2016-10-02 93 views
銅鑼灣Time Square每層都有一家特色Café,逛街累了不愁沒有地方歇腳!2樓的PETITE HOUSE原來才開張不久,特別之處是店內的雪糕都用旋轉雪糕機即時製作,雪糕也可以吃得新鮮,非超市牛記可比XD 全店有多部旋轉雪糕機,雪糕即席制作除了更新鮮外,質地也會更細滑! 原木加上蘋果綠的裝潢風格,給人清新涼快和大自然的感覺,逛街累了坐下來吃杯雪糕特別舒暢。 除了雪糕,還有窩夫、泡芙類甜品,飲品和沙律簡餐等輕食,來吃頓輕盈午餐也不錯呢! Lychee & Rose ice tea $42 店內signature冰茶,上桌時上層是大顆荔枝加通透的茶,下層是迷人粉紅的荔枝糖漿,飲用前需要輕輕拌均,入口茶味較濃,之後嚐到荔枝甜,最後是淡淡的玫瑰味回甘,層次多重,清涼透心。 香蕉窩夫 $68 窩夫不算太厚,入口有鬆脆甜度不高,雲呢拿雪糕質地細滑順口不會過分稠身,還能看到粒粒雲呢拿籽,清香甜味與窩夫十分配合。香蕉與朱古力從來都是絕配,再搭配鮮忌廉與香脆穀物片,令窩夫的味道更豐富,每一口都可以吃到不同組合! Gelato $58 試過雲呢拿雪糕後還是忍不住再點兩球別的口味

Lychee & Rose ice tea $42

香蕉窩夫 $68

Gelato $58

試過雲呢拿雪糕後還是忍不住再點兩球別的口味試試~XD

Hazelnut質地絲滑口感較為綿軟,味道極香濃,口中餘韻久久不散。Lemon Ginger味道偏向檸檬多點,十足酸度中又有點點薑味,冰涼醒神非常適合夏天。

充滿電又可以繼續逛街,下次再來一定要試試開心果口味~~XD
2016-09-23
  • Gelato
  • 香蕉窩夫
  • Lychee & Rose ice tea
2016-10-01 227 views
近年越來越多特色的甜品店在香港開張, 早前在雜誌上得知銅鑼灣開了一間全港首家旋轉雪糕店叫Petite House, 我當然第一時間去潮聖. 由於算近我工作的地區, 所以上星期便揾一日放工後去食. 店內最特別之處是設有16部旋轉雪糕機, 睇住佢即場整, 感覺特別新鮮. 我選了這裡人氣食品, 就是Eggs Puffs(devil), 即是雞蛋仔配雪糕. 上枱時已被賣相所吸引. 材料豐富, 除了雞蛋仔外, 仲有朱古力意式雪糕, 忌廉, 朱古力百力滋. 雞蛋仔是即叫即整, 上枱時仍然帶點暖身, 入口時外層少許脆身, 內裡幾鬆軟, 蛋香再濃郁一點更美味. 雞蛋仔面淋了朱古力醬和忌廉, 三者好夾, 多重口感. 而朱古力布朗尼的味道夠香濃, 可以同雞蛋仔間住食. 中間的朱古力雪糕夠幼滑, 朱古力味幾香濃. 是朱古力控朋友要一試這個Eggs Puffs. 食完這個都幾飽肚. 另外, 我也點了一杯飲品, 款式選擇多, 我選了Coconut Gelato Smoothies. 這個同平日飲的沙冰有點不同, 當中混入雪糕一齊打成, 所以口感較幼滑. 因為是椰子味道, 飲的時候充滿

由於算近我工作的地區, 所以上星期便揾一日放工後去食.

Egg Puffs(devil)
上枱時已被賣相所吸引.

雞蛋仔面淋了朱古力醬和忌廉, 三者好夾, 多重口感.

而朱古力布朗尼的味道夠香濃, 可以同雞蛋仔間住食.

中間的朱古力雪糕夠幼滑, 朱古力味幾香濃.

