2023-09-08 1102 views
上星期三好想食牛扒,於是上網搜尋,搵到呢間灣仔意大利餐廳 ,打電話去訂枱,早段時間已經客滿,只有8:45後有位置,要食好野要等真係冇所謂,所以同朋友附近行陣街。我地準時到達,我地四個人都係第一次黎,餐廳員工詳細介紹餐廳特色和時令食材。最後點選三款前菜: 有時令西西里島哈密瓜配火腿 ,山羊奶芝士配清爽意大利啤梨,雞肝醬多士。意粉只點一份自家製手捲意粉牛面肉醬。係傳統意大利食譜牛扒選擇了1kg 熟成連骨大肉眼(佢地選用美國super prime),牛肉四成熟加配波菜和焗薯。肥美牛扒和熟成味道一流。最後我點了所有甜品,只得3款,各有特色傳統Tiramisu,清香蘋果蛋糕和肉桂忌廉, 巨大蛋白霜蛋糕。用膳期間會聽到員工大聲唱意大利文生日歌祝賀客人,大家都聽到好開心和鼓掌,好似全餐廳一齊慶祝甘。食完呢餐,下星期要努力做運動。總結:價錢有少少貴,不過物有所值,好似係意大利甘,每位員工都友善服務和親切,食物質素掂,氣氛開心。
意粉只點一份自家製手捲意粉牛面肉醬。係傳統意大利食譜
肥美牛扒和熟成味道一流。
最後我點了所有甜品,只得3款,各有特色
傳統Tiramisu
,清香蘋果蛋糕和肉桂忌廉, 巨大蛋白霜蛋糕。
食完呢餐,下星期要努力做運動。
2023-08-30
  • Costata Alla Florentina
  • Meringata
之前襯Black Sheep Restaurants推出Plated限定餐單,就去左試bookmark左好耐嘅Associazione  Chianti,因為Plated menu嘅套餐比平時a la carte 抵食好多! Associazione Chianti主打炭燒dye-aged 風乾牛排,Bistecca alla Fiorentina係必嗌!大塊T  Bone牛扒,牛扒切得厚厚,肉味濃郁,肉質嫩滑,肉汁豐富,仲有炭火焦香味!冇誇張,真係暫時係香港食過最好食嘅牛扒!
2023-05-10 2884 views
訂左枱食飯,係Black Sheep Restaurants之一,期待左一段時間,應該唔錯。我地6個人叫左兩份steak、兩份pasta,有無覺得好似好少野咁?其中有一份steak係1kg t-bone,應該好大份。仲搵左駐場sommelier幫我地揀左兩支紅酒,Stefano Amerighi Cortona Syrah同埋Ornellaia 'Le Serre Nuove'。 Appetisers個麵包外脆內軟幾好食,真係幾好食。另外仲有少少veggie可以refresh下,配有橄欖油同一個幾有趣嘅醬(白色)。 Pecorino al Fieno: Pecorino stagionato with pear and thyme-infused honey. 羊奶芝士配梨一齊食可以中和一下芝士比較濃嘅味道,幾清新。 Pappardelle: hand-cut pasta with a beef and pork ragu and parmesan. 簡單黎講就係闊身嘅hand-cut pasta加少少肉碎同芝士。 Tagliatelle Porcini: Ribbons of pas

Tagliatelle Porcini: Ribbons of pasta with porcini ragu and parmesan. 鍾意食菇類pasta嘅話呢個牛肝菌pasta真係幾香。

Costata: 350g boneless ribeye, rich in flavour. 肉質都幾嫰滑,好彩呢個肉眼上枱先,如果唔係一黎就食個1kg t-bone都唔知點算(因為好大份會食飽左)。

