2020-06-19 251 瀏覽
呢間「飄亭。鰆駅」位於塔石圖書館後街的一間日本料理店,距離飄亭蛋包飯不到5分鐘路程,拉開木門第一眼見到師傅們料理緊食材,bar台座位只有幾個,雖然位置不大,但個人認為幾有氣氛,聽住日文歌,師傅一邊用台式國語交流,一邊料理緊刺身,暫時解到下想去台灣日本旅行心情。特別提醒無論平日定假日建議提早訂位,感覺walk in 到的機會不大。.除左有固定餐牌外,基本上有齊日料鍋物、壽司刺身、燒物、天婦羅、丼飯等,每次去仲有一份手寫當日飛機魚貨✈️清單,而且不得不提有Omakase,下次一定要試試。.頂級肉眼壽喜燒 ($368)日本清酒300ml (壽喜燒換購價$2)當日新鮮刺身盛合 5種 ($288).刺身盛合選用當日5種新鮮食材,刺身整體感覺新鮮,兩種魚刺身肉質香口,魚皮較彈牙,蝦刺身鮮甜。.期待值最高係「壽喜燒sukiyaki」,加兩蚊換多枝清酒🍶,有鍋點少得酒先😍,另外會跟兩個白飯同兩隻日本生蛋。食材方面有牛肉、大蔥、洋蔥、冬菇、秋葵、金針菇、南瓜片、蓮藕片、豆腐、芋絲、菜等,店員先將鍋熱鍋,將洋蔥絲炒香,倒入壽喜燒汁喳喳聲,上次就係比隔離台「喳」一聲吸引住🤤,之後想點煮按個人發揮,服務態度好好
頂級肉眼壽喜燒 ($368)

日本清酒300ml (壽喜燒換購價$2)
當日新鮮刺身盛合 5種 ($288)

期待值最高係「壽喜燒sukiyaki」,加兩蚊換多枝清酒🍶,有鍋點少得酒先😍,另外會跟兩個白飯同兩隻日本生蛋。食材方面有牛肉、大蔥、洋蔥、冬菇、秋葵、金針菇、南瓜片、蓮藕片、豆腐、芋絲、菜等,店員先將鍋熱鍋,將洋蔥絲炒香,倒入壽喜燒汁喳喳聲,上次就係比隔離台「喳」一聲吸引住🤤,之後想點煮按個人發揮,服務態度好好,但如果可以簡單推薦點煮會更好!

淨食牛肉片已經好夠味,蘸生蛋汁後更滑😍,配菜味道同個壽喜燒汁結合,甜甜地撈飯食一流,配多杯清酒氣氛即時到位。

_
⭐️ 需加一服務費