2019-04-29 3817 瀏覽
第一年受到澳門邀請參展澳門旅遊展,難得用經費旅遊,晚上跟上司及老公到了澳門朋友介紹夜晚來到位於澳門半島既葡式老餐廳-美心亨利餐廳-食晚飯。可能星期五關係我地7點半入到餐廳都見仲有位。我地坐左靠牆邊位。可以睇到澳門塔。幾好view. 講返餐廳。燈光偏暗。坐位都算舒適,可能餐廳係以航海同船既概念。有侍應著船長衫,幾特別。我地點左幾樣菜色 同大家分享下。但上菜前首先來左兩個豬仔包 同埋一枝葡萄牙產的olive oil  放係包面好好食,好香。 第一樣上既係兩樣兩樣湯,一個係薯泥菜湯同海鮮蕃茄湯。薯蓉湯好濃,食得出唔係用粉開的。而海鮮湯就普通,但材料好足。有蜆、蝦、魷魚、青椒等。第二樣係白酒煮蜆。有好香既白酒味加埋大量既蒜蓉和香草、蜆好鮮甜亦沒有沙。好味。份量都好足。第三樣係燒乳豬仔一份。皮脆肉嫩。配埋特制既黃芥辣醬簡直一流。但就由這隻燒豬仔開始,有種食滯的感覺跟住必點的非洲雞。味道偏濃。份量都有半隻雞。雞肉嫩而多汁。好野味。必食推介。最後係一個炒飯同炒椰菜。兩個普通。因為都order左兩枝葡國啤酒同一枝白酒。所以埋單都要一千四百幾。但以食物水準來講係可以接受的。埋單時可以叫餐廳幫忙叫的士。值

但就由這隻燒豬仔開始,有種食滯的感覺

燒豬手

非洲雞

最後係一個炒飯同炒椰菜。兩個普通。

埋單時可以叫餐廳幫忙叫的士。值得一讚的是所有店完都非常細心,好勤力加水換碟。對Menu介紹亦非常熟悉~
下次有機會都會再來食
燒沙甸魚