台灣好食D Krispy Kreme 2007-08-11每次肥少女由台灣返港, 一定帶一盒給我們吃, 很美味, 放在雪柜兩天也一樣好味, 肥少女說每次也要排隊才買到呢.現在香港也有得賣, 真開心, 每次路過也買半打回家, 鋪子小小的, 有幾張小枱, 初時要排隊, 現在不用了, 差不多所有味道也試過, 好像略甜一點, 總覺得不及台灣的美味呢! …查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享台灣好食D Krispy Kreme https://s.openrice.com/QrbT0zyV0W0檢舉 張貼 評分3味道2環境4服務4衛生3抵食人均消費$10
美味麻辣湯底 小肥羊 2007-06-01已光顧過深圳3間小肥羊, 也吃得很滿足, 因為夠麻夠辣, 但晚巿經常要等一小時才有位, 試過一次5:30 到達已滿座, 現在香港也可以吃到了, 好!第一次光顧此店, 已訂位, 問門外的waitress 是否可以入座, 她話未得要( b 肥), 相信她想講bethink or training 吧! 6:10 終可入座了, 被安排坐在大玻璃幕牆旁, 可以看到街外景色. 有多款食物任點, 羊肉和深圳的小肥羊一樣新鮮, 但食品款式卻少一些, 湯底一樣麻辣, 見到很多客人要在湯內搯回一大碗麻子和辣椒出來, 相信是吃不慣這么麻辣, 最好分開大、中、小辣讓客人選擇, 便不用這么浪費了, 每枱也送一碟海鮮, 有小片鮑魚、貴妃蚌、象拔蚌等.樓底夠高坐位也算寛敝, 所以油煙味也不太重, 只是上食物有些混亂, 部份食品點了數十分鐘後才到, 令人吃得不夠暢快, 自助火窩不包飲品及甜品.service 差一點, 部份waitress 經常掛住談天欠專業, 深圳的service 及氣氛也比這裏的好.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享美味麻辣湯底 小肥羊 https://s.openrice.com/QrbT07t0200檢舉 張貼 評分4味道3環境1服務3衛生3抵食人均消費$150
食物質素極差 金滿閣茶餐廳 2007-05-24本人試過深水埗大部份茶餐廳, 此間是服務最好, 但環境最差的, 食物味道不錯, 價錢也很優惠, 但用料欠新鮮及很不衛生, 肉餅飯味道不錯, 但差不多每次在肉餅內也可以見到一條條豬毛, 有朋友試過飯餸內有頭髮及小強便便, 不知為何可以過到食環署查檢???外賣試過熱飲送錯了冷飲, 致電投訴5 分鐘內便送回, 試過生飯, 投訴也5 分鐘內即換, 每次叫外賣不論一杯茶或數個套餐也是10 分鐘內送到, 而且阿姐有禮夾友善, 但食物質素九流, 真是叫人又愛又恨!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享食物質素極差 金滿閣茶餐廳 https://s.openrice.com/QrbT0DMi200檢舉 張貼 評分3味道1環境5服務1衛生4抵食人均消費$22
Service 真係唔得 漢和韓國料理 2007-05-05本來去開的餐廳裝修, 很久沒有光顧此餐廳, 見到5:30-7:30每位$78 連加一都係$90, 咁抵食就上咗去, 這間樓底較高, 冇旺角那間漢和咁大油煙味, 但食物就冇旺角那間咁多款式, 當然冇銅鑼灣那間咁好, 有以下問題極需改善:1. 熱盤同生肉放得太近, 很不衛生.2. 烤肉有數十款, 味道偏咸, 但也算新鮮.3. 三文魚刺生及壽司也不新鮮, 希望吃完不會肚瀉.4. 生果有西瓜、橙、火龍果等, 都幾甜, 凍D 重好.5. 有一大桶豆花, 很滑, 但不應由客人自己搯, 攪到水汪汪, 不衛生.6. 人參雞湯內有原隻肥雞, 但好像剛放進去, 因為還很實, 不似煲過湯, 也不見有人參, 當然湯是冇味的鹽水.7. Service 最大問題, 由入去至結賬一刻, waitress 都掛住睇電視同用鄉下話大聲談天, 完全沒誠意招呼客人, 不知所謂, 這是管理層的責任, 見前數篇食評也是很不滿意Service, 但也認為抵食, 故希望盡快改善.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享Service 真係唔得 漢和韓國料理 https://s.openrice.com/QrbT0es0200檢舉 張貼 評分3味道3環境1服務2衛生4抵食人均消費$90
