2023-08-06 131 views
呢間餐廳非常適合一群朋友埋堆,慢慢享受土耳其嘅氛圍並互相交談。 一入餐廳,就會立刻感受到土耳其嘅裝飾,懸掛嘅吊飾、壁畫同裝飾品充滿異國風情。 一旦坐下,侍應就會提供兩張充滿異國情調的桌墊,令客人倍感舒適。 餐廳播放嘅音樂都被精心挑選,能夠畀客完全融入土耳其嘅氛圍中。⭐️ 自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮意粉 Argentinian chimichurri seafood linguine (tiger shrimps, blue mussels, squid, homemade chimichurri sauce, herbs and linguine) $148海鮮意粉嘅虎蝦非常大隻,大概有半隻手指咁大。 你可以品嚐到虎蝦的鮮甜味道🧡,再加上炒過的蜆,這道海鮮意粉真是香氣四溢👍🏻。 但如果唔鍾意辣嘅人,我哋唔建議選擇道菜。 我哋自認為對辣味都算能接受,但到最後還是覺得太辣了,需要飲啲水才能緩解👅。⭐️ 印度Masala慢煮牛肋條燴飯 Slow cooker ribs with Indian masala risotto (Indian masala sauce, short ribs, It

⭐️ 印度Masala慢煮牛肋條燴飯 Slow cooker ribs with Indian masala risotto (Indian masala sauce, short ribs, Italian arborio and American wild rice) $148
道菜係用香料、蔬菜和肉汁炖製嘅risotto。 risotto入面有好多蔬菜,包括紅蘿蔔同豆類等🤤。 道菜係一道非常特別嘅印度菜。

⭐️ 蜜糖芥末豬串骨配薯菜 Baby pork shank with honey mustard (baby pork shank, potato, cherry tomato, and French beans) $148
喺品嚐咗兩道主菜之後,我哋發現仲想再多點一道。 把豬肉切落嚟之後,感覺它非常滑嫩,皮和骨都好易分離,而且味道都好入味🤤。 道菜嘅配菜每一樣都好搭配,薯仔一粒粒咁切得好幼,搭配了小番茄同其他蔬菜。 此外,芥末醬嘅點綴令豬肉嘅味道更加突出🍗,否則單食豬肉可能會有些乾燥。

⭐️ Drinks : Blue Lagoon (blue curaçao, fresh orange juice, grapefruit and icing rim) $58
杯藍色嘅飲品非常適合拍照打卡。 杯的邊緣有鹹鹹的icing rim,飲料則帶有橙汁和葡萄汁的酸爽味道,喝起來非常清新🌿,值得一試👍🏻。

⭐️ Drinks: Alhambra's love (green tea, black tea, hibiscus, mallow and roses)
開始飲嘅時候覺得非常特別,但到最後凍咗嘅時候就覺得太甜了,有點像糖水,我哋並不太鍾意噉嘅口味。

🍄 總結
從呢間餐廳嘅入口、裝飾、氛圍、食物擺盤、音樂同設備上,我哋可以看出它們都經過精心打扮。 係一家注重細節設計嘅餐廳🍴。 如果有一群朋友想搵個地方品嚐異國料理,尤其是想試試墨西哥和土耳其美食,我強烈推薦去試試呢間餐廳。

📍Lonely Paisley
深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖
是標準的打卡店,晚上七點入座率大約是7成。喲,很良心啊,只要點的是baklava,收益將不計成本撥捐土耳其及敍利亞作災後支援。由裝潢到氣氛都很有格調,大概是中東民族風吧。枱是有點小,兩個人點了兩個菜兩杯酒都堆滿了整張枱似的。洗手間算是很大很乾淨了,飯前洗手剛好。伊朗香草燉羊(PersianLamb Stew),羊夠嫩也很入味,只有少少羶味,薯仔、蕃茄和香草為配菜,可算是色香味俱全了。阿根廷香辣虎蝦海鮮意粉,兩只大蝦少少蜆少少魷魚,少辣,意粉軟硬適中,可惜蝦是意外地選得較差了,雖然有蝦味可並沒有很彈牙。手工啤mirrormirror deadman brewery 5.4%酒精濃度,花香少酸清新,都是它的自我描述,可惜姐沒有多愛mirror也沒有多愛這手工啤呢。Honey-Moon, 甜甜的沒有什麼酒味的,俗稱呃女酒了,兩下就喝完,說實話作為點綴氣氛,也還是不錯的。

