2016-02-03 266 views
✨晚市任食放題 ($228*)✨自從新蒲崗開左mikiki之後假期人流都比平時多左🏃🏻不過今次就同朋友去左附近商場一間放題食晚飯😆呢度放題的選擇不太多 刺身串燒爐端燒等得半頁紙 前菜任拎 不過醬汁都太杰身 刺身中油甘魚 帶子 鮑魚片較好吃 但三文魚等幾多筋 重點有任食生蠔 不過都幾腥 有檸檬汁會好少少 熟食方面芝士年糕用烤而非炸 香濃又不油膩有驚喜😋 最深刻的是汁燒牛脷 冇筋之餘濕潤富牛香又唔太油!!其他燒海老 豆腐鍋也不錯 其他相對如一口牛很普通😞 天婦羅熱熱的不厚皮 可惜炸蟹鉗同蟹殻粉就比較厚 地方都唔會係大鋪咁企理 係轉角位仲會有少少難揾價錢係小商場算有誠意但就係市區價 當支持小店啦💨

✨晚市任食放題 ($228*)✨

自從新蒲崗開左mikiki之後假期人流都比平時多左🏃🏻

不過今次就同朋友去左附近商場一間放題食晚飯😆

呢度放題的選擇不太多 刺身串燒爐端燒等得半頁紙

前菜任拎 不過醬汁都太杰身

刺身中油甘魚 帶子 鮑魚片較好吃 但三文魚等幾多筋

重點有任食生蠔 不過都幾腥 有檸檬汁會好少少

熟食方面芝士年糕用烤而非炸 香濃又不油膩有驚喜😋

最深刻的是汁燒牛脷 冇筋之餘濕潤富牛香又唔太油!!

其他燒海老 豆腐鍋也不錯 其他相對如一口牛很普通😞

天婦羅熱熱的不厚皮 可惜炸蟹鉗同蟹殻粉就比較厚

地方都唔會係大鋪咁企理 係轉角位仲會有少少難揾

價錢係小商場算有誠意但就係市區價 當支持小店啦💨
  • 芝士年糕
2016-01-31 197 views
如果你話食放題!中環,銅鑼灣,尖沙咀,旺角經已有數之不盡既放題!因為位於鬧市當中!所以點都要收多你30-40蚊用黎交租!但最近撞番個好耐無見既朋友!相約出黎聚聚舊!因為佢係新蒲崗區番工,所以發現左赤山呢間隱世小店!因為呢間放題係新蒲崗廣場入面2樓!絕對唔起眼!所以一般人唔會經過亦係人之常情!所以為左吸引更多客人!一定要抵!好味先可以彌補到地理位置不足之處!吃過赤山放題後!赤山絕對可以做到抵!好味呢2點!赤山沒有華麗既裝修!但佢地知道放題最重要係食物!所以用心放係食物上面吸引客人!我和朋友入座後!服務員經已幫我們安排刺身船,包括蠔!無錯!係有得食蠔,仲係任食!所以已經做到抵食既效果!蠔既size絕對唔細!仲大隻過某尖沙咀酒店buffet既蠔添!當然知道一定唔會係高尚貨色!但絕對唔差!仲有海水鮮味!赤山沒有好似坊間放題咁厚切刺身!所以可以留肚食其他熟食!之後我推介以下幾樣款式食物!1) 雞軟骨!唔會有油益味!配沙津醬!食下食下又一粒!幾過癮!2) 7味粉燒虎蝦,用口咬開蝦頭,蝦殼時,食到7味粉同埋蝦既鮮味!蝦肉爽口!3)?天婦羅炸物,粉漿照簿!令到成件事好好食,有南瓜,蕃薯,冬菇,海老!好
赤山沒有好似坊間放題咁厚切刺身!所以可以留肚食其他熟食!
之後我推介以下幾樣款式食物!
1) 雞軟骨!唔會有油益味!配沙津醬!
食下食下又一粒!幾過癮!
3)?天婦羅炸物,粉漿照簿!令到成件事好好食,有南瓜,蕃薯,冬菇,海老!好好味!
4) 羊鞍!燒得岩岩好!羊肉肉汁依然!配合少量芥末相當惹味
5) 燒(魚青)魚!非常香脆!入面魚肉仲有鮮味!真係外脆內軟,配合少量檸檬汁!好食
所以我想說!星期六220蚊來講!是非常超值!希望赤山能夠再設計多d好味款式比客人驚喜!今餐已是驚喜了
2016-01-30 199 views
今日係奶奶既生日,奶奶一早講左話想食放題~老公一早就訂左枱啦!又近老爺奶奶度,唔使佢地兩個老人家行咁遠啦!佢地成日去新蒲崗買野都唔知呢度有間放題XD一於帶佢地去試下~!我地BOOK左6點半,6點4已經去到,門口已經好多人等緊啦!服務員安排得幾好,早左5分鐘就比我地入坐,唔似其他,BOOK左位都要等!一黎到奶奶就話先黎一ROUND刺身!LET’S START! OMG!老公BOOK位時已經同我講呢度既蠔任食既!我地就叫左4隻試下啦!我自己大肚都唔敢食咁多,食左一隻ONLY~我見正價都要$22一隻!!!隻蠔好大隻呀!蠔同蠔殼可以完整地分開,師傅都開得好好,我輕宜吸一吸已經入左我個口,有彈性﹑爽滑!回味無窮呀!雖然隻蠔食唔到海水味,但係咁樣仲可以感受蠔既鮮味!而且成隻蠔充滿住成個蠔殼,又飽滿又肥美,食落去先咸後甜!我老爺奶奶佢地都要ENCORE呀!刺身我最鍾意北海道帶子,片片都又肥又厚,肉質緊實又香甜,入口即融化。帶子既SIZE都岩岩好,大過一個$5硬幣,係一口帶子!因為帶子好鮮甜,所以我覺得佢配上壽司豉油+WASABI就完全PREFECT!鮮味十足!我都放肆食左5片呀!身為牛舌既FANS點
今日係奶奶既生日,奶奶一早講左話想食放題~

