Bostonian Seafood & Grill

Restaurant: Bostonian Seafood & Grill
Terms & Details:
2022-08-08 2940 views
尖沙咀朗延酒店的晚餐經常無法預約,今次有幸終於成功預約!頭盤:生蠔挺大隻,入口海水味濃厚,正呀!海鮮食不停!青口、螺及大蝦都很新鮮、同樣入口溜滑,醬料配搭一流!牛柳賣相美觀,入口即溶,烹調技術一流!
尖沙咀朗延酒店的晚餐經常無法預約,今次有幸終於成功預約!

頭盤:生蠔挺大隻,入口海水味濃厚,正呀!

牛柳賣相美觀,入口即溶,烹調技術一流!
2022-06-07 6119 views
慶祝生日🥳朋友預早訂定星期日中午的半自助餐🤤 , 餐廳環境光線柔和, 我們坐在梳化位置,很舒適的。 一行四人點了$988套餐, 可以free flow PJ🍾、rose champagne🥂、house white/red🍷、 beer🍻、 soft Drinks🥤、orange juice🧃、 coffee☕ and tea🍵。主菜揀選烤雞半隻、 煎鱸魚柳、 蟹肉意粉和紐西蘭牛扒。 🔴自助區有凍海鮮🦐🦪、芝士火腿🥓🧀、甜品🧁🍭和飲品🥂🥃🍹。 我推介的自助區食物有生蠔🦪細細隻蛋入口幾鮮甜, 藍芝士🧀味道濃厚,巴馬火腿蜜瓜🍈🥓味道鹹香帶爽甜, 甜品最喜歡tiramisu🍰, 口感細膩飽滿。 主菜 : 🔴烤雞半隻🍗 ~ 烤雞口感滑嫩, 伴菜有薯蓉, 口感香滑。 🔴煎鱸魚柳🐟 ~ 魚皮香脆, 魚的肉質細嫩, 啖啖肉又冇骨。 🔴蟹肉意粉🍝 ~ 蟹肉味好香濃, 意粉軟硬適中好creamy。 🔴紐西蘭牛扒🥩 ~ 朋友說這裏的牛扒味道不錯, 果然是真的, 口感肉質紮實味道香濃,五成熟肉汁粉嫩。 雖然主菜份量不算多, 但確實有質素, 再加上自助區的美食, 已經相當豐富了。

主菜 :

🔴烤雞半隻🍗 ~ 烤雞口感滑嫩, 伴菜有薯蓉, 口感香滑。

2022-06-05
Lunch
Birthday
係準備去Bostonian之前,坊間既comments 真係好壞參半,差既話到完全唔屬於酒店應有既質素🥶睇完之後..小仙子同小🐷都決定比個機會佢🤣位置係一入到朗廷酒店右邊落樓梯,環境都幾有氣氛,有bar枱,被安排到C形Sofa位置點左3-course executive lunch set, Starter: Oyster 🦪 :有3隻,比較細size,唔算creamy海水味都濃Soup of the Day (蘑菇湯): 蘑菇湯好濃郁,麵包浸上蘑菇湯好味👍🏻Mains:Baked Lamb Cutlets with Sesame Seeds: 羊架表面沽上一層芝麻焗,好香,不過食既時候會分離😅伴碟有肉醬餡餅,味道普通啦Seasonal Dutch Mussels “Mariniere” : 青口雖然細細隻,但估唔到咁飽滿🤩忌廉好creamy,掛哂落青口度,份量都幾多😜麵包沾上忌廉都好嫲食😋Dessert:Banoffee Tart: 有濃濃既朱古力焦糖味,中間夾住香蕉 🍌 出奇地match👍🏻New York Cheesecake: 傳統New York Cheesecake,唔錯

Starter:

Mains:

Dessert:

New York Cheesecake: 傳統New York Cheesecake,唔錯😂

Overall 個set好full, 食到飽飽😛而且環境都坐得舒服 😌食物質素都唔錯,要為佢平反下🤣可能咁岩選擇唔錯😚
$330 (Lunch)
2022-02-22 2616 views
可以嘆足4粒鐘啱晒我呢個慢細魔王,第一次去Bostonian餐廳須然喺Basement冇靚海景!但時尚高貴的環境好靚仔嚟飲酒一流。甜品就要另加$38。唯一可惜嘅係唔包咖啡或茶。晚餐以三款時令生蠔拼頭盤揭幕,右面起分別是修長的薄殼蠔肉有透明感的法國Fine de Claire n°2,入口先鹹後甜肉質爽口有彈性,而愛爾蘭Irish Rock亦同是爽口,但鹹味會偏重,和最嬌小的日本Kumamoto生蠔,日本蠔味鮮而甜肉質油潤,極富海水鮮味兼略帶金屬味道,三款也各有所長而我還是偏好法國型男多點 !接下來是好友們的Roasted Bone Marrow烤牛骨髓,吃不了牛的我不評了!!先來全新主菜Boston Lobster海灘石海藻焗波士頓龍蝦,製法特別以熱石加海藻同焗,那份香氣真的無與倫比!龍蝦肉鮮甜彈牙熟度亦恰好勁美味!喜歡海洋的味道的更會喜歡那海藻牛油,因為會令味道層次更豐富!配菜中的烤車厘茄更成了我主要食糧,一口咬破茄汁在口中爆發真的治癒兼好吃!Tasmanian Salmon以雪松木紙包裹塔斯曼尼亞三文魚來烤製,三文魚肉嫩滑不腥中還多了點香氣,配清新的廚師沙律真一流,這個我可多吃一口

Tasmanian Salmon以雪松木紙包裹塔斯曼尼亞三文魚來烤製,三文魚肉嫩滑不腥中還多了點香氣,配清新的廚師沙律真一流,這個我可多吃一口也無妨呢!如配香口滑溜的威士忌雲呢拿牛油便不能多吃,個不用減肥的您便要試了會讓味道更升華的!
2022-02-09
在剛過去的上年 Boxing Day 那天,我到 4日 3夜  After Christmas Staycation 的尖沙咀朗廷酒店 Check in!朗廷酒店的 Room service,分別是中菜的 <唐閣> 及西餐美饌的 <Bostonian Seafood & Grill> 供應!在我的 After Christmas Staycation 第二天,正是天氣最凍的一天,9~12 度, 所以,我 plan 定當晚 order Room service dinner!Menu由於,我想把握時間做 Gym,於是,要求 Room service dinner 半小時後才送來!瑰麗銀色的金屬託盤,盛載12吋素食薄餅、調味料、芝士粉、辣椒醬,還有,薄荷糖,綴以玫瑰花!12吋素食薄餅  Veggie Street Pizza $228 + 10% Service charge滿載火箭菜及茄子,薄餅好薄身而帶煙韌,薄餅邊十分香脆可口! 火候恰到好處!酸酸地,就算12吋素食薄餅,我一個人也食得哂!Tips $20

Menu

薄荷糖
薄荷糖
滿載火箭菜及茄子,薄餅好薄身而帶煙韌,薄餅邊十分香脆可口!
 火候恰到好處!
酸酸地,就算12吋素食薄餅,我一個人也食得哂!

Veggie Street Pizza
Tips $20
2021-12-27
Waiting Time
30 Minutes (Delivery)
$270.8 (Dinner)
Christmas
Veggie Street Pizza
2022-01-06 2028 views
為咗慶祝周年紀念去咗朗廷酒店staycation 個package包咗呢間都幾出名嘅餐廳dinner六點左右入到去得我哋一枱客感覺好似包場咁食到最後都係得四枱 睇黎真係受疫情影響入返正題講吓食物先 我哋叫咗set dinner 一開始上左個法包外脆內軟前菜有沙律或生蠔🦪簡當然係揀生蠔啦!啲生蠔來自法國 肉質未去到好飽滿 但味道係鮮甜嘅之後梗係唔少得呢間餐廳最出名嘅龍蝦湯好濃郁 又有龍蝦肉 Lam Lam 脷Main course 有兩款選擇我哋叫咗各一分別係鵝肝配牛扒同埋大蝦三文魚塊兩款都好食嘅 但未去到驚艷個種最後甜品心太軟同Apple pie個apple pie值得一讚個表面唔係用餅皮或蘋果鋪 酥脆酥脆 好似係啲餅碎再焗嘅感覺
為咗慶祝周年紀念去咗朗廷酒店staycation