伊朗香草燉羊(Persian

手工啤mirror

2023-07-31 91 views
深水埗黃金商場對面竟然有一間土耳其餐廳,見到裏面裝修都幾靚就入咗去試吓!一入到去成個氣氛都好有外國嘅風情,由於食既個日係平日中午,都有唔少唔同國家嘅上班一族喺裏面食緊嘢,感覺好似一個聯合國。印度Masala慢煮牛肋條燴飯雖然見到好多人試佢哋嘅土耳其早餐,但係由於我好鍾意食飯,所以就揀咗佢哋嘅牛肋條燴飯。特別要讚吓佢哋嘅前菜沙律,沙律菜好新鮮同埋佢哋揀嘅芝士好香好好味。主菜既牛肋條唔會好韌,好好味。成個飯加咗少少辣,令到佢嘅層次更多。同埋相信加咗啲土耳其特色嘅香料,成個燴飯嘅味道層次提升不少。希望下次有機會可以試吓佢哋嘅土耳其早餐!

印度Masala慢煮牛肋條燴飯

希望下次有機會可以試吓佢哋嘅土耳其早餐!

2023-07-19
$150 (Lunch)
  • 印度Masala慢煮牛肋條燴飯
2023-07-27 161 views
\ 是日靚晚 /深水埗好多隱世cafe,今次朋友揀咗呢間,食物好高質之餘,環充滿異國風,打卡好靚🧡▫️Argentina Chimichurri $148阿根廷青醬,但唔知點解係紅色😂大蝦好入味,仲好有肉地🤣醬辣得好過癮,一口接一口😂▫️Blue Lagoon $58杯邊sugarcoated,白色好似雪,加上藍色真係好有冰島嘅感覺。飲落似Blue Lemon Ade,我至愛💓▫️Turkish Breakfast $148芝麻包好香脆,勁鬆軟,有驚喜👍🏻可以沾4款醬食用,次序由我最喜愛程度排列😌無花果、蜜糖忌廉、木梨、最後係蕃茄辣椒醬。芝士由淡到濃有3款,最like 哈羅米芝士😄
\ 是日靚晚 /

2023-07-25
Argentina Chimichurri
Blue Lagoon
2023-07-23 118 views
深水埗區多了很多文青feel 的打咭食店,這間以土耳其食品作主打的餐廳絕對出名,常常都大排長龍。我與朋友於11:50到達,才知道原來營業時間由中午12:00開始,所以便成為排在龍頭的二人。伊朗香草燉羊:羊肉燉了之後,肉質嫩滑,能輕易把肉拆下來,用了香草很有異國風味。玫瑰蜜糖雞翼:香甜帶點脆皮的雞翼,算是較似港式小食的一道菜。自家製三款鷹嘴豆泥配芝麻包:這絕對是必點的一道菜,炸了的芝麻麵包,就算淨食已經好味,炸過的芝麻更香。Hummus 一直都是中東菜的必食,除了原味,還有加了黑松露醬和紅菜頭的變種版,全部都好味,而且賣相超靚!用餐限時九十分鐘,但上菜快,邊食邊講,就是一個愉快的周末。