北海道帶子刺身
身為牛舌既FANS點會唔整返個「汁燒牛舌」試下呢?之前一直食既放題﹑日本料理都係薄切牛舌,今次終於可以嘗試到厚切牛舌!呢兩塊牛舌食到我回味無窮! 牛舌係厚切既,但汁都可以鎖住係牛舌入面,一咬開就覺得好多汁!牛舌又嫩,一D都唔難咬開!不錯!
汁燒牛舌
素類方面,我同老爺ENCORE左2次「蒜容焗什菌」,嗌既時侯已經奇怪做咩等咁耐,追追之下先知原來係即刻焗架!什菌係用錫紙碟上,黎到個時仲噴煙!蒜容味好香,我自己就鍾意食金菇,金菇本身無味,同蒜容一齊真係好夾,金菇將蒜容味完完全全帶出黎! 金菇切得幾好,無渣!
蒜容焗什菌
「汁燒可樂骨」我一見到呢個名就同老公講我要食呢個!好想知呢個係乜黎XD黎到原來係燒過既豬軟骨!!!呢個豬軟骨肉多過軟骨,鍾意啖啖肉既岩晒!有咩特別?就係淋係上面既千島醬!!! 燒過既豬軟骨本身應該無乜味,但係加埋呢個千島醬估唔到個味咁特別!落左千島醬唔單止個色豐富左,仲加強左口感TIM! 千島醬帶D酸甜味,豬軟骨又咸咸地,中和返岩晒!
汁燒可樂骨
臨走我仲食左杯紅豆味雪糕XD正到呢!
黑加倫子啫喱
Other Info. : 記者係FACEBOOK打卡同分享食物相呀!有海膽送呀
2015-12-13
Celebration
Birthday
北海道帶子刺身
蒜容焗什菌
  • 蒜容焗什菌﹑生蠔
2016-01-24 284 views
沒想到新蒲崗可以有放題吃,$228一位,仲要生蠔任食,一試無妨。點菜紙中有刺身、壽司、燒物、炸物選擇。飲品甜品是自助的。拿完飲品,驚喜來了,好正既刺身!最推介三文魚腩,肥美厚肉,蝦及帶子都非常新鮮。蠔則只是平平而已。叫了一大堆食物。粟米、菜鍋、牛舌、羊架、可樂骨、芝士年糕,是一般放題的水準。我特別喜歡羊架。重點是,一般放題只有客不段點菜,而點的東西永遠不會來齊,這裡"叫幾多來幾多"蒜香一口牛太鹹,肉質亦太硬。
點菜紙中有刺身壽司、燒物、炸物選擇。
飲品甜品是自助的。
蒜香一口牛太鹹,肉質亦太硬
2016-01-10 522 views
