餐墊或紙巾!侍應送錯食物到隔離枱,對方客人沒有戴口罩下向食物說話後,侍應將食物再捧給我,(對方沒口罩是用膳中,不是客人的錯),最後我照接下及吃下食物,但感覺很不安,非常不享受。這個價錢的食物不算特別好吃,食材一般,本想享受環境及裝修,但這服務,這衛生意識是受罪,若注重衛生的話,非常不建議幫襯,我是比較著重的一群。
2019-12-20 2117 views
生日飯 之選一直覺得呢間餐廳係聯和墟好鶴立雞群比餐廳裝潢吸引住 就算OpenRice話上菜慢都無阻一試既決心我地點左個慢煮法國豬鞍~老闆建議8成熟 果然無介紹錯 好juicy 食得出係高質黑松露薯條比相像中大份 味道都唔錯意大利飯朋友話唔錯 最後真係要讚下餐廳老闆原本話暫停cocktail 但見到我地唔飲其他酒 都即刻調教左杯mojito比我地 呢餐係生日飯 老闆同侍應哥哥超好禮貌 不斷祝福我地!成餐飯都食得開心!一定會再幫襯
生日飯 之選

慢煮法國豬鞍
意大利飯
慢煮法國豬鞍
2019-12-01 1632 views
嬲到第一次開acc打食評呢間野之前已經食過一次,覺得普通通通還可以。無諗過一家人4個大人加小朋友再去食會咁叫左2份牛扒,1份黑松露risotto,pizza因為有小朋友所以另再額外加麵包其實服務員態度都ok,但上菜竟然慢得咁唔合理自從等上完麵包,其他都係等。一心覺得西餐係要俾時間,但愈等愈唔對路。終於等到上完牛扒食完曬都繼續要你呆等40分鐘先有pizza,大佬,你唔好以為人地未食過西餐先得架,就算半島酒店法國菜都唔洗等到咁耐囉,我食咁多法國菜又好意大利菜又好,未試過等過一間係咁唔合理,如果你淨係setmenu都處理唔好就唔好再有其他單點menu啦扮自己係高級餐廳就要人無了期等,又唔講要等咁長時間。份牛扒同risotto既碟竟然仲細過我屋企既餐碟,份量味道一般我已經覺得無所謂,但我仲有個小朋友等你個risotto俾佢食等到佢都眼瞓,問服務員,佢會答你,係囉,點解咁耐既?由於成個過程已經等左好耐,食完又唔夠飽想再嗌,但無謂再無了期等就打算埋單走,順便叫佢岀餐飲同甜品,埋單就光速咁快,餐飲繼續無影,甜品無得賴啦掛,都係要你等,最後實在無辦法去等佢所謂既甜品就放棄走,佢哋直情係想你地等到自我放
嬲到第一次開acc打食評
呢間野之前已經食過一次,覺得普通通通還可以。
無諗過一家人4個大人加小朋友再去食會咁
叫左2份牛扒,1份黑松露risotto,pizza
因為有小朋友所以另再額外加麵包

其實服務員態度都ok,但上菜竟然慢得咁唔合理
自從等上完麵包,其他都係等。
一心覺得西餐係要俾時間,但愈等愈唔對路。

由於成個過程已經等左好耐,食完又唔夠飽想再嗌,但無謂再無了期等就打算埋單走,順便叫佢岀餐飲同甜品,埋單就光速咁快,餐飲繼續無影,甜品無得賴啦掛,都係要你等,最後實在無辦法去等佢所謂既甜品就放棄走,佢哋直情係想你地等到自我放棄為止,完全覺得無問題。

結論係無3個鐘千其唔好食呢間野,我唔係期望話要快,但佢地完全唔知咩叫合理時間囉。唔該唔夠人手做野就咪接客啦。
咁既質素係粉嶺黎講價錢又唔平,唔會再有下次。
2019-12-01 1143 views
諗住同屋企人慶祝,特意選擇一間質素好少少既餐廳,睇完食評覺得還不錯,但最後卻完全失望。食物質素一般,加上等候時間完成不成比例,成晚都係不斷等⋯等⋯等。六點三到埗,總共點了一個晚餐加三個主菜,主菜每隔半小時上一份,問題都還不算太大,八點已食完所有主菜。叫職員上甜品,但甜品等到八點四十分都未上。職員從未交待情況,途中催促兩次都沒有回音, 直到最後忍受不了埋單,甜品由始至終都無出現過。令人費解係一個相信預先準備好既晚餐甜品(moose cake),真的需要超過四十分鐘準備?本人不懂入廚,還請賜教 🙏🏻
2019-11-14 1292 views
初初開業來食過一次,覺得味道一般,不過可能那時是初初開業的原因,價錢也很便宜。但幾年後的今天再來食,覺得進步了不少,可能所有嘢已經上了軌道吧。今天叫了一個法國豬柳,味道相當不錯,慢煮的柔軟程度剛剛好,八至九成熟左右,肉汁juicy, yummy 。南瓜忌廉湯有濃濃的南瓜味。甜品相當不錯,賣相同甜度都啱啱好。麵包有三種選擇,也很有水準。座位也相當闊落舒服,價錢也相當合理。侍應很有禮貌和不停地為我們加水,服務相當貼心。
法國豬柳扒
2019-11-14
$200 (Lunch)
法國豬柳扒
  • 餐包
  • 芝士蛋糕
原本想去間餐廳冇位,咁搵下附近有咩好食啦,近距離去到聯和墟有間西式餐廳,諗住一場去到粉嶺,食返餐好嘅!去到好多位,唔使等,環境好chill😎 好似喺堆舊區裡面起咗間modern house咁😹 呢間餐廳好children-friendly. 好多一家大細走入嚟,餐廳有bb椅,仲會綁條安全帶幫小朋友穩固,又有小朋友專用餐具。咁細個嘆到西餐,真係chill🤞🏻3人行,叫咗3個sets一齊share~餐包有幾款麵包,有款係pizza包😍,仲有3款醬,其中一款酸酸地,朋友好鍾意😁餐湯係粟米忌廉湯,唔會太咸其中一個set係沙律🥗 我要每餐食菜!南瓜、茴香、松子仁、芝士、菠菜沙律 ($98)幾健康,特別鍾意松子仁嘅味道,南瓜甜甜的另外叫咗香煎三文魚柳($148)有檸檬同乳酪,幾清新朋友唔食生嘢,特別ensure佢係全熟,都算嫩滑大家最想試就係手製pizza ($138)有Taleggio芝士同野菌,係厚批,口感煙靭,唔算太濃味,食pizza我慣咗再加toppings: 茄醬、芝士粉、Tabasco, 好滋味的,信我! .原本以為呢間冇咖啡飲,點知店員話仲好飲過某連鎖店,而且跟餐有咖啡,+$10有l

