2016-10-05 1231 瀏覽
過到黎澳門不外乎食葡國菜同豬扒包,個fd話唔好咁悶,見到呢間拉麵店好近大三巴,喺果邊映完相去食就岩岩好嘞,間拉麵店個位置都有小小隱蔽,好彩有個阿姐喺條路度舉牌,跟手仲送左張coupon,話食拉麵送汽水一入到舖頭,已經聞到好大陣濃烈嘅龍蝦味,原來呢個味係出自呢間舖嘅主打湯底,濃就濃,係“濃“蝦湯底!我揀左限定王,今個月嘅限定王係招牌麻辣叉燒烏冬,個fd就揀左白竜醬油味我果個一上枱已經有好濃嘅蝦味,食落果下但又唔係好覺,不過佢嘅麻辣都幾得意,因為我揀左小辣,佢啲辣係淡淡嘅辣,好惹味,另外啲叉燒粒都幾入味,有啲似五香肉丁咁,仲有隻温泉蛋,烏冬都幾彈牙,但份量就好似爭小小呢個就係白竜醬油味,呢個聞落就無咁“濃“蝦味,但呷一口湯反而蝦味超濃,配合拉麵食好好味,有叉燒同半隻溏心蛋,份量差唔多之後叫左個炸雞,餃子同炸軟殼蟹,炸雞雞肉好嫩滑,而且份量都ok,一客都有五件啖啖肉,餃子嘅皮算薄,涵料好豐富同keep到肉汁,沾埋餃子醋就平衡左肉膩感,最後就係炸軟殼蟹,一客一隻,啖啖肉,炸粉唔厚,亦都唔算油膩,都係唔錯嘅選擇!