Bistecca alla Fiorentina: 1kg t-bone steak, thick_cut and cooked medium rare in true Florentine fashion. 呢個就係1kg t-bone,真係好夠份量肉香油香樣樣齊,肉質方面比較厚實有肉味。我地加左個配菜Broccolini都好香好好味,加埋啲檸檬汁好清新。
Pecorino al Fieno
Tagliatelle Porcini
Broccolini
Costata
2023-04-29 1979 views
又黎到呢間經典意大利托斯卡納扒房!適逢 @blacksheeprestaurants PLATED春季限定餐單,逢星期一二$658pp就有齊前菜、湯、意粉、牛扒、配菜、甜品!扒房氛圍一流,餐桌上嘅大蠟燭、牆邊重量十足嘅斧頭刀、格仔磚,都增添左唔少佛羅倫斯小餐館嘅風情~ 環境無一般扒房咁拘謹,無論係兩個人慶祝,定係一大班人黎gathering都咁岩,唔怪得weekdays都咁full!✨Primavera in Toscana $658pp𝙋𝙞𝙣𝙯𝙞𝙢𝙤𝙣𝙞𝙤 & 𝙉𝙤𝙙𝙞𝙣𝙞一坐底就會送上免費嘅Pinzimono蔬菜沙律及Nodini蒜蓉餐包~有齊蘿蔔、青瓜、生菜等多款蔬菜條,雖然好raw又未經調味,但全部都勁爽脆!食得岀好新鮮!點埋軟滑嘅almond cream同橄欖油就別有一番風味,作為開胃菜唔錯~ 而麵包頂頂香脆,內𥚃濕潤軟綿,仲好香蒜蓉味!𝒜𝓃𝓉𝒾𝓅𝒶𝓈𝓉𝑜1️⃣𝘾𝙖𝙧𝙞𝙤𝙛𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙞脆炸茴香雅枝竹芯|雅枝竹係歐洲有「蔬菜之王」之稱,初嘗脆炸嘅烹調手法。炸皮薄脆,內𥚃口感軟腍帶爽。由於先用醋醃製由炸,入口清甜微酸,食落唔會太油膩。𝒫𝓇𝒾𝓂𝒾 2️⃣𝙍𝙞𝙗𝙤𝙡𝙡𝙞𝙩𝙖托斯卡尼白腰豆

✨Primavera in Toscana $658pp

𝙋𝙞𝙣𝙯𝙞𝙢𝙤𝙣𝙞𝙤 & 𝙉𝙤𝙙𝙞𝙣𝙞

𝒜𝓃𝓉𝒾𝓅𝒶𝓈𝓉𝑜
1️⃣𝘾𝙖𝙧𝙞𝙤𝙛𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙞
𝘾𝙖𝙧𝙞𝙤𝙛𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙞

𝒫𝓇𝒾𝓂𝒾
2️⃣𝙍𝙞𝙗𝙤𝙡𝙡𝙞𝙩𝙖
𝙍𝙞𝙗𝙤𝙡𝙡𝙞𝙩𝙖

托斯卡尼白腰豆羽衣甘藍雜菜麵包湯|托斯卡尼有名嘅麵包湯!Ribollita意大利文直譯係「再煮一次」,意思係將剩餘嘅蔬菜同麵包加入香料重新燉煮。湯超多料,有白腰豆、爽口蘿蔔粒、軟綿薯仔粒、羽衣甘藍、軟淋麵包粒等。味道好似羅宋湯,帶天然番茄酸甜,面頭仲鋪左芝士。

3️⃣𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡𝙡𝙚
𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙖𝙩𝙚𝙡𝙡𝙚

風乾火腿青豆鳥巢闊條麵|自家製嘅闊條麵軟硬適中,帶點彈性~ 醬汁用上蔬菜熬煮,調味清清地,唔會好油膩,有風乾火腿增添咸香,不過重口味人士就未必食得慣。

ℐ 𝓉𝒶𝑔𝓁𝒾 𝒟𝑒𝓁 ℳ𝒶𝒸𝑒𝓁𝓁𝒶𝒾𝑜
4️⃣𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙛𝙞𝙡𝙚𝙩𝙩𝙤 𝘾𝙤𝙣 𝙇’𝙤𝙨𝙨𝙤
𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙤𝙛𝙞𝙡𝙚𝙩𝙩𝙤 𝘾𝙤𝙣 𝙇’𝙤𝙨𝙨𝙤