之前上網見到呢度既放題有生蠔任食, 今日咁岩去開呢邊就黎試下, 新蒲崗廣場係個街坊商場, 無咩食肆, 估唔到呢度都有間放題店~野食選擇其實唔多, 不過基本野全部有齊, 最搶眼既一定係生蠔任食~餐廳有自助吧有得拎飲品,小食同甜品, Vi就拎左芝麻八爪魚同螺肉, 八爪魚好大隻爽口幾好食, 但螺肉個汁就太杰, 不過都係爽口既~落完order野食好快就黎, 刺身好厚切, 由其係三文魚有腩位, 食落都爽口, 不過食到有d雪味, 而生蠔係美國生蠔, 好大隻厚肉, 食落有d腥, 不過有得任食當然唔可以同酒店級比較la, Vi腸胃唔好, 所以食左一隻淺嘗only~而壽司叫左鰻魚, 火灸三文魚同甜蝦, 火灸三文魚比較好食, 但飯太大件所以食幾件就開始飽, 同埋壽司米唔夠令, 食落有點太林~之後就到熱食了, 熱食做得唔錯, 特別係天婦羅做得好好食, 食左茄子, 南瓜同蕃薯天婦羅, 蕃薯最正, 好粉好厚身, Vi食左4塊!呢度既芝士年糕同其他放題唔同, 係烤既而唔係炸, 食落無咁油膩同無咁滯~ 另外仲叫左燒三文魚頭, 都係其他放題比較少見既~其他熱食試左烤粟米, 羊架, 雞軟骨, 可樂骨, 釀蟹蓋同蟹鉗,
其他熱食試左烤粟米, 羊架, 雞軟骨, 可樂骨, 釀蟹蓋同蟹鉗, 質素不過不失, 其中釀蟹蓋同烤粟米都幾好食, 蟹蓋入面釀左蟹肉同薯蓉, 蟹肉都幾多, 不錯, 而可樂骨其實係可樂汁加豬軟骨, 幾特別, 雞軟骨一份都好大碟, 加左7味粉, 好香口, 但蟹鉗就麻麻, 唔爽口食落好粉~
甜品選擇唔多, 有jelly,糖水同雪糕.
整體呢間放題主要做街坊生意, 野食款式唔多, 但用左生蠔任食做gimmick幾特別, 刺身壽司一般, 熱食比較好, 而且服務好好, 完全無漏單值得一讚, 街坊們要求唔太高既可以一試
2016-01-09
早一段時間新假期介紹了新蒲崗赤山日本料理有蠔的放題,朋友就心思思想去食,對蠔沒有愛的我只好捨命陪君子,陪她來到新蒲崗這個遙遠的地方。先來了刺身拼盤,蠔我不吃,不知道是如何的,刺身款式都不少,但質素只能說一般,只有甜蝦水準比較穩定,帶子第一回都不錯,安可叫第二回就下降了,其他的刺身真的一般而已。泡菜肥牛煲 (好似是)這個是偏辣的,我們沒想過它是這麼辣的,朋友之中只有我可以吃辣一點,我吃完也頂不到它的味道,最後放棄了... 整體來說熟食比較出色、而且比較大份的,但刺身的質素只屬一般,而甜品、飲料、前菜都需要自己出去拿的,款式也不算很多的,甜品就糖水跟冰淇淋,飲料放在開放式雪櫃,略為不夠冰。如果是為了吃刺身而來就會好似 Rain 略感失感的,假如你是為了生蠔而來或許會好一點的。
早一段時間新假期介紹了新蒲崗赤山日本料理有蠔的放題