以後要光顧此間 公和荳品廠 2007-05-05BF 話這邊也有一間公和, 叫我以後不要去北河街118 號那間, 他說那間實在太dirty, 佢話見到枱面和地面污漬, 同牆上邊的蟻路就想作嘔! 咁大件事?? 佢現在才同我講, 已經要佢陪我食過3 次, 唔怪得佢次次食半碗豆花已經唔想食, 我都覺得那間很dirty, 雖則D 野好食! 但想起那間環境真係好唔衛生, 可以用恐怖形容, 以後都係唔去.今天第一次光顧這間, 環境衛生比118 號那間好很多, 但凍豆花是暖的?? 但也很有豆味很滑, 釀豆卜的魚肉爽口得黎沒有香味, 的確比118 號的遜色, Service 兩間一樣麻麻地, 但BF 也講得很有道理, 食物好吃但衛生更重要, 以後還是光顧此間算了!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享以後要光顧此間 公和荳品廠 https://s.openrice.com/QrbT0cM0200檢舉 張貼 評分2味道3環境2服務3衛生4抵食人均消費$11
茶巿質素不合格 富臨漁港囍臨門酒家 2007-04-24工作關係以往經常光顧這邊的潮豪城及幸福樓, 這茶樓轉手經營後第一次光顧, 因為還算新, 裝修不錯, 但總是覺得黑沉沉.奶皇馬拉糕: 夠滑夠熱, 也不太甜, 不錯.鮮蝦腸粉: 皮太厚, 蝦沒味, 越吃越不是味兒!!山竹牛肉球: 只有梳打粉味, 糊口沒有牛肉味.牛柏葉: 油淋淋, 不知所謂.流沙煎堆: 又甜又漏, 皮太厚, 食到滿口油.也不想再吃其他點心了, 不明白茶巿坐不到一半客人, 但每次叫點心要十多二十分鐘才有得吃, Waitress 唔夠smart, 叫極冇反應, 各方面也不合格.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享茶巿質素不合格 富臨漁港囍臨門酒家 https://s.openrice.com/QrbT0Qba200檢舉 張貼 評分2味道2環境2服務3衛生4抵食人均消費$35
暴利 王家沙 2007-04-21姨媽喜歡吃上海面, 也特別喜歡這間, 因為唔駛排隊, 星期天所有食肆滿座, 這間還是有很多坐位給你揀, 環境OK, 地方寛敝, 食物也OK, 包點總是熱騰騰的, 面食也OK, 小菜味道OK, 但份量太少, 我們試過3 人光顧, 也要叫10款食品才夠飽, 當然結賬每次也是嚇一跳.這次4 人光顧午餐, 叫了一款小菜, 9 款包點及面食, 結賬也要五百多元, 比起其他上海店子價錢貴上1-2 倍, 是好吃些, 但也不必要這么貴吧! 因為不認同此等暴利行為, 有朋友要來試, 也遭我強烈反對, 免不了絕不來, 但為了孝敬姨媽, 卻每個月也來, 因為她獨好此間, 真是慘哉!! …查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享暴利 王家沙 https://s.openrice.com/QrbT0yQk100檢舉 張貼 評分3味道3環境3服務3衛生1抵食人均消費$140
