2021-07-25 2087 views
特别喜欢去九龍塘Cova,呢度職員好有礼貌,好明白顧客需要 ,比较專業,環境還可以,喜欢和朋友坐里面,坐得耐,傾解好地方。晚餐午飯都去过,午餐價格抵些。我一向会Encore沙律頭盤。巴拿馬火腿配密瓜及煙三文魚是至爱,故肯定encore.四月份去吃午餐冇喜欢的猪扒餐,只好選三文魚,味道一般。但仍会去。
四月份去吃午餐冇喜欢的猪扒餐,只好選三文魚,味道一般。
但仍会去。
2021-07-19 1789 views
之前因為試過買件裝意大利芝士蛋糕食,所以上星期訂咗個兩磅蛋糕慶祝爺爺生日, $880意大利芝士蛋糕價錢一啲都唔平,星期六取蛋糕,食完晚飯過後攞蛋糕出嚟切餅慶祝,食的時候個蛋糕個餅底有口又硬又凍,一啲新鮮感覺都冇,完全都不是新鮮做的,非常非常失望咁嘅價錢有這一個蛋糕。個人認為,新鮮的就放在堂食,訂貨的就買剩俾你,唔知有冇其他人同我有咁嘅感受,下次我訂LadyM好過,價錢又平啲,我真係唔好彩。冇下次,差差差
TakeAway
2021-07-01 2638 views
朋友生日,當然要搵個好地方,慶祝一吓!疫情下,餐廳環境好重要,枱與枱之間要有距離,又要衛生清潔,Cova係一個好選擇👍🏻午餐時間,有Set Lunch,好豐富!先來個沙律拼盤,以前係半自助形式自己出去攞,但因為疫情,現在係送餐形式送上。食完一碟後,侍應很有禮貌地問需唔需要再來一碟,很貼心!麵包種類很多,最欣賞芝士條,軟硬適中!龍蝦湯,有數件龍蝦肉,有口感。主菜,我和朋友share一齊食。三文魚,美味可口。龍蝦意粉,有隻蟹鉗,鮮味!甜品,當然唔少得啦!朱古力慕絲蛋糕芒果千層蛋糕最後還送上優惠劵,食晚餐或買蛋糕都可以用,真吸引啊😊

午餐時間,有Set Lunch,好豐富!

麵包種類很多,最欣賞芝士條,軟硬適中!

龍蝦湯,有數件龍蝦肉,有口感。

主菜,我和朋友share一齊食。

三文魚,美味可口。

龍蝦意粉,有隻蟹鉗,鮮味!

甜品,當然唔少得啦!

朱古力慕絲蛋糕

芒果千層蛋糕

最後還送上優惠劵,食晚餐或買蛋糕都可以用,真吸引啊😊
2021-07-01
$550 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
今朝搭緊地鐵,返緊工,黑雨。公司話唔使返住先,等黑雨完咗再返。我望下線路圖,喺黃大仙落咗,搭返去九龍塘,喺又一城行行企企,坐下 Starbucks ,睇下雨,打發咗一朝。到十一點零,冇黑雨嘞,公司就話下晝返。咪喺度食埋先囉。呢間 Cova ,出面睇就好奢華嘅,其實只係啲燈光黃啲啫。坐低都會問飲啲咩啊,要唔要啲果汁咁。我話水,又一時口快講咗 sparkling。其實暖水最好:黑雨天,冷氣係咁吹,我都打曬冷震,飲唔到幾啖,咁又搣多一百。麵包只係普通白麵包,入口成糊,黐曬牙。是日餐湯喺小雲吞牛肉清湯。佢哋嘅匙羹磨花咗少少。一轉頭,見到一位政治人物,都食緊嘢。龍蝦麵,有一隻鉗,計埋啲粒粒,應該擺咗半隻落去嘅。冇咩問題,幾好食。最後五百零幾。就係嗌多咗支水。食埋,就好去返工啦。

