2021-07-31 888 瀏覽
「奧羅拉Aurora」係我收藏口袋清單裡最想試的一間,趁住慶祝活動過來試下先。餐廳主打意式美食,環境開闊,陽光透過落地玻璃打入去,感覺幾舒服,可以訂位時跟服務員講需要坐靠窗邊位置。廚房開放式,好容易見到廚師調理的畫面,另外餐廳內更設酒吧調製各款雞尾酒和飲品,晚上食飽飯可以出戶外露台望住夜景飲番杯!.今次選擇中午過來食飯,目前除了單點外,另提供一系列午市套餐,分別是單人二道菜、單人三道菜以及二人午膳套餐。兩個人的話個人建議叫呢個 #二人午膳套餐 ,有沙律、湯、主菜、薄餅、甜品和飲品,而且一個咁靚咁舒服環境入面用餐,坐窗邊位望住藍天白雲,人均都只係一百五左右🤩,完全平過出面cafe食飯啦,午市整體CP值不錯!.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~二人午膳套餐 ($258)前菜:羅馬生菜沙律 / 粟米濃湯主菜:炸魚柳青豆意大利燴飯薄餅:意大利辣肉腸薄餅甜點:雲石芝士蛋糕飲品:咖啡 或 茶 或 果汁是日推廣生蠔半打 (約$40-50/隻)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~餐前麵包提供三款,中心位的麵包脆棒咬落香脆,令人忍不住一口接一口,蕃茄包和橄欖包淺嘗幾啖,味道

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
二人午膳套餐 ($258)
前菜:羅馬生菜沙律 / 粟米濃湯
主菜:炸魚柳青豆意大利燴飯
薄餅:意大利辣肉腸薄餅
甜點:雲石芝士蛋糕
飲品:咖啡 或 茶 或 果汁

是日推廣生蠔半打 (約$40-50/隻)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

餐前麵包提供三款,中心位的麵包脆棒咬落香脆,令人忍不住一口接一口,蕃茄包和橄欖包淺嘗幾啖,味道不錯。

先上單點冷盤生蠔🦪半打,配檸檬汁、紅醋和Tabasco三款醬汁,由於我唔係特別鍾意生蠔,就等大家去試。

前菜 #羅馬生菜沙律 ,每一塊生菜都沾滿青醬汁,同時灑上芝士粉,整體味道比較濃郁。#粟米濃湯 滿滿粟米清甜味,好creamy唔會有渣,湯內加入煙肉粒,鹹香味的確令到成個湯更出味,不過對我來講偏鹹。

而主菜要二選一,分別是是日精選海鮮意大利燴飯或牛小排長通粉,被海鮮兩個字吸引左,果斷選擇前者。是日精選炸魚柳,魚質偏鞋身,個人唔鐘意食魚關係,所以有少少後悔揀佢,好在意大利飯燴湯汁鮮甜,旁邊泡泡味道似龍蝦湯,一人只能試幾啖,飯份量增加少少就好。

#意大利辣肉腸薄餅 餅底薄脆,邊位煙韌咬口,剛出爐上枱時做到芝士拉絲,但芝士味較淡,邊位無餡會造成味道單調。一個薄餅一開八塊,份量真心多,可能餐前面包試太多,到最後再食澱粉質飽到不得了😅。

對於甜品,再飽都有「第二個胃」來食,芝士蛋糕甜度剛剛好,賣相夠靚。