我哋叫咗set dinner
一開始上左個法包
外脆內軟

前菜有沙律或生蠔🦪簡
當然係揀生蠔啦!
啲生蠔來自法國 肉質未去到好飽滿 但味道係鮮甜嘅

個apple pie值得一讚
個表面唔係用餅皮或蘋果鋪
酥脆酥脆 好似係啲餅碎再焗嘅感覺

2021-12-01 2539 views
👨🏻‍🍳食物:今次係用Staycation 既Dining Credit食晚餐。 點左五款食物& 餐飲, 約$20001. 三款生蠔(唔記得邊款), 由淡至濃, 隻隻新鮮。 sauce 有大路既紅酒醋/ tobasco。 因夠新鮮唔點都得!2. 主菜Boston Lobster: 開邊燒龍蝦, 肉質爽甜彈牙。 3. 主菜US Prime Rib Eye Medium rare: 份量都大, 肉質, 有五款mustard & salt 可選擇。 利申: 個人口味偏淡, 所以唔點都夠味!4. 甜品: 單點Irish Coffee & Apple TartIrish Coffee Whisky 味重, 正! Apple Tart 用青蘋果🍏 酸酸甜甜好清新! 有別於一般apple crumble既味道。 Grill食物味道唔錯,材料新鮮, 不過擺碟賣相就唔ok, 冇fine dining 的感覺, 因無另加$叫配菜, 好單調。 Fine Dinning 價錢但service & 食物未到Fine Dinning 水準。🏙環境:⭐️⭐️⭐️🤵🏻服務:⭐️⭐️⭐️💰價錢:⭐️⭐️😋抵食:⭐️⭐️⭐️
Irish Coffee Whisky 味重, 正!

🏙環境:⭐️⭐️⭐️
🤵🏻服務:⭐️⭐️⭐️
💰價錢:⭐️⭐️
😋抵食:⭐️⭐️⭐️
2021-10-21 3768 views
今個生日晚飯俾咗呢間好有格調嘅西餐廳食,食物質素唔錯,但係唔算話好有surprise嘅味道,不過不失,但係如果喺度慶祝生日,就會好有驚喜呀🎉因為食到最尾 等緊甜品上時候廚師從後拎住個生日蛋糕出現同我講生日快樂🎂呢一點真係無估到🙉超Surprise😳❤️整體感覺格調同服務都唔錯✨
今個生日晚飯俾咗呢間好有格調嘅西餐廳食,
因為食到最尾 等緊甜品上時候
廚師從後拎住個生日蛋糕出現
同我講生日快樂🎂
呢一點真係無估到🙉
超Surprise😳❤️
整體感覺格調同服務都唔錯✨
Dinner
Birthday
▪️Seafood Tower, Portion for two ($1018)▪️Australian tenderloin 250g ($528)▪️Grilled seasonal baby vegetables ($88)▪️Sourdough (free)Staycation package 比比皆是。是次友人生日,選擇了坐落尖沙咀網紅酒店的朗庭酒店,打卡之餘,可享full lounge access 同$900 dining voucher。由於lounge有afternoon tea 同evening cocktail session,用餐後還有一點飽意,便選擇了地庫steakhouse。Seafood Tower 包含多種海鮮,有Boston lobster, oysters, king crab legs, king prawns, scallops, jade whelks, house cured salmon,款款新鮮甜美,特別一讚的是生蠔,海水味重,口感爽脆。Cured salmon 與lounge的吃落差不多。Tenderloin medium rare 煮得剛好,
▪️Sourdough (free)

Tenderloin medium rare 煮得剛好,不會過熟,不過$5xx就性價比不高。

總結一下,裝修高貴有情調,座位寬敞,私隱度高,適合約會或一班知己談心。食物質素比預期中好,不過價錢偏貴,用dining voucher 抵銷就perfecto!

📍Bostonian Seafood & Grill @ 香港朗廷酒店
尖沙咀北京道8號香港朗廷酒店低層大堂

💰💰💰
👅👅👅
  • Seafood tower
  • Bread
  • Oyster
  • 生蠔
2021-10-07 2815 views
都有10年冇去過呢間餐廳,印象中係好好食嘅,尤其是意粉。今次同閨蜜一班女仔慶祝生日,餐廳做C區可以坐7個人。第一個感覺,乜呢度咁黑嘅咩,雖然話要有情調但係好似黑得滯我第二感覺,就係睇餐牌好似冇乜嘢好叫咁嘅,冇乜選擇咁。於是我哋七個人叫咗兩個 seafood tower (each for 2 people) , 一個 grill platter (for 4 people),侍應仲提議我哋叫四個湯可以分7碗俾我哋。呢位侍應哥哥服務好好!係讚嘅,仲願意幫我哋呢班好麻煩嘅女人影相。seafood platter 嘅𧐢係 fine de Clair, 好有海水味但係超級薄身,食咗好似冇食咁。蝦同翡翠螺都好鮮甜,北海道元貝夠大隻,龍蝦正常發揮。至於grill platter, 感覺係…真係冇乜特別。好普通,羊扒肉質係靚嘅,牛扒有啲過熟。加埋一個baked Alaska做甜品,兩支白酒。平均$800一個人。總括, OK啦可以啦,短期內唔會再去。不過是侍應哥哥服務係好好嘅。