450g厚切西冷|嗌左3成熟,完全無overcooked!肉質軟淋有咬口,肥膏位油香十足,邊邊位焦脆。旁邊配左香甜嘅shallot butter,當然唔洗蘸醬舊牛已經好好食。

𝒞𝑜𝓃𝓉𝑜𝓇𝓃𝒾
5️⃣𝙎𝙥𝙞𝙣𝙖𝙘𝙞
菠菜好香蒜茸味!唔老毫無苦澀味~

6️⃣𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖
𝙋𝙖𝙩𝙖𝙩𝙖

係加左意式豬油膏同rosemary嘅烤薯仔!上枱嘅時候,店員會好貼心咁幫你smash,口感軟綿,好香好邪惡。

𝒟𝑜𝓁𝒸𝑒
7️⃣𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪
𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪

咖啡味濃郁帶些微酒香,手指餅唔會太濕 保留左彈性,mascarpone cheese軟滑,整體唔會太甜膩。

𝘾𝙖𝙧𝙞𝙤𝙛𝙞 𝙁𝙧𝙞𝙩𝙩𝙞
成日都講話要試Associazione Chianti嘅Fiorentina, 終於搵咗個特別日子試試佢 Menu選擇唔算多, 侍應建議share食嘅話可以Antipasto, Primi, Macellaio, Contorno各一款, 不過我地食量唔大, 就捨棄咗Primi (First Main, 即係pasta類), 2個Antipasti, 1個Macellaio, 1個Contorno同1個甜品, 甜品比pasta重要落單之前送上香草麵包同蘿蔔青瓜, 個dipping sauce幾creamy, 橄欖油加鹽比陳醋更顯麵包牛油香 Carne Cruda / 托斯卡尼牛肉他他配 Carta di Musica 脆餅Carne Cruda指生肉, 即埸加入香草碎、蔥粒、乾蔥粒、芥辣、鹽同黑椒, 攪拌完加入脆餅伴碟, 純小麥嘅香脆加埋少少鹹嘅生牛肉香, 調味同平時嘅Beef Tartare非常唔同Salumi Misti / 精選意式火腿 - 中規中矩嘅cold cutsBistecca alla Fiorentina / 1000克厚切佛羅倫斯T骨牛扒 - 切開前會畀你先打卡影相

SALUMI MISTI
BISTECCA ALLA FIORENTINA

Bistecca alla Fiorentina / 1000克厚切佛羅倫斯T骨牛扒 - 切開前會畀你先打卡影相, 唔好睇佢外表好焦黑, 入面仍然非常粉嫩juicy, 經過12-20日熟成後肉味更濃, 外層滿滿醃料經大火燒到焦脆, 喜歡炭火香一定要食邊位, 西冷肉味濃郁有嚼勁, T骨另一邊牛柳位好軟稔有奶香, 貴但極之出色

如果閣下係牛魔王, 我就唔建議3位或以上分享, 呢到2個人啱啱好夠滿足🤭
BROCCOLINI

Broccolini / 烤西蘭花苗 - 加咗配菜解膩, 正常發揮
經餐廳"Wine guy"推薦, 冇揀到Chianti, 反而呢支意大利 Stefano Amerighi Cortona Syrah 2017,  唔似一般syrah, 偏full bodied同黑莓果香, 中段有D木同朱古力味, 單寧同餘韻適中, 同牛扒十分襯

Meringata
Meringata - 意式蛋白霜派 - 幾飽都要試埋甜品, 侍應會捧大銀盤出嚟畀你揀, 當日有3款最特別就係呢個蛋白餡餅, 蛋白霜比想像中輕盈, 加埋細滑忌廉每啖都係甜蜜嗁空氣