先來了刺身拼盤,蠔我不吃,不知道是如何的,

刺身款式都不少,但質素只能說一般,只有甜蝦水準比較穩定,

泡菜肥牛煲 (好似是)

我吃完也頂不到它的味道,最後放棄了...

甜品、飲料、前菜都需要自己出去拿的,款式也不算很多的,

甜品糖水跟冰淇淋,飲料放在開放式雪櫃,略為不夠冰。

如果是為了吃刺身而來就會好似 Rain 略感失感的,

假如你是為了生蠔而來或許會好一點的。
2016-01-06 902 views
晌新蒲崗曾經流過好多汗水,因為,有好幾年都晌區嘅製衣廠做暑期工,賺番少少書簿費。仲記得嗰時已經好興帶飯,不過,微波爐仍未普及,熱番啲飯喺用蒸櫃,個個嘅飯盒喺不銹鋼做嗰一款。相信今時今日,都無乜人再有用。今晚與朋友過到嚟食飯,感覺喺周遭好陌生,就連餐廳都差啲搵唔到,新蒲崗有種天涯咫尺之感,距離雖近,但又似喺遠在天邊一樣!「赤山」主打日式放題,屬街坊放題小店,因為地方唔大,而且,瑟縮晌商場之內嘅幾個鋪位,但意外地都有幾多街坊幫襯。講得喺放題,唔使多介紹,成人$218(+10%)任食兩個鐘(星期五、六、日、公眾假期及前夕收$228 + 10%),小童咩時候都收$148(+10%)。最大賣點,就喺有任食生蠔 ,亦喺到訪嘅主因。之前去過啲有蠔食嘅餐廳,散叫確喺唔便宜,雖然自肋餐都有蠔食,同樣,喺高消費場所,依家二百蚊鬆啲,就可以任食,覺得都搏得過 。未講啲食物前,先講吓有咩食,以類別嚟講有天婦羅、一品料理、日式炸物、爐端燒、壽司、刺身、3款新推介,另外有幾款額外付款項目,如海膽、牡丹蝦,就自不然唔會點,反正朋友話依啲都唔喺非食不可嘅嘢。此外,門口旁及入門口位,放有飲品、冷盤小食及甜品,自取任
最大賣點,就喺有任食生蠔
未講啲食物前,先講吓有咩食,以類別嚟講有天婦羅、一品料理、日式炸物、爐端燒、壽司刺身、3款新推介,另外有幾款額外付款項目,如海膽、牡丹蝦,就自不然唔會點,反正朋友話依啲都唔喺非食不可嘅嘢。
此外,門口旁及入門口位,放有飲品、冷盤小食及甜品,自取任飲任食。不過,冷盤及甜品放晌個開放式凍櫃,無遮無掩,有欠衛生
冷盤小食
都喺啲常見嘅款式,如八爪魚、味咐螺肉……等等,老友隨意拎幾小客返嚟作過場,晌好多放題店依類冷盤嘢都喺來貨,所以,味道唔會有太大驚喜。
冷盤小食
飲品
一系列「道地」紙包飲品,以及數款汽水,只可以講喺好基本嘅供應,無咩令你想一試再試嘅衝動。反而,外邊有即沖嘅柚子蜜同菊花蜜,潤一潤仲啱我。
刺身

放題,較回本就喺剌身,所以,第一轉就當然先點,刺身共有9款選擇,有咩款式?影晒成張點菜紙就一目了然,9款選擇其實唔算多,所以索性一次過點晒唔使煩。
9款刺身連埋生蠔一齊上,加上放晌刺身船之上,擺得整齊靚仔,份外有睇頭之外,食慾都增加不少。試勻9款之後,個人以油甘、活鯛、帶子較為出色,鮮甜好味;三文、鮑片、蠑螺依幾款質素都唔錯;較失色喺啲蟹棒,似有解凍未透嘅感覺。
刺身
美國生蠔

接住落就自然喺講講啲生蠔,亦喺個放題嘅亮點。其實,啲美國生蠔真喺唔錯,既大隻,色澤顯得新鮮,質感帶爽脆,海水味適中,唔會過鹹,不過,缺點喺開蠔做得唔好,小弟食四隻有兩隻都食到碎殼。
美國生蠔
天婦羅

共6款選擇,唔使多講全部點晒。依一環做得有水準,脆漿薄而不油,南瓜、蕃薯都粉甜,海老亦爽甜,唔喺太多挑剔嘅地方。
一品料理、湯麵
湯麵飽肚嘢就無點,而一品料理睇落唔太吸引,亦都無點。
日式炸物
我哋只揀其中兩款炸:北海道元貝及北海道蟹鉗,前者唔錯,幾彈牙,但後者麻麻,唔覺有蟹味,質感亦比較粉。
北海道元貝
北海道元貝
北海道蟹鉗
爐端燒
大家都似乎幾鍾意燒烤嘢,所以,10款選擇中,就點咗其中6款,所以,就慢慢逐樣講。
鯖魚
燒鯖魚唔錯,魚質挺實焦香。
鯖魚
七味虎蝦
雖然話喺虎蝦,但體積又唔算好大,都喺比啲大蝦大隻啲,燒出嚟嘅效果亦一般,肉質有點實。
七味虎蝦
羊鞍

依個就非常好食,燒得焦香,入口肉質頗嫩滑,又富肉汁,燒得啱啱好,少少羊羶味,相信大部分人都接受到。
汁燒可樂骨

可樂味就食唔到喇,不過,汁燒得嚟都好惹味,豬軟骨又入晒味,鬆鬆軟軟,唔錯唔錯。
汁燒牛舌

同樣以汁燒處理,所以,香濃惹味,不過,個人就覺得啲牛舌過腍,失咗牛舌嗰份煙韌感。
芝士年糕

大大件年糕燒得暖暖,口感軟綿綿,如果糕內加重多少少芝士味道就更突出。
壽司
既然湯麵類都無點,壽司都算喺易飽肚嘢,就自然唔點,上載張點菜紙,等大家知道有咩選擇。
濃湯野菜浸什菌

