2023-09-27 894 瀏覽
開返關之後去澳門超過10次 試過好多間蟹粥 澳門半島有食過 氹仔都有食過 間間都浠到好似水咁 唯一係肥仔文冇令我失望 雖然等嘅時間比較耐 我次次去都係同一大班朋友去起碼6個人以上 我諗都要等一個鐘 我打個電話,佢話冇得book位 唔緊要啦,成班朋友傾吓偈時間好快過 入到去一定要點大窩蟹粥,六個人通常要食兩至三個,入邊除咗啲粥朔晒蟹味非常濃郁,估唔到佢啲蟹都好鮮甜唔會諧霎霎乾爭爭,通常都懶唔想用手食,但係啲蟹係好味到令我破例一隻一隻用手用鉗慢慢夾開嚟食,佢哋真材實料用幾隻蟹煲到啲粥出晒味,先再加啲新鮮蟹落去煮,粥底同埋蟹都咁好味,真係好少餐廳做到,今時今日仲咁有心煮,真係食到我哋好滋味,抵佢咁多人排隊支持,等幾耐到抵椒鹽粟米,同埋其他椒鹽菜式都係冇得彈,類似避風塘方式既煮法,嗌任何椒鹽嘅菜式一定冇介紹錯雞煲可以唔使叫,啲雞好朝全部好似雞胸咁咬唔開唔入味麻麻哋蝦子麵不過不失,冇咩特別竹蔗水都幾好飲,唔會太甜蟹足100 Fun大滿足💯💯👏🏻👏🏻🦀🦀

雞煲可以唔使叫,啲雞好朝全部好似雞胸咁咬唔開唔入味麻麻哋

蝦子麵不過不失,冇咩特別

竹蔗水都幾好飲,唔會太甜

蟹足100 Fun大滿足💯💯👏🏻👏🏻🦀🦀
水蟹粥