2015-01-01 12101 瀏覽
我地本來尋晚到澳門,男朋友既uncle,Anutie想帶我地試,但去到門口話逢星期二休息,甘凍行過黎,大家好失望。第二日同男朋友兩個人一早起身都十二點,雖然肚餓,但吾想食白粥麵甘寡。因為係附近住,男朋友提議食船屋。佢uncle,Anutie食慣好嘢,我相信吾會差得去邊。去到門口十二點幾,點知未開始入座,但見門口有四個內地同胞停話我地可以兩個人吾坐,企係度食,但店職員耍手擰頭,冇講嘢,應該佢地求左好耐,冇好氣再理佢地。暫吾評論佢地,我男朋友見佢地塞住門口,直接入去門職員有冇兩個位,話十二點半返黎先入座,我諗我地岩岩拎左最後兩個位,吾知算吾算好彩!入到去,餐廳吾算大,座位之間有啲窄。我地坐近廁所附近,過影響大。男朋友一坐底已經諗到叫咩,我心諗吾洗甘急啵。我地先叫左龍蝦湯、魷魚燴飯同佢至愛凍檸茶。佢叫完就同我解釋:佢一次過叫book位既人入黎,廚房一定整吾得快,襯啲人未叫就一早叫定就有嘢食先,之後再加都未遲。聽落有道理,同時我相信佢好肚餓,哈哈。我就後加左lime soda同紅豆燴豬腳加飯。先上包一個,我諗因為後加,佢地太忙俾少左一個包,但吾重要,因為主菜份量太多,兩個人食到好飽。龍蝦
男朋友一坐底已經諗到叫咩,我心諗吾洗甘急啵。我地先叫左龍蝦湯、魷魚燴飯同佢至愛凍檸茶。佢叫完就同我解釋:佢一次過叫book位既人入黎,廚房一定整吾得快,襯啲人未叫就一早叫定就有嘢食先,之後再加都未遲。聽落有道理,同時我相信佢好肚餓,哈哈。我就後加左lime soda同紅豆燴豬腳加飯。先上包一個,我諗因為後加,佢地太忙俾少左一個包,但吾重要,因為主菜份量太多,兩個人食到好飽。龍蝦湯幾足料,味道吾錯,但入面個啲似係蝦肉多過龍蝦肉。魷魚燴飯一上枱,我地兩個見到個樣已經覺得好好食。佢啲魷魚好嚼口,個飯得了,吸收哂啲汁,味道好濃,熱辣辣,正丫!!!紅豆燴豬手係Ok only,因為個人鍾意香口啲,或者濃啲,佢呢個吾係吾好味,比較淡左啲。lime soda本人真係嘛嘛,好似忌廉汽水加青檸,仲有啲苦味,但幾消膩。
因為份量太多,估吾到兩個人叫兩樣主菜都食剩一半,所以打包做消夜。
夜晚返到去,叮返黎食,啲汁收乾,仲係甘好食。個豬手入味左,真係好食好多!!!下次都會再食!
2014-12-31
除夕