喺點菜紙中新推介之一,不過幾款新推介都唔喺好有特色嘅嘢,還好嘅喺依道浸什菌個湯底確喺幾濃香,令個素菜一啲都唔淡口。
濃湯野菜浸什菌
甜品
上文都講過,近門口嘅凍櫃及門外個雪糕櫃就喺甜品嘅所在地,好老實,真喺一啲都口吸引,涼粉、凍綠豆沙、啫喱、綠豆薏米、雀巢雪糕杯。
最後食完堆熱嘢,都喺貪口痕,食咗啲雪糕;反而,老婆話啲綠豆薏米幾好食喎。
雀巢雪糕杯
整體上,食物嘅類別如市面好多放題店咁,嚟嚟去去都喺嗰啲,就算有幾款新推介,亦未見有咩嘢好突出。而且,咪睇小甜品、飲品,往往為啲放題增值不少,可惜晌度依兩樣都無,反而更顯得屋村水平
。加上位置吊脚,較難吸引區外客,嚟幫襯嘅相信都喺區內客同附近返工嘅工友居多,客源窄,鬥平鬥賤價無意思,要做大個生意實在要再花點心思晌食物嘅款式上
2015-12-28 495 views
人生總是起起跌跌,隨緣是福,跟老朋友來到赤山日本料理吃放題,也是隨緣所致。餐廳環境有點兒屋村格局,但沒有多大擔心。 美國生蠔及刺身,朋友吃得津津有味,我則只吃了一點點鮑片、螺肉,因為是沒有那麼生的感覺。羊鞍是這晚最好吃的東西,羊肉燒得軟腍,有少許羊羶這才是風味啊。燒虎蝦可以說是不過不失,雖然,燒好後灑下七味粉,但味道不見突出,蝦肉亦不爽口呢。粟米燒得有少少乾,但味道還是清甜的。天婦羅是大家最喜愛的食物,吃完了一轉再加單,因為,外層薄而脆,不論海老,還是野菜,都很味美。鐵板芝士焗海鮮送來之時是熱氣騰騰,熱力逼人,帶子、蟹柳、蜆肉……等等浸在芝士汁底中,唯可惜汁底比較稀,突出不了芝士的特性。這裡的甜品毫不吸引,涼粉、綠豆沙、啫喱……等等,實在提不起勁,只是彼此草草吃一杯雀巢雪糕杯了事!因為不太吃魚生及生蠔的我,少了一些選擇,其他類別的食物款式加起還是可以。服務員上菜、收碟勤快,值得一讚。吃是生活其中一個過程,跟老友一聚才是重點,只因一切隨緣!
生蠔及刺身
虎蝦
粟米燒得有少少乾,但味道還是清甜的。
粟米
天婦羅是大家最喜愛的食物,吃完了一轉再加單
,因為,外層薄而脆,不論海老,還是野菜,都很味美。
鐵板芝士焗海鮮
雀巢雪糕
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2015-12-20 828 views
一直以為新蒲崗既隔涉又只有工廠,最近認識一位新同事家住新蒲崗,這天便帶我去新蒲崗食放題了!赤山日本料理佔了兩間鋪面,包場開放題party也可以!雖然店面不算太大但乾淨企理,座位闊落也坐得舒適!食品選擇種類不少,有壽司刺身、天婦羅、爐端燒、炸物、一品料理等,重頭戲當然是任吃的生蠔啦!還不滿足的話也可以加錢點牡丹蝦和馬糞海膽一板!最先上桌的生蠔刺身船擺盤漂亮,讓人更有食欲。巨型生蠔新鮮帶光澤,蠔身飽滿,蠔味鮮甜,還帶點海水咸鮮味,任食也能有如此質素實在划算。