最近多了外出下午茶,這個下午又等到魚子爸完成工作後回來一同tea tea,選了在市中心「好坐精選」的曼谷泰菜,這裡地方大、人少、歡迎BB車也有High chair,是不少sales與家長愛來的地方。胃納不多,想吃點清新的小吃,看到了下午茶除了有近二十個飯麵選擇,還有五個小吃價錢由$15起,相當適合share青木瓜沙律 [$21] - 比預期中大碟得多,因為是下午茶小吃的關係,還預期是迷你size,調味可以再重手一點,現在顯得有點淡,青木瓜切絲加上青豆角、蘿蔔和花生,還有紅蝦仔,味道不過不失濕炒牛肉河餐 [$42] - 在外吃炒牛肉沒有期望,因為都是梳打發大的,草菇、粟米仔、菜、蘿蔔等,河粉有點粗大,還經常夾到一幅幅的,不過獻汁整體味道都可以,就當在茶餐廳吃了個炒河,拋開所有師傅不師傅,不過鹹已經很好了是否好坐與好吃經常都要取捨的呢? 特別是在商場內,經常都要面對這些局面,單身隻影故之然沒有太多考慮,當你一家三四口,帶著小朋友,就會有這些煩惱
$30 (Tea)
2014-01-23 535 views
琴日同屋企人行完街,就諗住去食泰國菜,見近近地又係商場入面,一定唔會差喇,就入去試下,叫左5樣野1.泰式炒飯(差)雜豆+蛋+飯,分量太少,味道好一般,茶餐廳比較好2.香辣泰式炒河(豬)(一般)比較大碟,但味道一般,唔夠辣3.生菜包(差)生菜得幾塊,d肉超咸,問佢點解得咁少菜,佢話生菜+10蚊,個兜入面得5塊(原本1塊1開2)姐係2.5塊...4.串燒(一打,豬牛雞各4)(一般)雞比較好,豬同牛燒到好乾,整睇黎講算係咁,不過D味淡左D,D醬唔多掂5.明爐魚(差)唔識點講,好似食緊好一般既蒸烏頭咁,完全無特色,特價左仲要$138,完全唔值呢個價埋單500幾,完全唔值呢個價,食唔出佢係泰國野...唯一算唔錯既係服務態度,就無了...PS沙發好多油...
琴日同屋企人行完街,就諗住去食泰國菜,
見近近地又係商場入面,一定唔會差喇,就入去試下,
叫左5樣野

1.泰式炒飯(差)
雜豆+蛋+飯,分量太少,味道好一般,茶餐廳比較好

2.香辣泰式炒河(豬)(一般)
比較大碟,但味道一般,唔夠辣

3.生菜包(差)
生菜得幾塊,d肉超咸,問佢點解得咁少菜,佢話生菜+10蚊,
個兜入面得5塊(原本1塊1開2)姐係2.5塊...

4.串燒(一打,豬牛雞各4)(一般)
雞比較好,豬同牛燒到好乾,整睇黎講算係咁,不過D味淡左D,
D醬唔多掂

5.明爐魚(差)
唔識點講,好似食緊好一般既蒸烏頭咁,完全無特色,
特價左仲要$138,完全唔值呢個價

埋單500幾,完全唔值呢個價,食唔出佢係泰國野...

唯一算唔錯既係服務態度,就無了...

PS
沙發好多油...
2014-01-22
2013-10-18 277 views
每次去屯門行街後既晚餐就係去呢到食下午荼當晚餐 價錢便之如 , 質數份量都好好 唔係份量宿水下午荼 呢個豬脾肉飯鐘意食豬手既朋友肉份量多 , 我同媽媽share都仲可以食到好多舊仲有冬菇 , 雞蛋豬脾肉非常諗 , 上面有厚厚充滿骨膠原既皮 , 總之正 ! 初頭諗住係一碗普通既喇沙肥牛札肉米線材料的確無咩特別特別在於米線 !!呢個米線非常有口感 , 有少少咬口 , 非常特別 ! 炒金邊粉材料份量ok 味道都ok無咩胃口食佢唔錯下次都要試下其他野 , 但呢個下午茶係唔錯既選擇喔
每次去屯門行街後既晚餐就係去呢到食下午荼當晚餐

