記得細個嗰陣時返幼稚園一落嚟就係一間印刷店,隔離就係茶餐廳,因為嗰陣時候媽咪唔得閑即刻接我放學,所以我都要喺印刷店度逗留一個鐘左右,嗰時印刷譜嘅叔叔都會幫我喺隔離茶餐廳叫意大利粉食。我最記得就係嗰度嘅白汁意大利粉同埋茄汁意大利粉,但係今時今日有好多嘅餐廳都已經做唔出嗰陣味道。特別係白汁意粉嘅味,但係好開心今日經過的士叔叔嘅介紹之後嚟咗呢間餐廳,起碼番茄汁意粉嘅味道。呢種番茄汁嘅味道特別,如果你問我係點樣我就真係講唔到出嚟。但係就係有一種好懷念嘅味道,食落唔似鮮蕃茄嘅味道,都無蕃茄粒粒,但係就有就係酸酸甜甜嘅味道,好開胃,同我差不多年紀的一定要塭嚟食。上面有雞扒,有蛋同埋有腸仔。雞扒嘅味經醃製,入面嘅雞肉好爽,材料十足。另外就叫左佢呢度好出名嘅牛尾湯通粉,話呢度嘅牛尾湯通粉味道係十分之鮮,我飲過之後其實就覺得同普通嘅羅宋湯通粉唔係話太大嘅分別,但係佢真係有牛味嘅味道,而唔係全靠味精。而且仲會有牛肉碎,有根有肉,有口感。仲想提一提佢呢一度嘅紅豆冰,大大粒嘅紅豆食落去非常之粉,夠晒甜,片味道偏向花奶味重,足料,值得試。有陣時去一個地方真係好想同啲本地人講下,睇下啲乜嘢食係可以介紹俾我哋食。最

有陣時去一個地方真係好想同啲本地人講下,睇下啲乜嘢食係可以介紹俾我哋食。最簡單嘅方法就係搭的士,搭的士可以同的士叔叔傾吓計,問吓佢邊度有好嘢食,通常拒都會有一兩間可以介紹到比你。