是朱古力控朋友要一試這個Eggs Puffs.

食完這個都幾飽肚.

因為是椰子味道, 飲的時候充滿椰子的香味, 感覺也較為清新, 可以中和一下剛才食的Eggs Puffs.

這裡還有窩夫, 各式各樣的飲品, 下次有機會要再來試下.
Type of Meal
Other
Egg Puffs(devil)
2016-09-30 126 views
tiramisu $35.一球小雪糕要$35當然我唔捨得食 不過買一送一就唔同啦😎😎😎.賣相不錯 質感算係煙un 但係始終都係差左dd個口感🙈唔算溶得快但係我就覺得唔夠凍❗️味道係ok既 灑上朱古力粉更加令味道突出 雪糕係重奶味既tiramisu味 但都係不過不失😕手指餅唔太好味.overall黎講promotion內都幾抵食 但係原價黎講我會prefer俾貴d食高質d又大球d雪糕朱古力味.買一送一下既另一隻口味 不會太甜既朱古力味 感覺好濃郁 口感算是有咬口 奈何賣相麻麻 有興趣還是可以一試
tiramisu $35

朱古力味

$35 (Tea)
2016-09-30 559 views
早二天要到銅鑼灣時代廣場見客, 辦好公事後, 見有時時間剩, 本想找間CAFE坐坐, 不過又不太熟銅鑼灣這區, 剛好看到商場這裡新開了一間甜品雪糕店子名叫 "PETITE HOUSE", 餐牌上有很多看來好好味的窩夫咖啡雪糕甜品等等, 所以call了朋友放工來陪我一齊食, 就坐下來舒舒氣先~ 這小白熊是店子的LOGO, 真的好可愛喲~~ 增添了不少Kawaii的感覺呢~ 店子以gelato 雪糕外, 還有多款用上不同水菓、雪糕、疍糕組合而成的窩夫 單看相片就已令人流口水了~~~ 另外除了雪糕窩夫外, 還有多款精美咖啡、三文治, 沙律等等 不少得還有很多入口可口涼入心的雪糕特飲呢~ 如果肚子有位的話, 真的想全部把它們點來試個清楚~ 由於還沒吃午飯闗係, 所以一人先自私地點了幾款東西試試~ 只要排隊付款Order後, 就可以在座位上坐下 安心待服務送上食物給你~ 在前枱的位置等着, 看到不同種類的gelato 用蓋子盛着 雪糕看來很軟滑, 而且菓香四射, 看來很香甜美味的樣子.. 另外還有不同做topping的配料, 有果仁, 朱古力, 疍糕仔等等 很賞心悅目喲! 朋

所以call了朋友放工來陪我一齊食, 就坐下來舒舒氣先~

單看相片就已令人流口水了~~~

另外除了雪糕窩夫外, 還有多款精美咖啡、三文治, 沙律等等

不少得還有很多入口可口涼入心的雪糕特飲呢~

如果肚子有位的話, 真的想全部把它們點來試個清楚~

由於還沒吃午飯闗係, 所以一人先自私地點了幾款東西試試~

只要排隊付款Order後, 就可以在座位上坐下

安心待服務送上食物給你~

在前枱的位置等着, 看到不同種類的gelato 用蓋子盛着

雪糕看來很軟滑, 而且菓香四射, 看來很香甜美味的樣子..

很賞心悅目喲!

朋友之後到了, 我們點了Mango Gelato Smoothies 和Popcorn Cream Brulee frappe 來~

價錢大致差不多, regular的大約HKD 48,而Large大約HKD58

談了一會兒天就到了~~

上桌時二杯特飲賣相很精緻!!! 我的Mango下層是用gelato雪糕、芒菓蓉和冰粒打成的特飲,

味道完全不酸, 很香甜美味喲!!

