2019-10-06 2619 瀏覽
早幾日同朋友過澳門玩,佢帶左我去食葡國菜。位於氹仔行仔內的餐廳,唔算易揾,如果第一次去,最好search清楚先好去。落單後,職員就拎左兩個餐包比我們。唔知係唔係葡國人的執著,葡國菜的餐包真係幾好食。外脆內軟應該係最適合形容呢個麵包了!加上佢唔係「空心」的麵包,富有麵包香的鬆軟感,加埋香滑的牛油,真係好好食!飲品建議大家飲返鮮榨橙汁,佢比玻璃樽的果汁只係貴少少,而且份量更多。朋友叫的桃光汁係超濃郁的口質,而且甜度有點過甜。餐廳出名的菜式包括「葡萄牙人無論身處世界何地,都會掛念」的葡多利牛扒!講到咁勵害,當然要試試啦。牛扒好快就到,牛排下面有好香的忌廉汁,上面再舖了一隻荷包蛋,樣子好可愛。個樣非常香,而且唔以平時罐頭的個D白汁。牛肉係Medium,煮得剛剛好。本身見牛排唔算特別厚,點知肉味幾香,而且肉質嫩滑,我下次黎絶對會Encore!牛排仲會包一份配菜,除了可以揀飯/薯條/沙律外,還可以揀薯片!!我本身見到都嚇了嚇,薯片當主菜?但食過之後真係停唔到口,佢係新鮮炸起的新鮮薯片,絶對比包袋薯片無得比較。佢的厚度比市面上的厚身少少,但入口鬆脆,而且薯味濃郁。食葡國菜當然要食葡式乳豬啦!一份有四

餐包

果汁

葡多利牛扒

葡多利牛扒

食葡國菜當然要食葡式乳豬啦!一份有四大塊的燒豬,個皮燒得非常鬆脆,而且肉質好滑好嫩。唯一挑剔的係D豬都幾肥,我都刮起晒D肥膏先敢食。

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)