3人行,叫咗3個sets一齊share~

餐湯係粟米忌廉湯,唔會太咸

其中一個set係沙律🥗 我要每餐食菜!
南瓜、茴香、松子仁、芝士、菠菜沙律 ($98)
幾健康,特別鍾意松子仁嘅味道,南瓜甜甜的

另外叫咗香煎三文魚柳($148)
有檸檬同乳酪,幾清新
朋友唔食生嘢,特別ensure佢係全熟,都算嫩滑

大家最想試就係手製pizza ($138)
有Taleggio芝士同野菌,係厚批,
口感煙靭,唔算太濃味,

原本以為呢間冇咖啡飲,點知店員話仲好飲過某連鎖店,而且跟餐有咖啡,+$10有latte / mocha之類,我叫咗我近排鍾意嘅iced mocha , 朋友叫咗latte, 可惜最想飲咖啡嘅朋友飲唔到,因為冇non-milk取代佢唔飲得嘅牛奶。發現粉嶺比較難搵到coffee shop.
  • 餐前麵包
  • 咖啡
  • 手工pizza
2019-10-01 1168 views
粉嶺冇乜高質西餐,嗰日同街另一間閂咗,就試下呢間啲set dinner。我地兩個都嗌牛扒,可惜就味道一般,呢啲西餐廳食得牛扒都唔太平,食落咁韌就有啲失望。原本都諗住中伏架喇,不過好在最尾個甜品又唔差,係件香橙蛋糕黎既。賣相首先贏咗first impression,有片風乾咗既橙插喺雪糕上面。蛋糕質感似pound cake,實得黎唔會太硬,又有橙香,唔會太甜。最正係佢中間仲有層半融既芝士,層次感好豐富,我地爭住食🤤🤤🤤其實佢件cake真係好好食,但只係件跟餐甜品,佢其他野都好伏🙈🙈🙈🙈🙈咁冇理由為咗件蛋糕被逼食個餐架嘛😅😅 所以都係一次就算喇👋🏻👋🏻

2019-09-25 834 views
這店再聊我去開舖已久,但我還沒有去嘗試過,心中忽然一股愧疚感。因此作為聯和魂的我連試一試這間餐廳,入面裝修非常高質,感覺置身於高級西餐廳內而且食物質素烹調也非常有心機,價錢也不是非常誇張,在聯和墟偶爾想高級一下便一定要來這間。
  • 牛扒
午餐選擇算多,有意大利飯,豬碲,牛扒等等,今次係第一次黎食,坐底睇左一陣餐牌就決定食牛扒$168,牛餐黎講,價錢算貴,但想試下,滿心期待。落order時侍應先生問我牛扒要幾成熟,我話6成,然後上左湯同麵包,味道一般,無咩特別。跟住等左大半鐘就上牛扒,塊牛扒表面好濃,入面都無咩血水同紅色,好似全熟咁,勉強可以講係8成,我都算啦,食落口係苦架,因為表面濃左,配菜薯容都唔好食,件粟米好似自已bbq燒咁。我朋友個碟好似生肉咁,佢要5成。於是我嗌侍應先生同佢講塊牛扒好苦,我要6成,呢個好似全熟咁。佢咁答我:『呢個咪7成左右,6成同7成咪一樣.....』我都費事講落去....我比左2百蚊,食左件濃左鞋底!我唔會再去,真係好差!
Flat iron 牛肩扒
2019-09-18
$200 (Lunch)
2019-06-02 1648 views
週日天朗氣清,行山郊遊最好不過。經過了三小時的努力,又出了一身汗,係時候揾好嘢食了。搭小巴去到聯和墟,怱然想起幾年前去過一間意大利餐廳,無論環境,服務和水準都另我留下深刻印象。於是乎去找找,真好彩還存在呢!這又可證明有實力才屹立不倒的原因了。店員極力推薦我食安格斯牛肉漢堡,半推半就之間,自然地點了。實物來到,心中暗喜沒有中伏,先是賣相己吸引。鬆軟的飽飽,手指按下有回彈力。中間一塊又大又厚的漢堡肉,用刀切下,那牛肉汁滿溢。肉味香濃。配菜有紫洋蔥,生菜和蕃茄。最鐘意就係紫洋蔥,雖然有點辛辣但非常甜美,又增加口感,真的不錯。配菜炸薯條又脆又香又軟糯,停不了口。

店員極力推薦我食安格斯牛肉漢堡,半推半就之間,自然地點了。
配菜炸薯條又脆又香又軟糯,停不了口。