而且上面放滿了粒粒的芒菓粒, 增添其口感

熟透了的芒菓粒口感清香甜美,

而且混入雪糕來打成的飲品, 更多添了其幼滑質感

比坊間普通沒有雪糕打的芒菓特飲口感更濃更滑身

一口喝下去, 那份冰涼感覺直入心!!!

而朋友的popcorn cream brulee frappe 她說口感很清新, 甜度適中, 而且最愛它上面的爆谷,

又脆又可口, 整杯雖然很肥但是美食當前, 就忘了肥這件事吧!

甜品方面我們各自點了一個, 我的是egg puffs (devil), 內裡有除了有雞旦仔外, 還有朱古力gelato, 朱古力醬, 朱古力百力滋和朱古力brownie!

價位約是hkd 78~

單看賣相已叫人不能抗拒吧!!!

首先它的份量頗大, 建議可與朋友仔share~ 雞疍仔充滿濃濃的旦香味道, 入口又脆又鬆化呢~

另外入面有一大球cream, 上面唧了朱古力醬, 口感豐潤得很~

主角方面當然有大大球的朱古力gelato 喲!!! 朱古力味相當香濃, 味道不太甜又不會苦,

又香又滑, 再配上濃味的Brownie, 吃後有滿滿幸福的感覺!

朋友點的Almond & Mango Puff

內有芒菓gelato, fresh cream, 雲尼拿醬和杏仁粒~

上桌時賣相亦很美, 而且它的份量適中, 不會太大個, 讓我們都有胃口再吃下去!
朋友亦覺得芒果當造很鮮甜, 內裡的忌廉很滑

配和雲尼拿醬和芒菓汁, 實在太美味了~

再加上puff做得很脆, 沾上少許糖霜

令人很輕易地把它很快KO

現在已和友人約定再來這裡試另一些甜品了~

Petite House

銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場3 樓Kiosk G

T: 2336 4333
2016-09-23
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
  • gelato
  • waffle
  • coffee
2016-09-23 416 views
旋轉雪糕是甚麼? 其實說的應該是那部雪糕機, 一面旋轉, 一面製作雪糕, 這樣子, 自然令到雪糕更加滑溜. 這天, 我們就來到Petite House, 一嚐旋轉雪糕.Pistachio / Strawberry $35 雪糕分杯裝或者筒裝, 價錢差$3. 我選來開心果, 帶香濃的開心果味, 吃gelato選開心果是常識吧. CEO竟然放棄不選, 讓小晴晴吃士多啤梨, 不過這個選擇好像有點不對勁, 因為士多啤梨味道比較酸, 小晴晴麻麻喜歡.Tiramisu / Hazelnut $38 爸爸媽媽吃筒, 分別是Tiramisu以及榛子, 兩者中, Tiramisu很吸引, 帶微微的咖啡酒香, 榛子反而成為小晴晴的心頭好, 意外.Pineapple Soda $42 也揀選了喝的, Pineapple Soda是我的心頭好, 本身菠蘿味很甜美, 但加上了kaffir lime molecular foam, 很清新的泡沫, 跟菠蘿起了很好的平衡作用.Chocolate Gelato Smoothies $48 CEO的是Chocolate Gelato Smoothies, 看樣子也知道是
Pistachio / Strawberry $35

Tiramisu / Hazelnut $38

Pineapple Soda $42

CEO的是Chocolate Gelato Smoothies, 看樣子也知道是很濃郁的.

爸爸媽媽不約而同選來兩款Frappe, 賣相很靚呢.
Egg Puffs (angel) $78

除了雪糕, 這裡還有甜品吃, 當然, 是加入了雪糕的甜品. 天使, 是雲尼拿雪糕配上雞蛋仔, 雲尼拿棉花糖, 以及糖果. 此品的重點是一冷一熱的化學作用, 或許我們拍照時間太長, 雞蛋仔不夠熱, 但就依然很有蛋香, 也幾鬆軟.
Strawberry Pancake $78