價錢便之如 , 質數份量都好好
唔係份量宿水下午荼

呢個豬脾肉飯鐘意食豬手既朋友
肉份量多 , 我同媽媽share都仲可以食到好多舊
仲有冬菇 , 雞蛋
豬脾肉非常諗 , 上面有厚厚充滿骨膠原既皮 , 總之正 !
初頭諗住係一碗普通既喇沙肥牛札肉米線
材料的確無咩特別
特別在於米線 !!
呢個米線非常有口感 , 有少少咬口 , 非常特別 !
炒金邊粉材料份量ok
味道都ok
無咩胃口食佢唔錯
下次都要試下其他野 , 但呢個下午茶係唔錯既選擇喔
2013-03-05 183 views
好耐無係屯市食午餐,原本想去小巴黎,點知執咗, 行下行下,見到呢間泰國野,好似幾大,而且唔駛等位,就入去試下有下午茶餐, 都要成$40幾蚊一款包一杯飲品 都不便宜1) 黃咖哩牛腩飯 - 好香椰汁味, 較甜, 不夠辣, 也沒有一般的香料, 我就麻麻地,友人好鐘意, 仲要加了一份白飯塗汁. 牛腩好唸,不錯2) 雞絲豬肉丸喇沙湯金邊粉 - 有椰香味, 沒蝦味,也不夠香料味. 味道偏甜,不夠咸. 需要加了大量魚露才較為好味. 雞絲份量好少, 味道一般, 反而豬肉丸好爽口彈牙3) 肥牛魚蛋湯河 - 肥牙,魚蛋也是一般, 湯底都係偏淡, 友人加了大量魚露及酸醋後,就變得較好味每人加$5,可以飲特飲1) 熱香茅姜蜜 - 好香香茅味, 入口好舒服2) 大樹波羅冰 - 有加椰汁, OK3) 石榴梳打 - 有淡淡的石榴味, 有D一粒粒似啫喱物體, 味道一般另加$12有甜品- 椰汁糕,千層糕及椰子燸米各一, 味道OK,不會太甜,QQ地,不錯需要加一服務餐牌上的相片幾吸引, 下次可以試下晚餐,食多幾款試真D

有下午茶餐, 都要成$40幾蚊一款包一杯飲品
都不便宜

, 仲要加了一份白飯塗汁. 牛腩好唸,不錯

,不夠咸.

3) 肥牛魚蛋湯河 - 肥牙,魚蛋也是一般, 湯底都係偏淡
, 友人加了大量魚露及酸醋後,就變得較好味

每人加$5,可以飲特飲
1) 熱香茅姜蜜 - 好香香茅味, 入口好舒服

2) 大樹波羅冰 - 有加椰汁, OK

需要加一服務

餐牌上的相片幾吸引, 下次可以試下晚餐,食多幾款試真D
2013-03-02
  • 香芽姜蜜
2013-03-05 165 views
睇完<傑克: 巨魔獵魔>同係it 血拼完,非常之肚餓,去左呢間上次覺得菠蘿炒飯非常美味的曼谷泰菜,點左1)菠蘿雞肉炒飯($38) & 2) 濕炒牛肉河 ($38)1)菠蘿雞肉炒飯炒飯份量非常足,唔似其他地方下午茶將價就貨,一個人應該食唔哂的,而且有齊肉鬆、脆脆的腰果、酸甜菠蘿及雞肉,很豐富,而且炒得夠乾身,超美味的!唯一缺點是今次的炒飯應該是預先炒好的,不夠熱,叫了侍應幫我<叮>番熱個飯,唔及上次的即炒美味呀!2)濕炒牛肉河這個濕炒河真係非常之濕,每一口都有杰杰的獻汁,見到有點倒胃,而且牛肉很少,亦被疏打粉醃到無哂味,好似豬肉咁淋,可幸有大量蔬菜伴碟,不過下次絕不點濕炒河了!跟餐送冷熱飲品,選了凍檸水,清新的檸檬水有助解膩。由於加$12可配泰式甜品,今次獨沽一味要椰汁西米糕,因為有親友在過年時整過椰汁千層糕給我們,有點吃到怕喇! 西米糕甜度適中,內裡有少量西米,味道不錯,以價位$12 三件認真超值~這裡下午茶時段不收加一,而且坐位濶落,在這裡吃下午茶,休息一下也不錯!
1)菠蘿雞肉炒飯
2)濕炒牛肉河
跟餐送冷熱飲品,選了凍檸水,清新的檸檬水有助解膩。