最後有送到Biscotti (意式杏仁脆餅)同2款餐後酒,  想甜就黃色嘅自家製Limoncello(檸檬酒),  想帶苦回甘就Amaro(草本苦酒), 店員講笑話苦酒同人生差唔多, 都係有苦有甜, 共勉之😉
Other Info. : 唯一要吐糟就係酒杯太厚🤣
Celebration
Anniversary
SALUMI MISTI
BROCCOLINI
  • Bistecca alla Fiorentina
  • Carne Cruda
2023-04-13 2115 views
Associazione Chianti 牛扒出色其實都唔係新聞嚟,襯住高興日子一於去食個靚扒!前菜先揀左 Salumi Misti , 即係 cold cuts 嘅拼盤,佢有三四款唔同嘅肉,都係一啲咸味相對地比較重嘅肉,意料之內。之後就係 Carne Cruda ,托斯卡納風嘅牛扒他他,同法式相比無輪係配料同味道上都有好明顯嘅分別,呢個絕對值得試。重頭戲當然就係牛扒喇 ,今次揀左12-20日熟成T骨嘅 Bistecca alla Fiorentina 翡冷翠牛扒 ,叫得做 翡冷翠牛扒 必需要符合三個條件,首先要係有一定重量以上嘅T骨扒,其次起碼要有三指厚 同埋一定要係明火燒,所以技術上同其他牛扒嘅造法唔太一樣,加上佢地特製嘅調味,牛柳同西冷都好好食,西冷果邊直頭係大癲。酒方面就由佢地嘅 ”wine guy” 介紹左枝意大利 Stefano Amerighi Cortona Syrah,香港地去餐廳開枝酒就點都唔會抵喇,但係佢又真係介紹得好好,因為我地食托斯卡納風但又唔想飲 Brunello,佢介紹呢枝 Syrah 同澳洲嘅好唔同得嚟同啲牛都非常之夾。甜品叫左 Meringata 意

Salumi Misti

Bistecca alla Fiorentina

酒方面就由佢地嘅 ”wine guy”

甜品叫左 Meringata 意式蛋白餅,唔好被佢個樣嚇親,負擔係出奇地低,唯獨係如果不好此道嘅朋友應該會覺得超級甜。
Meringata

最後以一 shot Amaro Vecchio Piemonte 作結,一款來自意大利嘅飯後酒(digestif),非常之突出嘅苦味同甘味,店員話就好似人生一樣,時苦時甘,咁話~

Amaro Vecchio Piemonte

Amaro Vecchio Piemonte
2023-03-03 1690 views
又係black sheep 系列🤣 之前black series見幾抵就去左試黎間義大利扒房🐮 $498 pp 有齊頭盤、意粉、牛扒😳 不過我覺得佢個menu 可以寫清楚d 嘢係2 ppl to share🤔雖然一個人係無可能食得曬但係我本來見到個menu 真係覺得好抵🤣 /Percorino stagionato with pear and thyme-infused honey/作為芝士控,見到個頭盤已經心心眼😍 羊奶芝士味道濃郁!加埋梨食味道清新一d,加左蜜糖又有另一番風味,甜甜鹹鹹幾好食👍🏻/Pasta with Chianti beef ragu and parmesan/黎個意粉我覺得係全餐最好食😍 我超鍾意扭紋捲粉個質地😍好有咬口🤩扭紋令意粉更容易掛起牛肉汁👍🏻佢嘅牛肉慢煮左好多個鐘😲食落牛味濃郁口感軟滑🐮 加埋pamesan cheese 食落更加香口😆/450g bone-in striploin/主菜可以揀雞/牛,作為牛控就梗係揀牛,本來以為會連骨上所以見到個賣相失望左一下🥺 叫左medium 不過佢有d 部位望落似medium rare 甚至再生d🤔 我都唔係好敢