Seafood platter
Seafood platter
2021-10-06 2398 views
環境好有feel,好推介俾夫妻/情侶去佢地嘅澳洲牛扒好值得一試,牛扒會經過風乾後再煎,由於牛扒經過特別處理方法後,就算叫五成熟都冇咩血水,牛扒好有牛味,而且肉質嫩,唔會咬吾爛😋配埋紅酒一流
環境好有feel,好推介俾夫妻/情侶去

2021-09-16 2427 views
因為有restaurant week優惠,所以試下呢間係朗廷酒店好出名既西餐,結果不失眾望,好滿足的晚餐🥳Menu係預訂好的,頭盤選擇了生蠔和龍蝦湯,生蠔比較細同埋普通,可以不用一試,至於龍蝦湯則大力推薦,有好多龍蝦肉和湯入面嘅蝦味好鮮甜,不錯!主菜選擇了雞和魚,魚唔會煎得過鞋,皮好脆,而且雞肉亦很滑,唯一敗筆是份量比較少。最後甜品是朱古力心太軟和蘋果批,兩樣都好食但個人比較推薦蘋果批,因為份量很大,而且入面有粒粒蘋果蓉,好正🥰餐廳侍應服務一流,確保滿足客人的需要,下次會再來。

餐廳侍應服務一流,確保滿足客人的需要,下次會再來。
2021-08-24
Dinner
2021-09-01 2227 views
Bostonian的Weekend Brunch以Semi Buffet形式提供, 要是說其賣點, 應該就是生蠔吧! 海鮮選擇不多, 就只有生蠔, 長腳蟹腳, 蜆及螺四種, 但質素不錯, 沒有雪藏味及沙, 鮮味不錯, 主角生蠔肉多, 海水味平衡, 甜度舒服, 殻沒有裂而裙邊也算公整, 雖說只有一種, 但水準搭救. 反而其他頭盤, 特別是火腿和Cold Cut就較參差, 不夠油香, 口感偏乾, 就算配搭蜜瓜也不太能補救.主菜有雞, 三文魚和Prime Rib, 也就齊了海陸空三大元素. 三文魚扒油香夠, 肉也夠厚, 簡單烤過之後皮脆肉嫩, 配上簡單的檸檬牛油汁微酸提鮮, 合格有餘. 反而Prime Rib有驚喜, 自助餐的通常也會烤得過焦, 又或是肉質過乾, 這裡的脂肉分佈平均, 外面焦脆內裡卻相當腍, 而且份量很夠, 就算和Lawry’s比較好也毫不遜色. 甜品種類比海鮮多, 就是葡撻比較特別, 其他就一般, 但以生蠔和Prime Rib的高水準, 還是會推介這裏的Weekend Brunch.

2021-08-22 1841 views
有時候要去下一些氣氛好的餐廳食下晚餐,所以今天試試這間在尖沙咀的酒店。但是比較要改善的地方是我們一坐低,侍應就比熱毛巾我們抹手,其實我覺得並不衛生,始終毛巾是重用的,希望酒店能夠改善,用酒精濕紙巾會比較好。甜品是最值得打卡最值得嘗試的,擺盆靚,味道吃完10分滿足。生蠔都唔錯,幾新鮮。

甜品是最值得打卡最值得嘗試的,擺盆靚,味道吃完10分滿足。

生蠔都唔錯,幾新鮮。
2021-08-14 3223 views
由於酒店的staycation package 包餐飲,所以選了酒店內這間一星餐廳。本來只係on wait list 第一位, 幸好最後都安排到坐位(建議大家必須預早訂位)。雖然full house, 但大家都坐得好舒服好有空間。除了自助頭盤、沙律、海鮮、飲品及甜品之外,仲有每人一份的頭盤。呢份頭盤絕對是驚喜之作:一小杯龍蝦湯、西班牙腸仔tapas、蒜蓉磨菇汁帶子、鹹的creme brûlée 及 香草凍蝦。真係好好味(尤其個帶子😍)主菜選了牛仔肉 及 烤雞胸(這個沒有相),牛仔肉是即場切的,不錯,有70分。反而烤雞胸係更好味(有85分),因為雞肉非常juicy不「鞋」口,唯一建議可細舊一點🤣,因為有甘多好味既頭盤,主菜可以細份點,不浪費食物嘛!整體來說,食物水準高,服務好,加上staycation 包括餐飲費用,所以有喜出望外的分數。

除了自助頭盤
芝士
、沙律
沙律
頭盤
、海鮮
、飲品
甜品
之外,仲有每人一份的頭盤。呢份頭盤

主菜選了牛仔肉
主菜

2021-08-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$600 (Lunch)
芝士
沙律