Other Info. : 人手不足,入坐後沒人拎餐牌及清水給我們,自己出去拎餐牌!
  • 菠蘿雞肉炒飯
2013-03-03 129 views
曼谷泰菜 -多年前已光顧的店,那時在芸芸食店中算是別樹一幟的,與泰國本土味道相近,源於它的食材和做法。不過隨著泰國菜在港日漸普及,忠於原味也不是新鮮事了,相對來說,曼谷泰菜較吸引的,就只有進食環境,和不用等位了(說真的,它的定價也太進取了)光顧它數次了,這次與朋友來下午茶,它的下午茶是不錯的。有粉麵和炒物選擇,點了:1.喇沙豬軟骨扎肉金邊粉($44):湯底有濃濃的椰汁味,辣辣的,濃稠的湯汁伴著幼幼的金邊粉很不錯。扎肉厚厚的一片,也很大方,豬軟骨則只是一般。2.清湯扎牛肉雞亦金邊粉($39):湯底清甜,當然無可避免有味精,雞亦一般另加12元X2,添了甜品,原因了一直都欣賞它的糕點,很不錯,12元一份也算超值。椰汁西米糕水準之內,千層糕煙靭軟燸,最好吃的是芝麻燸米糍,這個不常在泰菜店吃到的。這個價格,配合店裏的日光,是下午茶不錯的選擇。
與泰國本土味道相近,源於它的食材和做法。
不過隨著泰國菜在港日漸普及,忠於原味也不是新鮮事了,
相對來說,曼谷泰菜較吸引的,就只有進食環境,和不用等位了
(說真的,它的定價也太進取了)

光顧它數次了,這次與朋友來下午茶,
它的下午茶是不錯的。

有粉麵和炒物選擇,點了:
1.喇沙豬軟骨扎肉金邊粉($44):
扎肉厚厚的一片,也很大方,豬軟骨則只是一般。

2.清湯扎牛肉雞亦金邊粉($39):
湯底清甜,當然無可避免有味精,雞亦一般

這個價格,配合店裏的日光,是下午茶不錯的選擇。
2013-03-02
$55 (Tea)
2013-01-13 85 views
今次揀咗泰國餐廳,此餐廳環境不錯,裝飾得很有泰國味道,座位尚算寬敞,不會椅背貼椅背,過於擠迫。我們四人被安排於一個角落位置,隔離左右也沒有客人。餐牌上的選擇很多,我選擇了豬脾飯,而另外三位全部都叫了海南雞飯。我的豬脾飯出場喇!嘩!好大份呀!肥美的豬脾肉,好有色澤!伴碟有酸菜,蛋,蔬菜絲,加上酸辣醬汁,我已經忍唔住要開餐喇!先食豬脾肉,豬皮很有膠原感,嘻嘻,入口即溶,豬肉十分腍,加上是脾位,肉質嫩滑,好好味呀!由於我本身喜愛食肥豬肉,對於呢個豬脾肉,正合我心意!如果大家怕油膩,就一定要跟伴碟的酸菜一起吃。酸菜吃起來特別惹味,一啖飯,一啖肉,一啖菜,已經很足夠,我已經不用再加那個酸醬了。飲品可以加錢轉青檸梳打,不過只有薄薄的一片青檸,似乎不太足夠,沒有青檸味道,略為失色。

$50 (Lunch)
  • 豬脾飯
因為有朋友食過,覺得好食,極力推介去食,2年未入過屯門。專登為呢餐而花二個鐘入去。整體食物不差,個人覺得食物水準中上。但service勁差囉,叫極都無人理。
2012-11-04
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
Birthday
蝦餅:我至愛
一般:覺得比平時食果d淡同細條
木瓜沙律:唔錯,有口感
豬頸肉..好好食,但嫌細碟左小小^^
2012-11-07 31 views
之前睇過食評,都是劣評多, 加上見咁少人, 都知未必好食, 不過始終未試過, 又唔駛等位, 幾大就幾大la。其實環境ok ge, d table都幾大, 服務都ok炸蝦餅: ok, 幾香口炸軟殼蟹: 完全唔掂! 簡直就係成舊粉!!! 都唔知有無蟹喺入面! 又唔熱wor雜菜粉絲煲: 呢d 咁普通ge菜,都可以煮到d 粉絲一pat pat痴住
其實環境ok ge, d table都幾大, 服務都ok