/450g bone-in striploin/
主菜可以揀雞/牛,作為牛控就梗係揀牛,本來以為會連骨上所以見到個賣相失望左一下🥺 叫左medium 不過佢有d 部位望落似medium rare 甚至再生d🤔 我都唔係好敢食😣個人覺得佢作為主打牛扒黎講,黎塊牛就中規中矩🤔 同埋其中一塊咁啱有條筋係正中間,我真係好唔鍾意見到/食到筋🙄

本來諗住都食飽飽就唔要甜品,點知見到後面廚師係到整緊個好似pavlova 咁嘅甜品好吸引😂
見佢又係signature 就叫左一件大家share 黎食,一件4個人食完全足夠😲 食落去其實冇我想像中咁甜,口感鬆脆,加埋d 雜莓酸酸地可以解膩👍🏻

整體黎講食物質素唔錯,不過以扒房黎講我又唔覺得佢嘅牛扒特別出色🤔 反而其他食物有驚喜!服務都好好,black sheep 旗下嘅員工全部都超nice同埋好樂意講解食材/煮法🤩👍🏻
2023-01-27 1868 views
BISTECCA ALLA FIORENTINA 🥩 好掛住去意大利佛羅倫斯食嘅大大塊T骨牛扒 入口第一吓感覺就係肉質非常嫩滑😚 熟成咗嘅牛肉果然係有分別 炭火焦香味重🥰 love it! !!🌟TAGLIATELLE🌟 新鮮手作意粉充滿蛋香味  口感煙韌調味一流🤗  非常推薦試吓佢哋啲意粉  !!!INSALATA CESARE另外甜品方面非常喜歡依度嘅蛋白脆脆忌廉蛋糕🥰 必叫!!
2022-11-27 2622 views
朋友生日,選了此店有三個原因。第一、侍應會圍過來用意大利文唱生日歌,香港絕少餐廳做到。肯定難忘。第二、食物質素很高,雖然以扒馳名,但其實先慢煮,再用牛油香煎的雞胸,送來時牛油汁滋滋響,又熱、又香,超美味。Bistecca alla Fiorentina 很大塊,要三至四人才可吃完。第三、它的Meringata甜品,大件得來,不會heavy, 每次必點。蛋白餅鬆脆,cream好輕身,再加上士多啤梨、藍莓、朱古力碎,必吃推介。其實餐前奉上的雜菜,新鮮爽脆,點埋個汁,既健康,又好吃。小小的脆包,也是特色之一。枱上用Chianti 酒樽插上臘燭,也是此店的標誌。牆上掛上的刀,也是打卡位。
朋友生日,選了此店有三個原因。

其實餐前奉上的雜菜,新鮮爽脆,點埋個汁,既健康,又好吃。

小小的脆包,也是特色之一。

枱上用Chianti 酒樽插上臘燭,也是此店的標誌。
牆上掛上的刀,也是打卡位。
2022-11-15 2078 views
好耐無想食扒而特登去扒房趁有大食小小既人,可以一齊去食個t bone~ ​​​個包好香好煙un 幾好食tartar 偏酸但幾開胃,都ok意粉無乜選擇not a fan of 青醬但個意粉啱啱好al dente 口感,幾好咬口,對覺得成日銀胃既阿婆嚟講都仲ok​​​扒就,其實係好食既但唔知係咪我太耐無去扒房對佢期望太高定點硬係覺得唔算好impressive啲切肉侍應又無嚟神氣咁.唔係話想佢好似威威豬咁樣樣但正所謂臨時演員都係演員,覺得佢切得好blue下~​​​​mvp 係個蛋白蛋糕!!!cls 一入門口已經喺甜品櫃見到佢勁q 大個,切出嚟個横切面高度係同部iphone 一樣😂甜到癲但好好食,食到有啲想嘔但又好滿足~​​​​ard 700pp dinner
好耐無想食扒而特登去扒房
趁有大食小小既人,可以一齊去食個t bone~