一轉頭,見到一位政治人物,都食緊嘢。

最後五百零幾。就係嗌多咗支水。食埋,就好去返工啦。

2021-06-28
$500 (Lunch)
早餐order 左Eggs Benedict竟然有一隻蛋爆左黃🤦我冇expect過係Cova會食到爆左黃既Eggs Benedict我食Eggs Benedict就係為左佢個流心黃流岀黎嗰下🥲。。。Fair d 講,冇爆蛋黃嗰件ok個bacon 好食,脆而唔燶,半透明既fat,肉味係唔同layer 既肉係有分别,有層次感👍個sauce 都唔錯,偏淡既hollandaise sauce,同其他食材平衡到,份量亦啱啱好,唔會浸住個包,亦唔會唔夠個包用左Focaccini,穌脆得黎唔硬,亦都唔會痴牙,幾好個伴碟沙律新鮮,正常發揮飲品我order 左melange,熱朱加whipped cream,好飲👍服務態度好👍
早餐order 左Eggs Benedict
竟然有一隻蛋爆左黃🤦

散左黃既Eggs Benedict...

。。。
Fair d 講,冇爆蛋黃嗰件ok
個伴碟沙律新鮮,正常發揮

服務態度好👍

Melange

Melange
2021-05-19 1929 views
今年媽咪生日,專登買咗個之前從來未試過嘅國際知名品牌COVA嘅生日蛋糕,同其他好出名嘅牌子一樣佢都有得揀半磅同一磅裝👍🏻今次試過意大利芝士蛋糕🍰Tiramisu cake 半磅裝 ($238),成個蛋糕影相出嚟好靚,雖然舖頭係出名朱古力,但今次個芝士蛋糕同樣做得好出色😍個蛋糕分成三層,包括有面頭同埋中間好滑嘅意大利慕絲醬、兩層嘅香濃咖啡味道同好軟滑嘅蛋糕、同埋最底層嘅超級薄曲奇餅底,層次好夠令到成個蛋糕嘅好味道昇華,仲出奇地唔太甜添,下次真係可以試吓佢嘅其他味!店員嘅禮貌仲好好,俾我哋揀鍾意嘅絲帶顏色同不停地提點我哋要盡快擺落雪櫃啊

喺又一城行完街買兩件餅返家,沖杯茶,嘆返個下午茶又一樂事😬今次揀COVA, 旦糕柜既旦糕外觀是平實的不會太多花巧野,食到的是真材實料😋入到餅店,有幾個人招呼我們㨂餅咋,唔係去餐廳,太好服務了揀好後,他們問堂食定拎走原來可以堂食架想搵地方坐低,又多個選擇俾錢過程,包庒各樣都非常好👍🏻包庒有個靚靚紙袋旦糕盒亦很美觀提拉米蘇撻咖啡酒的味道在上半部cream比較弱撻和底部旦糕ok 鮮果焗芝士餅細細件,已教我回味了明明係焗芝士餅濕度好足夠,不分濃滑好好好味😋
喺又一城行完街
買兩件餅返家,沖杯茶,嘆返個下午茶
又一樂事😬