各式刺身都是厚切上場,三文魚肥美,帶子嫩滑鮮甜,單吃生蠔刺身已回本。可能閒日客人不算多,點好的食物很快的全部送上,建議先點刺身吃完再點其他熱食。我最愛的燒牛舌,軟身仍帶肉汁沒有燒得過火,添了醬汁提味但並沒有掩蓋牛舌自身的肉香,推介!以秘製醬汁泡製的可樂骨,原來是豬軟骨!雖然軟骨略嫌不夠軟身,但勝在仍附有不少肉,甚有咬口。吃放題當然要點天婦羅吧?剛炸好的天婦羅還冒著煙,外層炸漿透薄得透出裡層食材的顏色,入口鬆脆。特別喜歡天婦羅冬菇,炸過後仍然軟身,趁熱吃又香又Juicy!爐端燒系列也毫不遜色,燒大蝦香氣撲鼻、燒雞翼外脆內嫩、芝士年糕軟心煙
爐端燒系列也毫不遜色,燒大蝦香氣撲鼻、燒雞翼外脆內嫩、芝士年糕軟心煙靱!
蒜片一口牛以小碟上桌,頗有燒烤風味。牛肉切成粒粒狀,加入蒜片和黑椒烹調再灑上蔥花提味,既香口又完全鎖住肉汁!
前菜、飲品、甜品、麵鼓湯都可以自取,最特別是大大鍋馬蹄露,吃飽來一碗溫暖甜入心。
赤生所在的新蒲崗廣場到地鐵站距離頗遠,要行上6-7個街口,但吃得飽上心口之後走一段散步消食其實也不錯呢!
2015-12-09
Type of Meal
Dinner
住在新蒲崗的朋友,說有間抵食的日式放題,想一起去試。因為規模實在太少了,所以自助飲品、自助甜品和自助沙律吧選擇也非常少。甜品中幸好還有雀巢雪糕,叫做有點保障。刺身的選擇也不算少,但品質只是一般,還可以接受。當中以甜蝦及帶子較為出色,可以 Encore。意想不到的是,這裏的揚物和燒物,質素竟然比刺身、沙律等等還要出色呢!由此推測,如果在這店吃一般的熟食定食,相信是有品質保證的。有機會再光顧的話,我會選擇午間來吃定食。
住在新蒲崗的朋友,說有間抵食的日式放題,想一起去試。
甜品中幸好還有雀巢雪糕,叫做有點保障。
刺身的選擇也不算少,但品質只是一般,還可以接受。
當中以甜蝦及帶子較為出色,可以 Encore。
2015-11-09
2015-12-10 726 views
新蒲崗得呢間日本放題,本來唔想去,因為覺得獨市生意,未必咁有heart做,但因為夜了,所以就一試。。。。平時行過門口感覺黑沉沉,點知原來夜晚都好多人幫襯,仲要係平日,勁!講返食物先,基本食刺身先,三文魚都厚,其它鮑片,北寄貝,甜蝦,都好味,係無吞拿魚,食左2rounds,keep到咁好。就算點不同款式壽司,都算鮮甜。其實現場主要賣點,係食生壕,我都食左二,三隻,但又唔識分靚唔靚,應該新鮮啦,大家試下囉,sor。。跟手食左不同款式炸物,天婦羅,雞軟⻣,又食羊鞍,牛仔肉等,樣樣都唔會太差,老婆仲叫左個好似煲仔食,佢話ok wor,我就無食了,太飽。。。雖然叫做獨市生意,但大部分美食,都係不錯,好味道,食得開心。。
。。。。
,勁!
,食左2rounds,keep到咁好
。就算點不同款式壽司,都算鮮甜