用餐限時九十分鐘,但上菜快,邊食邊講,就是一個愉快的周末。
2023-07-23
Type of Meal
Lunch
琴日同朋友一齊去左呢到食野朋友話呢間好食就帶我去食下入面環境好靚好chill有得俾人坐好似床嘅位 但佢有限90分鐘的不過冇人嘅話就唔會理你的放心😹我地就叫左幾樣野食加野飲3個人3個餐🌸土耳其早餐▪︎附土耳其茶🌸$148好食😋😋😋有芝士塊食😍中意芝士嘅有口福😋👍🏻有應該係土耳其包嘅物體 口感似法包咁但冇佢咁難咬個隻😹係好食啲嘅口感 點醬食一流😋隻蛋我冇食到朋友話好食😹幾特別嘅一個餐好似all day breakfast咁😹但就變左係turkey version all day breakfast😹好特別😋👍🏻第二款小食🌸土耳其烤雞肉卷🌸$78呢個係我覺得最推嘅一款食物😍😍😍真係好好味😋😋😋已經係形容唔到只係覺得好食😋會想再下次都叫黎食嘅感覺雞肉又唔會話難咬開個隻個皮都唔會話難咬整體都岩岩好🥰大推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻第三款小食🌸玫瑰蜜糖雞翼🌸$68都係大推之一👍🏻👍🏻👍🏻雞翼即叫即炸上面有玫瑰花瓣好靚又香有少少蜜糖唔會話太甜😋野飲方面🌸mocha🌸價錢唔記得正常嘅mocha味👍🏻中意咖啡嘅朋友可以一試🌸土耳其茶Turkish tea with candy sugar🌸$148set最大特色係支c
琴日同朋友一齊去左呢到食野

野好食環境靚又chill員工都有禮貌
深水埗黎講已經係一間高汁餐廳🥰🥰🥰
會再翻黎再食😋😋😋
2023-07-12
$145 (Tea)
土耳其早餐▪︎附土耳其茶
玫瑰蜜糖雞翼
mocha
Turkish tea with candy sugar
  • 土耳其早餐
2023-07-09 94 views
⌂ 深水埗Lonely Paisley@lonelypaisley深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖星期一至日 12 : 00 - 22 : 00· 土耳其烤雞肉卷 Turkish Chicken Doner Kebab $78· 伊朗香草燉羊 Persian Lamb Stew $178· Remember Me - Mocktail $68· Pisco Sour $98𖧷 設有加一︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm深水埗#ewm多國菜︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜異國風情,偽旅遊小店゜・*這裡並非土耳其餐廳,而是異國民族風 x 旅行主題餐廳。推門後,映入眼簾的是牆壁上絢麗多彩的腰果花(Paisley)壁畫,全人手繪畫,每一下筆觸,讓訪客置身一片異國風情的格調,生意盎然。店內放了三張中亞風地毯的座位 - Tapchan,是店主精挑細選和佈置,讓人閒聊、用餐,悠閑自得。過去三年,疫情陰霾籠罩世界,人們無法出行,當你懷念旅遊的感覺,就來這裡體驗吧𖧷 Tapchan 座位係是不能預先預約! 只能Walk in 碰碰運氣𖧷 餐
⌂ 深水埗

𖧷 設有加一
#ewm深水埗
#ewm多國菜
︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
*・゜異國風情,偽旅遊小店゜・*
這裡並非土耳其餐廳,而是異國民族風 x 旅行主題餐廳。

𖧷 餐廳有藏書閣,推介喜歡旅遊和閱讀的人,有各種與少數民族歷史及其旅遊的書籍供客人借閱

︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸
๑ 土耳其烤雞肉卷 Turkish Chicken Doner Kebab $78
餡料配上雞肉、蕃茄、椰菜、生菜、洋蔥及沙律醬,菜式不算特別但作前菜,十分開胃

๑ 伊朗香草燉羊 Persian Lamb Stew $178
Lamb shank | Lentil | Onion | Potato | Herbs
餐廳選用紐西蘭羊肉,以減少羊肉的騷味,但個人認為羊騷味十分重!值得一讚的是羊肉和香料慢煮後,肉質不會很柴,挺嫩滑的;
搭配上燉得軟爛的蔬菜及醬汁,只想叫碗白飯拌醬!