最後來的是Strawberry Pancake, 班戟本身已經很有水準, 不會太粉, 再加上雲尼拿雪糕, 士多啤梨, 鮮忌廉, 焦糖醬, 以及花生, 就是超級甜美的組合.
要吃旋轉雪糕, 就要來到Petite House, 得!
2016-09-22 482 views
血拼到一個極是需要休息的 , 遠處看見一家以北極熊為主角的甜品店 , 第一時間上他們的官方 FB 讀讀看 , 原來他就是近日雜誌上介紹 「 全港首間以 Spinning gelato 旋轉式雪糕做主打的雪糕店 」。 根據雜誌上的解說 , 旋轉式雪糕可解作「新鮮雪糕 」, 其實是雪糕師每天在店內使用新鮮食材 , 即場調配好後便放進旋轉雪糕機內 , 於攝氏零下 11 至零下 14 度的低溫下將食材不停轉動 , 大約 15 至 20 分鐘便可以製作出 gelato , 難怪當我想買椰子雪糕時 , 店員告訴我已賣完 , 我唯有一是等 20 分鐘 , 一是選擇另一個味道。 店內有少量座位供應 , 甜品店竟然會在早上八時開始營業 , 雪糕當早餐 !? 非也 , 他們還售賣歐陸早餐、咖啡 , 午市更有午市套餐發售。 Gelato 選用最基本原料做基底 , 就是意大利牛奶及砂糖 , 至於其他口味也是採用簡單兼全天然的不同材料調味。 我購買了 三球杯裝 $ 65 , 口味有 開心果、檸檬薑、焦糖 , 全部都能夠吃出它們的原味外 , 甜度也不算高 , 奶味也得到平衡。 Lemon Lime Gelato

Lemon Lime Gelato Smoothies $ 48 / $ 58 ( 普通 / 大杯 )

啜下一口 , 立刻彈出 「酸爽有勁」四個字來 , 檸檬及青檸 gelato 再加上牛奶打成 , 若然冰粒可以再磨幼碎一些 , 定必更好啜 , 面層放上雙檸皮絲作點綴 , 怎麼會覺得與北極熊好襯呢 !

坐得舒服 , 不捨得離場 ...

味道 4

環境 3

服務 3

衛生 4

抵食 4
$50 (Other)
2016-09-20 473 views
閒逛之際,遇見這家新張不久的Petite House。賣點是意式旋轉雪糕機,還有港式口味的雪糕甜品。店前一隻隻大白熊,給人活潑跳脱的感覺,是一家小而美的精緻Cafe。店面不大,佔三分一是開放式廚房,十多部意式旋轉雪糕機在運作中,另一端則是窩夫機和雞蛋仔機。旋轉雪糕能確保雪糕即場現做,不過更吸引的是眾多的Galeto口味,常設口味有十六款之多,有草莓、桑莓、芒果、椰子、抹茶、黑芝麻、薑檸......另有港式口味和時令款式,也有一系列的特飲、輕食和甜品供應。價錢分別為$35一球、$55兩球、$65三球、$85Family size......球數愈多當然是愈化算吧!  友人未至,還是選擇堂食邊吃邊等吧!選了開心果x黑芝麻Gelato($55),看店員把Gelato拉得高高,可見兩球份量是滿多的。先嚐開心果口味,想不到低脂Galeto同樣能做到綿密細滑,能嚐到細碎的開心果仁,味道天然。黑芝麻口味更為濃重一點,同樣有不少細碎芝麻增添口感。只是畢竟是意大利雪糕,甜度略高,建議配一款果味重酸度高的gelato,便能中和當中的甜膩吧!洛神花梳打($42)是較為特別的一款特飲,洛神花酸酸甜甜的,味道有