。。
。。。
雖然叫做獨市生意,但大部分美食,都係不錯,好味道
,食得開心。。
不錯的刺身,食左勁多件
壽司細細件,都好好味
正常
炸得幾好
不錯的羊鞍
Crab蓋裏係一d碎肉,not good
牛仔肉,不錯
炸得幾好
不錯的羊鞍
牛仔肉,不錯
2015-12-10 753 views
喺我同大少煩惱緊食咩嘅時候,突然間野生捕獲舊同事,問佢地去邊,佢地話去新蒲崗食放題,問我地一唔一齊,咁放題都好嘅,反正咩都有,又可以狂食刺身,簡直係完美~其實我一向都好少去新蒲崗,因為有時都覺得佢幾唔方便,我樂富行過去又遠,收工喺觀塘去,搭巴士又會塞車,搭地鐵又要由黃大仙行過去,所以我好少去~~今次朋友帶我地嚟呢間放題,喺一個細商場入面,其實唔兜過去,真係唔覺眼~~價錢都係同旺角嗰啲差唔多價位~入口處就會有個凍櫃,凍櫃有飲品、甜品、前菜俾客人拎嚟食食物選擇唔係太多,但係勝在好多都好啱我胃口,尤其刺身~~去食日式放題,有幾何有新鮮生蠔食﹖ 有都唔係連殼,其實我好少食生蠔,但係有嘅話……冇理由唔食者~都算新鮮(因為我呢個玻璃肚第二日咩事都冇),雖然海水味唔係好重,但係都算Creamy,絕對冇腥味我地叫三文魚……但係唔知點解會俾左三文魚腩我,爽呀~~平時去食放題,好少有供應三文魚腩,有嘅都係同三文魚分開帶子又大大粒,唔會同旺角嗰啲咁,一大粒開8份1咁俾你食,只係食誠意都已經飽晒、抵晒,同埋有我最愛嘅甜蝦,唔係最大隻,但係都唔細呀,好好味,超鮮甜……蒜香一口牛柳粒 - 呢個係我同大少食過咁多間
價錢都係同旺角嗰啲差唔多價位~
入口處就會有個凍櫃,凍櫃有飲品、甜品、前菜俾客人拎嚟食
食物選擇唔係太多,但係勝在好多都好啱我胃口,尤其刺身~~
蒜香一口牛柳粒 - 呢個係我同大少食過咁多間放題入面最好食嘅一間,佢夠大粒、汁夠濃(雖然好多蔥)、鹹甜味道啱啱好,唔會好似平時嗰啲咁,一係就太乾,一係就太鹹,有啲就好少好細粒
七味燒蝦 - 唔知點解有時自己去燒嘢食,燒親蝦都會霉霉地,肉質唔爽口,但係佢呢隻就唔會霉,雖然只係得個殼有少少辣粉味,但係……至少隻蝦你係食到甜蝦味,不過我都係鍾意食生嘅蝦多過熟蝦
天婦羅 - 今次我叫咗蝦、蟹棒、南瓜,天婦羅都好難唔好食XDXD
焗海鮮 - 呢個好味,用白汁焗魷魚、扇貝、金菇、蟹棒重有超多洋蔥,個汁係呢個海鮮嘅靈魂,岩岩嚟嗰時超熱
Other Info. : 嗯……基本上食親放題都會有機會漏單,但係……我估今次應該無漏過
2015-12-04
  • 刺身
  • 焗海鮮
  • 蒜香一口牛柳粒
2015-12-04 697 views
住宅地區的日本放題!! 係呢頭生活左咁耐都好似唔係好覺...朋友介紹到, 就去試下佢咩料啦!!刺身叫左甜蝦, 三文魚, 帶子, 油甘魚! 算新鮮唔太差的~帶子唔孤寒, 唔係細粒肉, 唔錯的~三文魚都肥美, 口感不錯~牛柳粒, 我諗係間間放題都有, 所以今次都唔例外要試下~煎得幾香口, 口感唔會"un", 都係果句, 放題黎講算唔錯!天婦羅, 叫幾多出幾多. 炸得唔差, 上碟時係熱辣辣的. 味道就一定好食咖啦, 天婦羅好難唔好食!仲叫左其他炸物試下! 有炸雞軟骨, 炸蟹鉗. 呢到配有日式餐廳最正的沙律醬而非cheap cheap 沙律醬, 加分!!燒羊架, 愛吃羊的我覺得幾好食! 香口, 一咬落去有肉汁飛出來的.