๑ Remember Me - Mocktail $68
Maxican jalapeño | Fresh pineapple juice | Fresh lime & lemon juice | Agave syrup | Honey | Soda water | Agave salt rim
以電影Coco 亡靈節作為這杯Mocktail的靈感來源,味道十分特別,十分推薦
加入墨西哥辣椒、菠蘿汁、檸檬、青檸與蜜糖,甜酸辣味一一細味;掛上龍舌蘭鹽的杯邊,是淚水的咸味;最後,添上一朵玉簪紫草 - 勿忘我。

๑ Pisco Sour $98
Pisco | Fresh lime juice | Egg white | Simple syrup
清爽酸味 x 綿密蛋白
蛋白綿密的泡沫在視覺上大大加分,也令酸酒喝起來較清爽和柔和,不知不覺就令人微醺的Cocktail

#深水埗美食 #hk #hkdaily #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #手機食先#foodpics#foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #深水埗好去處 #香港美食指南 #多國菜

2023-06-28 136 views
· 土耳其風𝐜𝐚𝐟𝐞 · 𝐋𝐨𝐧𝐞𝐥𝐲 𝐏𝐚𝐢𝐬𝐥𝐞𝐲 · 餐廳裝修充滿異國風情,適合打卡。✿ 土耳其烤雞肉卷 $78 (另收加一)Lunch set包括了前菜沙律、主食和一杯飲品。🥗 希臘哈洛米芝士沙律新鮮沙律菜加上黑醋,酸酸甜甜,頗開胃。芝士表面烤過,硬身帶點彈性,富有嚼勁。哈囉米芝士蛋白質高,同時脂肪含量也高,不過幾粒芝士不會輕易變胖的。🥗 土耳其紅茶用茶包沖出,沒有加糖,沒甚麼特別,稍微有點苦。我問店員土耳其紅茶與一般紅茶有甚麼分別,他也說不出來。🥗 土耳其烤雞肉卷軟熟的捲餅包住土耳其雞肉、紅蘿蔔、青瓜、沙律菜、紫洋蔥,各種清爽的蔬菜,口感豐富。醬汁白色杰身,類似美乃滋,是比較高卡高脂的醬汁,減脂期需要避免這種醬。雖然醬汁有點多,整個配搭吃起來有點乾。.纖維和碳水量足夠,但蛋白質偏少,離開餐廳後,我到前面便利店買了一盒無糖豆漿,補充蛋白質。.健康評分:4/5性價比:4/5.Lonely Paisley (深水埗)深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖
· 土耳其風𝐜𝐚𝐟𝐞 · 𝐋𝐨𝐧𝐞𝐥𝐲 𝐏𝐚𝐢𝐬𝐥𝐞𝐲 ·

餐廳裝修充滿異國風情,適合打卡。

✿ 土耳其烤雞肉卷 $78 (另收加一)
Lunch set包括了前菜沙律、主食和一杯飲品。

🥗 希臘哈洛米芝士沙律
希臘哈洛米芝士沙律

🥗 土耳其紅茶

🥗 土耳其烤雞肉卷

健康評分:4/5
性價比:4/5
Lonely Paisley (深水埗)
深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖

$86 (Lunch)
希臘哈洛米芝士沙律
是第二次到訪,今晚好好彩walk in 等5分鐘就可以坐土耳其地氈🥰問過店員,地氈係唔可以預先預約嘅,只有walk in😶‍🌫️而時限係兩小時,所以如果想坐到就要睇運氣啦🫶🏾不過第二次去冇第一次咁多人等位,可能熱潮有少少減退,想坐地氈都未必咁難🤪1️⃣TURKISH BREAKFAST 土耳其早餐。附士耳其茶($148)3 types of Turkish cheese | Turkish jam | acuka | honey & Turkish cream |Turkish Simit egg with Turkish sausage cherry tomato cucumber Turkish tea最喜歡土耳其早餐嘅嘢係呢啲碟色彩繽紛🤩睇到已經覺得好靚,打卡真係一流。而食物方便都係比較獨特,就好似佢嘅包其實就有啲似我哋嘅炸煎堆,但點四種唔同嘅醬就有四種唔同嘅享受🙌🏻🙌🏻而佢三種芝士就一種先係鹹嘅,就係午餐肉樣嗰塊🤣其他芝士可以當小零食食😆有淡淡嘅芝士味,但一啲都唔鹹~至於土耳其茶有少少似香料茶~而我最鍾意係蜜糖棒,一到攪一到溶真係好治癒🌼用晒成支棒係有啲甜,記得趁佢熱嘅時候放枝棒入去

