2011-06-09 606 瀏覽
個日和家人在端午節去澳門玩下去食下葡菜, 睇了食評都冇決定去邊間食, 剛好又來到葡韻, 如果之前冇睇食評我很定唔會同家人入去食, 因為門面都幾舊, 加上當時都入黑, 裡面人唔多! 但入到去感覺都幾舒服好似70年代香港冰室感覺! 全程我負責去雪櫃攞汽水啤酒, 好似自己屋企一樣我地五大一細WALKIN成功, 坐底點菜, 可惜當時冇想食咖哩蟹, 就點了:葡國昋腸 - 偏鹹, 可能當時我已經食左個包, 我阿妹講和包一齊食就剛剛好檸檬汁煮蜆 - 真係一定要叫葡式烤乳豬 - 好香肉好嫩忌廉煮馬介休 - 一上檯就好香忌廉味, 落口唔鹹, 好滑, 我阿媽平時都唔食馬介休, 但佢今次都食燒豬手 - 好香肉好嫩但會比烤乳豬鹹小小, 但喜歡食豬手多D鴨飯 - 普通冇咩特別最後我覺得要重點一提就係甜品, 就係芒果霧士 - 上檯外觀冇咩特別, 但一食落口個種香滑滿足感覺在我口腔和我家人面上感覺到呀! 而我即刻在未食完之前影底張相飲品方面黑白啤 - 幾特別葡色波羅汽水 - 唔太甜好香波羅我推介收費 : MOP1100
芒果霧士

檸檬汁煮蜆 - 真係一定要叫
葡式烤乳豬 - 好香肉好嫩
鴨飯 - 普通冇咩特別

最後我覺得要重點一提就係甜品, 就係

飲品方面
黑白啤 - 幾特別