開心果x黑芝麻Gelato($55)
洛神花梳打($42)是較為特別的一款特飲,洛神花酸酸甜甜的,味道有點像利賓納。面層有一抹青檸浮泡,拌勻後帶清酸檸香,加上梳打的調和,感覺清新甜美,只是定價不算太親民
洛神花梳打
友人到達後,再追加一份Strawberry Pancake($75)甜品新鮮即造的關係,由店員親自送上。這草莓班㦸比Gelato更見驚喜。厚厚的班㦸口感實在,不是那種空氣感班㦸,蛋香極濃。呍呢拿雪糕與新鮮草莓絶對是完美配搭,新鮮草莓甜美得很幼滑的雪糕中有不少雲呢拿籽,半溶的雪糕上再澆上濃厚的草莓醬,實在是美味
Strawberry Pancake
Petite House集雪糕、輕食、甜點於一身,用餐環境寧靜悠閒值得推介
2016-09-13
Strawberry Pancake
開心果x黑芝麻Gelato($55)
2016-09-20 197 views
雪糕, 是我最愛的甜品. 沒有之一. 最愛就是最愛嘛. Petite House這家新落戶在Times Square的雪糕店, 當然是我的目標, 就趁是日晚飯前, 一家人先前來這裡, 吃雪糕當作下午茶.Petite House的重點, 是那十六部旋轉雪糕機, 即是一共有十六款味道, 相當豐富的陣容, 而且店子還有其他甜品, 咖啡, 飲品等等, 選擇不少.Pistachio / Strawberry $35: 8.5分, 先由雪糕開始, 文迪的選擇是開心果, 旋轉雪糕的質感很滑溜, 入口不會太冰, 開心果味道濃郁, 挺有水準. 小晴晴的選擇當然是士多啤梨, 是相當天然的味道, 帶點點微酸, 似乎不是她常吃開的味道, 但應該是更加健康的呢.Tiramisu / Hazelnut $38: 爸爸媽媽就選來Tiramisu以及榛子, 筒裝的, 當中Tiramisu賣相很細緻, 兩款也蠻有水準, 特別是榛子, 很香甜.Chocolate Gelato Smoothies $48: 8.5分, 也來點喝的吧, 我選來Chocolate Gelato Smoothies, 朱古力味道很濃烈, 很消暑
Chocolate Gelato Smoothies $48: 8.5分, 也來點喝的吧, 我選來Chocolate Gelato Smoothies, 朱古力味道很濃烈, 很消暑, 解渴.
Pineapple Soda $42: 文迪選來的是Pineapple Soda, 特別之處是面頭的kaffir lime molecular foam, 我喝了一口, 菠蘿味道很鮮甜.
Hibiscus Yuzu Frappe $48 / Mango Passion Fruit Frappe $48: 爸爸媽媽分別選來兩款Frappe, 聽他們講, 水準是不俗的.
Egg Puffs (angel) $78: 8分, 至於angel, 除了雞蛋仔之外, 還加入了雲尼拿雪糕, 雲尼拿棉花糖, 以及糖果等等, 相當甜美. 雲尼拿雪糕是相當香滑的, 連小晴晴也要跟我們爭吃的, 但雞蛋仔就不夠香脆, 熱度亦只是一般, 未能做到冷熱交融的感覺.
Strawberry Pancake $78: 8.5分, 小晴晴最期待的當然是Strawberry Pancake, 班戟質感鬆軟, 蛋香突出, 配上雲尼拿雪糕, 士多啤梨, 鮮忌廉, 焦糖醬, 以及花生同吃, 很豐富的陣容, 很甜蜜的化學作用.
Petite House的旋轉雪糕, 質感香滑, 選擇豐富, 其他甜品也有水準, 如士多啤梨班戟就是甜美的選擇. 愛吃甜的朋友, 要留意這新名字了.
2016-09-18 140 views
Tiramisu and Pistacchio Gelato☕️🍨$1 promotion原價💰:$35一球;$55兩球;$65三球7/10🍴$1 promotion 會做埋今個+下個星期六日 (九月17, 18, 24, 25),當日3點同五點兩個時段頭20位排隊就有呢個優惠🙆🏻-gelato溶得唔快,質感好煙靭,冰感唔重🍦1️⃣Tiramisu雪糕: 整體上奶味較重,而且偏甜🍼味道較為單調,做唔到tiramisu嗰種有咖啡味有奶味又有d蛋糕果種層次感🙈面頭灑上少量朱古力粉🍫同埋有手指餅 (偏硬)🍪2️⃣開心果雪糕😄:味道濃郁😝不過個人覺得個aftertaste太勁太鹹😂個人都係比較鍾意中環果間d開心果雪糕多d🍨
$1 promotion
原價💰:
$35一球;$55兩球;$65三球
7/10
gelato溶得唔快,質感好煙靭,冰感唔重🍦
1️⃣Tiramisu雪糕:
整體上奶味較重,而且偏甜🍼
面頭灑上少量朱古力粉🍫同埋有手指餅 (偏硬)🍪
2️⃣開心果雪糕😄:
味道濃郁😝
不過個人覺得個aftertaste太勁太鹹😂
個人都係比較鍾意中環果間d開心果雪糕多d🍨
2K
2016-09-16 162 views
中秋節之前, 到 Timesquare shopping 見有新店開張, 立即入內幫襯 ....菠蘿梳打為什麼洗完頭卻不沖泡?原來我弄儍了, 頭頂泡泡是青檸分子, 菠蘿梳打 的糖漿與梳打水是調得恰有好處, 喝完也不會覺得黏口黏喉 ~Strawberry Pancakes四塊熱香餅層層疊, 放上一球巨大的意大利雲呢嗱雪糕, 雪糕四圍堆起士多啤梨碎, 歡迎淋上焦糖漿, 伴食的鮮忌廉幼滑入口, 鮮活的味道是有種海灘裸跑, 既自然奔放又飄然的感覺, 食多幾口才頓時返回現實境界 ....本篇完~
中秋節之前, 到 Timesquare shopping
見有新店開張, 立即入內幫襯 ....
菠蘿梳打
為什麼洗完頭卻不沖泡?
Strawberry Pancakes