至於土耳其茶有少少似香料茶~而我最鍾意係蜜糖棒,一到攪一到溶真係好治癒🌼用晒成支棒係有啲甜,記得趁佢熱嘅時候放枝棒入去自己調校個甜味。
2️⃣SriLankan Annasi Thel Dala With Shrimp Serve With Biryani斯里蘭卡辣炒菠蘿大蝦配長米飯($138)
pineapple shrimp chilies onion curry leaves biryani
啲大蝦好大隻,夠爽~而長米飯就似印度米都,好長形嘅。辣度適中,有好多菠蘿,而菠蘿較甜,亦都吸曬啲辣味,所以撈飯食都好惹味。但唔係好知個飯同斯里蘭卡嘅關係🤣我諗都係用嗰邊嘅香料整成個sauce~

📍總結:
-真係真係好適合打卡,因為餐廳設計好靚,而且用具全部都好有民族色彩💕
-推介鍾意旅行同睇書嘅人,因為餐廳有書借來睇,書嘅種類多數同去一啲少數民族地方旅行相關,我都睇到樂而忘返🫶🏾
土耳其早餐
斯里蘭卡辣炒菠蘿大蝦配長米飯
2023-06-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
土耳其早餐
  • 土耳其全日早餐
2023-06-06 2874 views
位於深水埗黃金附近,福華街搵到間土耳其餐廳《Lonely Paisley》,好適合同朋友放工happy hour chill 一 chill。店內裝修都好獨特,充滿土耳其特色,使用嘅餐具顏色鮮豔,有好幾個值得打卡嘅位,記得book定枱。部份座位要屈膝而坐,有啲似韓國人朋友聚埋坐喺一張大平台上,店內燈飾都好有特式。墨西哥三重芝士雞肉餡餅配自家製四川麻辣醬~薄薄的餡餅夾住煙韌嘅芝士,雞肉籠及洋蔥絲,伴上特色fusion四川麻辣醬汁,少少麻好醒胃,好特別。炸粗薯條配自家製黑蒜醬~即叫即做即刻炸,脆卜卜粗薯條灑上七味粉特別惹味,黑蒜醬汁都係我推介嘅。土耳其開心果千層酥~土耳其特色嘅甜品,食落比較甜,底層加入大量糖漿。叫咗杯cocktail - Sneaky Sneaky~店員介紹,這是由佢自己特別調製,帶有兒時嘅回憶,用單行紙摺成嘅「東南西北」放上幾粒佢細個時候好鍾意食嘅朱古力豆豆,粉綠色成為店中咁多鮮豔色彩中的獨特。
店內裝修都好獨特,充滿土耳其特色,
墨西哥三重芝士雞肉餡餅配自家製四川麻辣醬~
薄薄的餡餅夾住煙韌嘅芝士,雞肉籠及洋蔥絲,
伴上特色fusion四川麻辣醬汁,少少麻好醒胃,好特別。
炸粗薯條配自家製黑蒜醬~
土耳其開心果千層酥~
土耳其特色嘅甜品,食落比較甜,底層加入大量糖漿。
叫咗杯cocktail - Sneaky Sneaky~
2023-06-06
Type of Meal
Tea
最近天氣愈來愈熱了,十分適合與一班朋友仔坐下傾下計,所以今次就黎光臨Lonely Paisley. 今次我自己打電話比餐廳訂特色床枱(Tapchan)😆成間餐廳得3張特色床枱(Tapchan)先訂先享受其中一張特色枱(Tapchan)餐廳整體氣氛十分完美,餐廳裝修十分似土耳其風格,好有Feel😍😍好Relax🤣好似係自己張床上食晚餐既感覺,好爽好潮$88 HoneyMoon Lust (pomegrante, lemon, honey, sweet, light. abv:4.5%)在正式吃主菜和小食前,當然叫番一支酒享受下,傾下計。衣支酒好香濃石榴味🤣唔太重酒味唔覺唔覺就飲完一支了$78 土耳其烤雞肉卷在小食方面,我們叫了一客土耳其烤雞肉卷$78 再送酒,冇得頂。土耳其烤雞肉卷有3件。雖然雞肉卷內未有太多汁,有少少唔夠汁。不過,整體好食,佢有汁的,不過本人吃過正宗土耳其肉卷是十分多汁的。雞肉也夠多🤣正。$68 玫瑰蜜糖雞翼有六隻的雞中翼,非常香濃玫瑰味,再配搭著香甜美味的蜜糖十分好食強烈推薦一下$148 自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉今日主菜就是自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉

其中一張特色枱(Tapchan)

唔覺唔覺就飲完一支了

$78 土耳其烤雞肉卷

$68 玫瑰蜜糖雞翼
有六隻的雞中翼,非常香濃玫瑰味,再配搭著香甜美味的蜜糖
十分好食

強烈推薦一下

$148 自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉
今日主菜就是自家製阿根廷香辣青醬虎蝦海鮮扁意粉,超超超惹味,夠哂辣,有兩隻大蝦,再有適量蜆肉,少量魷魚,非常足料,扁意粉好爽手,質量大碟,食完仲有唔夠喉的感覺,下次再番黎食

2023-06-05
  • 玫瑰蜜糖雞翼
  • 土耳其烤雞肉卷
  • 阿根廷紅蝦香辣青醬海鮮扁意粉
2023-06-03 106 views
🩷 Lonely Paisley 📍深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖------------------------------1️⃣ Turkish chicken doner kebab $78推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻土耳其卷的材料豐富 新鮮😍生菜 青瓜 調味雞肉配搭不錯😋餅皮薄薄的 而且加熱了 更具麪香2️⃣ Baby Pork Shank with Honey Mustard $148推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻非常喜歡蜜糖芥末醬🥰豬髀肉質鮮嫩 入味煎得剛剛好 🤩豆角 番茄 薯粒都很好食😋3️⃣ Blue Lagoon $58推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道清新 夏日之選💕4️⃣ Tropical Romance $58推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻椰子味道濃郁 喜歡綿密的口感🥰有烤的新鮮菠蘿 酸酸甜甜 十分特別5️⃣ Turkish Baklava $58推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻整體味道比較甜😆開心果味道不重 上層我酥皮鬆脆 可一試------------------------------欣賞餐廳把甜品的收入捐出 大家要多多☺️環境具土耳其風格 喜歡😆惟二人枱與隔離太近😂不敢高聲聊天 建議預訂地
🩷 Lonely Paisley

4️⃣ Tropical Romance $58

5️⃣ Turkish Baklava $58
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻
整體味道比較甜😆開心果味道不重 上層我酥皮鬆脆 可一試
欣賞餐廳把甜品的收入捐出 大家要多多☺️環境具土耳其風格 喜歡😆惟二人枱與隔離太近😂不敢高聲聊天 建議預訂地毯位置 較具私隱