不合理 有骨氣火煱專門店 2007-04-20很想試試這間食肆, 經常見到廣告HKB CARD 有半價優惠, 但訂位時問是否半價, 職員話$88 一位自助火窩, HKB CARD 只是湯底半價, 問還有否其他收費, 她說只有加一.6 時到達, 已有兩位客人, 我們4 人坐一張中枱也很舒適, 叫了澳門豬骨窩, 但失望是一半食品也要另外收費, 每款醬料也要另外收費! 火窩料很新鮮, 但是由店方分配分量, 各式丸類、牛肉等, 每次只會每人分配一件或一粒, 有時是4 人只有3 粒?? 但鵝腸、豆卜、木耳等則份量驚人, 我們4 個人, 但份量足可供8 人用???SERVICE: 招呼我們是一個年青Waiter常臉掛笑容, 工作也很細心, 反觀年紀較大的Waitress 說話和動作也很粗魯, 像在茶餐廳工作, 令人反感.結賬: 問為何多了70 元, 她說湯底只有85 折, 但訂位時職員說是湯底半價, 但她們說沒有講過, 1 個不合理. 另外每人要收10 元醬料費, 我們每人只用枱上供應的一小碗鼓油, 沒有叫醬料, 但也要收, 訂位時也沒有說明, 餐牌也沒有寫明, 明屈?? 第2 個不合理. 問她為何廣告說半價, 她說有數個套餐於星期二持HKB CARD 光顧才有半價, 第3 個不合理. 8 時離開也只有數枱客人, 相信是經營手法有問題, 我們也有被屈的感覺, 不會有第2 次光顧了.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享不合理 有骨氣火煱專門店 https://s.openrice.com/QrbT0GrS200檢舉 張貼 評分3味道3環境2服務4衛生1抵食人均消費$140
食物是不錯的 漢和韓國料理 2007-04-18今天bf 要吃韓燒, 因地點方便來了這間好久沒光顧的店子, 和以往一樣, 門口沒有接待的!! 到達後自行入內找坐位, 可能時間尚早, 5.40 只有我們兩個客人, waitress 還忙著收拾及放置食物.前菜: 有泡菜、魚干等十多款, 味道一般, 還有沙律.燒烤食品: 已調味及未調味的有數十款之多, 最新鮮是肥牛, 有肉類也有多款蔬菜, 選擇是很多, 但調味略咸.熱盤: 有六款, 炒飯、味菜豬肚、燒三文魚南、豬腳薑醋蛋...等等, 隔十多分鐘便轉換一款. 另外有多款韓式燒餅、豆沙窩餅、燒魚等等, 也是熱的, 味道一般.日本食品: 有三文魚刺身, 沒什么味道, 有數款壽司, 也是普通款式, 並不吸引, 建議芥未用瓶子裝著比較衛生.泰式甜品: 約有六款糕點, 賣相頗佳, 但味道不敢恭維.湯類: 有人參雞湯, 味道ok , 有雞味也有人參味, 還有一款中式湯, 沒有試, 也記不起名稱了.冷飲: 有荳漿、菊花茶、酸梅湯, 每款也試過, 味道也可以.糖水: 有四款, 有熱也有凍, 不太甜味道也不錯.生果: 有西瓜、火龍果、橙, 見有專人在食品區後即切, 吃得比較放心.Service: 真係唔得, waitress 全程黑臉, 叫她換燒烤盤, 望一眼不作聲, 不知她聽到不!! 但也有幫我們換, 全程不嚮一聲, 有點奇怪也?? 連著黑色套裝經理也如是, 唉!清潔: 一定要講, 大部份碗碟是肥淋淋, 地下濕腊腊, 去洗手間請小心, 由門外至門內也是非常濕滑, 極容易跌倒, 很少食肆這個樣子, 真係服左負責人, 咁都忍得??? 如不改善, 跌親人要負法律責任, 請留心!!!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享食物是不錯的 漢和韓國料理 https://s.openrice.com/QrbT0OrO200檢舉 張貼 評分3味道2環境1服務1衛生4抵食人均消費$100