今次揀COVA, 旦糕柜既旦糕外觀是平實的
不會太多花巧野,食到的是真材實料😋

入到餅店,有幾個人招呼我們
㨂餅咋,唔係去餐廳,太好服務了
揀好後,他們問堂食定拎走
原來可以堂食架
想搵地方坐低,又多個選擇
俾錢過程,包庒各樣都非常好👍🏻

包庒有個靚靚紙袋
旦糕盒亦很美觀

提拉米蘇撻
咖啡酒的味道在上半部cream比較弱
撻和底部旦糕ok

鮮果焗芝士餅
細細件,已教我回味了
明明係焗芝士餅
濕度好足夠,不分濃滑
好好好味😋
2021-04-17
TakeAway
$45 (Tea)
人人話月底要慳d食,我話月底更要犒賞自己過去一個月的辛勞,辛苦得來志在食這次終於的起心肝來一嚐COVA這間百年老店午餐其實選擇不多,整個lunch menu 5個餐,4個都是意粉我選了唯一個不是意粉的😛🥗 頭盤:Antipasti platter這個頭盤份量真的很豐富,一系列的cold cuts , 蕃茄salsa 多士,配上哈蜜瓜,蕃茄水牛芝士波,清新開胃原來疫情前是buffet形式,現在改成碟上麵包籃🍞🥖🥨內含三款不同形式的pastry圓餐包 - 溫熱鬆軟,配上幼滑牛油,牛油餅乾條 - 酥脆有層次 牛油cracker - crispy 兼香濃雖然明知還有主菜未來,也忍不住食晒三款焗法國鱈魚配蒜香牛油檸檬汁 🐟🧈🍋幸好選了魚,因為剛剛的頭盤及麵包籃 已令我有3成飽高質餐廳對溫盤這些細緻功夫絕不馬虎精緻的鱈魚件置於白晳的大圓盤內,藏身於翠綠的蔬菜及薯塊之中,看似低調的存在,但焗至脆香的外皮實在太吸引人了鱈魚雖屬油份偏高的魚種,但一點腥味也沒有,牛油檸檬汁略略提鮮;厚切令魚肉依然嫩滑,焗後魚皮脆口,令不甚喜歡吃魚皮的我都不自覺的食光光整個午餐從一開始都是加分模式,我打算以一杯美味香醇的

這次終於的起心肝來一嚐COVA這間百年老店

午餐其實選擇不多,
整個lunch menu 5個餐,4個都是意粉
我選了唯一個不是意粉的😛

🥗 頭盤:Antipasti platter
Antipasti    Platter

這個頭盤份量真的很豐富,
原來疫情前是buffet形式,現在改成碟上

麵包籃🍞🥖🥨
內含三款不同形式的pastry
麵包籃

圓餐包 - 溫熱鬆軟,配上幼滑牛油,
牛油餅乾條 - 酥脆有層次
牛油cracker - crispy 兼香濃
雖然明知還有主菜未來,也忍不住食晒三款

焗法國鱈魚配蒜香牛油檸檬汁 🐟🧈🍋

幸好選了魚,因為剛剛的頭盤及麵包籃 已令我有3成飽
高質餐廳對溫盤這些細緻功夫絕不馬虎
焗法國鱈魚配蒜香牛油檸檬汁

精緻的鱈魚件置於白晳的大圓盤內,
藏身於翠綠的蔬菜及薯塊之中,
看似低調的存在,但焗至脆香的外皮實在太吸引人了

整個午餐從一開始都是加分模式,
我打算以一杯美味香醇的英式奶茶作結,
怎料,就是英式茶竟然是是日唯一的敗筆😞

看着賣相不俗的茶壺茶杯,滿有期待,

泡着Dilmah 茶包,焗泡了一會,倒出來是淡啡色,不夠色更不夠香味,
後悔沒有檢視當日是用了哪種茶包

或許下次需要確認一下茶包才選擇餐茶...coffee or tea?
Type of Meal
Lunch
Antipasti    Platter
麵包籃
2021-02-28 3706 views
早上看完戲,去了Cova吃飯。點了假日午餐,頭盆及龍蝦湯也不錯。可惜的是主菜三文魚不熱,通知服務員更換。但只是再叫廚師再煮熱。再通知侍應更換點知一次比一次差。三文魚只有三成熟,侍應回應説慢煮是這樣的。因我去過其他分店吃過也不是這樣生的,已經沒有心情吃,只吃了三分一。我再也不會去又一城的店了,真是非常失望及沒趣。
百年老店 COVA 貴婦級蛋糕🍰品質保證之選🤩COVA呢間餐廳係1817年已經係意大利🇮🇹開設。直到宜家已經屹立左過百年👍🏻 亦係香港開設分店並分別攞過兩年OpenRice最優秀意大利餐廳大獎。🏆栗子🌰忌廉蛋糕🎂 (一磅裝) $400蛋糕包裝得好精美🎁 而有數支長型蠟燭🕯️附送。高貴得黎唔俗氣☺️蛋糕🎂忌廉非常香甜,而且十分軟滑。食落唔會過甜,但會散發出淡淡的忌廉香氣。😘忌廉食落感覺十分輕盈,連平時唔多食忌廉嘅我都忍唔住食晒佢🤤栗子🌰栗子蓉10分真材實料,唔會過甜而且又好香嘅栗子味亦都有少少嘅栗子顆粒。😌海棉蛋糕🧁食落有蛋香,而且比較濕潤唔會太乾。配上忌廉食嘅時候非常合拍。☺️開心果🤣開心果作為一個裝飾點綴,令到成個得啡色同白色嘅蛋糕加上一啲綠色,配落去好養眼。😉總括而言呢個蛋糕雖然定價有啲貴,但係真係真材實料而且食物質素高,食落真係好好味。😋另外佢更加出名嘅係芒果🥭蛋糕,有機會都要試吓呀!🤩#chesnut #chesnutscake #cova #covacake #covacafe #covahk #hkcova #栗子 #栗子蛋糕 #又一城 #又一城cova #香港蛋糕 #蛋糕好吃
百年老店 COVA 貴婦級蛋糕🍰
品質保證之選🤩