本篇完~

2016-09-14 184 views
Pistachio & Strawberry Gelato.時代新開的gelato店! 店內使用旋轉雪糕機即場製作雪糕 比較新鮮😉 開心果gelato口感幼滑綿延 開心果味道濃郁自然 雖然通常開心果gelato都會略帶咸味 但這個的咸度覺得有點過 以致整體不太討好 自己還是喜歡GROM的開心果gelato😚 士多啤梨味道清新自然 質感比較像雪葩 好fresh同消暑👍🏼 現在新開張還有買一送一和$1雪糕優惠😈
2016-09-10 542 views
行完街買完衫,見呢度今日新開,貪得意黎試吓~望餐牌見寫住try me個d,我想點,點知佢就冇雞蛋仔,so sad~ 第一日cashier order好似有啲混亂~冇雞蛋仔所以最後就變咗揀咗個芒果puff,個puff我硬係因為一早整定,所以就唔係咁脆,不過可以堂食,就好過拎住周圍係街到食跌到周圍都係~ 佢有埋啲杏仁脆片,配埋芒果gelato同埋芒果肉,好味~ 賣相都好吸引~pineapple soda,初初送過嚟嘅時候只見到檸檬,所以我誤會咗佢俾咗lemonade我,但原來呢個真係菠蘿汁,好香~可惜試唔到個雞蛋仔啦~
行完街買完衫,見呢度今日新開,貪得意黎試吓~

