差唔多一個月之前book定。原來check返上一次嚟係疫情之前,超過四年喇Book嘅時候,都冇為意係2月29號 萬萬都估唔到,今次係我一個人自己嚟世事真係風迴路轉,原來十幾年嘅時間,離離合合,個天都係覺得我哋唔適合一齊又唔知點解我嘅堅持自己一個人都要嚟一趟,從來都未試過一個人遠門(都算遠㗎啦,要轉兩程長途車又要過關)就當比自己一個試煉囉,遲早都要自己一個人飛㗎啦😭坦白講真係有少少怯,特別係回程嘅時候⋯⋯一個人嚟食,其實都有啲怪同有啲慘!好彩我另外見到兩台人都係咁樣(仲要都係女仔)其實可能而家女性嘅地位真係提升咗好多獨立咗好多講返我個lunch 先,四年前book枱嘅時候佢已經問定我哋會揀啲乜嘢菜式,四年後嘅今日,只係book咗枱去到先揀。由於今次一個人嚟,冇得揀兩set試多啲嘢😭今次自己揀咗3course 頭盤:原種番茄餡撻配布拉塔芝士、羅勒忌廉及海藻魚子醬主菜:草飼安格斯牛柳配雞肝摩士、苦白菜、松露麵包和馬德拉牛肉汁甜品:無花果撻配「公平貿易’朱古力及無花果醬$240 價錢貴咗$20都仍然係冇+1其實三個course最鍾意就係個主菜,不論賣相、擺盤、食物嘅味道都好啱我口味!牛柳med

Book嘅時候,都冇為意係2月29號
萬萬都估唔到,今次係我一個人自己嚟

由於今次一個人嚟,冇得揀兩set試多啲嘢😭
今次自己揀咗3course
頭盤:原種番茄餡撻配布拉塔芝士、羅勒忌廉及海藻魚子醬
甜品:無花果撻配「公平貿易’朱古力及無花果醬
$240 價錢貴咗$20都仍然係冇+1

其實三個course最鍾意就係個主菜,不論賣相、擺盤、食物嘅味道都好啱我口味!牛柳medium剛剛好,配炸苦白菜,on top仲有雞肝醬啊

頭盤同甜品唔係唔好味,不過其實份量可以扣減10%左右啦!事實上fine dining擺盤上食物既佔比應該可以下調少少,當然唔係話佢性價比高唔好,好似頭盤咁嗰層芝士厚嘅程度簡直無話可說不過佢配搭嘅味道有的確好清新,綠色嘅汁加埋新鮮蕃茄,的確好開胃🤤

甜品都係一樣啦,叫咗個無花果撻啲無花果多到一個點,我諗喺香港食一半都唔知有冇😅
敗筆在個撻皮有啲硬身最上層加咗一塊白朱古力薄片同埋金箔 ,由於我本人對白朱古力冇乜好感,同埋整體上又唔係特別好味,再加上自己已經飽飽地,所以食淨咗部份(其實一開始個麵包籃總共有四款麵包任你食,基本上每一款都好好味,我諗我食咗夾埋差唔多兩個包)最吸引一個有煙肉嘅包另外個蕃茄包都出色。可能我去咗洗手間啦,我見隔籬枱侍應會細心講解埋附上嘅三種配麵包牛油、葡腸醬同埋橄欖油

服務今次好似多咗好多侍應咁,當然有實習生亦都見到有好幾個senior 在旁邊教導。
其實四年只係加價$20仍然都係物超所值嘅,當然今次自己食心情一定有啲影響嘅

唔知今日我堅持要自己過去澳門有冇選擇錯 好似好孤單同空虛咁。仲要走嘅時候兜咗好多冤枉路 ,天氣又麻麻地🫣

無花果撻配「公平貿易’朱古力及無花果醬
草飼安格斯牛柳配雞肝摩士、苦白菜、松露麵包和馬德拉牛肉汁
原種番茄餡撻配布拉塔芝士、羅勒忌廉及海藻魚子醬
草飼安格斯牛柳配雞肝摩士、苦白菜、松露麵包和馬德拉牛肉汁