帶子唔孤寒, 唔係細粒肉, 唔錯的~

三文魚都肥美, 口感不錯~
牛柳粒, 我諗係間間放題都有, 所以今次都唔例外要試下~

Other Info. : 返啅指數 85分!!
2015-11-27
2015-12-02 568 views
朋友最近推介一間有蠔食的日本放題,雖然地點有點遠,不過都成功約到在新蒲崗返工的朋友齊齊食!星期六8點半去到,因為之前有打電話預約,所以等5分鐘就可以入座。價錢和坊間放題店差不多,但就勝在有新鮮生蠔食。飲品和甜品都是自助。前菜類不錯,推薦八爪魚,入口不會很難咬,而且醬汁份量剛好。刺身先上,生蠔鮮甜之中帶有甘甜,之後忍不住再落4次單!三文魚、甜蝦、帶子非常鮮味,肉質厚實又新鮮,同行朋友都大讚!天婦羅炸得極好,外皮又脆又香,只可惜蔬菜不太夠味,只能靠天婦羅汁提味。雞軟骨和三文魚骨,兩者都炸得太乾身,幸好三文魚頭不錯,魚油味非常濃郁,入口即化如Jelly。一般的炸物,每樣點一件但上兩件,食完要喝茶消濟。可樂骨,應該在其他放題店少見,入口甜甜地,煮得入味又軟綿,朋友非常喜歡。牛肉粒,新鮮熱辣辣上桌,肉質比想像中軟,而且味道濃厚,是值得一點的小菜。芝士西蘭花,略嫌味道不夠濃郁,如果加多少少芝士會更好。雪梨糖水夠滋潤,不會太甜,難得在放題店可以無限飲。一般雪糕。
價錢和坊間放題店差不多,但就勝在有新鮮生蠔食。
飲品和甜品都是自助。
前菜類不錯,推薦八爪魚,入口不會很難咬,而且醬汁份量剛好。
一般的炸物,每樣點一件但上兩件,食完要喝茶消濟。
芝士西蘭花,略嫌味道不夠濃郁,如果加多少少芝士會更好。
雪梨糖水夠滋潤,不會太甜,難得在放題店可以無限飲。
一般雪糕。
2015-11-27
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
上2星期跟朋友慶祝生日,朋友最喜歡吃日式放題了,我們就揀了在新蒲崗的赤山,看中這一間的原因,其實是為了吃他的生蠔!!! 我們是慕名而去的 ....當日我們7:30去到,不算太多人一坐下,先自己去小食櫃拿了3小杯小吃 : 1. 日式沙津 (一般,日式芝麻醬吃了很開胃) 2. 日式八爪魚 (好吃 .. 很大隻) 3. 日式螺肉 (普通) 之後已經急不及待點起刺身、生蠔 刺身有9款,很新鮮 ,沒有雪味,我最喜歡三文魚腩,很香 ;鮮帶子,很甜 ;榮螺,有咬口 ;油甘魚,味鮮 ‧‧‧等等。 而生蠔,很大一隻,而且肉質很鮮美,味濃,跟在酒店吃細細小小的,口感有很大分別,這種我覺得吃了很有滿足感,很過穩 ! 生蠔我一個人吃了7隻,吃多了,也有點滯肚,但真的!絕對要吃! 另外點了幾件壽司,因為朋友要有點飯氣,我覺得味道一般 。 而赤山的燒物,非常好吃 ,真的是即叫即燒,上台即吃還會燙到咀巴! 青魚 (要一試) 燒得剛好,皮有一點點焦了,但肉質不錯,加上檸檬汁,很清~串燒蝦 (普通,如果是虎蝦會比較好) 雞腎 (要一試,不會有咬不動的慘況,味道不錯) 雞翼 (要一試,很燙口,小雞翼,我自細鍾意食)

我們是慕名而去的 ....
當日我們7:30去到,不算太多人

一坐下,先自己去小食櫃拿了3小杯小吃 :

1. 日式沙津 (一般,日式芝麻醬吃了很開胃)

2. 日式八爪魚 (好吃 .. 很大隻)

3. 日式螺肉 (普通)
之後已經急不及待點起刺身、生蠔
刺身有9款,很新鮮
,沒有雪味,我最喜歡三文魚腩,很香
;鮮帶子,很甜
;榮螺,有咬口
;油甘魚,味鮮
‧‧‧等等。

另外點了幾件壽司,因為朋友要有點飯氣,我覺得味道一般
而赤山的燒物,非常好吃
,真的是即叫即燒,上台即吃還會燙到咀巴!

青魚 (要一試)

燒得剛好,皮有一點點焦了,但肉質不錯,加上檸檬汁,很清~
串燒

蝦 (普通,如果是虎蝦會比較好)

雞腎 (要一試,不會有咬不動的慘況,味道不錯)

雞翼 (要一試,很燙口,小雞翼,我自細鍾意食)
羊架 (要一試,沒有羊蘇味,又嫩口,好吃)
豬脷 (要一試,沒有太多地方有這個,很入味,好吃)

燒栗米 (要一試,很甜,而且是一半的半邊,吃了也不會佔胃)

燒三文魚頭 (要一試,燒得不錯,很香)
這個肉粒帶點糖醋的味道,是一道開胃熱食。
蝦兵蟹蓋 (普通,釀料沒什麼驚喜)

北海道蟹鉗 (普通)
天婦羅 - 我們點了南瓜、番薯、冬菇 (味道可以)
七味雞軟骨 (要一試 ,炸得很香口,好食)
整晚吃了2小時,吃了很多不同得食物,魚生、生蠔、串燒都非常讚。 令我覺得其實跟去酒店吃自助餐的要求都差不多,大家到時不也就是盯著生蠔、刺身來排隊?而赤山吃得更自在~

我倆結果飽得要散步30分鐘才乖乖回家。

大滿足!
2015-11-17