栗子🌰忌廉蛋糕🎂 (一磅裝) $400

蛋糕🎂忌廉

栗子🌰

海棉蛋糕🧁

開心果🤣

#chesnut #chesnutscake #cova #covacake #covacafe #covahk #hkcova #栗子 #栗子蛋糕 #又一城 #又一城cova #香港蛋糕 #蛋糕好吃 #hkfoodieclub
栗子蛋糕
2020-08-20
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$50 (Other)
栗子蛋糕
2020-11-05 5135 views
好少會諗到係呢間餐廳食午餐,估唔到豬扒同牛扒都好有水準,豬扒係會爆汁,牛扒煎到剛剛好。餐前既飽果個扭紋條我最鍾意食,好香牛油味,午餐包餐飲,咖啡又好飲。等朋友果時求其叫杯house red又吾差喎。最緊要book位,我吾喜歡坐對正門口果啲枱,見到人來人往。服務又好好,可能因為間鋪細,比較attentive。又可以做飯堂。
2020-10-02 4329 views
唸住揾個好D地方食甜品傾下計....一間好似好高檔嘅餐廳,唸住佢食物一定有返咁上下啦!又唔多人喎。應該係....少,得3,4枱客,不過佢有cake shop,都應該唔差先可以開cake shop啦!入去食甜品應該無死錯人。入到去坐,見佢menu得好少選擇,cake又話得返2款,但一見芒果拿破崙,心心眼啦,跟住另外仲有一個雪糕cappuccino。呢個唔錯嘅,咖啡唔會差啦!雲呢拿雪糕最base,都唔會出錯。呢個芒果拿破崙就出事了。個香蕉味雪糕係全碟嘅重點,加埋脆脆係正嘅...但係個拿破崙完全唔係想像嘅款同味,似一塊鬆少少嘅梳打餅,而最敗筆係個芒果,唔新鮮,似 浸過糖水嘅,甜而不鮮,真心失望。成百蚊,只食左一個香蕉雪糕脆脆,其他就....可能我地唔識欣嘗啦,呢款拿破崙唔啱口味。
唸住揾個好D地方食甜品傾下計....