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
Lonely Paisley經常被誤會為是土耳其餐廳🍴但其實他們是多國菜餐廳喔❗️他們的菜式設計概念來自各個國家的特色風味除了土耳其菜,還可以嘗試墨西哥、印度和伊朗等國家的味道👅讓你們可以在地即時遊走異國餐廳最大特色當然是他們入口位置的Tapchan印有民族風花紋的毛毯加上牆身色彩斑斕的彩繪在這裏吃個特色午餐再打卡真是一流啊🧡本來以為初嚐異國菜可能會不太容易接受獨特的味道🙊很意外的是他們家的菜挺對我們口味不知道是否點解有特意調整過呢-🥙ᴍᴇxɪᴄᴀɴ ᴛʀɪᴘʟᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ Qᴜᴇꜱᴀᴅɪʟʟᴀ ᴡɪᴛʜ ꜱᴇᴄʀᴇᴛ ᴍᴀʟᴀ ꜱᴀᴜᴄᴇ $88墨西哥三重芝士雞肉餡餅配自家制四川麻辣醬那片墨西哥酥餅烘得酥香煙韌,中間夾着彩椒、芝士、洋蔥和雞肉,味道配搭有點似pizza🍕佐料汁醬是柔和的四川麻辣特調醬,怕辣人士都食到,有點千島醬的酸甜,加上花椒和其他香料的香氣🤤熱烘烘的酥餅沾醬吃,美味升級不少👍🏻🌯ᴛᴜʀᴋɪꜱʜ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴅᴏɴᴇʀ ᴋᴇʙᴀʙ $78土耳其烤雞肉卷捲餅包住土耳其烤肉片、生菜絲和紅蘿蔔絲,整個滿滿的,加上開胃沙律醬,開胃又清新,吃着沒負擔🥬🥘ꜱ
Lonely Paisley經常被誤會為是土耳其餐廳🍴
但其實他們是多國菜餐廳喔❗️
他們的菜式設計概念來自各個國家的特色風味
除了土耳其菜,還可以嘗試墨西哥、印度和伊朗等國家的味道👅
讓你們可以在地即時遊走異國

餐廳最大特色當然是他們入口位置的Tapchan
印有民族風花紋的毛毯加上牆身色彩斑斕的彩繪
在這裏吃個特色午餐再打卡真是一流啊🧡

本來以為初嚐異國菜可能會不太容易接受獨特的味道🙊
很意外的是他們家的菜挺對我們口味
不知道是否點解有特意調整過呢

土耳其烤雞肉卷

🥘ꜱʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇʀ ʀɪʙꜱ ᴡᴛɪʜ ɪɴᴅɪᴀɴ ᴍᴀꜱᴀʟᴀ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ $148
印度Masala慢煮牛肋條燴飯
混合香料醬汁燴以意大利短米混合野米🍛米粒煮得咬口但冇米骨,粒粒分明👍🏻醬汁微辣帶點蕃茄酸味,香料香氣撲鼻,但不會蓋過牛肋條的味道,反而突顯牛肉的肉味🥩 牛肋粒粒炆得軟腍😋
印度Masala慢煮牛肋條燴飯

🍗ʙᴀʙʏ ᴘᴏʀᴋ ꜱʜᴀɴᴋ ᴡɪᴛʜ ʜᴏɴᴇʏ ᴍᴜꜱᴛᴀʀᴅ $148
蜜糖芥末豬串骨配薯菜
BB豬串骨有3條,份量唔算多,豬肉肉質軟嫩點上蜜糖芥末醬挺好吃,不過未見太大特式,正常發揮👌🏻反而配菜處理得不錯,薯粒、小蕃茄和豆角新鮮味美

🍹ᴛᴏᴋʜᴍ-ᴇ ꜱʜᴀʀʙᴀᴛɪ $58
這杯令人口吐芬芳的是伊朗的傳統飲品🌬️由薄荷葉、玫瑰花水、奇亞籽和青檸汁調製而成🌹玫瑰花香氣重,飲品清爽酸甜,感覺非常消暑🌿
ᴛᴏᴋʜᴍ-ᴇ ꜱʜᴀʀʙᴀᴛɪ

🧃ᴛᴜʀᴋɪꜱʜ ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇ ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ $28
土耳其的石榴汁氣泡水,味道似莓果味的汽水
ᴛᴜʀᴋɪꜱʜ ᴘᴏᴍᴇɢʀᴀɴᴀᴛᴇ ꜱᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ

🥙𝙇𝙤𝙣𝙚𝙡𝙮 𝙋𝙖𝙞𝙨𝙡𝙚𝙮
🏡地址: 深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖
☎️電話: 9889 0250
🕚營業時間: 12:00-22:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
🌿鍾意我的分享請 ᴄᴏᴍᴍᴇɴᴛ, ʟɪᴋᴇ, ꜱʜᴀʀᴇ & ꜱᴀᴠᴇ ❤️
🌟繼續關注我的貼文請𝙁𝙤𝙡𝙡𝙤𝙬 @bobowannaeat (ㆁωㆁ*)
$200 (Lunch)
ᴛᴏᴋʜᴍ-ᴇ ꜱʜᴀʀʙᴀᴛɪ
  • 墨西哥三重芝士雞肉餡餅配自家製四川麻辣醬
呢間叫Lonely Paisley嘅cafe ,位置好近深水埗地鐵站,地點好方便👍餐廳裡面非常光猛寬敞,充滿著中東風情,又好多好靚嘅土耳其燈飾🌟,座位都算多,特別嘅地方係仲有3張土耳其嘅床,床上有茶几,除咗鞋可以坐上床度慢慢食嘢,舒服又有feel😍我今日就叫左一個Main+ 一杯嘢飲+ 一件蛋糕做lunch💛Persian Lamb Stew伊朗香草燉羊 $178-羊肉真係燉得好淋,肉質好滑又無乜騷味,而且有蕃茄同薯仔做配菜,真係好味又飽肚😋Mocktail 💛Tropical Romance $58- 呢個Mocktail就最好有驚喜, 喺餐廳自家制嘅特色飲品,甜度適中,芝士味好出,令人飲完一杯再想飲多杯😍💛 Japanese Yuzu Cheese Cake日本柚子芝士蛋糕 $48- 蛋糕賣相好靚,芝士味好濃但吾算甜,好啱我食👍坐係度食野,好容易又幻想自己去左土耳其旅行,真係諗下自己都覺得好開心😆而且仲要一讚,店員服務態度好好,好有心機同我解釋餐廳既食物同做法,一定會再二次到訪🤗

💛Persian Lamb Stew
伊朗香草燉羊 $178

Mocktail
💛Tropical Romance $58

💛 Japanese Yuzu Cheese Cake
日本柚子芝士蛋糕 $48
- 蛋糕賣相好靚,芝士味好濃但吾算甜,好啱我食👍

2023-05-29
$300 (Tea)
  • Tropical Romance
  • 伊朗香草燉羊
Weekend去咗間勁靚嘅Cafe打卡 係深水埗黃金廣場附近!係土耳其主題 所以裝修好多彩繪 花磚 好岩照相!繁忙時間去唔使等而且有特色位坐 可以除鞋坐上去 挨落咕臣好chill! 影相最靚係呢個位 😆 價錢就少少偏貴 不過野食都ok 好食過好多打卡cafe!❇️ 格魯亞蒜香牛油雞扒 ($148)Herb味唔重 貼近平時食開既雞扒 唔嚡 薯仔夠腍!❇️ 三款鷹嘴豆泥配芝麻包 ($88)鷹嘴豆泥有原味 紅菜頭同埋黑松露!我覺得原味最好食 好夠smooth! 芝麻包上面啲芝麻勁香 不過個包偏硬 ❇️ 三重芝士雞肉餡餅 ($88)餡唔算好多 入面有拉芝效果~配既醬係麻辣味既千島醬 都幾特別!❇️ HK Real Ginger Cacao ($48)❇️ Expresso Tonic ($58)飲品就正正常常 冇咁有特色 可能佢啲酒正啲 🤣🦁 Lonely Paisley深水埗福華街182-186號怡華閣地下A號舖Shop A, G/F, Yee Wah Court, 182-186 Fuk Wa Street, Sham Shui Po人均消費: $230 lunch

❇️ 格魯亞蒜香牛油雞扒 ($148)
Herb味唔重 貼近平時食開既雞扒 唔嚡 薯仔夠腍!

❇️ 三款鷹嘴豆泥配芝麻包 ($88)

❇️ 三重芝士雞肉餡餅 ($88)

❇️ HK Real Ginger Cacao ($48)
❇️ Expresso Tonic ($58)
飲品就正正常常 冇咁有特色 可能佢啲酒正啲 🤣

🦁 Lonely Paisley