2019-09-28 568 瀏覽
【肥老闆吹水區】  有時肥老闆都會想食得清淡少少,咁岩有一間肥老闆好鐘意食的粥麵店係鋪頭附近,所以今日,肥老闆就為大家寫一餐佢的「清淡之選」。  【食評係呢度】 「叉燒腸」 勝記的叉燒腸是很好吃的,同鮮蝦腸一樣都為肥老闆所深愛。只係今次肥老闆好不幸,食到的都係瘦叉燒😭雖然蒸出來的腸粉都係好好味的,肥老闆都係懷念那肉中帶點肥,嫩滑中帶點油香的叉燒腸。  「肉丸粥」 粥品絕對係勝記另一招牌。綿滑的粥底,蘊含著淡淡的鮮味。肥老闆覺得這個粥底極具誠意,外面的粥底一般多用肉丸、魚肉作為味源,肉丸會因調味料令粥變鹹,魚肉會令粥變有腥味。店家用了瑤柱,既不會有腥味又,令整個粥底多了一股淡淡的鮮味。而肉丸質感彈牙,味道鮮美,而且沒有多餘的調味。  #勝記布拉腸 #肉丸粥 #叉燒腸 #肥老闆 #小編亂入 #肥老闆點解你清淡之選都食得多過小編咁多
【肥老闆吹水區】

【食評係呢度】
「叉燒腸」

「肉丸粥」

叉燒腸
肉丸粥
10 分鐘 (外賣自取)
叉燒腸
肉丸粥