入去食甜品應該無死錯人。

呢個芒果拿破崙就出事了。

2020-08-17 5114 views
這間餐廳在意大利已經有過百年歷史,今天我們訂了位,於是順利地進入吃午膳,要不就要排隊了。我們叫了公司三文治套餐及黑松露野菌闊蛋麵套餐。我挑選了田園沙律,朋友挑選了是日餐湯(蕃茄湯)。湯和沙律上來時,還配有火腿及蜜瓜。火腿和蜜瓜是好朋友,兩者一起吃,甜中帶有火腿的香味,好吃。蕃茄濃湯也很好喝,蕃茄味濃,也略帶甜味,很是醒胃。公司三文治的份量很足,有火腿、芝士、醃製青瓜等等,味道不錯。黑松露雜菌闊蛋麵味道也很好,黑松露味很香,加了雜菌及牛油的香味,配上闊條麵,好味。
2020-07-26 4665 views
今日試佢個Special Menu😄 🥗 頭盤Antipasti Platter 來開始我一個愉快lunch!希望疫情過後又可以有佢個Antipasti buffet 啦😆 🥓一籃子鬆脆鬆軟兼備 嘅麵包餅乾餅乾條 再點一點黑醋同埋橄欖油就更加美味🍵 揀咗蘑菇濃湯 - 全碗湯都充滿粒粒蘑菇好香好多蛋白質🍴🔥主菜今次選炭燒澳洲斧頭扒🐃 配牛油菠菜 黑松露粟米 同埋燒薯仔🥔 炭燒果然係斧頭扒嘅friend 聞到啲炭燒味就食指大增!佢還有四種配料-燒汁,茄汁,粗鹽花,黃芥辣 俾你點配牛扒🤪 個人認為花同牛扒係最配合😋首先佢會將燒好的斧頭扒上枱俾你相機先食,然後攞返去廚房再幫你切開等你容易進食!斧頭扒我要七成熟 因為我想食落去表面有焦香 果然做到啱啱好 入邊仲好Juicy😛 牛扒肉質鮮美一啲都唔un 筋膜都好有膠質! 一句講晒一定要是試! 食過洲際嘅 grilled steak, 呢度仲做得更加有焦香,肉質味道都做到啱啱好👍👍👍 我哋一行兩人 食唔晒 其實想分開兩餐食, 佢哋都好細心 提醒其實可以把食唔晒嘅牛扒帶返屋企。晚上清煮些清菜 然後將牛扒去微波爐叮熱 叮熟少少 但係味道質地依然非常好味!
今日試佢個Special Menu😄

🍵 揀咗蘑菇濃湯 - 全碗湯都充滿粒粒蘑菇好香好多蛋白質

🍴🔥主菜今次選炭燒澳洲斧頭扒
斧頭扒我要七成熟 因為我想食落去表面有焦香 果然做到啱啱好 入邊仲好Juicy😛 牛扒肉質鮮美一啲都唔un 筋膜都好有膠質! 一句講晒一定要是試! 食過洲際嘅 grilled steak, 呢度仲做得更加有焦香,肉質味道都做到啱啱好👍👍👍 我哋一行兩人 食唔晒 其實想分開兩餐食, 佢哋都好細心 提醒其實可以把食唔晒嘅牛扒帶返屋企。晚上清煮些清菜 然後將牛扒去微波爐叮熱 叮熟少少 但係味道質地依然非常好味! 牛扒最忌un , 但佢冇!配菜正常好好食😋

🧁 甜品我選擇咗Gelato - 開心果及芒果sobert! 開心果幾特別滑滑地好香

☕️ 最後梗係要飲返杯靚咖啡作為完結啦

bread  basket
Antipasti  platter
蘑菇濃湯
Grilled  Australia  Tomahawk
Latte
雙球意大利Gelato
2020-07-25
$500 (Lunch)
Dining Offer
Latte
雙球意大利Gelato
  • Grilled  Austrian  tomahawk
2020-07-24 3001 views
好朋友同我慶祝生日,咁啱上次買蛋糕送了$200餐飲卷,於是決定到cova食 lunch。一到埗先要度體溫,午市時間都差唔多滿座,我哋點了set lunch,5個選擇中揀了三款,櫻桃蕃茄羅勒意粉、慢煮羊肉醬薄荷寬帶麵、焗法國鱈魚配蒜香牛油檸檬汁。Set lunch包餐湯或意式精選自助頭盤,及餐飲。點餐後服務員先送上一籃熱麵包,現在疫情唔可以放自助沙律bar,改為服務員送上一碟精選食物,也非常豐富,有三文魚、parma ham,沙律菜等等。櫻桃蕃茄羅勒意粉意粉al dente ,蕃茄sauce 濃稠度剛剛好唔會太杰,味道也適中,不錯,也適合素食者。慢煮羊肉醬薄荷寬帶麵羊肉醬香濃,有一絲絲羊肉,配上寛條麵很有伴麵的感覺,而且麵條有豐富口感,味道帶小小蘇,也是個不錯的選擇。焗法國鱈魚配蒜香牛油檸檬汁精緻的擺盤,嫰滑多汁的鱈魚味道非常好。配菜有蘆荀,薯仔片,味道搭配。最後我們還加$68點了一件蛋糕齊齊share,開心滿足。午市時段食客多,但似乎唔夠服務員,比較難找他們幫手。

櫻桃蕃茄羅勒意粉

慢煮羊肉醬薄荷寬帶麵