2023-01-27 305 views
叫咗個蛋白杏仁茶,完全係溝水開出嚟嘅杏仁粉加糖,難食到一個點!放咗喺度一陣,已經可以見到水同粉自己自動分開,沉澱左一坺嘢。😡😡個綠茶蕨餅仲離譜,係唔知煮咗幾耐等喺雪櫃入邊,已經係雪到硬實咗,用义都义唔入! 紅豆都係硬嘅,唔知佢擺咗過期定係完全未煮熟?湯圓已經係最easy handle嘅事,都仲可以攪到咁難食,都係世間罕有😡😡😡😡😡😡二仲要居然好意思收到50幾蚊一碗!🤬🤬🤬🤬自己落百佳買包片糖,煲過水飲無咁嬲😡😡

仲要居然好意思收到50幾蚊一碗!🤬🤬🤬🤬

自己落百佳買包片糖,煲過水飲無咁嬲😡😡
2023-01-27
Delivery
話說今日就諗住試吓間新嘅甜品店,睇落個封面賣相好好,但係拎到上台,完全係兩回事,我哋嗌咗個芒果西米露同埋唔知乜嘢芒果豆腐花西米露,芒果係正常嘅,但係除咗芒果之外全部都好難食,首先講吓個豆腐花先啦,佢真係難食到係我呢,一世人永生不能忘記嘅豆腐花,佢識入口之後好神奇咁樣即溶咗跟住轉左一陣豆漿味完全冇豆腐嘅質地超神奇,然之後碗豆腐花仲有浸好神奇嘅味道係消毒藥水味,然之後再形容下形容下啲西米露放得太耐啦,佢一把上嚟就pat pat咁樣好似用膠水黐埋舊嘢咁完全冇食慾。總結嚟講,俾我揀嘅話我會揀一間又平又好食,性價比又高嘅店舖唔會揀一間又貴又細碗又唔好食嘅店舖一樣
2023-01-02
  • 冇  太難食
2022-10-23 455 views
一直都知道呢間糖水舖好出名,係好幾年前都經常幫襯,以前都覺得呢間糖水舖不過不失啦。直到前幾日再幫襯,食左兩碗湯水,完全係伏!感覺添加左好多人造色素同糖漿,食落好唔舒服….最後兩個人埋單110蚊….如果係好食既話,呢個價錢我絕對無所謂,但難食又貴…竟然仲生存到,真係厲害其實係咪轉過手,素質大不如前。另外,成間鋪頭貼滿曬欣怡的banner….都唔知講咩好啦後尾去左隔離既糖水舖幫襯,味道都好過甜姨姨十倍,價錢仲平好多….
2022-10-14 343 views
每次想食甜品都會諗起甜姨姨呢間人氣甜品店,最近佢地銅鑼灣分店有新品Auntie Sweet x Haagen Dazs 的 「♥️桃之戀 Peach and Love 」刨冰,今日食完晚飯就同好友去sweet一下🥰🍑桃之戀 Peach and Love $148呢個桃之戀刨冰係Auntie Sweet 聯乘 Haagen-Dazs的新品,9月至11月限定架‼️賣相好靚🤩 不過打卡📸一定要快手🤣材料好豐富,頂層有🍑鮮水蜜桃果肉🍑水蜜桃果蓉🥛希臘乳酪。中間有🍑烘乾水蜜桃脆脆。底層有椰果🥥 和Haagen-Dazs 蜂蜜黃桃玫瑰雪糕🍯🍨刨冰充滿好香既桃🍑味,味道係酸酸甜甜。蜂蜜黃桃玫瑰雪糕本身偏甜,不過同埋刨冰一齊食甜度剛剛好。食到中間會有餡料,有烘乾水蜜桃脆脆,鮮水蜜桃果肉和椰果,增加口感!餐廳仲會配埋桃醬,鍾意濃味小小的朋友仲可以加埋啲醬落啲冰入面一齊食,酸酸甜甜,夠晒開胃😋🥭芒果大合奏 $50好友係芒果迷,一眼就睇中芒果大合奏。呢個係最受歡迎甜品之一,大合奏即係五重奏,有五種口感😍有鮮芒果果粒粒、芒果乾、芒果果蓉、芒果布丁同埋芒果雪糕,係一個芒果大集匯🤩 芒果肉夠新鮮,果肉同芒果汁食落都好

🍑桃之戀 Peach and Love $148

賣相好靚🤩 不過打卡📸一定要快手🤣

🥭芒果大合奏 $50
好友係芒果迷,一眼就睇中芒果大合奏。
呢個係最受歡迎甜品之一,大合奏即係五重奏,有五種口感😍有鮮芒果果粒粒、芒果乾、芒果果蓉、芒果布丁同埋芒果雪糕,係一個芒果大集匯🤩 芒果肉夠新鮮,果肉同芒果汁食落都好甜,芒果布甸同雪糕都係用真芒果整,所以好夠芒果味,又甜又滑。