生日飯 笑笑居樂屋 2007-04-12朋友生日推介光顧這間, 3人pm6.15 到達未有其他客人, 被安排近窗的四人座, 坐位幾寛敝, 但環境太暗, 可能近牆有蚊蟲, 坐下不久便覺得身痕似有野咬, 但不想掃慶沒有告訴朋友. 點了7 款食品:帶子: 帶子面有些葱, 味道淡淡的, 沒有什么顏色, 像煮熟便算.天婦羅豆腐: 本人不贊成叫豆腐, 除了青葉的是凍豆腐, 其他吃過的也是將豆腐包脆漿炸過加汁便算, 一點也不好吃, 但朋友要吃便陪她, 結果每人試了一口也不吃了.韓式海鮮石頭飯: 碗很大, 飯是濕濕的, 飯餸很少, 味道不錯, 但不像韓式的有飯焦, 不夠一人份量.串燒縲肉: 一客有兩串, 竟然是凍的, 也像煮熟便算, 也是沒有味道, 每人吃一顆也就不吃了, 算是吃過最差的串燒.創作壽司: 壽司面有三文魚子, 算大件但饀太少, 所以沒有什么味道, 只得滿口飯團.炸軟殼蟹: 幾鬆脆, 夠熱.韓式Pizza: 夠熱也夠脆, 但吃得滿口油.Service 普通, 有經常加茶, 但waiter 掛住談天, 說什么我們也聽到, 不夠專業. 食品似和民, 但味道和民比這間好多了. 星期三是女仕之夜, 吃滿一百元送20元coupon, 但朋友說很難用, 因為很多限制, 分時間也分日子才可用???…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享生日飯 笑笑居樂屋 https://s.openrice.com/QrbT0fL8200檢舉 張貼 評分1味道3環境2服務2衛生1抵食人均消費$110
唔啱口味 萬家燒餅皇 2007-04-11見食評這么好, 我這個為食妹緊係要試下, 己吃過晚飯, 但也專程來試, 買了燒餅皇、武大郎、淑女餅3 款, 燒餅皇及武大郎很香口也夠大個熱烘烘的, 每個試了一口, 饀料很相似, 都是有些辣味, 肉汁豐富香口, 但比較多油, 每個$10. 淑女餅白色不是香脆的, 饀料也沒有驚喜, 每個$5, 可能不合口味吧, bf 也說味道普通, 可能期望太大.想買些回家給家人試下, 但阿姐說沒有盒供外賣, 所以便不買了, 有興趣也可試試!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享唔啱口味 萬家燒餅皇 https://s.openrice.com/QrbT0wr4200檢舉 張貼 評分2味道2環境2服務2衛生2抵食人均消費$12
假期冇下午茶 稻香 (富萊花園) 2007-04-09一行七人來食下午茶, 星期日也有特價下午茶好抵, 奇怪不用等位, 原來今天雖是星期日但也是紅色假期所以冇特價, 既然黎到, 冇所謂喇! 菠蘿芋蓉包: 夠熱芋蓉夠香滑也不太甜, 好食!叉燒酥: 一向唔鍾意食, 驚D 豬油, 但今次破例吃了半個, 好鬆化又夠熱, 好食!鮮蝦腸: 好多蝦又大隻, 雖然皮稍厚但入口也滑, 不錯!燒鵝瀨粉: 燒鵝太嚡冇乜味, 唔好食!山竹牛肉: 有肉味, OK.流沙包: 皮同饀都唔夠香滑, 行貨.XO 蘿白糕: 糕太淋, XO 醬太少唔夠味, 份量也少, NO GOOD!蝦餃& 炸云吞: 手慢唔夠佢地搶, 冇得食, 佢地話好食喎!甜品: 椰汁糕一碟3件唔同款, 有貝瞉、花仔, 另一個好快俾人食左唔記得, 很滑很香, 芒菓布甸一碟兩尾魚, 很香芒菓味, 好食! 合桃糊我的至愛, 夠香濃滑, 掂! 雪耳萬壽果是熱食, 嘛嘛地.Order 紙每枱每款只有一張, 成日要問waitress 攞, 好麻煩, 約四時waitress 掛住執枱做晚巿, 廚房亦開始洗野, 已冇乜人理你, 想食多D 點心都唔得, 埋單三百多元, 都算抵食, 如是特價下午茶則只雖二百多元, 更優惠.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享假期冇下午茶 稻香 (富萊花園) https://s.openrice.com/QrbT0SL0200檢舉 張貼 評分--味道--環境--服務--衛生--抵食人均消費$50
