2018-11-25 1124 瀏覽
港珠澳大橋開通一個月了,嘗試坐金巴來Macau,由於到餐廳的繁忙時段剛過,到官也街行一陣比我找到葡國餐廳,價錢合理,店員推介下,點了以下幾款:1)葡式咸豬手沙律🥗- 以為是一隻豬手,原來是切片墊底的,不過份量可以的,有十片左右,肉質乾咗少少,硬咗少少,因為本人身得咸,所以唔夠咸,其他人食的話,勉強可以接受的。沙律的菜好新鮮橄㰖油和黑醋味道配合剛剛好,唔會太過酸,好勝胃。2)麵包焗葡國雞🐓- 店員推薦的,因為製作需時,但一陣二十多分鐘就送上桌。店員為我們用餐刀切開,脆卜卜的聲音及香噴噴的麵包,已經覺得好吸引,切開麵包,入面先見到好大件的原隻雞全翼和鷄胸被濃郁的葡國汁覆蓋著,仲兩三件軟硬適中的薯仔、橄欖(兩粒)、蕃茄、辣肉腸片,夾起各一件鷄之後,原來仲有鷄脾和雞胸。即係麵包𥚃有半隻份量的雞。估唔到兩個人一齊食哂。好滿足!其實呢個最好四人一齊食。3) 三文魚天使麵 - 😋😋香味濃郁的芝士味,幼滑天使麵,自己再加少少的黑楜椒粉。非常好味道!4) 鮮菌海鮮忌廉湯 - 好香鮮磨菇🍄味,好夠熱,不過份量少咗啲,價錢偏貴咗少少,會唔會因為「海鮮」個字,所以$多少少?我食唔出有海洋味呢!我們入到餐廳才知
我們入到餐廳才知道呢間有份參加開飯啦2018最佳西餐廳食肆之一。總括來說,無論環境、食物的質量、服務態度、怎至連洗手間的衛生程度都非常滿意。香港食肆的洗手間真係好難搵到咁乾淨整潔的了。補充,服務員好細心,時常提供有些檸檬🍋味的䁔開水給客戶。抵讚👍🏻👍🏻!不久將來,下次來試下其他推介啦!
葡式咸豬手沙律
麵包焗葡國雞