2011-07-10 89 瀏覽
間唔中我同太太都會過澳門, 因為都好喜歡食澳門啲嘢, 而且近近地當渡吓假啦. 今次我地去位於官也街嘅誠昌飯店食水蟹粥, 我曾經試過去峰景餐廳食膏蟹粥, 覺得各有各好味, 峰景嘅膏蟹粥就蟹味濃, 但依度嘅水蟹粥就較鮮甜. 由於今次住嘅酒店好近官也街, 所以再幫襯多次呢度食水蟹粥. 嚟誠昌食嘢永遠要抱住一個心理準備, 就係食飯時間排隊排到阿媽都唔認得. 我地一坐底無耐已經好快決定叫咩食, 因為佢款式唔算好多, 而且我每一次都係食佢嘅招牌菜.門口都已經貼曬佢嘅招牌菜, 所以喺等位期間可以諗定食啲咩.嚟依度一定要食好鮮甜嘅食水蟹粥椒鹽田雞好大隻, 淡淡肉, 好好味.炸墨魚丸都好好味, 啱啱炸起又夠熱又夠彈牙.總抱而言, 我對依一餐都好滿意, 所以第日如果再嚟官也街揾食, 佢都係一個唔錯嘅選擇.
門口都已經貼曬佢嘅招牌菜, 所以喺等位期間可以諗定食啲咩.
水蟹粥
嚟依度一定要食好鮮甜嘅食水蟹粥
椒鹽田雞
椒鹽田雞好大隻, 淡淡肉, 好好味.
炸墨魚丸
炸墨魚丸都好好味, 啱啱炸起又夠熱又夠彈牙.
2011-05-29
水蟹粥