芒果乾係小見係甜品出現既食材,切成一絲絲最考工夫,食落夠晒特別!
五種食材都有唔同既芒果甜酸度同口感,食落有層次,芒果迷絕對唔可以錯過🤤

💜除咗甜品佢地仲有小食供應。下次要黎試吓佢地既新品拉芝bagel ,睇menu賣相已經好吸引😚
2022-10-12 197 views
今日較早前到天后和一位朋友,晚飯後大家到附近一間甜品舖食甜食糖水,見到呢間甜品舖都有唔少人幫襯,望個餐牌都有好多唔同款式嘅糖水選擇,除咗一啲傳統嘅中式糖水之外,食咗唔少新式嘅糖水選擇,睇到大家都眼花繚亂,糖水嘅味道中規中矩算係一般甜品店嘅水準,可取之處係選擇比較多而價錢亦適中,地理位置都算方便喺馬路隔離一眼就見到,店舖入面都算寬敞闊落同三五知己坐埋一齊都唔覺得迫,如果搵一個地方打躉,想食糖水都係著一間唔錯嘅選擇。
2022-10-09 226 views
依排天氣又熱返☀️,喺室外成日流晒汗,食吓刨冰就啱晒啦。之前見好多 foodie 有share新 menu,今次自己再三訪!🍨 甜姨姨私房甜品嘅Menu 有好多款刨冰系列、人氣甜品、同時供應小食。熱門推介:包括拉芝bagel、留戀刨冰/醬爆刨冰/朱古力森林刨冰、榴槤豆腐花 、18杯瘋味小杯甜品等。.《桃之戀刨冰 🍧》$148-Peach 🍑 n Honey 🍯- (Haagen Das) 🍨建議快快打完卡📸就食🤫 外型好得意好 fluffy~好重桃味!刨冰上層係鮮水蜜桃果肉,好鮮甜同好好咬😋,配希臘乳酪🥛。食到中間有驚喜!!!係配烘乾水蜜桃脆脆,口感好似平時食嘅早餐脆脆!食到底原來有Haagen Das水蜜桃蜜糖雪糕,好大球!食到底部仲有椰果粒,層次非常豐富😍店員介紹食到中間仲可以加水蜜桃果蓉。-《芒果大合奏》🥭 $58好豐富!有新鮮芒果塊、芒果布甸、芒果雪糕、芒果乾、芒果汁!芒果控必食😎最特別係有芒果乾切絲🤤 多重口感。
《桃之戀刨冰 🍧》$148

食到中間有驚喜!!!

《芒果大合奏》🥭 $58
最特別係有芒果乾切絲🤤 多重口感。
2022-10-07 144 views
同朋友行完維園,就去附近食糖水,去呢間甜姨姨私房甜品,但甜品嘅質素一般,因為叫左「自家仙草手工芋圓」但芋圓嘅質感係好粉,成碗糖水味道亦都好淡。我朋友叫芒果糖水就比較好食,芒果夠甜,成碗糖水嘅味道都OK。
同朋友行完維園,就去附近食糖水,去呢間
2022-09-12 159 views
昨晚去到2人等位,經帶位座2人枱,甜品送上後開始進食,食左5分鐘左右接近食完,突然侍應走埋嚟收走未食完嘅嘢,仲話要我地走,交張枱比佢因有5個人等緊!如果係有限時,咁唔該入座前請通知客人!未食完就收走食物,係咪退返錢比我先。最基本服務都有,只想盡快趕客食完做下枱,以後都唔會去!
2022-08-28 163 views
​某日行過路過想食甜品消下暑🫧🍧​款式好多真係花多眼亂🤩​​✨懷舊香蕉船​揀咗朱古力+芒果+豆腐味雪糕🍨仲有原條香蕉🍌 色彩繽紛💯唔太甜 呢啲懷舊甜品都keep到水準👍​​✨時令鮮果雪沙配芒果​好多芒果啊🥭好好食🤓食完透心涼 好正🧡​​味道👅👅👅👅​抵食🤑🤑🤑🤑​環璄⭐️⭐️⭐️⭐️​服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​番兜🍉🍉🍉🍉​(最高分x5)​