炸蝦餅: ok, 幾香口
炸軟殼蟹: 完全唔掂! 簡直就係成舊粉!!!
都唔知有無蟹喺入面! 又唔熱wor

2012-08-01 15 views
去到tm plaza食dinner,諗唔到食咩就試下呢間thai food...見到門口冇人排隊就行入去...其實都心知不妙..周圍餐廳都full哂..得呢間冇..可想而知啦...入到去..見環境都ok..但waiters比較小..order左個咖哩軟鼓蟹,冬陰功湯,蝦醬通菜同菠蘿炒飯.. 咖哩軟鼓蟹: 真係好差!! 賣相同張相有好大分別~味道好港式..首先係蟹冇咩蟹味..又唔新鮮,炸左既蟹食得出d油用左好耐..完全唔覺自己係食緊蟹..仲有個咖哩唔spicy..小小咸..唔覺自己食緊thai式carry...最差係個蟹有雜豆!!! 低成本到咁..唉..好心唔好比人食!!!冬陰功湯: 四個字,咸到飛起!!! 自問係一個口味幾重既人..但呢個soup真係咸得好過份!!! 已經食唔出其他鮮味..因為咸味已經cover哂所有野..真係好差!!!蝦醬通菜:其實呢個係一個好普通既菜..但都唔明點解可以整到咁難食...不嬲食開蝦醬通菜既都知..點菜未上枱,難遠都聞到蝦醬味..但呢間一D味都冇..係上到枱都聞唔到蝦醬味!!! 味道係一般, 但蝦醬通菜無蝦醬味就真係差!!!菠蘿炒飯:唯一感恩既係個飯份量
入到去..見環境都ok..但waiters比較小..
order左個咖哩軟鼓蟹,冬陰功湯,蝦醬通菜同菠蘿炒飯..

菠蘿炒飯:唯一感恩既係個飯份量好大..不過又係有雜豆,而且無咩味,又係劣食!!! D蝦得2-3舊,而且係無落調味..真係差差差!!!

服務都好差!!! 杯水飲完好耐都冇人加!! 事後先知原來呢間係全TM最差既一個THAI REST. 唉~~
2012-07-31
  • 0
2012-06-06 7 views
每次星期五六日經過都要排隊,今晚路過見唔使排隊,即刻入座,坐底嗌左過招牌咖喱炒蟹同特別推介生蝦刺身,生蝦刺身味道還可以,因為唔需要功夫,但炒蟹真係唔掂,個茨一pat pat 鼻涕咁好核突,完全無味!係食過咖喱炒蟹之中最差
2012-04-26 2 views
曼谷都開了一排,我而家先第一次來,我下午茶時段來到,店內都幾冷清,泰式海南雞飯,飯是白飯,雞是無味的滑雞,淡而無味,所以送上醬料點住地吃,食時要小心,隻碟四處都是崩口的,例湯…極威加十元送甜品,每樣一款,幾好味喎埋單50元有找。
食時要小心,隻碟四處都是崩口的,
例湯…極威
加十元送甜品,每樣一款,幾好味喎
埋單50元有找。
2012-04-23
2012-01-05 2 views
睇完戲隨便响附近食個lunch,本來打算去食開果間泰國嘢,後尾經過呢度發覺原來以前間小巴黎搬左,變左呢間泰國嘢,咁又去試吓囉~又真係好多侍應都係泰國人。簡簡單單2個人都係叫左2樣嘢食~不過不失啦...無咩咖哩味,d雞有d鞋口仲叫左支象啤,埋單好似要around $120
又真係好多侍應都係泰國人。