可惜試唔到個雞蛋仔啦~
Pineapple  Soda
Mango  Puff
Pineapple  Soda
Mango  Puff
  • Mango Puff
  • Pineapple Soda
星期六shopping日, 同個frd 去咗cb行咗陣,喺timesquare行行下見到3/F 好似有間新野開我地就去湊下熱鬧。原來係有間雪糕店叫 Petite house 新開張,佢個logo係隻熊仔,我地見佢咁cute就走入去睇下~原來佢地係間 gelato 店。除咗gelato,佢地仲有啲甜品好似雞蛋仔,pancakes,waffle等等,再加埋三文治同啲輕食,價錢唔太貴,同埋佢地都有堂食(但位置唔多),喺銅鑼灣區,算係個唔錯嘅選擇。因為shopping前已經食左lunch,我地就淨係每人叫咗杯  gelato smoothies試試。 講番兩杯smoothies,我同朋友分別點咗士多啤梨同椰子。士多啤梨smoothies好香,沙冰打得幼細感覺唔錯! 飲飲下..最尾我地都忍唔到口又再叫多左杯ginger lemon gelato+ 芒果同士多啤梨toppings,見啲人實在食得太滋味…果然一嚟到佢無令我地失望!! 好香個味,檸檬加薑個感覺好消滯同清新呀!!呢個誠意推薦! 同埋Petite House主打其實就係sell旋轉grelato,現場見到有約干部旋轉機,啲雪糕就會喺入面轉

呢個誠意推薦!

同埋Petite House主打其實就係sell旋轉grelato,現場見到有約干部旋轉機,啲雪糕就會喺入面轉轉下,其實都幾得意呢。所以大家嚟到,都真係要嚟試一試呢。
2016-09-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-09-10 225 views
前幾日上網見介紹Timesquare星期六會有間新雪糕店開張,話啲gelato係會用部旋轉機可以即制即刻食! 我諗咗好耐,究竟雪糕係可以點旋轉法呢~~今日我就同個frd等佢第一日開張就黎一探究竟~~ 我地3點幾上去已經好多人喇!! 原來佢地依加有優惠,10-17/9 頭20個去買嘅人就可以$1食到喇… 哎,知先早啲嚟啦…不過不過正當我地好Sad之際,佢地啲staff話原來即場填啲資料(淨係留email) ,LIKE佢地個FB 都會有買一送一優惠!!!梗係照殺!!因為太多人,我地無位坐..目測坐位好似得2X 個位左右,咁我地就企喺度等住食(其實就想睇埋嗰旋轉機係咩玩法~~) 佢地有一排旋轉機,有個師傅(竟然係個 外國人, 唔通咁有heart真係請個意大利師傅嚟?!!),好喇睇住部機,佢入面啲雪糕有啲已經係ready,咁啱有隻味無晒我地就目擊到佢由liquid狀變半硬嘅過程!!! 佢地啲機前後兩排,就一路轉轉轉十幾分鐘(我地一路食一路望住),跟住啲雪糕就變企身喇~  好啦講下雪糕嘅味先,我地分別試咗椰子同埋紅桑子gelato cone。先講呢個红莓,個味好濃同埋佢係用新鮮水果再mix雪糕,

轉轉機

先講呢個红莓,個味好濃同埋佢係用新鮮水果再mix雪糕,真心係好fresh,抵讚。
朋友個椰子都好正,個味好濃。

P.S  ( 一球用杯上$35,加$3 就有可轉cone)

咁我地就梗係轉cone上啦,個cone好好味! 讚~

總結: 好玩新奇:滿分, 味道:標準之上質素  = 滿意!

下次會再去~~
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2016-09-10 167 views
今天約了朋友到時代廣場睇戲,但睇完出面落大雨又無遮,所以在時代廣場內逛逛。在三樓新開了一間雪糕店,貪新鮮買了一杯兩份食這間雪糕店的特色大概是他們的雪糕是用生果及材料榨汁再倒進機高速轉成雪糕。味道有16隻,我們點了chocolate chip、mango、strawberry。先說芒果,酸酸甜甜,有點像H字頭的mango sorbet,但口感沒那麼冰。白色的是chocolate chip,沒錯是白色,大概是白朱古力吧,朱古力碎有朱古力的苦澀味。最後粉紅色是strawberry,食得出新鮮的士多啤梨味,帶有少少草青的味道。雖然雪糕沒有其他雪糕店那麼硬身,但又不是很快就會溶。Petite House可以說是轉出了做雪糕的一種新方法,不妨試試!

在三樓新開了一間雪糕店,貪新鮮買了一杯兩份食

Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$35 (Tea)