個包好香好煙un 幾好食
tartar 偏酸但幾開胃,都ok

意粉無乜選擇
not a fan of 青醬
但個意粉啱啱好al dente 口感,幾好咬口,
對覺得成日銀胃既阿婆嚟講都仲ok

扒就,其實係好食既
但唔知係咪我太耐無去扒房對佢期望太高定點
硬係覺得唔算好impressive
啲切肉侍應又無嚟神氣咁

唔係話想佢好似威威豬咁樣樣
但正所謂臨時演員都係演員,覺得佢切得好blue下~

mvp 係個蛋白蛋糕!!!
cls 一入門口已經喺甜品櫃見到佢
勁q 大個,切出嚟個横切面高度係同部iphone 一樣😂
甜到癲但好好食,食到有啲想嘔但又好滿足~

​ard 700pp dinner
適逢女朋友生日 🥳硬係要食好西㗎啦 見👧🏻鍾意食西餐 而且我哋從來都冇食過風乾牛扒 🥩 就揀Black sheep 旗下主打風乾牛扒嘅意大利🇮🇹餐廳 充滿佛羅倫斯風味 待應非常熱情 會詳細介紹Menu 如果係餐廳慶祝生日🎂 員工仲會一齊唱意大利文嘅生日歌🤵🏻‍♂️🤵🏻‍♀️ 好好氣氛🥳✿ BISTECCA ALLA FIORENTINA ✿ [$1518]叫牛扒🥩果陣 職員🤵🏻‍♂️建議我哋揀三成熟所以我哋就跟佢嘅建議 牛扒🥩有足足3cm咁厚 好重碳燒味 而且佢完全唔會韌同冇筋 肉汁豐富 個醬好重蘑菇味🍄 好香 兩個人食啱啱好 食扒前有 蔬菜條同蒜味包🥖 麵包好煙韌 幾有口感 👍🏻✿ Beef Ragu Pasta ✿ [$258]係手捲通粉 🍝手卷通粉煙韌韌 佢配埋炆好咗嘅牛肉 🐮牛嘅醬汁好濃郁 份量夠一個人食👍🏻✿ Tiramisu ✿ [$128]侍應會攞住一大兜Tiramisu 不一啖俾我哋 係我食過算好食嘅Tiramisu 佢嘅甜度啱啱好 cream 好香😋★好食指數★:9/10★服務態度★:9.5/10 ★CP值★:7/10★🈶️加一★

✿ Beef Ragu Pasta ✿ [$258]

✿ Tiramisu ✿ [$128]

★好食指數★:9/10
★服務態度★:9.5/10
★CP值★:7/10
★🈶️加一★
裝修:都整得幾有風味唯獨是係旁邊牆掛住好多把鐵刀唔知係真嘅定係道具如果有啲傻傻地嘅人飲大咗攞嚟當武器都幾大件事😨員工服務:唔錯,有禮貌食物方面:基本嘢 ribeye , striploin 同埋 fillet steak 都有得供應. 亦都有 dry aged 選擇要問返服務員邊啲風乾幾耐食後感:啲件T 骨真係做得好,另外嗰beef tartare 都應該要試吓叫左啲side dish 都冇問題甜品中規中矩冇嘢投訴喜歡食牛嘅朋友真係要過嚟試吓
裝修:
都整得幾有風味
唯獨是係旁邊牆掛住好多把鐵刀
唔知係真嘅定係道具
如果有啲傻傻地嘅人飲大咗
攞嚟當武器都幾大件事😨