簡簡單單2個人都係叫左2樣嘢食~
燒風鱔
不過不失啦...
青咖哩雞飯 (午餐)
無咩咖哩味,d雞有d鞋口

仲叫左支象啤,埋單好似要around $120
2011-12-31
$60 (Lunch)
New Year's Eve
2011-12-08 5 views
早前聽說來吃午市飯會有糖水送,今天終於來這裡試試看不過原來現來已經沒有了呀!只有罐裝可樂/茶/咖啡!好失望,因身體問題不想吃飯時喝茶/咖啡...可樂這種碳酸性飲品又不是我杯茶,那就只好要了罐裝可樂帶回家了。至於那個主菜的選擇,好像多了兩個,一個是甚麼煎蛋,另一個是甚麼湯粉,我都不感興趣,只想一嚐同學大讚的炒金邊粉,而同學今次則點了黃咖哩雞飯。炒金邊粉:份量很多,應該有兩碗多。金邊粉不算濕,而且油少(不過金邊粉原本就肥),口感彈牙煙韌,味道不是茄汁味,有數條肉及不少極細隻的蝦,還有一推花生碎,十分好吃!黃咖哩雞飯:這次的黃咖哩比之前來吃時賣相好看得多,多了青椒紅椒,真的colourful多了。味道比以前辣,上次是甜味多的,雞肉份量好像也有增加,但是薯仔退步了,一點都不入味,難吃死了。這兩個飯學生價各售$29,這樣的環境來說算是不錯~另外,付錢時多付了錢,收銀員也很誠實告訴我們,加了很多分
早前聽說來吃午市飯會有糖水送,今天終於來這裡試試看

這兩個飯學生價各售$29,這樣的環境來說算是不錯~
另外,付錢時多付了錢,收銀員也很誠實告訴我們,加了很多分
2011-12-08
  • 炒金邊粉
2011-11-27 8 views
本來想去吃西餐,吃牛扒但由於考慮到爸爸對西餐興趣不大,所以就選了這間吃泰國菜的餐廳不太記得每個菜式的名字,只好猜個接近的啦去骨鳳爪:酸酸辣辣的汁很開胃,去骨鳳爪又很方便食用,只不過略貴,即使份量不算少,但差不多$70可以吃很多有骨鳳爪呢~ 這個主要是媽媽跟表姊吃,她們都覺得挺好。原個菠蘿焗飯:$68 only~較其他餐廳的淡味,但都ok,只有一隻蝦,但它的賣相有令它好像變得好吃的魔法,不錯辣味豬肉碎炒青豆:挺辣,用來伴不多料的菠蘿焗飯不錯~辣味干炒牛河:姐夫不吃海鮮,雖然菠蘿焗飯只有一隻蝦,但他還是興趣不大,反而干炒牛河是他的最愛~這個的辣味對我這種愛吃辣,又不太能吃辣的人來說是剛剛好的~如果真的很喜歡吃辣,恐怕就不夠辣了!我整片chili吃都不覺得辣~這個挺足料,不錯~泰式烤雞半隻:$6x..味道很不錯,很香烤味,皮也不會很肥,爸爸跟姐夫都喜歡!水:應該沒有煲過,disliked!六個人點五碟菜是有點少,因為我跟姊姊中午吃完coco frans爆quota不敢吃得多,只好淺嚐,而表姐因吃了薯粉所以胃痛,最終人人都吃得不多吃完後,侍應收拾及抹檯等的行為完全是想我們快點
本來想去吃西餐,吃牛扒

不太記得每個菜式的名字,只好猜個接近的啦

[b酸辣]去骨鳳爪:酸酸辣辣的汁很開胃,去骨鳳爪又很方便食用,只不過略貴,即使份量不算少,但差不多$70可以吃很多有骨鳳爪呢~
這個主要是媽媽跟表姊吃,她們都覺得挺好。
辣味豬肉碎炒青豆:挺辣,用來伴不多料的菠蘿焗飯不錯~
這個挺足料,不錯~
:應該沒有煲過,disliked!

吃完後,侍應收拾及抹檯等的行為完全是想我們快點離開,我十分明白做生意的就是這樣,不過還是在此提醒一下各位若想多坐一會就應考慮別的餐廳
侍應都有笑容,不過如果可以再選多一次,我應該跟家人去吃人流多極有限的Saigon,始終想坐下多聊一會

這兒的環境算是不錯,至少坐位不會很逼,衛生應該也比泰式大排檔好,但個人應該來吃lunch會好很多
2011-11-26
Birthday