今日跟住澳門米芝蓮推介搵食,去到路氹城呢間本地葡國餐廳。福隆 老店位於 澳門福隆新街佛笑樓旁的小店,其後得到米芝蓮加持,喺路氹百老匯大街開設分店!福隆新店 地方寬敞,分室內和室外座位,可以遠眺對面橫琴風景。木系裝修,行簡潔休閒風格!食物方面主打傳統葡國菜和澳門菜!硬豬仔包暖暖的豬仔包 外皮脆身煙韌,內裏軟綿綿 ,塗上牛油加添柔順香滑!馬介休球用葡國鹹魚和薯仔攪碎混合炸成球狀! 甘香味美、香脆可口,咸度調和得十分適中!燒沙甸魚這裏的沙甸魚比我們常見的罐頭沙甸魚 體積較大,但魚刺較少!魚皮燒烤乾身脆口,散發陣陣焦香,非常惹味!燒牛仔骨每次嚟澳門必食之選,是我的至愛!賣相 吸引,肉質嫩滑多汁,牛仔骨牛肉味濃鬱,令人垂涎欲滴!葡國雞經典澳葡名菜, 有薯仔、橄欖、香料和雞件 烤焗而成,面陣陣焦香,薯仔和雞件非常入味!啖啖肉,大快朵頤!硬豬仔包每枱是免費奉送的。而餐廳提供礦泉水是要收費的,一公升支裝售20蚊。 另外值得一讚,服務員態度良好細心有禮!睇完整份餐牌 ,大部分菜式都係一百蚊左右上落,價錢確係實惠!

馬介休球
炸馬介休球