員工服務:唔錯,有禮貌

食物方面:
要問返服務員邊啲風乾幾耐

食後感:
啲件T 骨真係做得好,
另外嗰beef tartare

喜歡食牛嘅朋友真係要過嚟試吓

生牛肉
生牛肉
2022-10-09 4902 views
《不負責任食評—Associazione Chianti》評分:🌕🌕🌕🌗總評:職員好熱情好周到 每樣野食都會詳細介紹係度慶祝生日都幾有氣氛全間餐廳會為你唱生日歌🎂環境比較昏暗但嘈雜覺得適合同朋友黎多過同另一半黎野食質素唔錯但呢個價錢會expect多啲wow factor 佢就唔算好驚艷🤨Beef Tartare職員會即時撈比你牛肉新鮮唔騷 配搭黑醋、mustard口味又會清新啲呢個幾中意😋Beef Ragu Pasta係手捲通粉🍝伴隨炆煮後既和牛醬汁味道咸咸香香 肉味濃郁但手工意粉黎講可以再彈牙啲、蛋香味再重啲,亦唔算好掛汁屬於好隱陣既味道但唔特別🥱1kg T-Bone🥩一件牛食兩款風味外層黑色應該係grill完之後既效果裡面就生熟度控制得好好 Dry aged完入味鮮嫩 油香味十足 又無乜筋😋但因為佢唔算熟成左好多日,就唔好expect佢陣牛味會好濃烈有種炭香味+少量發酵味,但調味唔夠 完全無香料+鹽味 略寡淡佢有配搭一款焦糖洋蔥醬 偏甜又有啲回甘🧅同枱之間都有人中意 有人唔中意 好視乎個人口味🤨三款甜品叫齊哂Meringata係蛋白餅夾住鮮果忌廉莓類既酸甜中和左蛋白餅既甜膩 好食💞
《不負責任食評—Associazione Chianti》
環境比較昏暗但嘈雜
覺得適合同朋友黎多過同另一半黎

Beef Tartare
職員會即時撈比你
牛肉新鮮唔騷 配搭黑醋、mustard口味又會清新啲
呢個幾中意😋

Beef Ragu Pasta係手捲通粉🍝
伴隨炆煮後既和牛醬汁
味道咸咸香香 肉味濃郁
但手工意粉黎講可以再彈牙啲、蛋香味再重啲,亦唔算好掛汁
屬於好隱陣既味道但唔特別🥱

同枱之間都有人中意 有人唔中意 好視乎個人口味🤨

三款甜品叫齊哂
Meringata係蛋白餅夾住鮮果忌廉
莓類既酸甜中和左蛋白餅既甜膩 好食💞

Tiramisu 食落好輕盈 唔會漿住好膩既感覺 好好食💞🫶🏻

仲有一款almond pear pancake用杏仁粉做 配搭梨
味道ok但個人覺得太厚實太heavy 我一般

呢度啲cocktail全部都麻麻地🍸
飲落硬係有種番梘水+酒精feel 可能飲番紅酒會好啲
2022-10-05 1210 views
Not worth it at all, the best thing about our meal was the complimentary garlic knot.. the pasta was undercooked - it was hard to chew. The steak was so bland, might as well spend less at another restaurant for better quality. You are really just paying for the ambience, then again you can get that else where too for a more decent price point.
2022-10-03 1380 views
📍 Associazione Chianti 灣仔船街💰 人均1000左右 船街上一家牛扒餐廳,櫥窗望進去就覺得有很多上好的肉!整個裝修風格也非常的義大利~服務人員都很友善,我們一行四個人,花了4000多,因為點了酒,所以會貴一點~很多食客都來這裡慶祝生日。 餐前麵包很好吃,旁邊配的小蘿蔔什麼的也很甜~重點是T骨牛扒,很多人必點,因為在同一塊牛肉上會有兩種不同的風味~主廚會很貼心介紹菜單。用過主菜之後,甜品會以餐車的形式推出來讓我們選,朋友看哪個都想吃,最後全部要了,結果無一踩雷!超好! 非常推薦這家餐廳,Black sheep簡直就是品質保證
📍 Associazione Chianti 灣仔船街
💰 人均1000左右

非常推薦這家餐廳,Black sheep簡直就是品質保證
T骨