城市中的休息之地 聊愉.味道 2025-11-28每次想一個人靜靜食飯,就會想起這個聊愉好地方呢間餐廳分2邊店,先入店選餐收費,再憑單在隔離店等號碼攞餐用膳,2邊店舖裝修由外觀至內部都令人有好舒服療癒的感覺。餐單亦好吸引,今次選了牛肋條配雜米飯+配了熱牛奶咖啡,咖啡面會有拉花,味道不錯,用膳完自己清理垃圾即可,餐廳內會播著輕純音樂,係一個休息的好地方。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享城市中的休息之地 聊愉.味道 https://s.openrice.com/QrbT0a61V00檢舉 張貼 評分4味道5環境3服務4衛生3抵食推介美食牛肋條+牛奶咖啡用餐途徑堂食
足料沙律碗 SNOW MOUNTAIN 2025-11-23烤雞、鴨胸、碎蛋果仁沙律放假日子行商場,打算去睇戲,反而被對面一間裝修幾靚的cafe吸引,見到門口餐單有沙律,決定入去試試。點了個烤雞鴨胸沙律,份量好足料,頂層的雞肉及鴨胸香滑,中間層是鋪滿碎蛋,最底層是新鮮冇苦味的沙律菜,每一啖都覺得好美味健康滿足。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享足料沙律碗 SNOW MOUNTAIN https://s.openrice.com/QrbT02L5V00檢舉 張貼 評分5味道5環境3服務4衛生3抵食推介美食雞鴨胸沙律用餐途徑堂食
抵食鴛鴦火鍋 牛牛台式鴛鴦火鍋 2025-11-18天氣轉涼,又心思思想去食火鍋今晚接完老公放工,涼涼地開始肚餓,行到旺角創興附近,想起之前睇u tube有人介紹過,創興樓上有間台式火鍋好食兼抵食又吾洗等位就上去試試~我地6pm前入到去吾洗等位,198元加一,可任食2.5小時,可選不同口味的鴛鴦湯底,牛肉、豚肉、羊肉、蝦、蜆等任點,外面亦有1排排雪櫃,有不同的丸、餃、菜蔬、菇、瓜等,飲品有冷有熱及甜品雪糕選擇都多樣化,服務員送餐快,且常有幫忙清已食完的碗碟,整體感覺良好愉快。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享抵食鴛鴦火鍋 牛牛台式鴛鴦火鍋 https://s.openrice.com/QrbT0LK9V00檢舉 張貼 評分5味道4環境5服務4衛生5抵食用餐日期2025-11-18用餐途徑堂食人均消費$219 (晚餐)
簡簡單單,一頓好午餐 安·居酒屋 2025-06-23今天與老公於午膳時段光顧屯門一間日式餐廳,品嚐了兩款午餐,整體用餐體驗令人滿意。本次點選菜式包括「和風牛肉便當」及「午市雜錦角切飯」。前者牛肉薄切,搭配微甜醬汁,配有洋蔥份量適中,營養均衡,恰到好處地突顯日式風味;後者選用不同魚類及海鮮角切,搭配粒粒分明的飯,味道清新,層次分明,是值得推薦的一道主食,此外隨餐會附有沙律菜及湯,十分豐富。餐廳環境舒適整潔,空間安排合理,不顯擁擠。職員態度親切,服務主動,增添整體用餐的愉悅感。就價格而言,餐點性價比高,既符合日常用餐預算,又具水準。總體而言,這是一間在服務、品質與價格之間取得良好平衡的日式餐廳,適合平日中午獨自輕鬆小聚,亦不失為與親友共度午餐時光的好選擇。…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享簡簡單單,一頓好午餐 安·居酒屋 https://s.openrice.com/QrbT0Q11T00檢舉 張貼 評分4味道4環境4服務4衛生4抵食用餐日期2025-06-23用餐途徑堂食人均消費$70 (午餐)
偶然遇上的牛腩 許榮記飲食專家 2025-06-06今日出開旺角做野,到12點多午飯時間,行徑廣華醫院附近,本來想去試肉餅飯店,但見門口太多人排隊,又開始肚餓,見到對面馬路有間粉麵店環境企理,又有位,所以入去一試~見到好多枱都叫牛腩,我又跟機叫左個牛腩飯試試,個牛腩及飯分開碟上,牛腩入口好淋,每啖都好有牛味,每件牛腩都有d肥膏係邊邊,真係好好食,仲有幾條菜係牛腩底,個牛腩汁我撈晒碗飯食+加埋杯我最愛的少甜少冰凍檸茶,真係絕配,好食到無得頂,下次一定要帶好朋友再去食😋…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享偶然遇上的牛腩 許榮記飲食專家 https://s.openrice.com/QrbT0Mw9S00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食牛腩用餐日期2025-06-06用餐途徑堂食人均消費$62 (午餐)