某日行過路過想食甜品消下暑🫧🍧​

服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻​
番兜🍉🍉🍉🍉​
(最高分x5)​
2022-08-01 217 views
▫️唔知點解以前讀書時期,同朋友仔出完街,多數都要食埋個糖水先捨得走😹 ▫️人大左出完街,多數已經攰到想即刻返屋企🥹 ( 講到自己好似好老咁🫣 其實我唔係😾 ) 難得今次朋友提議食糖水✊🏻 就去天后算出名既甜姨姨到食啦✌🏻🧆 自家仙草手工芋圓 • 黑糖薑汁 $50▫️芋圓煙韌,但芋頭味唔算太出,有埋薏米做配料,口感豐富👄 黑糖薑汁唔會太甜,但多啲薑味就好喇🔥🍶 榴槤配西米露 $54▫️榴槤當造好好味😍 配埋西米露點都唔會伏😼🥣 腐竹白果薏米糖水 · 加芝麻湯圓3粒 $32+10▫️食太多凍野身子搞唔掂😹 整返個熱既中式糖水食下先😋 味道正常,芝麻湯圓皮偏厚左少少🤌🏻甜姨姨私房甜品📍天后清風街13號地下

🧆 自家仙草手工芋圓 • 黑糖薑汁 $50

🍶 榴槤配西米露 $54
▫️榴槤當造好好味😍 配埋西米露點都唔會伏😼

🥣 腐竹白果薏米糖水 · 加芝麻湯圓3粒 $32+10

甜姨姨私房甜品
📍天后清風街13號地下
2022-07-14 261 views
食完對面間日本野,突然想食榴槤棉花冰見到甜姨姨,好耐冇食以為佢有,點知得雪沙,諗都唔諗就即刻嗌左,跟手上openrice 睇下有冇咩優惠點知見到個post話好難食好伏,又話成堆水咁...💀💀💀睇完驚驚即刻叫個女侍應講取消左先,想話嗌下其他...冇耐個男職員 煞有介事(nice既)咁問我地咩原因要cxl,我地又唔係幾好意思講,支吾以對期間佢話其實已經整好左,咁我地就照要左好在!一啲都冇令人失望,最面有個榴槤乾,脆卜卜,榴槤雪糕好creamy 好滑個雪沙同榴槤肉等等全部既榴槤味都恰到好處,又夠甜多棉滑。係值九十幾蚊既會唔會係我呢水榴槤靚啲呢?真係好好味如果有興趣食既,可以搏一搏😂😂
食完對面間日本野,突然想食榴槤棉花冰

好在!一啲都冇令人失望,
最面有個榴槤乾,脆卜卜,
榴槤雪糕好creamy 好滑
個雪沙同榴槤肉等等全部既榴槤味都恰到好處,又夠甜多棉滑。
係值九十幾蚊既

會唔會係我呢水榴槤靚啲呢?真係好好味
如果有興趣食既,可以搏一搏😂😂

2022-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)
  • 超級榴槤雪沙
2022-06-29 229 views
可能我對尼間嘢期望比較大,所以亦失望越大。老實講甜品質素好一般,個什麼芋圓甜湯底有啲苦澀味,雖然未至於食唔落但唔係咁好味囉。而杯什麼楊枝甘露滑嘟嘟,許xx好過佢,有啲唔知想點嘅感覺,係個綠野仙蹤叫食得下但絕對唔出色,平平無奇
TakeAway
2022-06-27 179 views
呢一間甜品店🍮除咗有堂食甜品之外~佢哋嘅麻糬撻都唔錯💕最鍾意就係佢哋個80%朱古力Oreo撻🍫朱古力味真係超級濃苦 再加埋中間舊厚麻糬同Oreo 可以中和返個苦澀味🤎🤍
🇹🇼自家仙草手工芋圓配黑糖薑汁 $50配料豐富,有芋圓、紅豆、薏米、仙草…芋圓好煙韌,而且食到芋頭味😋但係湯底既味道一言難盡😂唔係難食既,但係唔知點解食到藥材味,可能係仙草既味?!🥹佢可以揀湯底既,建議大家揀其它🫠🥭椰芒配西米露 $44芒果夠甜,其他野就正正常常星期五既夜晚糖水舖生意超好,好耐無見過晚市堂食咁多人💁🏼‍♀️天后電氣道、清風街都有好幾間糖水舖,下次可以再試試其它😋
🇹🇼自家仙草手工芋圓配黑糖薑汁 $50

🥭椰芒配西米露 $44
芒果夠甜,其他野就正正常常

2022-06-22 105 views
真係勁難食。。。細個個時食過呢間野,覺得都幾好味,但係今日去食,就真係勁難食。我叫左個超級榴蓮沙冰,上網見到有人話好好食,見到menu幅圖又好似幾好咁,就叫左。個甜品上到枱,啲汁多到好似湯咁,cover 曬啲冰,但係又無咩味; 個威化餅又係無味,好似食緊普通威化餅咁; 個雪糕先係最難食,係真係好難食,首先係無榴蓮味,係一種形容吾到嘅怪味,之後個雪糕係好cream,注意返吾係creamy,入口好奇怪!總之就仲難食過雀巢啦!雖然榴蓮容味道正常,但係份量勁少,啲冰係無味嘅。。。個沙冰要九十幾蚊。。。真係啲錢多到洗吾曬至好考慮下食

真係啲錢多到洗吾曬至好考慮下食