未見過咁既WAITER 郎田日本料理 2007-04-09經常在雜誌見到此餐廳廣告, 因為交通不便未試過, 今天復活節假期, bf 話此餐廳HKB VISA CARD 有45折好抵, 緊係即時上OPENRICE 攞料, 網評唔得喎! 但唔想掃慶, 姑且試下.PM 5.30到達, 時間尚早只有數枱客, 第一ROUND ORDER 到齊, 可能是假期6 時開始人多了, 第2 & 3 ROUND ORDER 就十蹋糊塗.剌身: 馬刀貝有異味、三文魚全無味道、劍魚OK.串燒: 第一ROUND 夠熱夠香, 跟住既又UN 又唔熱, 好難食.和食: 用大隻四方形高身黑色碗盛著, 就算一小件豆腐也用大碗, 怪怪的好唔環保, 面豉湯好稀唔好飲, 牛肉冇味夾UN, 唔掂! 蝦天婦羅脆漿太厚蝦無味, 南瓜OK.壽司/手卷: 未食過手卷既紫菜咁UN, 唔知擺左幾耐?? ORDER 一件黎左3 件?? 飯冇味得黎好淋, 超級難食.飲品: 有幾款味既汽水任飲.SERVICE: 環境黑嘛嘛, 隻水杯內有溶左既紙, 好嘔心, WAITER 個個遊魂頭茸茸無表情, 似未瞓醒, 叫幾次才有反應, 餐廳有吵耳音樂, 否則他們應該睡著了!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享未見過咁既WAITER 郎田日本料理 https://s.openrice.com/QrbT0YL0200檢舉 張貼 評分2味道2環境1服務2衛生3抵食人均消費$130
不過不失 大榮華酒樓 2007-04-02終於有機會試下這間聞名遠久的酒樓, 到達樓上, 有位Waitress 站在門外, 想向她登記, 她叫我們自己入去搵位便可以, 特別聲明是可以搭枱的, 有點疑惑, 因為經常在此見到網友說等位如何? 俾位又如何混亂等等... 可能是改善了吧, 本人意見登記或自行找位也各有優劣, 但只要本著客人為先管理妥善, 則任何問題也可解決也!只有兩個人, 也很容易於近門口找了兩個加位, 用的是小方摺枱, 看見還放著幾張方摺枱, 應該是繁忙時間用來加位吧, 當然要試試旅遊雜誌也有介紹的五味雞及馬拉糕, 五味雞用傳統中型湯碗盛著, 很有風味, $48 一隻, 便宜得有點難以置信, 應該是冰鮮雞吧, 但卻有些未拔清的雞毛? 有點倒胃, bf 說舊式酒樓是這樣的, 叫我不要太介意, 否則影響食味, 吓! 咁都得?? 味道真是普通, 馬拉糕也要排隊才拿到, 夠滑也不太甜, 味道ok, 其也點心: 牛柏葉, 煎釀三寶賣相及味道麻麻地, 但水餃米線的水餃真的很難吃, 有很多木耳及豬肉但欠肉味, 吃一口已不想吃了.總括而言是有點兒失望, 有點名過其實! service 也符合大部份朋友所說真的不好, 阿姐對客人愛理不理, 但有些客人阿姐甚好招呼, 連姓名也知道, 可能是幫襯熟了的街坊, 這樣的舊式酒樓也越來越少了, 但價錢是很經濟, 吃了這么多東西, 也只是$117, 也是吃得過的.…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享不過不失 大榮華酒樓 https://s.openrice.com/QrbT0JKm200檢舉 張貼 評分3味道2環境2服務2衛生4抵食人均消費$60
經常光顧 海港燒鵝海鮮酒家 2007-03-24此區有多間酒樓, 食物水準差不多, 但美心酒樓比較貴一點, 故星期天經常光顧此酒樓, 以往星期天任何時間也要等位, 近期加了價, 早上不用等位, 下午茶則要等十多分鐘.姨媽至愛肥牛拼鵝腸, 以往$18, 現在$25 大元, 燒鵝確實不錯, 新鮮也不肥, 每次也要吃, 其他點心也OK, 雖然滿座, 但食物也很快到.晚飯也不錯, 味道OK 也夠大碟. 缺點是waitress 比較照顧熟客, 她們都有些口音, 可能是新移民, 有客人跟接待員吵架, 原因是不滿熟客可以尖隊, 她卻等了很久也沒有位, 此乃大陸文化也, 是管理層之敗政, 香港人不能改變便適應吧! 否則幫襯快餐店唔駛激氣!…查看更多以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。讚好分享經常光顧 海港燒鵝海鮮酒家 https://s.openrice.com/QrbT0IKS200檢舉 張貼 評分3味道3環境2服務3衛生3抵食人均消費$60