美好的一天,從一個豐盛早午餐開始~♡ 樂啡 2025-06-04今日外面天空天黑黑,趁住未落出雨,決定帶自己外出走走散步,想起在家不遠處有間音樂咖啡餐廳不錯☺️,今次是我第3次去試,第一次試菠蘿雞扒包+抹茶latte好味😋第二次試了卡邦尼意粉+富士山好好味😋今次試了AllDay+美式(星期一至五主食附送的)好好好味😋,Allday個蛋好香好滑,個牛角包好鬆化,最驚喜是個白菌片乾身得黎,好香好好食,一口接一口停不了,仲有配埋煙三文魚及腸及沙拉菜,用餐時餐廳會播著好聽的懷舊音樂,令人心情舒服放鬆,整體食物環境皆好好、滿足。😊…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享美好的一天,從一個豐盛早午餐開始~♡ 樂啡 https://s.openrice.com/QrbT0JPvS00檢舉 張貼 評分5味道5環境4服務4衛生4抵食用餐日期2025-06-04用餐途徑堂食人均消費$88
富麗敦海洋公園靚環境早餐 星耀廳 2024-09-12同老公慶祝結婚2週年紀念~老公想留港遊玩,今次我地揀左富麗敦海洋公園酒店staycation,酒店全部房間都可以望到南中國海景,十分美麗,令人有一種好似去左外國旅行渡假一樣的感覺。講返餐廳,今次選擇的staycation套餐,包了酒店內的lighthouse早餐,餐廳在1樓,一入去餐廳職員十分友善,我們報了房號,職員就帶領我們入坐,並安排了窗口位置,窗外種植了很多不同花草植物及有中秋佈置設施,加上陽光普照藍天白雲的天色,令人心情大好。餐廳早餐食物方面很豐富,有早式點心、粥炒麵等,亦有廚師麵檔可揀餸幫你煮湯麵,而西式有三文魚、麥片、沙律菜、生果等,亦有廚師幫你即做煎蛋或自選餡料奄列,最驚喜仲有個糕餅位置,有不同麵包餡餅果撻外,仲有廚師煎熱pancake及格仔餅,酒店早餐黎講十分滿意超值。…查看更多+ 1以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享富麗敦海洋公園靚環境早餐 星耀廳 https://s.openrice.com/QrbT0Df1M00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食用餐途徑堂食
皮脆肉滑炸雞批:) 薯仔屋電影餐廳 2024-07-05今日去左柴灣睇一套泰國好戲,好感動好耐冇睇到喊濕一包紙巾~睇完戲喊完好肚餓,見到戲院樓下就有間特色餐廳,門口玻璃望入去環境幾靚又舒服,就入左去試吓,平日下午茶時間人不多,可以自由選擇位置,打開枱面上餐單有好多選擇,最後揀左炸雞批配薯條試吓~櫃台買完餐回位,好快職員就送上餐點,好有效率,本來諗住咁快到應該都係整定麻麻地,但入口發現炸雞批及薯條都是熱辣辣,炸雞批外皮脆內裏肉好滑,仲有肉汁,而且醃得好入味,脆脆的薯條上面淋了秘製芝士汁變得更好味,加埋凍檸茶中和返一個字,正…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享皮脆肉滑炸雞批:) 薯仔屋電影餐廳 https://s.openrice.com/QrbT0Eh5K00檢舉 張貼 評分5味道5環境4服務4衛生4抵食用餐日期2024-07-05用餐途徑堂食人均消費$51
大埔必食開心果雪糕 皇甘栗鮮炒乾果專門店 2024-06-23今日天氣好好,約左好姐妹去大埔食飯行街,食飽正餐後想食甜品,好姐妹就推介帶左我去墟內一間賣乾果零食的店,原來店內同時有雪糕食~店舖內環境衛生,光線舒服,店員服務良好,雪糕有好多不同口味選擇,仲有幾種雪糕筒揀,我見到有最愛的開心果雪糕就選擇左佢,果然冇揀錯,由第一口至食到雪糕筒底每啖都有好多開心果脆粒粒,好美味好好食:)P.S.開心果雪糕,好食到令我第1次來寫食評記錄吓…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享大埔必食開心果雪糕 皇甘栗鮮炒乾果專門店 https://s.openrice.com/QrbT06MLK00檢舉 張貼 評分5味道5環境5服務5衛生5抵食推介美食開心果雪糕用餐日期2024-06-23用餐途徑外賣自取